25 Ekim 2019
Sayı: KB 2019/39

Suriye halkları emperyalizm kıskacında!
Kirli pazarlığa dayalı “ateşkes”
Kürt halkı karşısında aynılar aynı yerde!
Zenginlerin dünyasında yoksullar savaşlarda ölür, zengin daha zengin yoksul daha yoksul olur!
Şovenizm zehri ırkçı linçleri tetikliyor
“Mücadelemizi hiçbir güç engelleyemez!”
TİS sürecinde metal işçisinin karşısında kimler var?
Emeğimizin karşılığı olmayan ücretler
“Eşit işe eşit ücret!” talebi ve sınıfın birliği
Sendikal ağalık düzenini parçalayalım / 3
Teslim Demir’in anısına... / 3 - H. Fırat
Emperyalist paylaşım pazarlıklarından “barış” çıkar mı?
Emperyalistlerin savaşında “gerçek yanılsaması”
Lübnan’da yeni vergi tasarısına karşı halkın tepkisi dinmiyor
Ekvador’da militan mücadelenin zaferi
Şili’de ulaşım zammının tetiklediği sosyal patlama
İspanya yargısının Katalan liderlere hapis cezası
Eğitim Hakkı Çalıştayı’nda buluşuyoruz!
Somalı madenciler: Mücadelemiz taleplerimiz karşılanana kadar sürecek
Yalan pınarı harekatı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Somalı madenciler: Mücadelemiz taleplerimiz karşılanana kadar sürecek

 

Somalı maden işçilerinin, tazminat ve emeklilik haklarının karşılanması için gerçekleştirdikleri Ankara yürüyüşünün Manisa Kırkağaç’ta engellenmesiyle başladıkları oturma eylemi 23 Ekim’de 19. günündeydi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı ile önceki gün yapılan görüşme sonrası Kalaycı, rödovans sözleşmesiyle çalışan işçiler haricindeki işçilerin taleplerinin karşılanacağı yönünde “söz” vermişti. Hak talep eden 3500 işçi ve Bağımsız Maden-İş Sendikası, ertesi gün yaptıkları yazılı açıklamayla talepleri karşılanana dek mücadelelerinin süreceğini ifade ettiler.

Görüşmeye dair yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

Bugün Hak Mücadelemizin 19. günü. Aynı heyecan, aynı kararlılık, aynı inat ve ısrarla hakkımızı alana kadar mücadeleye devam edeceğiz.

Dün, 22 Ekim Salı günü, 3500 maden işçisinin beş yıldır ödenmeyen tazminat ve emeklilik haklarına çözüm bulmak için Ankara’da Enerji Bakan Yardımcısı, Hukuk İşleri Genel Müdürü ve TKİ Genel Müdürü ile bir kez daha görüşme gerçekleştirdik. Yaklaşık 4.5 saat süren bu görüşmede şunları belirttik:

1-) İlk görüşmemizde çözüm için mutabakata vardığımız katliamın yaşandığı Eynez Ocağı’ndaki işçilerin zaten hukuksuz biçimde bugüne kadar ödenmemiş tazminatlarının 31 Ocak’a kadar dilekçe verildiği takdirde 2020’nin ilk altı ayında taksitli olarak ödeneceği bilgisi, daha heyetimizle toplantı başlamadan Enerji Bakan Yardımcısı tarafından orada bulunan basın mensuplarına duyuruldu. Biz, bu biçimdeki bir duyurunun toplantı henüz başlayıp sonuçlanmadan yapılmış olmasını doğru bulmadığımızı ve bunun ‘tazminatlar ödendi’ gibi gerçekdışı bir algının kamuoyunda inşa edilmesine hizmet edeceğini ifade ettik. Ayrıca SGK ve TKİ’de halihazırda kaydı bulunan mağdurların yeniden dilekçe bürokrasisine boğulmasının ve taksitlendirmenin doğru olmadığını ifade ederek Eynez işçisinin haklarının tamamının 2019 bitmeden resmi kurum kayıtları dikkate alınarak yatırmasını talep ettik. Bu talebimiz ise yeniden değerlendirilecek ve 5 Kasım’da nihai karar verilecektir.

2-) Soma Holding’e bağlı Ata Bacası ve Işıklar ile 2013’te kapatılan Uyar Madencilik’e bağlı işletmelerden çıkarılan ya da emekli edilen maden işçilerinin haklarının ödenmesi için müzakereye devam edilmesini gündeme getirdik. Heyetimiz, çözüm için hem hukuki yolları ayrıntılı biçimde ve belgeleriyle ortaya koydu hem de TKİ Genel Müdürü’nün yönetim kurulu başkanlığını yaptığı ve TKİ’nin hisseyle ortak olduğu Yeni Anadolu AŞ’nin Yeni Çeltek Gürmin işçilerine önerdiği çözümün Işıklar ve Ata Bacası işçileri için de somut çözüm olacağını ifade etti. Ayrıca Soma Holding’in TMSF’nin el koyduğu hisseleri üzerinden yaptığı ödemelerin TKİ tarafından usulsüz, hukuksuz biçimde rödovanslı işletmeler olan Işıklar ve Ata Bacası işçileri yerine, hizmet alımıyla çalışan Eynez işçilerinin protokol gereği üç aylık taksitlerine yatırıldığının tespit edildiğini ve bu yanlışın düzeltildiği takdirde de Işıklar ve Ata Bacası işçilerinin sorununun çözüleceğini söyledik ve söylemeye devam edeceğiz. Ayrıca TKİ ve Soma Holding tarafından Işıklar ve Ata Bacası işçilerinden ayrıcalıklı bir işçi grubuna tazminat ve emeklilik haklarının kayırmacılık yöntemleriyle ödenmiş olduğu, doğrudan TKİ Genel Müdürü’nün ifadelerinden teyit edilmiş oldu. İşçiler arasında yapılan bu ayrımı, kayırmacılığı doğru bulmadığımızı bu vesileyle bir kez daha ifade ediyoruz. Yapılan görüşmeler neticesinde bu hafta içerisinde TMSF tarafından bugüne kadar ödenen 6 milyon civarındaki tazminatların yaklaşık 4.5 milyonluk kısmından TKİ’nin sorumlu olmasına rağmen, ödenen bu tazminatların TKİ’den mahsup edilerek Işıklar ve Ata Bacası işçilerine ödenmesini talep ettik. Bu talep doğrultusunda TMSF yetkilileriyle görüşmeyi kararlaştırdık. Toplantının yeri ve saati bu hafta içerisinde Enerji Bakanlığınca tarafımıza iletilecektir.

3-) Uyar Madencilik’ten atılan işçilerin ücret alacakları, kıdem, ihbar tazminatlaları ve iş kazası mahkeme sonuçlarıyla hak edilen tazminatlarının 6 yılı aşkın bir süredir ödenmediğini, işverenin malvarlığını herkesin gözü önünde kaçırdığını, hak sahibi 1200 işçiye icra için eski bir kamyonetin bırakıldığını ve bu durumun anayasa ve yasalar açısından da uluslararası sözleşmeler açısından da kamu vicdanı açısından da ahlaki açıdan da kabul edilemez bulduğumuzu, TKİ ruhsatlı bu şirket tarafından işçilerinin tüm birikimlerine, çocuklarının geleceğine el konulmuş olmasına seyirci kalmayacağımızı ilettik. Uyar Madencilik’te TKİ’nin maaş ödemeleri yaptığına dair belgeleri ilettik, ivedilikle çözüm beklediğimizi söyledik.

Sonuç olarak...

Emeklilik ve tazminat hakları beş yıldır ödenmeyen 3500 tazminat mağduru maden işçisinin haklarının tamamının 2019 yılı bitmeden banka hesaplarına yatırılması devletin kurumlarının bir sorumluluğudur.”

 

 

 

 

İzmir İşçi Kurultayı çağrıları devam ediyor

 

“Birliğimiz gücümüzdür! Birleşik sınıf hareketi için ileri!” şiarıyla Aralık ayında yapılacak kurultay için çağrılar,
Ağustos ayından itibaren afiş ve bildirilerle, hazırlık toplantılarıyla devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta başından itibaren farklı yerlerde bildiri dağıtımı ile işçi ve emekçilere kurultay çağrısı taşındı.

Aralık ayında yapılacak kurultayın tanıtımı ve güçlü örülmesi için İzmir İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi imzalı bildiri ile, 3 Kasım’da Çiğli’de yapılacak tanıtım toplantısına çağrılar 15 Ekim Salı günü Balatçık’ta sabah 06.30-07.30’da işçi servis duraklarında demir-çelik işçilerine, petrokimya işçilerine, tekstil işçilerine ulaştırıldı. Bildiri dağıtımı sırasında sermayenin saldırılarına karşı örgütlenme çağrısı yükseltildi.

16 Ekim sabahı ise Begos 3. Bölge’de İzmir İşçi Kurultayı çağrı bildirilerini dağıtımının, patronların talimatı ile güvenlik amiri tarafından engellenmeye çalışılmasına rağmen ajitasyonlar eşliğinde bildiriler işçilere ulaştırıldı.

19 Ekim Cumartesi günü de kurultayın sesi Evka-2 pazar yerinde emekçilere ulaştırıldı. Dağıtım sırasında hayat pahalılığına, işsizliğe, zamlara, krizin faturasına, kıdem tazminatının gaspına karşı birlikte mücadele etme çağrısı yapıldı.

20 Ekim Pazar günü Karşıyaka İzban çıkışında zamlara, düşük ücretlere, işten atmalara, kıdem tazminatı başta olmak üzere hak gasplarına karşı mücadele çağrısı yükseltilerek kurultaya çağrı yapıldı.