13 Aralık 2019
Sayı: KB 2019/46

İnsanca bir yaşam sosyalizmde!
Libya’daki kukla hükümetle anlaşmadan zafer çıkar mı?
IMF’nin kuruluşu ve Türkiye ile ilişkisi
Dinsel gericilikle uyuşturulmuş işçi ve emekçiler
Asgari ücret zam görüşmeleri ve ötesi
Asgari sınırları aşan bir asgari ücret talebi
Türk-İş 23. Olağan Genel Kurulu üzerine
“Göstermelik eylemler değil, kazanana kadar grev!”
DEV TEKSTİL Aralık Ayı Genişletilmiş MYK Toplantısı gerçekleşti
DİSK Tekstil ihanetlerine bir yenisini ekledi!
Tarihsel çağ ve yeni tarihsel dönem- 1 - H. Fırat
Fransa’da genel grevin karnesi
NATO’nun 70. yıl zirvesi
Enternasyonal Emekçi Kadın Komisyonu’nun Trier gezisi
Otomotiv sektöründe küresel işçi kıyımı artarak sürüyor
Metal işkolunda kadın işçilerin durumu, sorunları ve talepleri
‘Özgürlüğümüz ve geleceğimiz için Eğitim Hakkı Çalıştayı’ gerçekleşti
Genç bir komünist: Erdal Eren
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

DEV TEKSTİL Aralık Ayı Genişletilmiş MYK Toplantısı gerçekleşti

 

Sendikamızın Aralık ayı GMYK toplantısı genel merkez binamızda gerçekleşti. GMYK toplantısında siyasal gelişmeler ve işçi hareketi, sendikamızın faaliyetlerinin değerlendirmesi, asgari ücret, ekonomik kriz ve işkolumuza yansımaları, sektörde çalışma yürüten sendikaların durumu, tekstil grup toplu iş sözleşmesinden yansıyanlar, altı ayda bir gerçekleştirdiğimiz genel meclis toplantısının gündemleri, 8 Mart ve önümüzdeki dönem faaliyetlerin planlanması ele alındı. Ayrıca son dönemde sendikal hakların gaspına ve beraberinde sendikamıza dönük gerçekleştirilen operasyon ve buna karşı yürütülecek çalışmalar değerlendirildi.

Bu kapsamda yapılan değerlendirme ve alınan kararları kamuoyuyla paylaşıyoruz:

- Toplantımızın ana gündemlerinden biri asgari ücretti. 2020 yılı için geçerli olacak asgari ücret, önümüzdeki günlerde belirlenecek. İşçi sınıfının karşısında konumlanan sermaye sınıfı, AKP iktidarı ve sendika bürokratlarından oluşan 3’lü şer odağı, işçi sınıfını sefalet ücretine mahkum etmek için kolları sıvamış durumdalar. Aynı zamanda sektörümüzde ocak zamlarını da doğrudan etkileyecek asgari ücret gündemini düzenli işleyecek olmakla birlikte, bu dönem boyunca “insanca yaşamaya yetecek ücret” talebi için mücadele ve örgütlenme çağrısını yükselteceğiz. Asgari ücret komisyonunun işçileri temsil eden bir komisyon olmadığından hareketle, bu “şer üçlüsünün” sermayeye hizmetini özel olarak işleyeceğiz. Ayrıca işçilerin ücretlerinin erimesine yol açan adaletsiz vergi dilimi karşısında “asgari ücretin vergiden muaf tutulması” talebini özel olarak öne çıkartacağız.

- Kriz ve tekstil sektörüne yansımaları diğer öne çıkan gündem maddelerinden biriydi. Bu çerçevede, ekonomik kriz ve sektöre yansımaları tartışıldı. ‘Bu kimin krizi’ başlığı altında, tekstil sektörünün son dönemde Türkiye’de ihracat rekorları kırması somut verilerle ele alındı. Sektörde patronlar kârlarına kâr katarken tekstil işçilerinin durumunun gittikçe kötüleştiğine dikkat çekildi. Krizin sonuçları her yerelde farklı yönleriyle yansımış olsa da, işten atma saldırısı hemen hemen her bölgede parçalı da olsa yaşanıyor. Ancak çarpıcı olan nokta ise, İŞKUR desteğine dayanarak tekstil patronları eski işçileri işten çıkarma yöntemine başvuruyor. Aynı zamanda sektörümüzde parça başı çalışma daha da artıyor ve esnek üretim giderek yaygınlaşıyor. İşçi sınıfı cephesinden öne çıkan esnek çalışma saldırısı değerlendirmeye konu edildi.

- Toplantımızda sektörde sendikaların durumu ele alındı. Sendikamızın yanı sıra sektörde faaliyet yürüten sendikaların çalışma yürüttüğü işyerlerinden yansıyanlara baktığımızda, iki önemli gündemin öne çıktığı görülmektedir.

İlki, mevcut sendikalar, tabana dayanan bir çalışma örmek yerine, tekstil patronlarının yurtdışı bağlantılı iş yapmasından hareketle, uluslararası kurumların sendikal örgütlenme özgürlüğü ilkesini esas alıp, patronları buradan sıkıştırarak yukarıdan ve masa başında anlaşma yaparak, üyelik çalışması yürütmeleri giderek yaygınlaşan bir örgütlenme yöntemi haline gelmiştir.

İkincisi, grup TİS’in sefalet ücretiyle bağıtlanmasının ardından TİS kapsamındaki kimi işyerlerinde sınırlı da olsa istifalar yaşanmaya başladı. Mevcut yetkili sendikalara dönük tekstil işçilerinden tepkiler artmaya devam ediyor. Özellikle bürokratik sendikacıların ücretleri, işçi aidatların nerelere kullandıkları, şatafatlı yaşamları tekstil işçileri cephesinden geçmiş döneme nazaran daha çok tartışılır hale gelmiştir.

Bu tablodan hareketle, devrimci sınıf sendikacılığı ilkelerini ve işleyişini sendikamız tarafından hem yayınlarımızda hem de toplam çalışmamızda daha görünür kılmayı kararlaştırdık.

- Bir diğer gündemimiz ise sendikal hakların gaspıydı. Türkiye’nin birçok yerinde tekstil işçilerinin karşı karşıya kaldıkları sorunlardan biri olarak patronların işçilerden devlet şifrelerini isteyerek sendikal örgütlenmeyi engelleme girişimleri ele alındı. Son dönemde Batman’da üyelerimize dönük bu yönlü bir saldırı gerçekleşti.

Sendikalı olmanın kazanılmış bir hak olduğundan ve bu hakkın gerek uluslararası sözleşmelerle, gerekse ülkemizde anayasal güvence altına alınmış bulunmasından hareketle sendikamız yapılan bu hukuksuzluğa karşı hukuki süreci başlatarak, tüm kurum ve kuruluşları görevini yapmaya çağıracak ve sürecin takipçisi olacaktır.

- Sendikamıza dönük yapılan operasyon sonrasında hala dava günü netleşmemiştir. Üyelerimizin ve dostlarımızın ne kadar daha tutuklu kalacağını bilemiyoruz. Sendikamıza dönük gerçekleştirilen operasyon sürecine dair bilgilendirme ve dayanışmayı örmek amacıyla bir dosya hazırlandı. Dosyanın yaygın bir biçimde ilerici kamuoyuna ulaştırılması ve dayanışmanın örülmesi için çalışma yürütülmesine karar verildi.

- Altı ayda bir gerçekleştirdiğimiz genel meclisimiz bu dönem Ocak ayına denk geliyor. Buna dair meclisin gündemleri ve programı tartışıldı ve planlanmalara konu edildi.

- Son olarak da sendikamızın yayınları tartışıldı. Bülten, sosyal medya, web sitesi üzerinden ayrıntılı planlama yapıldı.

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası GMYK

11 Aralık 2019

 

 

 

 

DEV TEKSTİL ve işten atılan işçiler Greif önündeydi!

 

Sultanbeyli Greif fabrikasından çeşitli bahaneler ile 30’a yakın işçi işten çıkartıldı. Bunun üzerine kendi üyesi oldukları sendikanın (DİSK Tekstil) işçilere sahip çıkmaması nedeniyle işçiler DEV TEKSTİL ile fabrika önünde basın açıklaması yaptı.

6 Aralık’ta DEV TEKSTİL ve işten atılan işçiler fabrika önüne gelerek “İşimizi geri istiyoruz” ve “Greif işçisi ihaneti unutma, DEV TEKSTİL’de örgütlen” yazılı ozalitleri açtı. Fabrikanın önünü çevik kuvvet polisleri ile tutulmuştu.

Basın açıklamasına başlamadan önce DEV TEKSTİL İstanbul Anadolu Yakası temsilcisi açıklama yaptı. Açıklamasında “Gerçekleşen işten atma saldırılarına karşı birlikte örgütlü hareket etmek gerek. DİSK Tekstil’den er ya da geç yaptıkları ihanetin bedelini soracağız” dedi. Konuşmada “Bölüm komitelerini kurup, gerçek temsilcilerinizi seçerek örgütlenin” çağrısı yaptı. DİSK Tekstil’in ilk ihaneti olmadığını belirtti ve bu ihanete karşı sendikadan istifa çağrısı yaptı.

Sendika temsilcisinin konuşmasından sonra Greif işçisi Selim basın açıklamasını okudu. Basın açıklamasında yaşadıkları süreci, nasıl sendikal ihanete uğradıklarını ve mücadeleden vazgeçmeyeceklerini ifade etti.

Tüm servisler fabrika bahçesine alınırken, servislerin çıkışı esnasında polis etten duvar ördü. DEV TEKSTİL temsilcisi servislerin yanına konuşma yapmaya gideceği an polisler önüne geçerek izin vermedi.

Servislerin gitmesinin ardından basın açıklaması sonlandırıldı.