17 Ocak 2020
Sayı: KB 2020/03

Emperyalizme ve bölge gericiliğine karşı halkların birleşik direnişi!
Yurtta sömürü çarkları, cihanda savaş tamtamları
Saraydaki hesap Ortadoğu’ya uymuyor
“İstanbul’un en önemli gündemi Kanal İstanbul değil, depremdir!”
Kangrene dönüşen işsizlik sorunu
Lastik fabrikalarında TİS süreçleri…
Birleşik sınıf hareketi için mücadele!
İÜ’de işten çıkarılan işçiler: “İşimizi geri istiyoruz”
TKİP VI. Kongresi tutanakları… Sınıf çalışması ve politik müdahalenin sorunları
Amerikan emperyalizmi ve Ortadoğu halkları
Gelişmeler ışığında kapitalizm ve savaş
Avustralya’da orman yangınları ve sonuçları
Berlin’de kitlesel LLL yürüyüşü
“Özgürlüğümüz ve geleceğimiz için eğitim hakkı çalıştayı” sonuç deklarasyonu
Operasyonun arka planı
Bir bedellinin anıları
İşçi yoldaşımız*: İvan Vasilyeviç Babuşkin
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Berlin’de kitlesel LLL yürüyüşü

 

Almanya’nın Berlin kentinde, her yıl ocak ayının ikinci hafta sonunda düzenlenen geleneksel Luxemburg, Liebknecht, Lenin yürüyüşü binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti.

Alman Kasım Devrimi’nin önderlerinden Karl Liebknecht ve Rosa Luxemburg’un 101. ölüm yıldönümlerindeki yürüyüş için kitle sabah saatlerinden itibaren Franfurter Tor’da toplanmaya başladı. Toplanma yerinde Alman partilerinden bazıları araçlar üzerinde kurdukları kürsülerden güncel sorunlara dair ajitasyon konuşmaları yaptılar. Saat 10.00’dan itibaren kortejler oluşturularak yürüyüşe geçildi.

Organizasyon bileşenlerini temsilen çeşitli parti ve örgütlerin bayrak ya da flamalarıyla karma bir kitle en önde yürüdü ve “Luxemburg Liebknecht Lenin - Kimse unutulmadı! Ayağa kalk ve diren!” şiarlı ortak pankartı taşıdı. Her yıl kullanılan uzun güzergah, bir kez daha devrim ve sosyalizm şiarlarıyla, araçlardan/megafonlardan marşlar ve konuşmalarla yankılandı. 10 binin üzerinde bir katılımla oluşan uzun yürüyüş kolu, Almanların yanı sıra göçmen parti ve örgütler ile çeşitli sol kurumların pankartları, bayrakları, flamalarıyla donanmıştı. Genelde hakim olan kızıl renkler, devrimci ve sol şiarların-simgelerin yer aldığı pankartlar vb. ile yürüyüş, her zamanki gibi sosyalizm ve komünizmin güncelliğini yansıtıyordu. Yürüyüş boyunca, başta gençlik olmak üzere kortejlerden yükselen devrimci, sosyalist, enternasyonal sloganlar hiç eksik olmadı.

Alman partilerden DKP, MLPD ve Die Linke ile bu partilerin gençlik örgütlerinin katılımı ön plandaydı. Toplamda DKP’nin katılımı belirgin bir ağırlığa sahipti. MLPD ise kortejinin derli toplu oluşu ve baştan sona süren canlılığı ile dikkat çekti. Ayrıca yürüyüşün sonlandığı alanda, çeşitli grupların temsilcilerinin konuştuğu bir miting düzeni oluşturdu. Bunların dışında gençliğin ağırlıkta olduğu irili ufaklı çok sayıda yerli sol grup coşkularıyla ve oluşturdukları bloklarla yürüyüşte yer aldılar.

Farklı ülkelerden göçmen sol grupların katılımındaki ana gövdeyi ise her yıl olduğu gibi yine Türkiyeli sol parti, örgüt ve çevreler oluşturdular. Fakat Türkiyeli grupların katılımında önceki yıllara nispeten bir zayıflama olduğu da gözlendi. Bunun dışında kalan birkaç kortejden birini oluşturan komünistler, görselliğiyle ilgi çeken TKİP imzalı “21. yüzyıl sosyalizmin olacak” şiarlı pankart ve parti bayraklarıyla yürüdüler. Bir-Kar bayraklarının da taşındığı yürüyüşte, iki ayrı pankart ve kızıl bayraklar taşıyan Revolutionärer Jugendbund (Avrupa DGB) coşkusu ve devrimci sloganlarıyla dikkat çekti.

Her yıl olduğu gibi yürüyüşün sonlandığı mezarlık önündeki alanda çok sayıda stand kuruluydu. Alana ulaşan kitleler bayrak ve pankartlarını girişte bırakarak mezarlığa girip, Sosyalistler Anıtını ziyaret ettiler, anıtı ve Kasım Devrimi’nin ölümsüzlerine ait mezarları kırmızı karanfillerle donattılar. Ayrıca yürüyüşe katılanlar dışında, çoğunluğunu yaşlı kuşağın oluşturduğu binlerce kişi de sabahtan başlayarak anıt mezar ziyaretinde bulundu.

Almanya’da devrim ve sosyalizme ait sembolleriyle, şiarlarıyla, görselliğiyle apayrı bir öneme sahip olan LLL yürüyüşü, anıt mezar ziyaretlerinin ardından sona erdi.

 

 

 

 

Berlin’de RJ Meclisi ve LLL yürüyüşü

 

Revolutionärer Jugendbund (Avrupa DGB) her sene olduğu gibi bu sene de gençleri geleneksel Luxemburg-Liebknecht-Lenin yürüyüşüne seferber etti. Örgütün her yerelinden katılan RJ’liler, hafta sonunu değerlendirmek için, pazar günü düzenlenen yürüyüşün bir gün öncesinde Almanya Meclisini topladılar.

Meclis’te gelecek üç ayın programı ve hedefleri belirlendi. Yerellerin rapor mahiyetindeki bilgilendirmelerinin ardından, 2019 Aralık sonunda gerçeklesen eğitim kampı üzerine konuşuldu. Değerlendirmede, eğitim kampının başarılı olduğu ve senede en az bir kere yapılması gerektiği vurgulandı. Buna ek olarak senede bir kere yaz kampının ve belli tatil zamanları için hafta sonlarında eğitim çalışmalarının düzenlenmesi kararlaştırıldı. Ayrıca okuma programlarını sürdüren yerellerin temsilcileri marksist eğitimin yerellerde de devam etmesi gerektiğine işaret ettiler.

Yerellerin dikkat çektiği başka bir önemli konu da Almanya’da yükselen faşizm tehlikesiydi. Faşistlerin artık daha cesaretli olduğu ve yaptıkları gösterilerde devlet tarafından nasıl korundukları anlatıldı. Özellikle Ruhr bölgesinde birçok şehirde oluşan, semtleri koruma adı altında yabancılara saldıran sağcı “Halk Birlikleri” tartışıldı. Buna karşı ilerici örgütlerin ittifakının olması ve faşistleri durdurmak amacıyla protestoların düzenlenmesi gerektiği söylendi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü planlamasında ise yerellerin kendi şehirlerindeki merkezi mitinglere ve yürüyüşlere katılması kararlaştırıldı. Ön çalışma olarak stand faaliyetleri ve seminerler düzenlenmesi konusunda fikir birliğine varıldı. Öte yandan önümüzdeki haftalar için ayrıca İran ve ABD arasındaki gerilimin yarattığı savaş tehlikesine işaret eden bildirilerin dağıtılması ve haberlerin yazılması önerildi.

Melis’teki son konu “kaybedilmiş devrim” ve LLL yürüyüşüydü. Yürüyüşün Avrupa’daki devrimciler için neden bu kadar önemli bir gelenek olduğunu anlatmak için, bir yoldaş Kasım Devrimi’ni ve 1918’den 1923’e kadar süren devrimci durumu özetledi. Konuşmasında Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht’in oynadığı rolü ve Birinci Emperyalist Dünya Savaşı karşısındaki devrimci anti-emperyalist duruşu vurguladı. Son olarak güçlü bir devrimci sınıf partisinin eksikliğine dikkat çekti. Konuşmadan sonra yürüyüş için görev dağılımı yapıldı.

Ertesi gün devrimci sloganları ve enternasyonal marşlarıyla ilgi çeken RJ, yürüyüşün anlamını başarıyla ifade edebildi. Ayrıca 2020 Engels’i anma yürüyüşüyle ilgili bildiriler ve Resistance bültenin son sayıları dağıtıldı. RJ için, LLL’nin bu seneki farkı, birçok yeni gencin katılmasıydı. Devrimci işçi hareketinin tarihinden etkilenen yeni gençler artık RJ’nin yerellerinde aktif olmak istediklerini açıkladılar.

Revolutionärer Jugendbund