25 Eylül 2020
Sayı: KB 2020/Özel-15

Pandemi ve toplumsal mücadele
Yayılmacı hevesler ve yaşanan hezimet
Her şey saray rejiminin bekası için!
Suçun failleri emekçileri suçluyorlar!
Süleyman Soylu yine “iş başında”!
Nazi yöntemleri ile ayakta kalmaya çalışıyorlar!
DEV TEKSTİL Genel Meclis toplantısının sonuç metni
“Eninde sonunda Sinbo’ya sendika girecek”
TEKSİF Genel Merkez Kurulu’na doğru...
Aksaray İşçi Birliği Temsilciler Kurulu toplandı
Suphi’nin Örgütünün Faaliyetleri - Cemil Seydahmetov
Kürt partileri arasında gerilim ve emperyalizm
ABD’nin “anarşist” şehirleri
Yabancı Meclisi seçimleri ve Essen deneyimi
Sudanlı kadınlar mücadelede ön saflarda!
Kadın düşmanı politikalar sürekli gündemde!
Geleceğimizi ellerimize alalım!
Ulucanlar katliamı ve direnişi 21. yılında!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Aksaray İşçi Birliği Temsilciler Kurulu toplandı

 

Pandemi koşullarının giderek ağırlaştığı bir süreçte, Aksaray İşçi Birliği çalışmalarını sürdürüyor. Bu bağlamda, Pazar günü (20 Eylül) gelişmeleri değerlendirmek üzere fabrika ve işyerlerinden temsilciler bir araya geldiler. 

Eğitim Sen Aksaray Şubesi’nde düzenlenen Temsilciler Kurulu toplantısında, belirlenen gündemler çerçevesinde temsilciler görüşlerini ifade ettiler. Ayrıca toplantı öncesi yürütülen faaliyetler, eksiklikler bütünlüğü içinde tartışıldı.

Gündem başlıklarından birisi pandemi ve işçi sınıfı üzerinde yarattığı etkilerdi. Bilindiği gibi tüm ülkede korona salgını artarak sürüyor. Salgın en fazla işçi sınıfını etkiliyor. Aksaray’da birçok fabrikada salgın nedeniyle işçiler karantinaya alındı, alınıyor. Mercedes, Mercedes için üretim yapan Cavan Politek, Sütaş, Brisa, Doğuş Çay, Doğuş Şeker, Eroğlu Giyim, Kaya Giyim, Collins işçileri arasında korona salgını artıyor. Yaklaşık 300 işçi korona salgınından etkilendiği halde üretim sürüyor. Kapitalistlerin yaptıkları tek şey ise işçileri 10 gün süreyle evde karantinaya almak oluyor. 

Toplantının ikinci gündemi ise işçi sınıfına dönük ücretsiz izin dayatmasıydı. Mercedes de dahil birçok fabrikada binlerce işçi ücretsiz izne gönderildi. Üstelik ücretsiz izin süreci patronlar tarafından sürekli uzatılıyor. Bu nedenle işçilerin ekonomik ve sosyal yıkımı derinleşiyor. 

Ücretsiz izin dayatmasının hayat bulması konusunda kapitalistlerin en büyük destekçileri sendika ağalarıdır. İşçilerin ücretsiz izne dönük tepkileri, sendika ağaları tarafından “daha ne istiyorsunuz, adam istese sizi işten atar” sözleriyle karşılanıyor. Ücretsiz izin saldırısı konusunda kapitalistlerin en büyük destekçileri olarak bu sendika ağaları öne çıkıyor. 

Gündemin üçüncü maddesi, artan kriz yükü, krizin faturasını işçilere yüklemeye dönük saldırılardı. Tüm ülkede olduğu gibi Aksaray’da da krizin yükünü işçi sınıfına yüklemeye dönük saldırılar sürüyor. İşten çıkarmaların yasaklanması nedeniyle kapitalistler ya işçileri ücretsiz izne gönderiyorlar, ya da işçilere istifa dilekçesi imzalatmaya çalışıyorlar. Aksaray’da 25 işyerinde işçiler ücretsiz izne gönderildi. 15 işyerinde ise işçilere istifa dilekçesi imzalatılmaya çalışıldı. 

Aksaray’da kitlesel işçi kıyımına yönelik girişimler artarak sürerken, kıdem tazminatı yükünden patronları kurtarma çabaları da sürmektedir. Saldırıları püskürtmenin yolu kentimizde ve ülkemizde birliğin ipine sarılmaktan geçmektedir. İşçi sınıfının patronların karşısına örgütlü bir güç olarak çıkmasıyla ancak bu saldırılar durdurulabilir. 

Aksaray İşçi Birliği işçileri krizin faturasını ödememeye, “Krizin faturasını patronlar ödesin” şiarını yükseltmeye çağırmaya devam edecektir. Sefalet zamlarına, kriz var bahanesiyle işçilerin haklarının gasp edilmesine karşı mücadeleyi büyütecektir. 

Tüm ülkede olduğu gibi Aksaray’da da sendikasızlık genel bir durumdur. İşçilerin çok küçük bölümü sendika hakkına sahiptir. Mercedes, Cavan Politek, Collins’te ihanetçi sendikalar kesintisiz şekilde patronlar için mesai yapmakta, işçilerin sesini kesmek için her türlü kirli silahı kullanmaktadır.

Türk Metal Aksaray Şube Yönetimi ihanetin bayraktarlığını yapmaktadır. Sendikalı iş yerlerinde patron sendikacılığı hüküm sürmektedir. Aksaray İşçi Birliği sendikal ihanete karşı işçileri aydınlatmak ve ihaneti parçalamak için işçilerin adım atmasını sağlamak için çaba gösterecektir. 

Temsilciler Kurulu, Aksaray İşçi Birliği’nin etkisinin büyümesi için sınıfın karşı karşıya bulunduğu sorunlara daha aktif müdahale etme kararı almıştır. İşçilerin karşı karşıya bulunduğu sorunlara ortak çözümler bulma ve bu çerçevede mücadeleyi büyütme hedefi doğrultusunda çalışmalarını kesintisiz olarak sürdürecektir.

Aksaray’da emeğin korunması uğruna mücadeleyi büyütmek için seferber olacaktır.

Aksaray İşçi Birliği