İçindekiler:

4 Mayıs 2021
Sayı: KB 2021/Özel-17

1 Mayıs ve yeni dönem
BDSP’den İstanbul’da 1 Mayıs eylemleri
Taksim’de 1 Mayıs
İzmir ve Ankara’da 1 Mayıs’lar
1 Mayıs ve sendikal bürokrasi
1 Mayıs’ı savunmak...
2021 1 Mayıs’ı ve tekstil işçileri...
“Halktan çal kapitalistlere aktar” rejimi
Rejimin salgında akıl almaz tutumu
Sömürgeci devletin Güney Kürdistan operasyonu
Dünyanın dört bir yanında 1 Mayıs
Almanya’da 1 Mayıs
Köln’de devrimci 1 Mayıs
Frankfurt’ta 1 Mayıs eylem ve etkinlikleri
Stuttgart’ta 1 Mayıs...
Berlin’de öfke sokağa taştı…
Fransa’da yaygın ve militan 1 Mayıs!
İsviçre’de 1 Mayıs’lar
Almanya’da TİS süreci ihanetle sonuçlandı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

BDSP’den İstanbul’da
1 Mayıs eylemleri

 

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu 1 Mayıs’ın erken saatlerinde servis bekleyen işçilere, işyerlerini ve fabrikalarını 1 Mayıs alanına çevirme çağrısı yaptı. BDSP ve DGB’liler Taksim başta olmak üzere İstanbul’un çeşitli semtlerinde 1 Mayıs eylemleri gerçekleştirdi...

BDSP ve DGB’den Taksim’de 1 Mayıs eylemi

BDSP ve DGB’liler Taksim’de 1 Mayıs eylemi gerçekleştirdi. 1 Mayıs’a vurulmak istenen yasak zincirini tanımayan BDSP ve DGB’liler Mecidiyeköy’de bir araya gelerek “Yaşasın 1 Mayıs, Yaşasın sosyalizm” pankartı açarak yürüyüş gerçekleştirdiler. 

“Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın mücadelemiz!”, “1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanındayız!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Yaşasın 1 Mayıs, Biji Yek Gulan!” sloganlarıyla Taksim’e doğru yürüyüş gerçekleştirilen BDSP ve DGB’lilerin önü polis tarafından kesildi. Eyleme saldıran polis 2 BDSP’li ve 2 DGB’liyi gözaltına aldı.

İkitelli

Küçükçekmece İkitellide bir araya gelen BDSP, PDD, DEV TEKSTİL ve TOMİS üyeleri 1 Mayıs eylemi gerçekleştirdi.

Yapılan eylemde sık sık “Yaşasın 1 Mayıs!” “1 Mayıs kızıldır, kızıl kalacak”, “İşçilerin birliği, sermayeyi yenecek!”, “Kahrolsun sermaye diktatörlüğü!” sloganları atıldı. Eylem sırasında yapılan konuşmalarda şunlar ifade edildi:

“Bugün işçi sınıfının uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma günü olan 1 Mayıs. 1 Mayıs’ı AKP iktidarının keyfi yasaklarıyla karşılıyoruz. Pandemi koşullarında hiçbir önlem almayan iktidar 1 Mayıs’ı, mücadele günümüzü, kavga günümüzü yasaklıyor. Bizler bu yasağı tanımıyoruz. Bizler 1 Mayıs’ta alanlardayız. Taleplerimizi haykırıyoruz.

17 günlük kapanma deniyor ama 16 milyon işçi fabrikalarda çalışmaya devam ediyor. Kapanma ile biz işçi ve emekçilerin mücadelesinin önüne geçilmek isteniyor. İşçiler, emekçiler yoksulluğa mahkûm edilmek istenirken patronlar Kod-29 ile işten atma saldırını sürdürüyor.

Buna karşı bizlerin yapması gereken şey, haklarımıza ve geleceğimize sahip çıkmaktır. Her yeri, her alanı 1 Mayıs alanına çevirmektir.”

Eylemde yapılan ikinci konuşmada ise şunlar ifade edildi:

“Değerli halkımız bugün 1 Mayıs. Bizler 1977’de yitirdiğimiz 35 canımızı burada anıyoruz. Bizler, işçiler, emekçiler, Kürtler, Çerkezler, Lazlar, bu ülkede yaşayan tüm ezilenler işçi sınıfıyla birlikte AKP-MHP faşizmini tarihin çöplüğüne göndereceğiz. Yaşasın 1 Mayıs, Biji Yek Gulan!”

Yapılan konuşmanın ardından 1 Mayıslarda ve devrim mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşu gerçekleştirildi.

Saygı duruşunun ardından atılan “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganıyla eylem bitirildi.

Esenyurt ve Avcılar

BDSP’liler öğlen saatlerinde Esenyurt’ta 1 Mayıs yürüyüşü gerçekleştirdiler. Esenyurt Tabela’da bir araya gelen BDSP’liler “Haklarımız ve geleceğimiz için mücadeleye, Yaşasın 1 Mayıs” şiarlı pankartla yürüyüş gerçekleştirdiler.

Yürüyüş sırasında sık sık “ Yaşasın 1 Mayıs”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!” sloganları atıldı.

Eylemde BDSP adına yapılan konuşmada şu vurgular yapıldı:

“İşçileri, emekçileri keyfi yasaklara karşı sokaklara çıkmaya, taleplerini haykırmaya, tüm çalışanlara ücretli izin verilmesi için mücadele etmeye davet ediyoruz. Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın sosyalizm!”

Yapılan konuşmanın ardından sloganlar eşliğinde eylem bitirildi.

BDSP’liler Avcılar Tokat mahallesinde de 1 Mayıs yürüyüşü gerçekleştirdiler.

Yürüyüş boyunca 1 Mayıs saloganları atıldı, işçi ve emekçiler baskı ve yasaklara karşı mücadeleye çağırıldı.

Yine yürüyüş sırasında 1 Mayıs şiarlarının ve taleplerin yer aldığı kuşlamalar kullanıldı.

BDSP’liler yine Avcılar Yeşilkent Mahallesi’nde de ana cadde ve market önlerinde 1 Mayıs çağrısını yükselttiler. Sloganlar ve konuşmalar eşliğinde kuşlama yaparak emekçileri mücadeleye davet ettiler.

Sarıgazi, Samandıra ve Sultanbeyli

BDSP’liler yasakları tanımayarak 1 Mayıs çağrısını Sarıgazi ve Samandıra’ya taşıdı. Farklı mahalle ve parklarda 1Mayıs’ın ve alanların yasaklanamayacağını ve mücadelenin süreceğini belirttiler.

BDSP’lilerin Sarıgazi’deki eylemde yaptığı konuşmalarda şunlar ifade edildi:

“İşçiler, emekçiler, gençler bugün 1 Mayıs. İşçilerin Birlik, Mücadele, Dayanışma Günü. İşçilerin haklarını, taleplerini dillendirdiği gün. Kadınların şiddete, sömürüye karşı mücadele bayrağını yükselttiği gün. Gençlerin parasız, bilimsel, ana dilde eğitim hakkını dile getirdiği gün.

Pandemi gerekçesiyle 1 Mayıs’ı kutlamamızı engellemeye çalışıyorlar. Bugün meydanları, alanları işçilere kapattılar. Ama aynı işçileri fabrikalarda, pandemi koşullarında çalıştırmaya devam ediyorlar. Yine pandemi koşullarında bizleri Kod-29 uygulamasıyla işten attılar. Ücretsiz izin uygulamasıyla açlığa, yoksulluğa, sefalete mahkûm ettiler. Onlar pandemide bizlerin sağlığını hiçe sayıyorlar.

Bizler 1 Mayıs’ta alanların yasaklanmasını kabul etmiyoruz. Bundan sonra her yer 1 Mayıs alanı, her yer direniş alanıdır.”

Eylem mücadeleyi büyütme çağrısı ve “Yaşasın 1 Mayıs, Biji Yek Gulan” sloganı ile bitirildi.

Samandıra’da da 1 Mayıs yasağını tanımayarak eylem yapan BDSP’liler işçileri, emekçileri, gençleri ve kadınları mücadeleyi büyütmeye çağırdılar. 

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası üyeleri ise Sultanbeyli’de 1 Mayıs’ta çalıştıkları atölyelerde 1 Mayıs açıklaması gerçekleştirdiler.

Esenyurt ve Gebze

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) 1 Mayıs’ın erken saatlerine iki ayrı noktada servis bekleyen işçilere seslendi.

Esenyurt’ta servis noktalarında yapılan seslenişte işçilere 1 Mayıs’ta mücadele çağrısı yapıldı.

BDSP’nin işçilere sesleniş konuşmasında şu ifadeler kullanıldı:

“İşçileri çalışmak zorunda bırakarak ölüme mahkûm ediyorlar. Pandemiye karşı önlem diyerek ‘tam kapanma’ ilan ettiler. Ama bu uygulama bile gösterdi ki işçilerin hayatı, patronlar için önemli değil.

1 Mayıs’ta işçi sınıfı mücadele ederek haklarını kazandı. Bizler de bu baskıya köleliğe karşı mücadele etmeliyiz. Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu olarak tüm işçi kardeşlerimizi insanca çalışma ve yaşama koşulları için mücadele etmeye, fabrikalarını 1 Mayıs alanına çevirmeye davet ediyoruz.”

Konuşmanın bitiminde kuşlama yapıldı.

BDSP Gebze’de de servis duraklarında 1 Mayıs günü işe gitmek zorunda bırakılan işçilere seslendi. Seslenişte “İşten atmalar yasaklansın, Kod-29 kaldırılsın. Haklarımız ve geleceğimiz için 1 Mayıs’a” yazılı pankart açıldı.

İşçilere yapılan konuşmalarda, krizin ve pandeminin faturasının işçi emekçilere kesildiği, pandemi döneminde kapitalizmin insanlık dışılığının daha görünür olduğu belirtildi. Bu dönemde hep sermayeyi koruyan kararlar alındığı söylenerek, işçileri hedef alan hak gaspları sıralandı. «Yaşasın 1 Mayıs» sloganının atıldığı sesleniş, kapitalizme karşı sosyalizm için birlik olma çağrısı ile sonlandırıldı.

İşçilere yönelik seslenişin yanı sıra, Gebze’de «İşten atmalar yasaklansın, Kod 29 kaldırılsın. Haklarımız ve geleceğimiz için 1 Mayıs›a!» yazılı BDSP imzalı pankartlar market çevrelerine asıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul