İçindekiler:

4 Mayıs 2021
Sayı: KB 2021/Özel-17

1 Mayıs ve yeni dönem
BDSP’den İstanbul’da 1 Mayıs eylemleri
Taksim’de 1 Mayıs
İzmir ve Ankara’da 1 Mayıs’lar
1 Mayıs ve sendikal bürokrasi
1 Mayıs’ı savunmak...
2021 1 Mayıs’ı ve tekstil işçileri...
“Halktan çal kapitalistlere aktar” rejimi
Rejimin salgında akıl almaz tutumu
Sömürgeci devletin Güney Kürdistan operasyonu
Dünyanın dört bir yanında 1 Mayıs
Almanya’da 1 Mayıs
Köln’de devrimci 1 Mayıs
Frankfurt’ta 1 Mayıs eylem ve etkinlikleri
Stuttgart’ta 1 Mayıs...
Berlin’de öfke sokağa taştı…
Fransa’da yaygın ve militan 1 Mayıs!
İsviçre’de 1 Mayıs’lar
Almanya’da TİS süreci ihanetle sonuçlandı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Berlin’de öfke sokağa taştı…

Kitlesel ve militan 1 Mayıs

 

Alman Sendikalar Birliği bu yıl geleneksel 1 Mayıs yürüyüşünü düzenlemediği için antikapitalist sendikacılar, sol gruplar ve bazı göçmen platformlar bir araya gelip pandemi döneminde en çok işçi ve emekçileri öngörerek bir yürüyüş düzenledi.

Sabah 11’de Hackescher Markt’ta Alman Sendikalar Birliği binası önünde yürüyüş başladı. Birkaç yüz kişilik katılım beklenirken bir anda binlerce kişi yürüyüşün alanı doldurmasıyla 1 Mayıs coşkusu tüm kitleyi kapladı. Sloganlar hiç susmazken, diğer yandan 20’ye yakın konuşma yapıldı. Konuşmalarda pandemi süreciyle kapitalist dünyanın bir dönüm noktasında olduğu vurgusu yapıldı.

Yürüyüşte Berlin senatosunun kira ve konum politikalarını protesto etmek için “Rotes Rathaus” diye anılan Berlin Büyükşehir Belediyesi önünde güçlü ve kesintisiz sloganlar atıldı.

Yürüyüş boyunca 1 Mayıs işçi ve emekçi bayramının, bu dönemde olağanüstü önem kazandığının altı çizildi ve tarihsel anlamı vurgulandı.

Aynı zamanda dünyada var olan direnişler özellikle de Türkiye’de var olan işçi direnişleri, öğrenci grev ve protestolarından söz edildi. Böylece yürüyüş boyunca 1 Mayıs’ın enternasyonal yönü de sokaklara taşınabildi. Yürüyüş saat 14’te Urbanstrasse Kreuzbergte Urban hastanesi yakınlarında sona erdi.

Ardından geleneksel devrimci 1 Mayıs yürüyüşü akşam saat 17’de Hermannplatz Neukölln semtinde başladı. 10 bin kişi yürüyüşte bulundu. Saatler önce Berlin senatosunun kararıyla çoğu sokaklar kapatılıp silahlı kuvvetler çatılara konuşlandırılmıştı.

Sloganlar atılırken ve konuşmalar yapılırken kısa süre sonra polis yürüyüşe saldırdı. Böylece kitleyi bölmeyi amaçlayan polis, sona kalan grubu da çember içine aldı.

Pandemiyi işini gelmediği her durumda bahane olarak öne süren ve “tedbir” demagoji yapan devletin kolluk güçleri bu saldırılarıyla tedbirleri hiçe saydı. Dillerinden düşürmedikleri “mesafe kuralı” vb. kalmazken, katılımcılar zor anlar yaşadı. Bunu fırsat bilen polis bazı katılımcıları gözaltına aldı ve yürüyüşün sonlandırılması dayatmasında bulundu.

Buna rağmen militan ve coşkulu kitle yürüyüş ve eylemine geç saatlere kadar devam etti. Eylem devam ederken çok sayıda kişi de gözaltına alındı.

Kızıl Bayrak / Berlin

 

 

 

 

 

Hamburg’da 1 Mayıs

 

Alman Sendikalar Birliği (DGB) bürokrasisi Hamburg’da da pandemiyi bahane ederek kitleleri yalıtmaya, bölmeye dönük tutumlar sergiledi. DGB sendika bürokrasisi saat 10.00’da Fischmarkt alanında toplanırken, toplanma alanına sendika işçisi olmayan hiçbir işçi ve emekçiyi aldırmadı. Kişiler imza karşılığında alana girebildi ve yalnızca sınırlı bir kitlenin girişine izin verildi. Sonuçta DGB bürokratları pandemiyi bahane ederek, sermaye devletinin isteklerine boyun eğerek, sayılı bir işçi kitlesiyle 1 Mayıs ruhsuz ve coşkusuz bir biçimde geride bırakıldı.

Yerli partilerden MLPD’nin içinde yer aldığı Bir-Kar, ATİK, ADHK, AGİF ve Bolşevik Partizan’ın da katılmış olduğu 1 Mayıs etkinliği için saat 10.00’da Fischmarkt’ta toplanıldı. Toplanma alanında her kurum 1 Mayıs ile ilgili pankart ve kuruma ait bayraklarıyla alanda yer aldılar.

Toplanma alanında MLPD’nin müzik grubu Enternasyonal 1 Mayıs işçi marşını seslendirdi. Arkasından 1 Mayıs’ın tarihsel önemine ilişkin bir konuşma yapıldı ve sonrasında da katılımcı kurumlara söz verildi. Yapılan konuşmalar arasında “Yaşasın 1 Mayıs!”, “1 Mayıs kızıldır, kızıl kalacak!” sloganları atıldı. Yaklaşık olarak iki saati aşkın bir süreden sonra etkinlik sona erdi.

Gençlik kurumları da Gänsemarkt’ta toplandı. Toplanma alanında gençliğin sorunlarına ilişkin konuşmalar yaptı. Bir saati aşkın yapılan konuşmalardan sonra 1 Mayıs etkinliği sona erdi.

1 Mayıs’ın finalini yapmak için Dammtor tren istasyonunda toplanılmak istendi. Polis buraya etten duvar örerek alana hiç kimseyi almadı. Polisin sert tutumu ve saldırısı karşısında gözaltına alınanlar olurken kitle de bir süre sonra dağıldı.

Bir-Kar olarak işçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs kutlamalarının üçüne de ayrı ayrı olarak katıldık.

Katıldığımız 1 Mayıs etkinliklerinde TKİP Yurtdışı örgütünün çıkarmış olduğu “Kapitalist barbarlığa karşı 1 Mayıs’a Sosyalizm mücadelesini büyütelim” başlıklı bildirilerin dağıtımını yaptık.

Bir-Kar Hamburg

 

 

 

 

 

Dortmund’da 1 Mayıs

 

Dünya işçi ve emekçilerinin birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs Dortmund’da pandemi koşullarını fırsata çeviren sendika bürokratları tarafından içi boşaltılmış, mücadeleci ruhundan arındırılmış bir kutlamayla dönüştürüldü. Oysa Dortmund bir işçi kenti ve güçlü 1 Mayıs’lara sahne olurdu. Geçmişte maden ve demir işçileri üç kol halinde üretim alanlarından çıkıp 1 Mayıs alanında toplanırlardı. 

Bu yılkı ilk eylem için MLPD’nin izin aldığı şehir tiyatrosunun (Stadttheater) önünde sabah saat onda toplanıldı. Buradaki eyleme Anadolu Federasyonu ve sınıf devrimcileri de katıldılar. Günün önemiyle ilgili konuşmaların sonunda Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) toplandığı alana gidildi.  

Bu sene DGB 200 kişilik bir sayı ile kutlama izni almıştı. Büyük bir alanın etrafını bantlarla çevirip, birer biletle girişe izin verdiler. 200 kişinin dışında kimseyi alana almadılar. İçeri aldıkları 200 kişinin etrafına aynı zamanda sendikanın görevlendirdiği insanlarla etten bir duvar örülmüştü. Alana kimsenin girmemesi için polis rolünü üstlenmişlerdi. 

Bugüne kadar 1 Mayıs kutlamalarının içeriğini boşaltmak için çaba sarf eden sendika bürokratları Dortmund’da bu utanç verici tabloyu ortaya çıkardılar. İlerici ve devrimci oldukları iddiasındaki kimi kurumların bu utanca ortak olması ise tartışmanın bir başka yanıdır. Sanıyoruz ki, önümüzdeki günlerde bu tablo tartışma konusu olacak ve olmalıdır.

Dortmund’da yaşanan bu olumsuz 1 Mayıs tablosunun bir kez daha tekrarlanmaması için, sol ve devrimci güçler yaşananları değerlendirip, 2022 yılındaki 1 Mayıs’ı, işçi ve emekçilerin kendi taleplerini dile getirecekleri, mücadele azmini ve birliğini sağlayacakları nitelikte örgütlemelidir.

BİR-KAR Dortmund