İçindekiler:

28 Mayıs 2021
Sayı: KB 2021/Özel-20

Haramiler düzeninden hesabı emekçiler soracak!
Peker’in “kutsal devleti” ve pislik düzeni
İktidarın Gezi ve Kobanê hesaplaşması
Bekçi terörü tırmanıyor
Gerçekler er ya da geç topluma ulaşır!
AKP’nin kriz ve pandemi reçetesi zam
Haziran Direnişi ruhuyla mücadeleye!
Uzun çalışma süreleri işçinin ömründen çalıyor
Sinbo ve SML Etiket direnişleri 4. ayında
Tarihsel TKP’nin Kadrocu inkârı / 2 - H. Fırat
Bielefeld’de “Özgür Filistin” eylemi
İsrail saldırısının ardından…
İklim değişikliği ve “yeşil kapitalizm”
Dünyadan grev ve eylemler
BİR-KAR’dan dayanışma çağrıları
Ticarileşen eğitimde fırsat eşitsizliği büyüyor
Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmez!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Dünyadan grev ve eylemler

 

İngiltere’de “Özgür Filistin” yürüyüşü

Birleşik Krallık’ta “ülke tarihindeki en büyük” Filistin dayanışma gösterisi düzenlendi. 22 Mayıs Cumartesi günü kitleler Londra sokaklarında “Özgür Filistin” ve “savaşı durdur” talebiyle yürüdü. Filistin Dayanışma Kampanyası (PSC) gösteriye 180 bin kişi katıldığını açıkladı. Gösteriye sendikalar da çağrı yapmıştı. Gösteriler ayrıca Manchester, Bristol, Peterborough ve Nottingham gibi diğer şehirlerde de gerçekleşti.

Güney Afrika’da liman işçilerinden Filistin’le dayanışma

İtalya’da Livorno limanı işçilerinin İsrail gemisini yüklemeyi reddetmesinin ardından Güney Afrika’da Durban Limanı’nda çalışan işçiler de, İsrail’in Doğu Kudüs ve Gazze’de Filistinliler’e yönelik saldırılarını protesto etmek için İsrail gemilerinin yüklerini boşaltmayı reddetti.

Güney Afrika Taşımacılık İşçileri Sendikası (SATAWU) boykot kararının, Genel Filistin Sendikaları Federasyonu’nun (PGFTU), İsrail gemilerinin ve mallarının limanlardan ve havalimanlarından boşaltılmasının boykot edilmesi çağrısının üzerine alındığını açıkladı.

Güney Afrikalı liman işçileri, 2009 yılında da, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını protesto etmek için İsrail gemilerini boşaltmayı reddetmişti.

Avustralya’da iklim için okul grevi

Avustralya’da korona salgınının başlangıcından bu yana ilk kez binlerce genç iklim için sokaklara döküldü. Hükümetin iklim değişikliğine önlem alması için 50 şehir ve kasabada yürüyüş düzenleyen öğrenciler #FundOurFutureNotGas yazılı afişler taşıdı. En büyük mitingler Sidney, Melbourne, Brisbane ve Perth gibi büyük şehirlerde gerçekleşti. Melbourne ve Adelaide’deki eylemlere sendika üyelerinin de katıldığı belirtildi.

Gösterilerde hükümetin gaz projelerine desteğini geri çekmesi, bunun yerine yenilenebilir enerji girişimlerini ve çevreyi korumayı amaçlayan çözümleri finanse etmesi talep edildi.

Okul grevleri, büyük ölçüde Başbakan Scott Morrison’ın 58 milyon Avustralya doları bütçeyle gaz endüstrisini genişletmeye devam edeceğine dair hükümetin yaptığı açıklamaya bir tepkiydi. Buna ek olarak grevler, Morrison yönetiminin Yeni Güney Galler Hunter Vadisi’nde gazla çalışan yeni bir elektrik santrali inşa etmek için 600 milyon Avustralya doları (380 milyon avro) bütçe ayırdığını doğrulamasının ardından yapıldı.

Umman’da işsizliğe karşı protesto

Güneybatı Asya’da, Arap Yarımadası’nın güneydoğu kıyısında bulunan Umman’ın kuzeyindeki Sohar kentinde artan işsizliğe karşı çoğunlukla gençlerden oluşan kitlelerin protestoları gerçekleşti. İki gün üst üste yapılan protestolara polis saldırırken, gençler de polise taşlarla karşılık verdi. Çelik ve alüminyum fabrikalarının bulunduğu liman kenti Sohar’daki protestolar, mevcut işten çıkarmaların yanı sıra geçtiğimiz yıl getirilen katma değer vergisine de tepki niteliği taşıyor.

Almanya’da konut tekellerine karşı binler sokaktaydı

Almanya’da başkent Berlin’de konut tekellerinin ellerindeki konutların kamulaştırılması talebiyle on bini aşkın kişi eylem yaptı. Fahiş kiraların derhal durdurulması talebinin yükseltildiği yürüyüş Pazar günü gerçekleşti. Yürüyüş çağrısını, çok sayıda kurum tarafından desteklenen “Deutsche Wohnen und Co enteignen” inisiyatifi yaptı.

Hükümet daha önce yüksek kira artışını durdurmuş, ama Anayasa Mahkemesi geçtiğimiz aylarda bunu iptal edilmişti. Eylem Anayasa Mahkemesi’nin bu kararına da yönelikti.

Ayrıca Berlin’de büyük ev şirketlerine ait konutların kamulaştırılmasının yolunu açacak bir yasa değişikliği için referandum talebiyle 26 Şubat’ta başlayan imza kampanyası sürüyor. Kampanya ile 4 ay içinde en az 170 bin imzanın toplanması hedefleniyor. 19 Haziran’da ise yüksek kiralara karşı tüm Almanya çapında eylemler düzenlenecek.

Finlandiya’da makinistler greve gitti

Cuma günü Finlandiya ulusal demiryolu VR Grubu’nun makinistleri Helsinki, Riihimäki ve Oulu bölgesinde daha iyi çalışma koşulları için 24 saat grev yaptı. Grev nedeniyle yerel ve bölgesel toplu taşıma büyük ölçüde durdu ve grev, uzun mesafeli ulaşım üzerinde de büyük bir etki yarattı.

Emekçiler, vardiyaların daha sık uzatılmasına ve tren sürücülerinin aşırı zorlanmasına karşı çıkıyor. Bu, makinistlerin sıkça hastalanmasına neden oluyor.

Basın açıklaması yapan tren çalışanları, şirketi çalışanların güvenliğini riske atmakla suçluyor. Kapitalistlerin uzun çalışma saatleri dayatarak tek taraflı değişikliler yapmaları ve daha önce varılan iş güvenliği anlaşmasını tehdit etmeleri protesto ediliyor.

Irak’ta gösteriler

Irak’ın başkenti Bağdat’ın Tahrir Meydanı’nda salı günü hükümete karşı protestolar gerçekleşti. Gösterilerde son aylarda öldürülen demokrasi aktivistlerinin ve gazetecilerin fotoğrafları taşındı. Protestocular, hükümetin cinayetleri soruşturma ve sorumluları cezalandırma sözünü tutmasını talep ediyor. Ekim 2019’dan bu yana 600 gösterici ve aktivist öldü, 89 suikast gerçekleştiği bildirildi.

Binlerce kişinin katıldığı gösteriye kolluk güçlerinin saldırısı sonucu çatışmalar yaşanırken iki gösterici öldürüldü. Görgü tanıklarının ifadesine göre polis gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandı. Protestocular polise taş ile karşılık verdi. Parlamento tarafından seçilen ulusal insan hakları komisyonu da Çarşamba günü yaptığı açıklamada 130 polis olmak üzere 150 kişinin yaralandığını öne sürdü, çok sayıda gösterici tutuklandı.

Ülkenin dört bir yanından Bağdat’a gelen göstericiler, kamu hizmetlerinin yetersiz olmasına karşı, yolsuzluğun sona ermesi ve siyasi sistemde köklü bir reform yapılması çağrısında bulundu.

Hindistan’da otomotiv fabrikalarında grev

Hindistan’ın Tamil Nadu eyaletinde, Hyundai Hindistan ve Renault Nissan Automotive fabrikalarında işçiler greve gitti. Sendikalar, Covid-19 enfeksiyonlarını önlemek için bu hafta başlarında grev çağrısı yapmıştı. Bu arada, kapitalistler Tamil Nadu’daki fabrikaları, bazı fabrikalarda 300 kadar enfeksiyon tespit edildikten sonra beş gün süreyle kapatmaya karar verdi. Chennai’deki bir mahkeme daha önce hükümete, fabrikalardaki otomobil işçilerinin hayatlarını riske atmak zorunda kalmamalarını sağlaması konusunda karar vermişti.