İçindekiler:

2 Temmuz 2021
Sayı: KB 2021/Özel-25

Çıkış yolu sosyal mücadele!
“Reis” paçayı kurtaracak mı?
Uyuşturucuda AKP-MHP güvencesi
Şeriatçı dayatmalar artıyor
Varlık Barışı Yasası ile kara para aklama
İstanbul Sözleşmesi için kadınlar sokakta
Kanal İstanbul’a geçit vermeyelim
Yarattıkları enkazı devrimle temizleyeceğiz
Sinbo direnişçisinden zincirleme eylemi
İnşaat sektöründe yaşanan iş kazaları
Devlet, devletin biçimleri ve cumhuriyet... - V. İ. Lenin
Çin Komünist Partisi 100. yılını kutladı
Düsseldorf’ta kitlesel ve militan eylem
Savaş, ölüm ve açlık üçgeninde Suriye
İran seçimlerinin ardından
Berlin Konferansı’nın yarattığı illüzyon
Kazanmaya olan inancın eylemi: Derby işgali
Sivas Katliamı insanlık suçudur!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Çin Komünist Partisi
100. yılını kutladı

 

Çin Komünist Partisi, kuruluşunun 100. yıl dönümünü başkent Pekin’in kalbindeki Tiananmen Meydanı’nda büyük bir törenle kutladı. Özenle organize edilen kutlamada, bir askeri bando, korolar ve meydanda toplanan kitleler “Sosyalizm iyidir” veya “Komünist Parti olmadan yeni Çin olmazdı” gibi marşlar seslendirdiler. Katılımcılar kızıl ulusal bayraklar dalgalandırdılar. Askeri helikopterler gökyüzünde “100” sayısını oluşturdu ve “Yaşasın Komünist Parti” yazan bayraklar dalgalandı.

Temmuz 1921’de Şanghay’da kurulan ÇKP, 100 yıl sonra 90 milyondan fazla üyesiyle dünyanın en büyük siyasi partisi haline geldi ve ikinci büyük dünya ekonomisini yönetiyor.

“Büyük çelikten duvara çarpmak”

1 Haziran Perşembe günü Pekin’deki Tiananmen Meydanı’ndaki büyük etkinlikte, Çin Devlet Başkanı ve parti lideri Şi Cinping, Halk Cumhuriyeti’nin “geri döndürülemez” yükselişinin altını çizdi. Çin halkının yabancı güçlerin, kendisine “zulmetmesine, baskı yapmasına veya köleleştirmesine” asla izin vermeyeceğini söyledi. 70 bin katılımcının alkışları arasında konuşan Şi Cinping, “Buna cesaret eden herkes 1,4 milyardan fazla Çinlinin et ve kanından inşa edilen çelikten duvarına çarpar.” dedi. Özellikle de bu sözü, büyük bir alkışla karşılandı. Şi Cinping, yabancı devletlerin eleştirilerine de karşı çıkarak “Bize öğretme hakkına sahip olduklarına inananların ikiyüzlü vaazlarını asla kabul etmeyeceğiz.” açıklamasında bulundu.

“Başarı partiye bağlıdır”

Şi, 1949’da devrimci halk cumhuriyetinin kuruluşunun ilan edildiği yerde ve Mao’nun büyük portresinin önünde törene katılan 70 bin kişiye “Komünist Parti olmadan yeni Çin olmazdı” dedi. Komünist Parti’nin Çin’i yoksulluktan ve aşağılanmadan kurtardığını, Çin’e zorbalık yapılan dönemlerin bir daha yaşanmayacağını söyledi. Çin’de binlerce yıldır devam eden sömürücü feodal sistemi ortadan kaldırdık ve sosyalizmi tesis ettik. Çin halkı sadece eski bir dünyayı yok etmekte değil, aynı zamanda yeni bir dünya inşa etmekte de başarılı” diyen parti ve devlet lideri Şi, bir saatten fazla süren konuşmasında, silahlı kuvvetlerin modernizasyonu için de çağrıda bulundu. “Güçlü bir ülkenin güçlü bir ordusu olmalı ve güçlü bir ordu ulusal güvenliği sağlayabilir” dedi.

Şi Cinping, partinin mutlak liderlik rolünün altını çizdi. “Çin’in başarısı partiye bağlıdır. … Parti olmadan yenilenme olamaz” diyerek, partinin ülke içindeki her şeyi kapsayan iktidar iddiasını daha da güçlendirmeye hizmet etmesi gerektiğine dikkat çekti. “Partinin liderliğini sürdürmek zorundayız” diye uyardı. Şi ayrıca ÇKP’nin ülkenin gelişimi için önemini vurguladı. ÇKP’nin aynı zamanda küresel kalkınmaya da çok katkıda bulunduğunu söyledi. Dikkatle planlanmış olan tören, aynı zamanda ÇKP’nin Çin halkından aldığı desteğin altını çizmeyi de amaçlıyordu.

Kutlama aynı zamanda Şi’nin partideki özel konumunu vurgulamayı da amaçlıyor. O gün, Tiananmen Kapısı’nın balkonunda, Mao Zedong’un genellikle giydiği gibi dik yakalı, iki parçalı gri bir takım giyen tek kişi oydu.

Tayvan ile “Tam yeniden birleşme”

Konuşmanın temalarından biri de Tayvan adası üzerindeki çatışmaydı. Şi, Halk Cumhuriyeti’nin bir parçası olarak kabul edilen Tayvan’daki “bağımsızlık güçlerine” karşı çıktı ve “barışçıl yeniden birleşme” çağrısında bulundu. Hiç kimsenin Çin’in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunma kararlılığını ve yeteneğini küçümsememesi gerektiğini vurguladı. Şi, “Tayvan sorununu çözmek ve anavatanın tam olarak yeniden birleşmesini gerçekleştirmek, Çin Komünist Partisi’nin sarsılmaz tarihi görevleri ve tüm Çin halkının ortak çabasıdır” şeklinde konuştu.

Yabancı ülkelere seslenerek, bir yandan Çin’in saldırgan veya hegemonik bir niyeti olmadığını söyleyen Şi, öte yandan milliyetçi vurguları da ihmal etmedi. Çin, korona virüsünü uzun süredir kontrol altında tuttuğu için kutlamalar sırasında özel bir koruyucu talimat yoktu. Pandeminin başlangıcından bu yana Çin’in başarılı bir “sıfır covid politikası” izlediği yansıyor.

Dünyanın yükselen ikinci en büyük ekonomik gücü olan Çin emperyalizmi, özellikle ABD emperyalizmi tarafından başlıca rakip ve tehdit olarak görülüyor.