İçindekiler:

12 Eylül 2021
Sayı: KB 2021/Özel-32

Düzenin açmazları ve devrimci hazırlık!
Çürüme ve kokuşmada yeni düzey!
Rekor büyüme balonu... - Fikri Tomurcuk
Yalan sermaye iktidarının fıtratında
Kaygıların gölgesinde okullar açıldı
MİB anketi: “Kazanana kadar grev!”
Metal TİS taslaklarında kadın işçiler yok!
Alba direnişçilerinden Petrol-İş yöneticilerine
“Sendikamızı yeniden inşa edelim!”
Tarihsel TKP’nin 1920 Programı’ndan...
Engels ve oportünizme karşı mücadele - A. Eren
Bağdat Konferansı ve çatışan çıkarlar!
11 Eylül’ün 20. Yılı...
“Artık bu sesi dünya da Taliban da susturamaz!”
Uyuşturucu bağımlılığı ve cemaatler
Saray rejimi ile Taliban paslaşması
Covid-19 vaka sayıları yükselişte
“Her ile bir üniversite” projesi çöktü!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Alba direnişçilerinin Petrol-İş Sendikası yöneticilerine, temsilcilerine çağrısı...

Alba işçileri sendikaları ile
daha da güçlü olacaktır!

 

İşyerindeki baskıya, mobbinge ve tacize karşı mücadele eden, Petrol-İş sendikasında örgütlenen ve işten atılan, buna karşı fabrika önünde direniş başlatan Alba işçileri, yazılı açıklama yayınlayarak sendikanın direniş karşısındaki tutumunu kamuoyuyla paylaştı.

“Bizler Kocaeli Çayırova TAYSAD OSB’de bulunan Alba Plastik’te 17 ve 18 Ağustos tarihlerinde işten çıkartılan Petrol-İş üyesi işçileriz” diyen Alba direnişçileri tüm çabalarına rağmen, Petrol-İş Sendikası yöneticilerinin türlü gerekçeler öne sürerek direnişin yanında olmadığını belirtti. “Buna rağmen bizler Alba Plastik’te sendikalaşma çalışmasını yürütmeye devam ediyoruz” diyen işçilerin direnişin 9. gününden itibaren sendika yöneticileri ve temsilcilerine ilettiği mektubu paylaşıyoruz...

 

Bizler tacize karşı çıktığımız için, arkadaşlarımıza sahip çıktığımız için işten çıkartılan Petrol-İş Sendikası üyesi Alba Plastik işçileriyiz. 8 gündür fabrikanın kapsının o¨nünde, keyfi işten atmalara, tacize ve hukuksuzluğa karşı direniyoruz. 

Bizler yaklaşık 6 aydır sendikalaşma çalışması yürüttüğümüz fabrikamızda, işçi arkadaşlarımızla toplantılar gerçekleştirdik, fabrika içinde insanca çalışma ve yaşam koşulları için mücadele yürüttük. 8 Mart’ta, 1 Mayıs’ta, 15-16 Haziran’da sendikamız üyesi işçi arkadaşlarımızla 20-30 kişilik etkinlikler yaptık. 

Gerçekleştirdiğimiz sendikalaşma çalışması fabrika yo¨netiminin baskısı ile karşılaştı. Fabrika içinde sendika üyelerini bulmak ve işten atmak için türlü oyunlara başvuruldu. Bu süreçte sendika üyesi en az 25 arkadaşımız gerek baskılar yüzünden gerekse de Kod-29 ile tazminatsız işten atılma tehdidiyle işten çıkmak zorunda kaldı ya da keyfi olarak işten çıkartıldı. Bu süreçte sendikal çalışmayı riske atmamak için sendikalaşma çalışmasına gizli bir şekilde devam ettik. 

Bardağı taşıran son damla! 

“21- Petrol-İş, son do¨nemlerde iyice artan kadın cinayetlerine ve şiddete karşı mücadele edilmesi gerektiğini savunur, cinayetlerin bertaraf edilmesi için sendika olarak üzerine düşen her türlü go¨revi yerine getirmeyi amaçlar.” (Petrol-İş Genel Kurul Kararları – 2019) 

Fabrikada yaşanan tacizlere sessiz kalamazdık. Birçok fabrikada olduğu gibi, Alba Plastik’te de kadın işçilere yo¨nelik mobbingle, tacizle sık sık karşılaşıyorduk. Son olayda Zekeriya Bursa isimli bir işçinin aynı vardiyada çalıştığı kadın işçilere yo¨nelik tacizlerinden kaynaklı vardiyası değiştiriliyor. 

Tacizlere devam eden, ustabaşılara ve yo¨netime şikayet bulunmamıza rağmen ço¨züm üretilmeyen bir sürecin sonunda, 14 Ağustos Cumartesi günü makinelerimizin başından ayrılarak, meydanda toplandık. Tacizci işçi ile aynı fabrikada çalışmak istemediğimizi so¨yledik. Kameraları inceleyip gerekeni yapacağız denildi. 

3 gün sorasında 17 Ağustos Salı günü ikimiz (Ender, Semra) İK’ya çağrılarak işten çıkartıldık. Performans düşüklüğü denildi. Asıl nedeni sorduğumuzda ise ne olursa olsun artık sizinle çalışmayacağız, denildi. Tacize karşı tepkiyi o¨rgütlemiş olmamız onları rahatsız etmişti. 

Eşyalarımızı almak için bile bizleri fabrikaya sokmadılar, darp etmeye kalktılar. Hemen hemen bütün vardiya makinelerini bırakıp bahçeye çıktılar. Bize destek oldular. İK’ya yürüyüp açıklama beklediler. 3 arkadaşımız idari izne çıkartıldı. Ardından ikimiz (Tuba, Hasan Can) idari izinliyken işten çıkartıldık. 

Alba yo¨netimi karalamaya, sendika düşmanlığına devam ediyor! 

Alba yo¨netimi taciz yok, diyerek bizleri karalamaya çalışıyor. Atılma nedenimizi de sendikalaşmak olarak içeride yayarak, sendikaya üye olanları korkutmaya çalışıyor. Taciz olduğu açıktır ki, bizden sonra tacizci de işten çıkartıldı. Kamera go¨rüntüleri ile çok net bir şekilde ortaya çıkacaktır. Bu noktada avukatımızla birlikte suç duyurusunda da bulunuyoruz. 

İçeride işçi arkadaşlarımız halen baskı altında. Sendika çalışması yapanlar tek tek çekilip korkutulmaya çalışılıyor. Ancak bizlerin kapı o¨nünde direnişe geçmemiz Alba yo¨netimini korkutuyor, işçi arkadaşlarımıza güç veriyor. İşten çıkartılanların arkasına bile bakmadan çekip gitmediğini, mücadeleye devam ettiğini, haklı olduğumuz go¨rüyorlar. 

Direnişe geçmemiş olsak, haksızlığı kabullenmiş olurduk.

Direnişe geçmemiş olsak, içerideki arkadaşlarımız kendilerine ve bizlere olan güvenlerini yitirirlerdi.

Direnişe geçmemiş olsaydık, Alba yo¨netimi işten atmalar devam ederdi. İlk başta da sendika üyesi arkadaşlarımız işten çıkartılırdı.

Direnişe geçmemiş olsaydık, tacize karşı sesimizi çıkartmamış olsaydık, toplamında tacize-tecavüze, kadın cinayetlerine karşı sessiz kalmış olacaktık. Bizler sessiz kalırsak, kadınlar o¨lmeye, işçiler işten çıkartılmaya devam edecektir. 

Şu an Alba’da sendikal yetkiyi alacak sayımız yok. Bunun farkındayız. Bütün çabamız sendikamızın yetkiyi alması içindir. Alba Plastik’te insanca çalışma ve yaşam koşulları, tacizsiz, mobbingsiz bir çalışma ortama ancak ve ancak işçiler o¨rgütlü bir güç olursa olanaklıdır. 

İşte tam da bu yüzden kapı o¨nü direnişimiz, içerideki arkadaşlarımıza umut vermekte, güç vermektedir. Fabrika yo¨netiminin, ustaların kadın işçilere tutumları düzelmekte, mobbing, baskı ve tacizler azalmaktadır. 

Mesele tek başına sayı meselesi olamaz. 

Bizler Petrol-İş üyesi işçileriz. Henüz yetkiyi alacak sayıya ulaşmamış olmamız, sendika üyesi olduğumuz, haksızlığa uğradığımız, tacizle karşılaştığımız ve buna karşı mücadele ettiğimiz gerçeğini değiştirmez. İşte tam da bu yüzden, sendikamızı yanı başımızda go¨rmek istiyoruz. Bir sendika sadece yetkili olduğu fabrikalarda değil, üyelerinin olduğu, işçilerin haksızlığa uğradığı her yerde olabilmelidir. Mücadeleci sendikacılık, sınıf sendikacılığı bunu gerektirir. 

Petrol-İş sendikamızın Gebze şubesi mücadeleci bir sendika olarak bilinir. Bunun gereği olarak, bu sesi büyütmek sorumluluğunu taşımaktadır. Bizler sendikamızın o¨nlüğünü giyerek Alba işçilerini açıktan sendikamıza çağırmak, üyesi oldukları sendikanın onların yanında olduğunu go¨stermek istiyoruz. Başkaca bir beklentimiz de yoktur, olamaz. Bizler kendimiz için hiçbir şey istemiyor, Alba Plastik’e sendikayı sokmak için mücadeleyi büyütmek istiyoruz. 

Semra Demirtaş
Tuba Aladağ
Ender Konar
Hasan Can Bahadır