25 Haziran 2005
Sayı: 2005/25 (25)


  Kızıl Bayrak'tan
  Devrimciler ölmez,
devrim davası yenilmez!
  Dersim şehitleri İstanbul’da binlerin
katılımıyla, güneşe uğurlandı
  TKİP İstanbul Örgütü’nden çağrı
  Maoist Komünist Partisi’nin açıklaması
  Katliamı protesto eylemlerinden
  Kürdistan Devrimci Sosyalistleri’nden
açıklama
  Van’da binler katledilen gerillalara
sahip çıktı
  Özelleştirmeye karşı mücadele ve Telekom
  Tayyip Erdoğan Beyrut’a gitti
  Seydişehir Alüminyum işçileriyle konuştuk
  Tersane işçileri iş cinayetlerine
“artık yeter!” dedi
  DİSK’in 15-16 Haziran
Kocaeli-İstanbul yürüyüşü
  Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni
dönem (Orta sayfa)
  “Aydınlar bildirisi” ve
düşündürdükleri
  Üniversitelerimizde faşiste, polise,
sermayeye yer yok!

  ÖSS sınavı 19 Haziran’da yapıldı

  Irak bataklığına saplanan işgalcilerin
direnişi zayıflatma çabaları
  Lübnan seçimlerinden “Suriye karşıtı” ittifak galip çıktı
  İran’da seçimlerin ikinci turunda
iki aday yarışacak
  Bolivyalı işçi ve emekçilerin kararlılığı
sistemi zorluyor
  GOP İşçi Derneği Genel Kurulu
başarıyla gerçekleştirildi
  Cinsel taciz ve tecavüz; Yaygın bir kirli savaş yöntemi
  Rosenbergler;  İnançlarından ödün vermeyen iki onurlu insan
  Paris’te “Dünden bugüne devrimci
hareket” üzerine bir konferans
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Gimas işçilerine destek ziyareti

Çiğli Organize'de grevde olan Gimas işçileri çeşitli yollarla sendikanın ilgisizliğini dile getirmişti. Bu tepkinin bir sonucu olarak sendika yöneticilerinin gündemine girmeye başladılar. 15 Haziran'da 15-16 Haziran'ın yıldönümü vesilesiyle yapılan ziyaretin ardından 20 Haziran günü de DİSK'in örgütlü olduğu yerlerdeki işyeri temsilcileri, sendika yöneticileri, Hilton ve İzelman işçilerinin de katıldığı bir ziyaret düzenlediler. Ziyaret sırasında Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve Süleyman Çelebi birer konuşma yaptılar.

BDSP/İzmir

-----------------------------------------------------------------------------------------

Bursa'da 1 Mayıs tutuklamalarını protesto eylemleri

Bursa'da 1 Mayıs sonrası polis terörü sonucu 54 kişi gözaltına alınmış 27 kişi “yasadışı örgüt sloganı atmak, örgüt liderini övmekten” tutuklanmıştı. Devrimci güçleri sindirmeye yönelik yaşanan gözaltı ve tutuklamalar çeşitli eylemlerle protesto edildi. Bu eylemler öncesinde merkezi noktalarda imza standı açılarak imza toplandı ve Panayır Mahallesi'nde bir eylem yapıldı.

 16 Haziran günü ÇHD'nin çağrısıyla adliye önünde saat 12.00'de bir basın açıklaması yapıldı. Çeşitli sendika, kurum, reformist çevre ve devrimci grupların katıldığı eylemde yaşanan hukuksuzluğun takipçisi olunacağı vurgulandı. Saat 14.00'de ise devrimci gruplar yine adliye önünde bir basın açıklaması yaparak adliyeye siyah çelenk bıraktılar. 

 19 Haziran günü de Bursaray Osmangazi İstasyonu önünde bir saatlik oturma eylemi yapıldı. “1 Mayıs tutsakları serbest bırakılsın!” pankartının açıldığı eylemde “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz!”, “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Yaşasın sosyalizm!” sloganları sıklıkla ve coşkuyla atıldı. Çevreden ilgiyle izlenen oturma eylemi süresince eylemin niçin yapıldığı ve yaşanan süreci anlatan konuşmalar yapıldı.

Kızıl Bayrak/Bursa

-----------------------------------------------------------------------------------------

Kayseri'de 15-16 Haziran paneli

15-16 Haziran Direnişi Kayseri Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu tarafından İşçi Kültür Evi'nde bir panelle kutlandı. Panele çoğunluğu işçi 40 kişi katıldı.

Panelde şunlar söylendi: “Aradan 35 yıl geçmiş olmasına rağmen şanlı 15-16 Haziran Direnişi işçi sınıfının mücadelesine ışık tutmaya devam ediyor. 15-16 Haziran taban örgütlenmesine ve hareketliliğine dayanan işçi direnişi ile saldırıların püskürtülebileceğini göstermiştir. Bugün de sömürücülerin saldırılarının karşısına 15-16 Haziran ruhuyla dikilmek, işçi sınıfı ve emekçilere yönelik saldırıları boşa çıkarmanın ilk ve en önemli aşamasıdır. Yaşadığımız sorunların kaynağı olan sömürücü asalakların örgütlü saldırısını boşa çıkarmak, öncelikle işçi sınıfının birliğini pekiştirmesine, sermayenin topyekûn saldırılarına karşı topyekûn militan, örgütlü mücadeleye atılmasına bağlıdır...”

İşçilerin işyerlerinde yaşadıkları sorunların da tartışıldığı panel coşkulu bir havada sona erdi.

Kayseri BDSP

-----------------------------------------------------------------------------------------

Sermayeyi yakacak kadar yangını büyütelim!

“SEKA kıvılcım, TEKEL ateş oldu” demiştik. Sadece etkili bir söylem olarak değil, bugün pratikte de Seydişehir Eti Alüminyum yangın oldu diyoruz. Özelleştirme saldırısına karşı TÜPRAŞ'ı, TELEKOM'u, ve diğerlerini tutuşturan bir yangın.

Bu bir anda oluşan bir hareketlilik değil. Tarihsel ve sınıfsal kökleri 15-16 Haziran'a dek uzanıyor. 15-16 Haziran Direnişi'nde, üç arkadaşlarını ölümsüzlüğe uğurlama bedelini göze alan işçi sınıfı, sermaye devletine geri adım attırdı. Elbette bu kazanımda, sınıfın birleşik mücadelesinin ve militanlığının payı büyük.

Dünden bugüne sınıf hareketinde belirgin bir gerilemenin olduğu gerçekliği var. ‘89 bahar eylemlerinden sonra tek tek mevzi direnişler oluyordu. Ne var ki bu direnişler, çoğunlukla sınıfın gündemine dahi giremiyordu. Ancak SEKA direnişi bu duruma son verdi. SEKA direnişi sınıf hareketinde bir kıvılcım oldu. SEKA'da yakılan kıvılcım TEKEL işçileri tarafından ateşe dönüştürüldü. TEKEL işçilerinin direnişi, şimdilik sermayeye geri adım attırdı, TEKEL'in özelleştirilmesi iptal edildi.

Seydişehir Eti Alüminyum işçilerinin direnişi ise bu ateşle yangına dönüştü. İhalenin gerçekleşmesi yangını söndürmüyor. Seydişehir işçileri ihaleyi iptal için kendilerini fabrikaya kapattılar. Direniş hala sürüyor. Bu yangın özelleştirme saldırısının muhatabı diğer işletmelerde de büyüyor ve sermayeyi fazlasıyla korkutuyor.

Sınıf devrimcileri olarak, Seydişehir işçilerinin direnişi, bize moral ve güç veriyor. Sınıf hareketinin gelişiminde önemli bir mevzi tutan Seydişehir Eti Alüminyum işçilerini coşkuyla selamlıyoruz.

Direnen işçiler kazanacak!

BDSP/Küçükçekmece

----------------------------------------------------------------------------------------

OSİM-DER'den 15-16 Haziran etkinliği

OSİM-DER, 15-16 Haziran Direnişi'nin 35. yılında, işçi sınıfının mücadele tarihine altın harflerle yazılan bu tarihsel direnişe dair bir etkinlik düzenledi.

Etkinlik, 15-16 Haziran direnişinin işçi sınıfı hareketi için taşıdığı öneme dair yapılan sunumun ardından DİSK'in hazırladığı “Özgürlük işçilerle gelecek!” belgeseli ile devam etti. 15-16 Haziran'dan bugüne sınıf hareketine dair kesitlerin sunulduğu, örgütlenmenin önündeki engellerin anlatıldığı sinevizyon gösteriminin ardından “Grup Yağmurla Gelen” işçi sınıfının bu şanlı direnişini selamlayan marş ve türkülerle etkinlikte yeraldı. OSİM-DER adına yapılan konuşmada ise 15-16 Haziran Direnişi'ni yaratan sosyal-siyasal koşullara işaret edildikten sonra, sınıfın birleşik, militan eyleminin bizler için temel öğretici dersleri vurgulandı.

Verilen aranın ardından ikinci bölüm OSİM-DER Esenşehir Komisyonu tarafından hazırlanan şiir dinletisinin sunulması ile başladı. Ardından bir kamu emekçisi arkadaşımızın konuşması ile serbest kürsü bölümüne geçildi. Yapılan konuşmada 15-16 Haziran direnişinin ışığında bugünkü sınıf hareketinin sorunları ve görevlerimiz vurgulandı. Serbest kürsü tamamlayıcı diğer konuşmalarla devam etti.

30 kişinin katıldığı etkinlik OSİM-DER'in önümüzdeki dönem çalışma programının duyurusu ile sona erdi.

Kızıl Bayrak/Ümraniye