15 EKİM 2005 Sayı: 2005/41 (41)

  Kızıl Bayrak'tan
  Ordu AŞ'nin önlenemez yükselişinin gerisinde ne var?
  Yağma sofrasından yağlı parçalar generallere
  AB tartışmaları ve işçi sınıfı
  AB süreci ve "demokratikleşme" yalanları
  Kamu Personel Rejimi Kanun Taslağı açıklandı
Mortgage sistemi: Yeni bir soygun kapısı
TMMOB mitingi Ankara'da yapıldı
  Liberal Avrupa'ya karşı sosyal Avrupa sahte söylemi; DİSK durumdan vazife çıkartıyor
  Avrupa Birliği, müzakere süreci ve DİSK'in tutumu: Yeni olan ne? / Y. Akkaya
  Yerli sermaye tartışmaları üzerine
  Serna/Seral Tekstil işçileri: Gelecek ellerimizdedir!
  Ekim Gençliği: Birleşik, kitlesel ve devrimci bir 6 Kasım için ileri!
  Demokrasi mücadelesi ve Kürt sorunu/4 :"Demokrasinin sınırlarını genişletme" programı / Orta sayfa
  Ekim Gençliği'nden açıklama: Soruşturmalar, baskılar, gözaltılar bizleri yıldıramaz!

  Çukurova Üniversitesi'nde resmi açılış protesto edildi

  Filistinli örgütler silah bırakmayı reddetti
  Irak'ı "anayasa" değil birleşik anti-emperyalist direniş kurtarabilir!
  Bush'un "terörle savaş" konuşması: Sıkışmışlık ve saldırganlık
  İran: "Tüm nükleer silahlar yokedilsin!"
  AB ülkelerinde sınıf çatışmaları keskinleşiyor
  Kapitalizm yoksulluk dağıtmaya devam ediyor
  Kürkçüler cezaevinde baskı ve işkence
  Lastik-İş İstanbul Şube Genel Kurulu'nun gösterdikleri
  Bültenlerden / Ankara İşçi Bülteni
  Bültenlerden / Topkapı İşçileri Bülteni
  İnsanlığın virüsü sermaye düzenidir
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

TMMOB mitingi...

“Geleceğimize, meslek onurumuza, halkımızın insanca yaşam hakkına sahip çıkıyoruz!”

Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) tarafında 8 Ekim günü “Demokratik Türkiye, insanca yaşam!” şiarıyla bir miting düzenlendi. Mitinge 6 bin mühendis ve mühendis adayı katıldı. Saat 10:00'da Gar önünde biraraya gelen katılımcılar, önde “Geleceğimize, meslek onurumuza, halkımızın insanca yaşam hakkına sahip çıkıyoruz!/TMMOB”, arkasında odaların pankartlarını açarak Sıhhıye Meydanı'na kadar yürüdüler. Mitingte sadece TMMOB'a bağlı odaların pankart açmasına izin verildi. Odalar özgül sorunlarına vurgu yapan pankart ve şiarlarla mitinge katıldılar. Örneğin Harita ve Kadastro Mühendisleri “Üreterek büyüyen ve paylaşarak gelişen bir ülkede insanca ve barış içinde yaşamak için mühendislik haklarımızı savunuyoruz!”; Gemi Mühendisleri Odası “Tersanelerde iş cinayetlerine son!” şiarlı pankartlarla eyleme katıldılar. Eylemde “Esnek çalışmaya hayır!”, “Ücret dengesizliğine hayır!”, “İş güvencesi istiyoruz!”, “Siyasi baskı ve sürgüne hayır!”, “ABD'nin bölgedeki işgaline hayır!”, “İMF'ye değil yatırıma bütçe!”, “KİT'ler halkındır, satılamaz!” yazılı dövizler taşındı, sloganlar atıldı.

Eyleme genç mühendislerin ve mühendislik fakültesi öğrencilerinin katılımı yoğun oldu. Elektrik, Jeoloji ve Kimya Mühendisleri Odalarının gençlik birimleri de eylemde yeraldılar ve yoğun olarak “Diplomalı işsiz olmayacağız!” şiarını haykırdılar. Geleceğe dair kaygıların yanısıra “YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!” gibi üniversite sorularına değinen ve mücadeleye vurgu yapan sloganlar da atıldı.

Miting saygı duruşuyla başladı. Ardından TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı bir konuşma yaptı. Soğancı özelleştirme ağırlıklı konuşmasında şunları dile getirdi:

“Ülkemizin kaynaklarını, kamusal ve toplumsal hizmetleri ticarileştirerek küresel sermayeye birer kâr alanı olarak açan bütün uluslararası anlaşmalar iptal edilmelidir. TELEKOM, TÜPRAŞ ve diğer özelleştirilen kurumların satışı iptal edilmelidir. Asgari ücret yoksulluk sınırının üzerine çekilmelidir. İşsizleri güvence altına alacak sosyal uygulamalar hayata geçirilmelidir. Örgütlenme hakkının önündeki engellerin kaldırılması hemen şimdi sağlanmalıdır. Çalışma yaşamında cinsiyet ayrımcılığı önlenmelidir. İşgüvencesini ortadan kaldıracak ve çalışma koşullarını belirsiz hale getirecek, küresel istemlere odaklı Kamu Personel Rejimi Yasası çalışmalarına son verilmelidir.”

Miting son dönemde demokratik kitle örgütlerinin Ankara'da düzenlediği en kitlesel miting oldu. Bu nedenle katılımcılar üzerinde olumlu bir etki bıraktı. Konuşmanın ardından Hilmi Yarayıcı konseriyle süren miting 13:30'da sona erdi.

Kızıl Bayrak/Ankara

-----------------------------------------------------------------------------------------

TMY tasarısı protesto edildi...

“Faşist yasalara karşı sokağa, eyleme, özgürleşmeye!”

Mecliste görüşülmek üzere son hali verilen yeni Terörle Mücadele Yasası'na karşı Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Barikat, Bilinç ve Eylem, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Demokratik Haklar Platformu (DHP), Devrimci Demokratik Sendikal Birlik (DDSB), Demokratik Halk Partisi (DEHAP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emekçi Kadınlar Birliği (EKB), Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP), Halkevleri, Halkların Uluslararası Mücadele Ligi (ILPS), Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), İşçi Mücadelesi, Kaldıraç, Özgürlükler için Mücadele Platformu (ÖMP), Partizan, Pir Sultan Abdal Derneği Kadıköy Şubesi, Proleter Devrimci Duruş, Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Tekstil-Sen, Toplumsal Özgürlükler Platformu (TÖP), Türkiye Komünist Partisi (TKP) tarafından 8 Ekim günü Taksim Tramvay durağında bir eylem gerçekleştirildi.

“Terörle Mücadele Yasa Tasarısı'na karşı temel hak ve özgürlükler için mücadeleye!” şiarlı pankartın açıldığı eyleme yaklaşık 150 kişi katıldı. Eylemde sık sık “Faşist yasalara karşı sokağa, eyleme, özgürleşmeye!”, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atıldı.

Açıklamada devletin son dönem devrimci, demokrat kişi ve kurumlara yönelik baskıları arttırdığı dile getirildi. Tüm bu saldırılara karşı mücadele çağrısı yapılarak şunlar söylendi:

“Bu saldırılara karşı geliştirdiğimiz ve geliştireceğimiz hat haklı ve meşrudur. AB yanılsamasıyla işçi ve emekçilerin gözü boyanmaya çalışılmaktadır. Bu süreç ile saldırıların önüne perde çekildiği izlenimi verilmek istense de yaşanan açlık ve yoksulluk bu perdeyi kaldıracak kadar büyüktür. Devletin geliştirdiği saldırı terörüne karşı haklılığımızdan ve meşruluğumuzdan aldığımız güçle, her kesimi bu konuda etkin mücadeleye çağırıyoruz.”

Kızıl Bayrak/İstanbul

-----------------------------------------------------------------------------------------

Bursa'dan eylemler...

“Ulaşım hakkımız engellenemez!”

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşım hizmetine yaptığı yüksek oranlı zammı protesto etmek amacıyla biraraya gelen DİSK, KESK, TMMOB ve Türk-İş, 12 Ekim günü Belediye önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. BATİS, reformist çevreler ve devrimci grupların da destek verdiği eyleme yaklaşık 100 kişi katıldı. “Ulaşım hakkımız engellenemez!”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek!” sloganları atıldı. Eylemde kamu hizmetlerinin tamamen paralı hale getirilmeye çalışıldığı, zamların geri çekilmemesi durumunda dava açılacağı belirtildi.

Tüm Bel-Sen adına yapılan açıklamada ise belediyenin çalışanlarına verdiği pasoların tasarruf genelgesi gerekçe gösterilerek ulaşım zammı ile birlikte iptali protesto edildi.

“Sözleşmeli köle olmayacağız!”

Eğitim-Sen Bursa Şubesi ile Eğitim Fakültesi öğrencileri ve mezunları 9 Ekim günü sözleşmeli öğretmenlik ve KPSS sınavı uygulamasını protesto etmek için AVP Tiyatro önünden Orhangazi Parkı'na bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı eylemde “Sözleşmeli köle olmayacağız!”, “Kölelik yasaları geri çekilsin!” sloganları atıldı.

BATİS'ten eylem...

Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası (BATİS) 9 Ekim günü “BATİS işsizlikle, yoksullukla savaşıyor!” şiarıyla başlattığı kampanya çerçevesinde bir basın açıklaması yaptı. Osmangazi Bursaray İstasyonu önünde yapılan eyleme 40 işçi katıldı.

Yargısız infaz protesto edildi

İstanbul Bağcılar'da Atilla Geçmiş'in yargısız infazla katledilmesini protesto etmek amacıyla İHD Bursa Şubesi tarafından 6 Ekim günü Heykel Postahanesi önünde basın açıklaması ve ardından faks çekme eylemi yapıldı.

Kızıl Bayrak/Bursa