4 Mayıs 2007 Sayı: 2007/17(17)

  Kızıl Bayrak'tan
   2007 1 Mayıs’ının özeti: İşte Taksim, işte 1 Mayıs!..
  Taksim’deki 1 Mayıs yasağına işçi ve emekçiler son verdi!
Zorbalık sökmedi, Taksim’i kazandık!
Türk-İş’in bölücü-icazetli mitingine işçi tepkisi!
Ankara’da coşkulu ve kitlesel 1 Mayıs
 Adana’da coşkulu ve kitlesel 1 Mayıs!
  1 Mayıs’ı kazandık,
önümüzdeki dönemi de kazanacağız!
  İzmir’de 1 Mayıs!
  Kilitlenen düzen siyaseti çözümü seçim sandığında görüyor…
  Düzen içi çatışmada taraf olmayı, başkaları için savaşmayı reddedelim!
  Düzen cephesinde çıkar çatışması ve seçimler
  Türkiye’de 1 Mayıs gösterilerinden...
  Almanya’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Dünyada 1 Mayıs gösterilerinden...
  Merkez Bankası’na göre “yüksek ücret” enflasyonu olumsuz etkiliyor!
  Darbeci generalle kukla Başkan Çankaya’da!
  Füze savunma sistemi gerginliği tırmanıyor!
  Belirleyici olan ulusal ve dinsel aidiyet değil sınıfsal konumdur 
  Demokrasicilik oyunu, darbe ve özel savaş...
M. Can Yüce
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Adana’da coşkulu ve kitlesel 1 Mayıs!

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs, Uğur Mumcu Meydanı’nda yapılan bir mitingle kutlandı.

Saat 16.30’da Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde toplanan kitle kortejler oluşturarak Uğur Mumcu Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

En önde Türk bayrağı ve arkasında Türk-İş pankartı ile Türk-İş’e bağlı sendikalar kortejdeki yerlerini aldılar. Sırasıyla Koop-İş, Tek Gıda-İş, TÜM-TİS, Petrol-İş, Harb-İş, Türk Haber-İş, Demiryol-İş, Belediye-İş sendikaları yürüdüler. Türk-İş kortejleri 500’ün üzerinde bir katılımla geçtiğimiz yıllara oranla daha kitleseldiler. Türk-İş Kortejlerinde gerek taşınan bayraklarda gerekse de atılan sloganlarda belirgin bir şovenizm kendini gösteriyordu.

Türk-İş kortejlerinin ardından önde “Yaşasın 1 Mayıs!” pankartı ve KESK Adana Şubeler Platformu pankartı yer aldı. Eğitim-Sen korteji her zaman olduğu gibi KESK kortejinin ve alanın en kitlesel korteji oldu. “İnsanca bir yaşam, demokratik bir Türkiye için yürüyoruz!” şiarlı pankart arkasında yaklaşık 400 eğitim emekçisi yer aldı. Eğitim-Sen’i Türkiye Gazeteciler Sendikası, Haber-Sen, SES, Tarım Orkam-Sen, Türkiye Eczacılar Birliği, Tüm Bel-Sen, BTS ve BES kortejleri izlediler. KESK korteji yaklaşık 600 kamu emekçisinin katılımıyla alandaki en kitlesel ve coşkulu kortejlerdendi.

KESK kortejinin ardından DİSK TEKSTİL BOSSA Şubesi yer aldı. DİSK’in merkezi Taksim kararına rağmen buna uymayan ve Adana’daki 1 Mayıs mitinginin örgütleyicilerinden olan BOSSA Şubesi uzun zamandır olmadığı kadar kitlesel bir kortej oluşturarak yaklaşık 200 tekstil işçisini alana taşımayı başardı.

DİSK kortejini Eğitim-İş, TMMOB, ‘68’liler Birliği, ‘78’liler Adana Girişimi, ÇHD ve İHD kortejleri izledi.

İHD kortejinin ardından devrimci kortejler yürüyüş kolundaki yerlerini alarak alana coşkularını kattılar. Alınteri, BDSP, ÇHKM, ÇÖ-DER, Çukurova Gençlik Derneği, DHP, Özgürlük, Tekstil-Sen, ESP, Devrimci Yaşam, İşçi Mücadelesi, Mücadele Birliği, TÖP kortejleriyle yer aldılar.

Bunların ardından Alevi-Bektaşi Birlikleri, CHP, DSP, İP gibi düzen partileri yer aldılar. Düzen partilerinin kortejlerinde hakim olan faşist ve şoven pankart ve sloganlar, taşıdıkları Türk bayraklarıyla tamamlanmıştı.

Bu kortejlerin ardında “ya gerçek demokrasi ya hiç” şiarlı DTP, EMEP, SDP imzalı ortak pankart yer aldı. Bunların ardında alana en son olarak ÖDP ve SHP kortejleri girdiler.

Alana giren kortejlerin selamlanmasının ardından 1 Mayıs’ta şehit düşenler şahsında saygı duruşunda bulunuldu. Açılış konuşmasının ardından Tek Gıda-İş Güney Anadolu Bölge Başkanı Gürsel Diliçıkık bir konuşma yaptı. Konuşmasını baştan sona şovenizm zehri üzerine kurgulayan Diliçıkık, Alınteri ve BDSP kortejleri tarafından “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Kahrolsun sendika ağaları!”, “1 Mayıs kızıldır kızıl kalacak!” sloganlarıyla yanıtlandı. Atılan sloganlardan fazlasıyla rahatsız olan Gürsel Diliçıkık konuşmasına defalarca ara vermek ve “ben sendika ağası değilim” diyerek kendini savunmak zorunda kaldı. Gürsel Diliçıkık’ın ardından tertip komitesi adına hazırlanan metni okumak için Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa kürsüye çıktı. Konuşması sırasında sloganların sürmesi ve sesi kısılması üzerine Güven Boğa konuşmasını yarım bırakarak kürsüden indi ve yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı mitingin bitirildiği açıklandı.

Komünistler mitinge “Emperyalist savaşa karşı işçilerin birliği halkların kardeşliği!/BDSP”, “Sosyalizm kazanacak!/Kızıl Bayrak”, “Güvencesiz çalışmaya geleceksiz yaşamaya hayır!/SİDER”, “Gençlik gelecek gelecek sosyalizm/Ekim Gençliği” pankartları ve yaklaşık 100 kişilik coşkulu ve disiplinli kortejleriyle katıldılar.

Kızıl Bayrak/Adana


 

1 Mayıs’ta Sıhhiye Meydanı’ndaydık!

Hacettepe Üniversitesi Öğrencileri Derneği (HÜÖD) olarak uzun süredir üniversitemizde ulaşım hakkımızla ilgili bir kampanya sürdürüyorduk. Kampanyanın küçük de olsa kazanımla sonuçlanması ve ücretsiz ring talebimizin sabah saatlerinde uygulanmaya başlaması biz dernekteki öğrencilere bir motivasyon sağladı. Yaklaşan 1 Mayıs çalışmalarımıza bunun sağladığı motivasyonla başladık. Çalışmamız kapsamında kampüsümüzde önce bir panel gerçekleştirdik. Ardından afişlerimiz ve dernek bültenimizle öğrencileri alanlara çağırdık.

1 Mayıs günü sabah erken saatlerde kolektif bir şekilde “Geleceği kazanmak için öğrenciler derneğe, örgütlenmeye!” şiarlı pankartımızı yaptık ve dövizlerimizi hazırladık. Ardından toplu bir şekilde yemekhaneye alkışlar, sloganlar eşliğinde girip yaptığımız konuşmalarla öğrencileri eyleme, 1 Mayıs alanlarına çağırdık. Saat 13:00’te kütüphane önünde toplanarak kısa bir yürüyüşle buluşma noktamız olan Ulus Gençlik Parkı’na indik. Parkta ODTÜ öğrencileriyle buluşarak sloganlar eşliğinde toplanma yerine ilerledik. Alanda üniversite öğrencileri pankartıyla düzenli kortejlerimizi oluşturarak yürüyüşe geçtik. Yürüyüş sırasında sık sık “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Bıjî yek gulan!”, “Üniversiteler bizimdir, bizimle özgürleşecek!”, “Sermaye defol üniversiteler bizimdir!”, “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!”, “Faşizmi döktüğü kanda boğacağız!” sloganlarını coşkulu bir şekilde attık. Ulaşım sorunu üzerine gerçekleştirilen imza kampanyası ve okuldaki eylemli süreçler de dövizlerimizle alana taşındı.

Alana girdiğimizde diğer üniversite öğrencileri kortejleriyle yan yana durarak ortak sloganlar attık. Birçok bölümde 1 Mayıs gününde sınav olması katılımı olumsuz etkiledi. Buna rağmen 70 kişilik kortejimiz eylem sonuna kadar coşkulu bir şekilde bekledi. İlk defa 1 Mayıs eylemine katılan HÜÖD için anlamlı bir adım oldu.

Beytepe Ekim Gençliği


 

YÖK dağıtılsın! Söz; yetki; karar hakkı istiyoruz!

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ta Cebeci Kampusu öğrencileri de sözünü söylemek üzere alandaydı. Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencileri olarak kısa bir süre önce yapılmaya başlanan çalışmada, SBF’nin liberalleşmesine, fakülte üzerindeki rektörlük baskısına, emperyalist işgale, düzen tarafından yaratılan yapay “laik-anti laik” ulusalcı söylemlere karşı, 1 Mayıs’a katılmanın gerekliliği vurgulandı.

Hukuk Fakültesi Öğrenci Derneği ile EBF Gazetesi’nden öğrencilerin de bulunduğu topluluk eylem alanına gitmeden önce fakültelere girerek öğrencileri 1 Mayıs’a katılmaya çağırdı. Saat 14.45’de toplanma yeri olan Opera binası önünde bir araya gelindi. Kitlenin yürüyüşe başlaması ile birlikte sloganlar atılmaya başlandı. Cebeci öğrencileri kortejinin en önünde “YÖK dağıtılsın! Söz; yetki; karar hakkı istiyoruz!/Cebeci Öğrencileri” yazılı pankart taşındı. Onun arkasında “Dünyayı istiyoruz, kırıntı değil! Yaşasın 1 Mayıs!” pankartı ile Hukuk Fakültesi Öğrenci Derneği yer aldı. Onun arkasında ise “Mülkiye A.Ş. olmayacağız!” diyen SBF öğrencileri yer aldı. SBF öğrencileri fakültelerinden bazı öğretim görevlileri ile birlikte yürüdü. Eğitim Bilimleri Fakültesi öğrencileri ise kendilerini dövizleri ile ifade etti.

Kortejde “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Katil ABD, Ortadoğu’dan defol!”, “Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!”, “Yaşasın 1 Mayıs, bıji 1 gulan!” sloganları gür bir şekilde atıldı. Yürüyüşün başında sorun yaşansa da, bir süre sonra öğrenci kortejlerinin tek bir ağızdan aynı sloganları atması sağlandı. Özellikle Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nin önünden geçerken “Dil Tarih faşizme mezar olacak!” sloganı gür bir şekilde atıldı. Sıhhiye Köprüsü’nün altına gelindiği sırada ise “Gün doğdu” marşı hep bir ağızdan okundu. Yaklaşık 90 öğrencinin yürüdüğü Cebeci Öğrencileri kortejinde fakülte öğrencilerinin yerel talepleri sloganlarla çok fazla ifade edilemedi, ama ortak belirlenmiş sloganlar gür bir şekilde atıldı

Cebeci Kampüsü Ekim Gençliği