4 Mayıs 2007 Sayı: 2007/17(17)

  Kızıl Bayrak'tan
   2007 1 Mayıs’ının özeti: İşte Taksim, işte 1 Mayıs!..
  Taksim’deki 1 Mayıs yasağına işçi ve emekçiler son verdi!
Zorbalık sökmedi, Taksim’i kazandık!
Türk-İş’in bölücü-icazetli mitingine işçi tepkisi!
Ankara’da coşkulu ve kitlesel 1 Mayıs
 Adana’da coşkulu ve kitlesel 1 Mayıs!
  1 Mayıs’ı kazandık,
önümüzdeki dönemi de kazanacağız!
  İzmir’de 1 Mayıs!
  Kilitlenen düzen siyaseti çözümü seçim sandığında görüyor…
  Düzen içi çatışmada taraf olmayı, başkaları için savaşmayı reddedelim!
  Düzen cephesinde çıkar çatışması ve seçimler
  Türkiye’de 1 Mayıs gösterilerinden...
  Almanya’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Dünyada 1 Mayıs gösterilerinden...
  Merkez Bankası’na göre “yüksek ücret” enflasyonu olumsuz etkiliyor!
  Darbeci generalle kukla Başkan Çankaya’da!
  Füze savunma sistemi gerginliği tırmanıyor!
  Belirleyici olan ulusal ve dinsel aidiyet değil sınıfsal konumdur 
  Demokrasicilik oyunu, darbe ve özel savaş...
M. Can Yüce
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Adana: “Darbeciler yargılansın!”

Genelkurmay’ın hükümet karşıtı yazılı açıklaması üzerine İHD Adana Şubesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

29 Nisan günü DTP, ESP, İHD, SES, EMEP, ÖDP, SDP, İşçi Mücadelesi ve THAY-DER tarafından düzenlenen basın açıklamasını İHD Adana Şube Sekreteri Ethem Açıkalın okudu.

Açıklamada şunlar söylendi: “Türkiye’nin acı dolu tarihi her askeri darbenin bahanesi ne olursa olsun önce sosyalistleri, devrimcileri ve halkı ezdiğini, demokratik hakları ortadan kaldırdığını gösteriyor. 27 Nisan muhtırasıyla birlikte demokrasi ve özgürlükten yana tüm güçlerin askeri darbeye, askeri vesayete karşı sesini yükseltmesi birinci öncelik haline gelmiştir. Yeni 12 Eylül’lerin yaşanmaması için özgürlük ve adalet taleplerimizi birleştirerek mücadele etmeye çağırıyoruz. Bütün darbeciler yargılansın”

Eylemde, “Darbeciler yargılansın!”, “MGK halka hesap verecek!”, “Kahrolsun MGK MİT, CİA, kontrgerilla!”, “Hepimiz Kürt’üz, hepimiz Ermeni’yiz” sloganları atıldı. Eylem basın metninin okunmasının ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak/Adana


 

Taksim emekçiye kapatılamaz!

Çağdaş Hukukçular Derneği, 1 Mayıs’ta devletin terörüne karşı 2 Mayıs’ta İçişleri Bakanı, İstanbul Valisi ve İstanbul Emniyet Müdürü hakkında suç duyurusunda bulundu. Sultanahmet Adliyesi önünde saat 13.00’te bir araya gelen kitle basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamadan sonra suç duyurusunda bulunuldu. Eylem’de “Taksim emekçiye kapatılamaz!” sloganı atıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Kadın sağlığı semineri

Sefaköy İşçi Kültür Evi Emekçi Kadın Komisyonu olarak, 29 Nisan günü, “Kadın sağlığı” başlıklı bir seminer gerçekleştirdik. Fabrika ve işyerinde sigortasız çalıştırmanın yoğun olduğu, sağlık hizmetlerinin sınırlı ve ücretli verildiği bugünkü koşullarda, özellikle işçi ve emekçi kadınlar sağlık haklarından yoksun kalıyor. Bir yandan eğitimsizliğin diğer yandan yoksulluğun etkisi kadınların kendi sağlıkları konusunda daha da edilgen kılıyor

Emekçi Kadın Komisyonu olarak tüm bu sorunları ele alan bir seminer düzenlemeye karar verdik. Seminer öncesi kadınların yoğun olarak çalıştığı tekstil fabrikalarına ve semtlerdeki ev kadınlarına çağrı yaptık.

Seminerde genel olarak kadın sağlığının anlatımının yanı sıra kapitalist sistemin insana verdiği değer ve sağlık sisteminin geldiği nokta anlatıldı. Ardından kadınların ikinci sınıf konumu üzerinde duruldu. Emekçi kadınların bu sorunlar ile baş edebilmeleri için üretime katılması ve kendi hakları için mücadele etmesi çağrısı yapıldı. Seminer sonunda yeni tanışan kadınların birbirleriyle sohbet etmesiyle sıcak bir ortam yaşandı. Seminere gelen emekçi kadınların hemen hepsi ilk defa böylesi bir etkinliğe katıldıklarını ve çok memnun kaldıklarını ifade ettiler. Seminere 20 kişi katıldı.

Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu


Sefaköy İKE’de tiyatro gösterimi

Sefaköy İşçi Kültür Evi’nde bir süredir çalışmalarını sürdüren 6. sınıf öğrencileri, La Fontaine’den uyarlanan “Ağustos böceği ile karınca” adlı oyunu sahnelediler. Bu oyun semtimizde daha önce de tiyatro ile ilgilenen bir işçi arkadaşımızın katkılarıyla sahnelendi.

Oyun başlamadan önce yapılan konuşmada yozlaşma ve uyuşturucuya karşı ailelerin çocuklarını nasıl korumaları gerektiği anlatıldı ve bu oyunun bu ihtiyaçtan hareketle sahnelendiği belirtildi.

Ardından Sefaköy İşçi Kültür Evi’nin çalışmaları hakkında bilgilendirme yapıldı. Bu tarz alternatif çalışmalar ve etkinliklerin çoğaltılması için ailelerin ve çocukların da destek vermesi gerektiği vurgulandı.

Sahnelenen oyun çocuklar ve aileleri tarafından sık sık alkışlandı ve ilgiyle izlendi. Oyunu aileler ve çocukları da dahil olmak üzere toplam 40 kişi izledi. Oyunun ardından Sefaköy İşçi Kültür Evi’nde başlatılacak tiyatro çalışmalarına katılma çağrısı yapıldı.

Sefaköy İşçi Kültür Evi çalışanları


Tekstil-Sen çalışanlarına jandarma terörü

Tekstil-Sen, 26 Nisan’da İHD İstanbul Şubesi’nde yaptığı basın açıklaması ile, 21 Nisan günü Esenyurt Depo Durağı’nda Taksim çağrısı yaparak bildiri dağıtırlarken maruz kaldıkları gözaltı ve jandarma terörünü duyurdular.

Açıklamada konuşan Tekstil-Sen Genel Başkan Vekili Fethiye Erdoğan, 6 kişiyi gözaltına alan  jandarmanın gösterdiği keyfi tutumun 1 Mayıs çalışmasına tahammülsüzlük olduğunu belirtti.

21 Nisan günü jandarma tarafından gözaltına alınan Özlem Cihan ise, özellikle Sarıgazi ve Esenyurt’un kontra örgütlenmenin geliştirildiği bölgeler olduğunu ve sık sık gözaltı terörü uygulandığını ifade etti. Jandarmanın müdahalesiyle yaralanan Cihan, jandarma karakolunda ölüm ve tecavüz tehditine maruz kaldığını açıkladı.

Kızıl Bayrak/İstanbul


“100 yıl geçse de unutmayacağız!”

Hrant Dink Cinayetini İzleme Koordinasyonu, Dink’in katledilişinin 100. gününde Agos Gazetesi’nin önünde yaptığı açıklama ile, cinayetin açığa çıkartılmasının takipçisi olacaklarını dile getirdi.

29 Nisan günü Hrant Dink’in vurulduğu yerde toplanan yaklaşık 200 kişi “100 gün değil, 100 yıl geçse de unutmayacağız!” çağrısıyla yapılan basın açıklamasına destek verdi.

Eylemde, “100 gün değil, 100 yıl geçse unutmayacağız!/Hrant Dink Cinayeti’ni İzleme Koordinasyonu” pankartı açıldı. Önce Hrant Dink’in öldürülmeden önce yaptığı bir konuşma ile Dink’in eşi Rakel Dink’in Hrant’ın cenaze töreninde yaptığı konuşma banttan dinlendi.

Ardından yapılan açıklamada Dink davasına ilişkin hukuki gelişmelere değinilerek, “Türkiye’nin geleceğini karartmak için işlendiği çok açık olan siyasi cinayeti gerçekleştiren organizasyonun bütünüyle sorgulandığı, sergilendiği bir iddianame bekliyoruz” denildi. Böyle bir sorgulama hayata geçmediği taktirde bunun bir hukuk skandalı olacağı belirtildi. Açıklama, Hrant Dink cinayetinin takip etmeye devam edileceği ve Hrant’ın katledilişinin 200. günü olan 7 Ağustos 2007 tarihinde de Agos Gazetesi  önünde olunacağı duyurusuyla sona erdi.

Alkışlarla sona eren açıklamada “Ne mutlu Hrant’ım diyebilene!”,  Türkçe ve Ermenice “Hepimiz Hrant’ız hepimiz Ermeni’yiz!” dövizleri kaldırıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul