20 Temmuz 2007 Sayı: 2007/28(28)

  Kızıl Bayrak'tan
   Seçim sonuçları üzerine
  Seçimler tamam, saldırıya devam!
İşbirlikçi asalaklar seçim sonuçlarından memnun!
Huzurumuz huzursuzluğunuz olacak!
Sermayenin ücret politikası...
Sınıf hareketinden...
  Özelleştirme mi yıkım mı?* - Yüksel Akkaya
  22 Temmuz seçimlerinin ardından
  BDSP’nin seçim faaliyetinden...
  BDSP’nin seçim şenliklerinden...
  Siyonistler Filistin’deki çatışmayı derinleştirmek için kolları sıvadı!
  Dünyadan...
  Bodrum’da rant yangınları
  Vedat Demircioğlu’nu saygıyla anıyoruz!
  Halkın parlamenter avanaklığı ve sınıfsal kutuplaşmanın zorunluluğu - A. H. Yalaz
  Binali Soydan’la dayanışmaya eylemlerinden...
  Seçim sonuçları üzerine M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyadan...


Almanya’da 22 Eylül gözetleme histerisine karşı eylem günü

Almanya’da birçok kitle örgütü devlet ve ekonominin genişleyen gözetleme uygulamalarına karşı 22 Eylül’ü 4. kez Almanya çapında protesto günü olarak ilan etti. Berlin’deki yürüyüş “Korku yerine özgürlük! Gözetleme histerisini durdur!” şiarıyla saat 14:30’da Brandenburger Tor önündeki Pariser Platz’da yapılacak.


Kanada’da kamu işçileri Vancouver’i “kapattı”

Kamu çalışanlarının, ücret artışı talebiyle gerçekleştirdikleri grev Kanada’nın en büyük kentlerinden Vancouver’i felce uğrattı. 22 Temmuz günü dış hizmetlerdeki 1800 çöp toplama işçisi ve inşaat işçisi greve gitmişti. Bunlara 25 Temmuz Pazartesi günü iç hizmetlerdeki 2700 kamu çalışanı da katıldı. Sendika grevi tüm şehrin toptan kapatılması olarak ifade etti.


Kanada’da tomruk işçilerinin grevi

Kanada’nın batı kıyısında tomruk firmalarının, işçilere danışmadan vardiya sistemini değiştirmeleri işçilerin direnciyle karşılaştı. 23 Temmuz günü 31 işyerinde çalışan 7 bin tomruk işçisi greve gitti. İşçiler bu grev ile çalışma koşullarının düzeltilmesi talep ediyorlar.


Almanya’da demir yollarında özelleştirme

Almanya’da federal hükümet oy birliği ile Alman demir yollarının özelleştirilmesine karar verdi. Alınan karara göre demir yollarının yüzde 49’u borsaya verilecek veya özel yatırımcılara satılacak.

Alman Sendikalar Birliği DGB ile birçok örgüt ve kurum hükümetin özelleştirme kararını protesto etti.

Çünkü bu özelleştirme demiryollarında işyerlerinin yok edilmesi, ücretlerin aşağıya çekilmesi, fazla kâr getirmeyen hatların kapatılması, yolcu ücretlerinin artırılması anlamına gelmektedir.

Peru’da öğretmenler grevi bitirdi

Peru’da hükümetin öğretmenleri sürekli yeterlilik sınavına tabi tutma kararı almasının ardından öğretmenler 15 gündür devam eden genel grevi bitirme kararı aldı. Başbakan Jorge del Castillo, hükümetin öğretmen sendikası SUTEP’le görüşmeyi kabul etmesinin ardından protestoların sona erdiğini açıkladı.

Hükümetin öğretmenlerin mesleki yeterliliğini sınamak için düzenli Yetkinlik Sınavı düzenleme ve sınavda üç kez başarısız olan öğretmenleri işten çıkarmaya yönelik kararı, öğretmenler arasında öfkeyle karşılanmış, genel grev başlatan öğretmenlere halk da büyük destek vermişti. Sendika üyeleri, yasada öğretmenlere son derece sıkı bir değerlendirme süreci getiren düzenlemelerin eğitim alanında bir dizi fitili ateşleyebileceğini ifade ediyor.

Diğer yandan grevin son günü devam eden protestolarda biraraya gelen yüzlerce öğretmen Cuzco havaalanının yakındaki bir alanı ateşe verdi. Havaalanında uçuşlara bir süre ara verildi.

Aynı gün hafta boyunca polisle şiddetli çatışmalara giren Perulu çiftçiler de protestolarını sonlandırdı. Çiftçiler gübre ve tohum fiyatlarının yükselmesine karşı protesto başlatmıştı.


İran’da kadınların imza kampanyası

İran’da kadınlar “Yasalar karşısında erkek ve kadın eşitsizliğine karşı 1 milyon imza” kampanyası başlattılar. Kadınlar bu kampanya ile yasada yeralan “Bir kadının mahkeme önündeki ifadesi erkek ağırlığının yarısına eşittir” ve “Erkek kadına çalışmayı, okumayı ve seyahat etmeyi yasaklayabilir” gibi hükümlerin değiştirilmesi için mücadele ediyorlar.


Batı Şeria’da öğrenciler arasında çatışma çıktı!

Hamas taraftarı öğrencilerin El Neceh Üniversitesi’nde oturma eylemi sırasında Hamas’ın simgesi sayılan yeşil bayraklarını açmaları sonucunda El Fetih taraftarı öğrencilerle aralarında sözlü başlayan tartışma çatışmaya dönüştü.

Çıkan çatışmayı ayrımak için müdahalede bulunan Filistin güvenlik güçlerinin gerçek mermileri kullanarak ateş açması sonucu 3 öğrenci ağır yaralandı. Öğrencilerden biri başından vuruldu.


Haiti’de telefon kurumunun özelleştirilmesine protesto

Haiti’de hükümeti devlete ait telefon kurumu Teleco’yu özelleştirmek ve yabancı sermayeye peşkeş çekmek istiyor. Teleco’yu finans kapital için daha cazip hale getirmek amacıyla da 2.800 çalışanın işine son verilmesi planlanıyor. Buna karşı başkent Port-au-Prince de bulunan Teleco merkezinin önünde başlatılan protestolar devam ediyor.



Tutuklananlar serbest bırakılsın!

Geçtiğimiz günlerde “Seçim çare değil, Bağımsızlık ve demokrasi mücadelesine katıl” kampanyası çerçevesinde birçok ilden Ankara’ya giderek basın açıklaması yapmak isteyen HÖC’lülere polis azgınca saldırmış ve 154 kişiyi gözaltına almıştı. Gözaltına alınanlardan 87’si çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanmış ve cezaevine gönderilmişti. 20 Temmuz günü Adana HÖC, Saat 12.30’da İnönü Parkı’nda bir basın açıklaması yaparak, tutuklanan arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi ve yaşanılan devlet terörünü protesto etti.

“Seçim çare değil diyen 87 kişi tutuklandı. İşte demokrasi/HÖC” pankartının açıldığı eylemde “Seçim çare değil!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”, “Tutuklananlar serbest bırakılsın!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganları atıldı. Kitle adına açıklamayı Şemsettin Kalkan okudu. Kalkan yaptığı açıklamada “Demokrasi seçim zamanları sandıklar kurup, o sandıklara oy atmaktan ibaret değildir. Halkı bol yalan vaatlerle kandıranların maskeleri işte böylesi anlarda düşüyor. Demokrasi sadece kendileri ve kendi yandaşları için bir hak olarak görenlerin, bu halkı açlık, yoksulluk, işsizlik, baskı ve işkenceden başka verecekleri bir şey yoktur” dedi.

Açıklamanın ardından Ankara’da gözaltına alınan dört HÖC’lü söz aldı ve yaşadıklarını anlattılar.

Kızıl Bayrak/Adana


“Gözaltılar serbest bırakılsın!”

Ankara’daki polis terörünü protesto etmek için Bursa’da 18 Temmuz günü HÖC tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Saat 19.30’da Heykel/Orhangazi Parkı’nda yapılan açıklamada “Baskılar bizi yıldıramaz!/HÖC” imzalı pankartı açıldı. Açıklamada gözaltıların serbest bırakılması talep edildi. Faşizme karşı “bağımsızlık ve demokrasi mücadelesine katılma” çağrısı yapıldı.

BDSP’nin de destek verdiği eylemde, “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz!”, “Kahrolsun faşizm, yaşasın mücadelemiz!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/Bursa