19 Aralık 2008 Sayı: KB 2008/02(49)

  Kızıl Bayrak'tan
   Yunanistan’daki öfke patlaması gelmekte olan yeni mücadeleler dönemini işaretliyor
  Yunanistan’daki öfke patlaması kitlelerdeki hoşnutsuzluk birikimini ortaya koyuyor...
Üç isyan: Los Angeles, Paris, Atina;
Bir sonuç: “Sonuçsuz” Öfke ve ne yapmamalı…
Yüksel Akkaya
Krizin bir yüzünde yoksulluk ve işsizlik, diğer yüzünde ise artan zenginlik var!

İnsanca yaşamaya yeten vergiden muaf asgari ücret!

İşten çıkarmalar, fabrika kapatmalar, ücretsiz izinler...
  Tersanede 115. ölüm: Erdal İnceyol!
  BDSP’li Metal İşçileri’nin açıklaması...
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  İşçi sınıfını parçalayan gerici cereyanlara karşı etkili bir mücadele
  2001’den 2008’e düzen krizinin aynasından yansıyanlar ve bir toplantının gösterdikleri…
  Gençlikten...
  Küçükçekmece faaliyetlerinden...
  Tekstil işçilerinden çağrı...
  Rüya Özkalkan ile basın işkolundaki TİS süreci ve birleşik mücadele üzerine konuştuk… 
  Erdal Eren mücadelemizde
yaşıyor!
  Bush’a atılan pabuç: Dünyanın bütün mazlum pabuçları, zalimlere karşı havalanın!..
Yüksel Akkaya
  ABD Afganistan’daki işgalci NATO güçlerini takviye ediyor!
  Dünya işçi ve emekçi hareketinden…
  Devlet, AKP ve Aleviler... - M. Can Yüce
  Liseli gençlik krizin faturasını ödemeyi reddetmeli, mücadelede yerini almalıdır!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşten çıkarmalar, fabrika kapatmalar, ücretsiz izinler...

“Krizin faturası kapitalistlere!”

Binlerce işçi kapı önünde... Ücretsiz-ücretli izinler, sendika haklara yapılan saldırılar... Kapitalizmin dünya çapında yansımalarına yenilerini eklediği krizi, Türkiye’de çeşitli işkollarında etkisini hissettiriyor.

Metal işkolunda ana fabrikalarda ve yan sanayide kriz bahanesiyle girişilen işçi kıyımları her geçen gün artıyor. Metal Grup TİS’lerinde uyuşmazlıkla devam eden süreçte Birleşik Metal-İş Sendikası’nın çeşitli illerde örgütlü bulunduğu fabrikalardaki süreçler, krizin önümüzdeki günlerde yeni dayatmalar ve hak gasplarıyla süreceğini gösteriyor. Daha şimdiden kapatma kararı alınan fabrikalar, ücretsiz izin uygulamasıyla krizin faturasının kesilmek istendiği binlerce metal işçisi, kriz bahanesiyle dağıtılmak istenen sendikal örgütlülükler ve yoğun olarak yaşanan işçi çıkarmalar, krizin önümüzdeki dönemki yansımaları açısından dikkate değer bir tablo sunuyor. Birçok fabrikada üretim yoğunluğu normal düzeylerde seyrederken yine birçok fabrikada ücretsiz izinler ve işçi çıkarmalar gündemde. Her dönem olduğu gibi sermaye sınıfı açısından tek çare “faturayı işçi sınıfına ve emekçilere ödettirmek”.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası örgütlü olduğu işyerlerinde işçiler çeşitli saldırılarla karşı karşıya bulunuyor. BMİS üyeleri bu saldırılara çeşitli illerde gerçekleştirdikleri eylemlerle yanıt veriyorlar. Türk Metal üyesi binlerce işçi şimdiye kadar kapı önüne konarken, Türk Metal çetesinin ise sesi-soluğu çıkmıyor.

Krizin yansımalarının işçi çıkarmalar, fabrika kapatmalar, ücretli-ücretsiz izin uygulamaları biçiminde görüldüğü fabrikalardan Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü bulunduğu işyerlerinin tablosu sürecin nasıl ilerleyeceğine dair fikir veriyor.

Kocaeli’nde direniş ve ücretli izin

Kocaeli bölgesinde BMİS’in örgütlü olduğu Tezcan Galvaniz (39 işçi işten atıldı) ve Bekaert (MESS kapsamında, ücretli izin uygulaması 17 Aralık tarihine kadar devam edecek) fabrikalarda kriz bahanesiyle saldırı ve kriz gerekçesiyle ücretli izin uygulaması gündemde...Tezcan Galvaniz işçileri Arslanbey’deki fabrikaları önünde direnişlerini sürdürürken çeşitli eylemler gerçekleştiriyorlar.

Gebze’de işçi çıkarmalar, fabrika kapatmalar

Metal işkolunun ağırlıkta olduğu Gebze Bölgesi kriz sürecinin en hareketli alanlarından biri durumunda. Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan ve Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şubesi’nde örgütlü olan Philips işyerinin Philips yönetimi tarafından 31 Aralık 2008 tarihinde kapatılacağının açıklanmasıyla fabrikada çalışan 150 işçinin işsiz kalması gündemde.

Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şube’nin örgütlü olduğu Dostel işyerinde ise 27 işçinin iş akitlerinin feshedilmesi ve işçilerin gerçekleştirdiği fabrika eylemleri işten çıkarmalara karşı verilen tepkiler arasında...

BMİS Gebze Şube’ye bağlı Arfesan ve Arpek fabrikalarında da kriz gerekçesiyle onlarca işçi işten çıkarıldı.

Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şube’de örgütlü Areva, Akkardan, Çayırova Boru’da geçtiğimiz haftalarda az sayılarda işçi çıkarımına gidilmişti.

Kartal’da sendikal örgütlenmeye saldırı

Yine Birleşik Metal-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube’nin örgütlü bulunduğu Yakacık Valf’te kriz bahane edilerek girişilen sendikal örgütlenmenin tasfiyesi girişimleri (13 işçi atıldı) bir başka sonuç...

Kartal Şube’de örgütlü olan Alkom işyerinde de geçtiğimiz haftalarda işçi çıkarmalar yaşandı. Fabrikanın İzmir’e taşınması nedeniyle işyerindeki işçi sayısı aşamalı olarak düşürülüyor.

Bursa’da ücretsiz izinler ve grev kararları

Birleşik Metal-İş Sendikası Bursa Şube’de örgütlü olan Asil Çelik fabrikasında işten çıkarma ve ücretsiz izin saldırısı gündemde. MESS kapsamında olmayan işyerinde devam eden TİS görüşmeleri geçtiğimiz günlerde grev kararının fabrikaya asılmasıyla sürüyor. Asil Çelik işçileri gerek fabrika önünde gerekse de Bursa Çalışma ve Bölge Müdürlüğü’ne yaptıkları yürüyüşlerle krizin faturasını ödemeyeceklerini haykırdılar.

Yine BMİS Bursa Şube’nin örgütlü olduğu Asemad işyerinde TİS sürecinin tıkanması sonucunda grev oylamasına gidildi. BMİS üyeleri oylama sonucunda grev kararı aldılar.

BMİS Bursa Şube’de örgütlü olan ve MESS dayatmalarına karşı fabrikayı terketmeme eylemi gerçekleştirilen Prysmian’da da onlarca işçi çıkarımı gerçekleşti.

Ege’de krizin etkileri

Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir Şube’nin örgütlü bulunduğu Totomak Fabrikası’nda 10’a yakın işçi geçtiğimiz haftalarda çıkartılırken, işçi çıkarmaların büyük çoğunluğu “kriz bahane” edilerek gerçekleştiriliyor. FTB fabrikasında da işçi çıkartılması gündemde.

Aydın’ın Sultanhisar ilçesinde kurulu bulunan Jantsa işyerinde örgütlü olan Birleşik Metal-İş Sendikası burada da işten atmalarla karşı karşıya kaldı. Onlarca Jantsa işçisi işten atıldı.

Birleşik Metal-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube’de örgütlü Ejot Tezmak, Paksan da (MESS kapsamında) işten atılmaların yaşandığı fabrikalar.

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Çimsetaş (Anadolu Şube) işyerlerinde de krizin yansıması, işçilerin kapının önüne konulması oldu.

Faturayı krizi yaratanlar ödemelidir!

Açıktır ki, krizin nedeni ve sorumlusu işçi ve emekçiler değildir. Krizin faturasını da işçiler ödemek zorunda değildir. Faturayı krizi yaratanlar ödemelidir. Ancak bunun için de güncel ve acil talepler etrafında harekete geçmiş, bu talepleri koparıp almaya hazırlanmış bir sınıf hareketine ihtiyaç vardır.

İşçi ve emekçiler krizin faturasını kapitalistlere ödetmek için buna uygun talepleri yükseltmek zorundadırlar. İşten atmalara karşı yükseltilmesi gereken taleplerden biri “İşten atmalar yasaklansın! Herkese iş, tüm çalışanlara iş güvencesi!” olmalıdır. Patronların saldırılarının sonuçlarından anlaşılacağı üzere, tek başına “İşten atmalar yasaklansın!” talebini yükseltmek de yetmemektedir. “İş saatleri kısaltılsın! 7 saatlik işgünü, 35 saatlik çalışma haftası!”, “Zorunlu mesailer yasaklansın!”, “Ücretler insanca yaşama seviyesine yükseltilsin! Asgari ücret vergiden muaf tutulsun!” talepleriyle birlikte yükseltilmelidir.