19 Aralık 2008 Sayı: KB 2008/02(49)

  Kızıl Bayrak'tan
   Yunanistan’daki öfke patlaması gelmekte olan yeni mücadeleler dönemini işaretliyor
  Yunanistan’daki öfke patlaması kitlelerdeki hoşnutsuzluk birikimini ortaya koyuyor...
Üç isyan: Los Angeles, Paris, Atina;
Bir sonuç: “Sonuçsuz” Öfke ve ne yapmamalı…
Yüksel Akkaya
Krizin bir yüzünde yoksulluk ve işsizlik, diğer yüzünde ise artan zenginlik var!

İnsanca yaşamaya yeten vergiden muaf asgari ücret!

İşten çıkarmalar, fabrika kapatmalar, ücretsiz izinler...
  Tersanede 115. ölüm: Erdal İnceyol!
  BDSP’li Metal İşçileri’nin açıklaması...
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  İşçi sınıfını parçalayan gerici cereyanlara karşı etkili bir mücadele
  2001’den 2008’e düzen krizinin aynasından yansıyanlar ve bir toplantının gösterdikleri…
  Gençlikten...
  Küçükçekmece faaliyetlerinden...
  Tekstil işçilerinden çağrı...
  Rüya Özkalkan ile basın işkolundaki TİS süreci ve birleşik mücadele üzerine konuştuk… 
  Erdal Eren mücadelemizde
yaşıyor!
  Bush’a atılan pabuç: Dünyanın bütün mazlum pabuçları, zalimlere karşı havalanın!..
Yüksel Akkaya
  ABD Afganistan’daki işgalci NATO güçlerini takviye ediyor!
  Dünya işçi ve emekçi hareketinden…
  Devlet, AKP ve Aleviler... - M. Can Yüce
  Liseli gençlik krizin faturasını ödemeyi reddetmeli, mücadelede yerini almalıdır!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İÜ’de seçim protestoları...

“Söz, yetki, karar hakkı istiyoruz!”

İstanbul Üniversitesi’ndeki rektör seçimi 17 Aralık günü gerçekleştirilen eylemlerle protesto edildi. Araştırma görevlilerinin açıklamasının ardından İstanbul Üniversitesi Öğrencileri eylem yaptı.

Eyleme anlamlı bir katılım sağlayan araştırma görevlileri, Merkez Kampüs’teki Atatürk Heykeli önünde bir araya geldiler. Araştırma görevlilerinin doktoradan sonra asistanlıklarına son verilmesini ve asistanların taleplerinin görmezden gelinmesini protesto ettiler.

“Doktoralı işsiz olmayacağız!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganlarıyla seçimlerin yapıldığı İÜ Fen Fakültesi’ne doğru yürüyüşe geçen araştırma görevlileri, “Asistan kıyımına son!” pankartı taşıdılar. Fen Fakültesi’ne geldiklerinde polis barikatı önünde basın açıklaması gerçekleştirdiler. Açıklamada, 2547 sayılı kanunun “50/d” maddesince araştırma görevlilerinin burslu öğrenci statüsüne indirgendiği, YÖK tarafından çıkarılan yönetmelikle araştırma görevliliğinin, kuralsız istihdam haline getirildiği vurgulandı.

Saat 13.00’te Öğrenci Kültür Merkezi (ÖKM) önünde buluşan öğrenciler ise, Vezneciler yönüne giden Eğitim-Sen’li grubu selamladılar. “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganı hep birlikte atıldı. Daha sonra İletişim Fakültesi, İktisat Ek Bina-1, Merkez Kampüs çıkışı, Hayef ve Eczacılık Fakültesi sloganlarla dolaşılarak Fen Fakültesi kapısı önüne gelindi. Burada öğrenciler yoğun polis ablukasıyla karşılaştı. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eylemde “YÖK seçecek, Cumhurbaşkanı atayacak, öğrenciler susacak mı sandınız? Söz, yetki, karar hakkı istiyoruz! / İstanbul Üniversitesi Öğrencileri” pankartı açıldı.

Fen Fakültesi önünde okunan basın açıklamasında şunlar söylendi:

“Bugün İstanbul Üniversitesi kapıları ardında bir rektörlük seçimi gerçekleştiriliyor. Rektör koltuğu için 13 aday birbiriyle yarışıyor. Bu yarış sürerken, üniversite adına kararlar verilirken, üniversitenin asli bileşenlerinden biri olan öğrencilerin, yani bizlerin ise bugün üniversiteye girmesi yasaklanıyor...”

Ayrıca ’80 darbesinin bir ürünü olan YÖK’ün üniversitelerdeki piyasacı politikalarına, bu sene seçilecek olan rektörün de Cumhurbaşkanı’nın kendi çizgisine yakın olacağına değinildi. Son dönemde yükseltilen şovenist dalgadan söz edilerek halkların kardeşliği vurgusu yapıldı. “Bizler İÜ öğrencileri olarak göstermelik bir oyun olan rektörlük seçimlerini protesto ediyoruz. Öğrencisiyle akademisyeniyle üniversite çalışanıyla tüm asli bileşenlerin söz yetki ve karar süreçlerinde bulunmasını istiyoruz.” denildi.

Basın metni Türkçe ve Kürtçe okundu. Açıklamanın ardından Atatürk Öğrenci Yurdu’nda 4 ülkücü-faşistin saldırısı, Yunanistan’daki polis terörü, sabah gerçekleştirilen basın açıklamasındaki polis müdahalesi ve rektör seçimlerine tepki olarak oturma eylemi yapıldı. Bu sırada hep bir ağızdan marşlar söylendi, gür bir şekilde sloganlar atıldı.

Coşkulu geçen eylemde “Fakülteler arası geçiş yasağı kaldırılsın!”, “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim istiyoruz!”, “Üniversitede ÖGB ve polis terörüne son!”, “Rektörlük seçimlerinde etkisiz eleman olmayacağız!”, “ Ciwan Hezen Parastina Zimane!”, “Yöke Rake Zaningeha Rizgarke!” dövizleri taşındı. “YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!”, “Sermaye defol, üniversiteler bizimdir!”, “Savaşa değil eğitime bütçe!”, “Be ziwan jiyan nabe!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


İstanbul Üniversitesi faaliyetlerinden…

İstanbul Üniversitesi’nde dönem başından itibaren başlattığımız “Geçit yok!” kampanyasını üniversitenin yerel gündemleri ile birleştiren bir eksende çalışmaya konu ediyoruz.

İki haftalık bir süre içinde öncelikli olarak “Geçit yok” kampanyamızın merkezi afişleri ve bildirileri Edebiyat Fakültesi’nde ve Merkez Kampüs’te kullanıldı. Yanısıra, “Bu çürümüş düzenin tek alternatifi sosyalizmdir! Krizin faturasını kapitalistlere ödetelim!” şiarlı afişlerimizle 29 Kasım’da Ankara’da gerçekleştirilen mitingin çağrısı yapıldı. Ayrıca, BDSP’nin Ekim Devrimi’nin 91., Yeni Ekimlerin Partisi’nin 10. Yılı vesilesiyle düzenlediği 30 Kasım 2008 tarihli panelin çağrısının olduğu BDSP imzalı afişlerden kullanarak Ekim Devrimi’nin ve sosyalizmin güncelliği vurgulandı.

İstanbul Üniversitesi’nde yapılan rektörlük seçimlerinin bir oyundan ibaret olduğunu bilen biz üniversite öğrencileri, bu oyunu bozmak için ve bir kez daha “Söz, yetki, karar” talebini Beyazıt Meydanı’nda haykırmak için bir çalışma yürüttük. Beyazıt Kampüsü’nde bulunan siyasi yapılara ve öğrenci kulüplerine çağrı yaparak, ortak bir faaliyet yürütme kararı aldık. Her gün düzenli olarak “Sermaye İÜ’de kuklasını seçiyor, söz, yetki, karar hakkı istiyoruz!” , “Toplamada ‘0’, çarpmada ‘1’ değiliz!” yazılı ve taleplerimizin yazılı olduğu yaklaşık 250 adet afişi fakültelerimizde kullandık. Ayrıca seçim oyununu ve adayların sahte vaatlerini teşhir eden bildirilerden 2 bin adet kullandık.

İstanbul Üniversitesi Ekim Gençliği


İTÜ’de kriz protestosu

İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri, 4 Aralık günü yapılan açıklama ile ekonomik krizin faturasını ödemeyeceklerini haykırdılar.

İTÜ’nün Gümüşsuyu’ndaki Makina Mühendisliği Fakültesi önünde toplanan İTÜ öğrencileri, “Krizin faturasını ödemeyeceğiz!” pankartını açarak basın açıklaması gerçekleştirdiler.

“AKP’den hesabı emekçiler soracak!”, “AKP’nin zamları geri çekilsin!” sloganlarının atıldığı açıklamada şunlar söylendi:“Bunların arasında doğalgaz ve elektrik zammı başı çekmektedir. AKP hükümetinin krizi bir fırsat olarak değerlendirmesinden de anlayacağımız gibi biz sözümüzü söylemezsek geleceğimiz tehlike altındadır. İTÜ’lü öğrenciler olarak doğalgaz ve elektrik zamlarının geri çekilmesini istiyoruz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul


İTÜ Maçka’da çevik kuvvet saldırısı…

“Katil polis üniversiteden defol!”

Geçtiğimiz günlerde Maçka Hazırlık binasına 13 faşist satır ve bıçaklarla girerek 3 arkadaşımızı yaralamıştı. Bu saldırı sonucu faşistlerden sadece biri göstermelik olarak tutuklandı, diğerleri ellerini kollarını sallayarak dolaşıyor. Saldırının bir gün sonrası okulda açılan masalarımız rektörlüğün emriyle kaldırtılmıştı.Ancak masamızı açmaya, afişimizi asmaya devam ettik. Üniversite yönetimi 16 Aralık günü masaların kaldırılması yönünde sürekli baskı yaptı.

17 Aralık sabahı okula geldiğimizde kantin masalarının kaldırılmış olduğunu gördük. Saat 10.00 civarlarında okul idaresi ve güvenlik amirleri gelerek, masaları kaldırmamızı aksi durumda çevik kuvvet zoruyla kaldıracaklarını söylediler. Bizler de, bize ait olan masaların kaldırıldığını, kullandığımız masaların üniversitenin masaları olduğunu ve masa açmamızı engelleyemeyeceklerini söyledik. Ardından derslerden çıkan öğrencilere durumu anlatan konuşmalar yaptık. Bunun üzerine çevik kuvvet okulun içerisine girdi. Güvenlik amiri masaları kaldırmaya çalıştı. Üniversite işçilerine yardım etmelerini söyledi, üniversite işçileri yardım etmeyince çevik kuvvet masaların etrafında bulunan yaklaşık 20 öğrenciye saldırdı. Koridorun başından kantine doğru sürükledi. Öğrencilerin önüne barikat kuruldu. Güvenliklere ve tehdit edilen işçilere masalar ve afişler kaldırtıldı.

Slogan seslerini duyan öğrenciler ve hocalar derslerden çıktılar. Öğrencilere yönelik bir konuşma yapıldı. Etraftaki öğrencileri polis gidene kadar alkışlarla protesto etmeye çağırdık. Sınıflardan çıkan ve katlarda bulunan öğrenciler alkış ve ıslıklarla eylemimize destek verdiler. “Katil polis üniversiteden defol!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Üniversiteler bizimdir bizimle özgürleşecek!”, “YÖK kalkacak, polis gidecek üniversiteler bizimle özgürleşecek!”, “Polis dışarı!” sloganları atıldı.

Binanın önüne çıkılarak saldırı sloganlarla protesto edildi ve ajitasyon konuşmaları yapıldı. Ardından okul içine girilerek afişlerimizi asmaya ve faaliyetimizi örmeye devam ettik.

Aynı saatlerde Maslak Kampüsü’ndeki masalara da sivil polis ve ÖGB’ler saldırdı.

İTÜ Ekim Gençliği