28 Mart 2008 Sayı: SİKB 2008/13

  Kızıl Bayrak'tan
  Kızıl 1 Mayıs’ı kazanmak için birleşik devrimci mücadeleyi örelim!
  Birleşik, kitlesel ve devrimci 1 Mayıslar’ı yaratmaya hazırlanalım!
Sosyal yıkım yasasını
sokakta parçalamak için eyleme!
Düzenin efendilerinden düzen siyasetine müdahale!
Cheney geldi, aldı ve gitti!
Newroz’un gösterdikleri...
  Newroz eylemlerinden...
  Birleşik devrimci bir hareket için birleşik devrimci bir örgüt!
  Gençlikten Newroz kutlamaları...
  Gençlik hareketinden...
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  İlbek işçilerinden direnme kararlılığı!
  SSGSS kadınlar üzerindeki çifte sömürü ve köleliği derinleştiriyor!
  Büyükçekmece 2. İşçi Kurultayı hazırlık çalışmalarından...
  Pakistan’da genel seçimler…
  Hristofya ile Talat’ın ilk görüşmesi gerçekleşti…
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

2. Büyükçekmece İşçi Kurultayı ile ilgili olarak KHK temsilcisi ile konuştuk...

“Sömürüye ve köleliğe karşı ortak bir irade çıkarmayı hedefliyoruz!”

- 13 Nisan’da 2. Büyükçekmece İşçi Kurultayı’nı toplayacağınızı duyurdunuz. Bölgede gerçekleştirmeyi düşündüğünüz kurultay hangi ihtiyacın ürünü olarak ortaya çıktı?

Kurultay Hazırlık Komitesi temsilcisi: Bu soruları anlaşılır biçimde yanıtlayabilmek için öncelikle hem toplamında hem de bölgemizde işçi sınıfının durumunu kabaca ortaya koymak gerekir. Hem bugün yaşamış olduğu sorunlar açısından, hem de bilinç ve örgütlülük düzeyi açısından... Bilindiği gibi uzun bir dönemdir sermaye işçi ve emekçilere her alanda saldırıyor ve saldırılar giderek yoğunlaşıyor. İşçi sınıfının kazanılmış hakları büyük ölçüde gaspedilmiş durumda. Örneğin sermaye pervasız bir tutumla kıdem tazminatı hakkının gaspını dayatıyor. Aynı şekilde SSGSS saldırısıyla da tam anlamıyla yıkımın önünü açıyor. Buna karşın, son dönemdeki kimi karşı koyuşlarını saymazsak, işçi sınıfına uzun süredir bir sessizlik hakim.

Genel planda işçi sınıfına yönelik saldırılar bu kadar boyutluyken, bu, bölgemizde yer alan fabrikalara sömürünün ve köleliğin daha da yoğunlaşması olarak yansıyor. Büyükçekmece büyük bir sanayi havzası. Burada yüzlerce fabrika, onbinlerce işçi var. Oldukça sınırlı sayıda fabrikanın dışında büyük ölçüde kuralsız çalışma sözkonusu. Hakkın-hukukun olmadığı, patronların yasalara dahi uymaya gerek duymadığı bir durumdan söz ediyoruz. Sigortasız çalışma, uzun çalışma saatleri, zorunlu mesailer, taşeronlaştırma, düşük ücretler, güvencesiz çalışma vb.’nin yanısıra işçilere günlük olarak uygulanan baskılar var. Bu baskılar kimi fabrikalarda çok sistemli uygulanıyor. Bu bölgede bunun birçok örneğini gördük. Ravelli’de, Mert Çelik’te, Günkar’da, vb...

Tabii patronların bu kadar pervasız saldırmasının gerisinde işçilerin yaşamış olduğu dağınıklık ve örgütsüzlük var. Bölgede sendikal örgütlenme yok denecek kadar az. Bu tabloyla beraber düşündüğümüzde, 13 Nisan’da toplamayı düşündüğümüz kurultayın nasıl bir ihtiyacın ürünü olarak şekillendiği de az-çok anlaşılıyor.

Toparlamak gerekirse sınıfın içinde bulunduğu bu olumsuz tabloyu tersine çevirmek, bunun için de örgütlenme ve mücadele planında acil adımlar atmak gerekiyor. Bu köleliğe ve sömürüye karşı işçi sınıfının mücadelesini adım adım örmek yakıcı bir ihtiyaç. Bu mücadeleyi örmek ise herkesten önce devrimci işçilerin, öncü işçilerin görevi. Dolayısıyla 2. Büyükçekmece İşçi Kurultayı bölgemizde sınıf mücadelesini ilerletmek için toplanıyor. Sömürüye ve köleliğe karşı öncü, ileri işçileri biraraya getirip buradan ortak bir irade çıkarmayı hedefliyoruz. Tüm fabrikalarda sömürü o kadar yoğunlaşmış durumda ki, örgütlenmek ve mücadele etmek her geçen gün daha fazla yakıcı bir ihtiyaç haline geliyor işçiler için.

Kısacası kurultayımız mücadeleyi örgütlemek ve geliştirmek için toplanıyor.

- Kurultay hazırlıkları ne aşamada? Kurultay hazırlıkları kapsamında şu ana kadar neler yaptınız.?

Kurultaya hazırlık kapsamında bugüne kadar güç ve olanaklarımız sınırlarını da epeyce zorlayarak bir çalışma yürütük. Bunun en önemli ayağı çalışmaları yürütecek komitelerin oluşturulmasıydı. İlk olarak çeşitli fabrikalarda, değişik sektörlerde çalışan arkadaşlarla biraraya gelerek bir Kurultay Hazırlık Komitesi kurduk. Giderek tekstil, gıda gibi sektörlere yönelik komiteler oluşturma ve fabrikalarda bunların alt ayaklarını oluşturma gibi bir bakışla hareket ettik. Bu doğrultuda belli bir mesafe aldık. Çalışmamızın bir parçası olarak sınıfın genel sorunlarıyla ve örgütlenme meselesiyle ilgili geniş katılımlı seminerler düzenledik. Daha dar katılımlarla çeşitli eğitim toplantıları yaptık. Fabrika toplantıları örgütledik. İşçileri mücadeleye ve güçlerini kurultayda birleştirmeye çağıran binlerce bildiri dağıtık. Bir takım fabrikalara yönelik olarak işyerlerindeki özgül sorunları işleyen özel bildiriler hazırladık ve kullandık.

Çalışmalarımız iki aylık bir hazırlık sürecini kapsıyor. Gelinen yerde çalışmamızın bir gelişim seyri izlediğini söyleyebiliriz. Bu çabalar sonucunda artık birçok fabrikadan işçilerle bağlarımız var. Bazı fabrikalardaki işçilerle ise bağlarımız daha sistemli ve örgütlü bir biçim almış durumda. Bütün bu çabalarımızın sonuçlarının kurultaya yansıyacağını umuyoruz.

Bu arada şunu da belirtmek gerekiyor. Kurultayı bölgedeki çalışma açısından bir amaç olarak görmüyoruz. Kurultay bu bölgedeki örgütlenme ve mücadele süreçleri açısından bir araçtır. Kurultay sonrasında da mücadele süreci daha ileri düzeyler kazanarak devam edecektir. Kurultayda oluşturulacak irade sayesinde çalışmalarımız daha da yoğunlaşacaktır.

- Kurultayla neyi hedefliyorsunuz.?

Daha önce de söylemiş olduk aslında, kurultayın bir sihirli anahtar olmadığının bilincindeyiz. Ancak kurultayın bize, sınıf hareketine kimi kazanımların olacağı da kesindir. Hazırlık çalışmalarına, etkinliklere pek çok işçinin katılması, bu işçilerin çeşitli meselelerle ilgili bir eğitim süreci yaşamaları, kimi pratik süreçlerin içinde yer almaları şimdiden elde ettiğimiz kazanımlar olarak görülmelidir. Yani bizzat hazırlık sürecinin örgütlenmesi bile anlamlı kazanımlara yol açmıştır.

Kurultayın ne gibi sonuçlar üreteceğini bugünden kestirmek mümkün değil elbette. Fakat kimi beklentilerimiz de var. Toplanacak kurultay taban örgütlenmesinin önemini bölgedeki, fabrikalardaki işçilere anlatmanın bir aracı haline gelirse, kimi fabrikalarda bu örgütlülüklerin yaratılması anlamında ön açıcı, teşvik edici bir rol oynarsa, beklentilerimizin bir bölümünü de karşılamış olacaktır.

Bir diğer beklentimiz ise, farklı fabrikalardaki mücadele ve örgütlenme süreçlerini birbirine bağlayan, dayanışmayı sağlayan, bölgedeki sınıf hareketini geliştirme konusunda bir araç, bir odak olabilecek yeni örgütsel araçların kurultayın gündemine gelmesi, bu tür araçların yaratılması konusunda bir ortak iradenin ortaya konulmasıdır. KHK olarak, kurultayda bölgesel bir işçi platformu kurulması önerisini tartışmaya açmayı planlıyoruz. Bu türden bir yapılanma için gerekli iradenin kurultayda ortaya çıkmasını önemsiyoruz. Bunu başarabilirsek, kurultay gerçek anlamda başarıya ulaşmış, bölgedeki işçi hareketi açısından kendi üzerine düşen rolü oynamış olacaktır.

Kızıl Bayrak / Esenyurt

Büyükçekmece 2. İşçi Kurultayı hazırlık çalışmalarından...

Çalışmamız daha örgütlü ve hedefli bir biçimde sürüyor!

Büyükçekmece İstanbul’un temel sanayi havzalarından biri durumunda. Bölgedeki yüzlerce fabrikada yüzbinlerce işçi çalışıyor. Benzeri sanayi bölgelerinde olduğu gibi Büyükçekmece’de de fabrikalar işçiler için birer sömürü cehenneminden farksız. İşçiler her türlü haktan mahrum ve üç kuruşluk asgari ücrete mahkum koşullarda çalıştırılıyor.

Bölgede sendikal örgütlülüğün mevcut olduğu işletme son derece sınırlı. Buna karşılık örgütsüzlük son derece yaygın. Bilinç düzeyi alabildiğine geri. Patronlar da zaten bu durum sayesinde işçilere kölece çalışma koşullarını dayatma imkanı bulabiliyorlar. Fakat son bir yıldır bu tablonun yavaş yavaş değişmeye başladığını, dayanılmaz hale gelen baskı ve sömürüye karşı çeşitli işletmelerde hak arama mücadelesine dönük bir eğilimin geliştiğini, bu sayede de örgütlenme arayışlarının arttığını gözlemlemek mümkün.

Bir süredir hazırlıklarını sürdürdüğümüz 2. Büyükçekmece İşçi Kurultayı ile bölgemizdeki örgütlenme ve mücadele arayışlarına kendi cephemizden bir müdahalede bulunmayı amaçlıyoruz. Önümüze koyduğumuz kurultay çalışmasıyla, kölece çalışma ve yaşam koşularına karşı hem yaygın bir propaganda faaliyeti örgütlemeye hemde bu çalışmayı bir süreç biçiminde örgütleyerek ileri öncü işçileri bir araya getirerek kalıcı örgütlülükler yaratmaya çalışıyoruz. Sınıfın bölgedeki örgütlülüğünü geliştirmek açısından düzenleyeceğimiz kurultayın işlevli olacağını düşünüyor, bu bilinçle sürece yükleniyoruz.

Kurultay hazırlıkları kapsamında şu ana kadar belli bir mesafe katedilmiş durumda. İşin başlangıç aşamasında güçlerimizle nasıl bir çalışma hedeflediğimizi, kurultay üzerinden neleri amaçladığımızı, hangi araçları kullanacağımızı tartışarak somut bir çalışma planı ortaya çıkardık. Bu çerçevede kurultay hazırlık komitesi ve başta metal olmak üzere çeşitli sektörel komiteler oluşturuldu. Oluşturduğumuz komiteler aracılığıyla hedeflediğimiz alanlara dönük çalışmamızı yoğunlaştırıp bu alanlara çeşitli müdahalelerde bulunduk.

Öncelikle önemli fabrikalara dönük bir müdahale çabası içine girdik. Kimi işletmelerde müdahalemizin eksenini buralarda varolan ilişkilerimizi güçlendirmek ve genişletmek çabası oluşturdu. Fabrikaların özgül sorunları üzerinden bir propaganda çalışması yürütmek ve bunun yarattığı tepkileri içerdeki güçlerimiz aracılığıyla örgütlemek bakışıyla hareket ettik.

Bu bakışın gereği olarak bir dizi fabrikaya özgün sorunlar üzerinden hazırlanmış bildirilerle seslendik. Sorunların nispeten daha yoğun yaşandığı ya da örgütlenme eğiliminin daha somut biçimler aldığı yerler bu tarz müdahalemizin öncelikli hedefini oluşturuyordu. Doğrudan doğruya fabrika içinden alınan bilgilere dayalı bildiriler genelde olumlu sonuçlar yarattı. İşçilerden alınan tepkiler, çalışmamızın doğru yönde olduğunu gösterir nitelikteydi.

Tek tek işletmeler üzerinden yaşanan yoğunlaşmada her vesileyle işçilere toplanacak kurultay çalışmasını işaret ediyoruz. Benzer biçimde bölgede yürüttüğümüz genel plandaki sınıf çalışmasının başlıca gündemlerinden birini de kurultay oluşturuyor. Bölgede çıkartılan işçi bülteninin son iki sayısı ağırlıklı olarak kurultay eksenli hazırlanmıştı. Bu bültenler ilişkilerimizin bulunduğu birçok fabrikaya ulaştırıldı. Ayrıca bölgedeki temel önemdeki işyerlerinin önlerinde, servislerin kalkış noktalarında bültenlerimizi işçilere ulaştırdık. Bu çalışma kapsamında Pressan, Makel, Pilsan, Erdoğanlar Alüminyum, Samet Kalıp, Kale Kilit, Yıldız Kalıp, Öztiryakiler, Rosse Tekstil, Gezer Terlik, Futura Tekstil, Örma, Fateks, Aster Tekstil, Astaş Alüminyum gibi işyerlerinde çalışanlara bültenlerimizle seslenmiş olduk.

Kurultaya çağrı afişlerimizi ise önümüzdeki günlerde yaygın bir biçimde kullanmayı, bu sayede kurultayı çok daha geniş bir biçimde işçilerin gündemine taşımayı hedefliyoruz.

Kurultay hazırlık çalışmalarımızın bir diğer boyutunu ise işyeri toplantıları ve eğitim seminerleri oluşturuyor. Şu ana kadar anlamlı bir katılımın sağlandığı iki ayrı eğitim toplantısı düzenledik.

Düzenlediğimiz son işçi eğitim semineri 23 Mart günü Tez Koop İş Eğitim Danışmanı Volkan Yaraşır’ın katılımıyla yapıldı. Değişik sektörlerden yaklaşık 60 işçinin katıldığı seminerimizin konusu taban örgütleriydi. Volkan Yaraşır mümkün olduğunca anlaşılabilir bir dil kullanmaya özen göstererek seminere katılan işçilere fabrikalarında taban örgütlenmelerini nasıl oluşturabileceklerini anlattı. Anlatımını değişik deneyimlerden örneklerle zenginleştirdi. Soru cevaplarla işyerlerinde örgütlenme sorunu oldukça ayrıntılı biçimde tartışılmış oldu. İlk kez bu türden bir etkinliğe katılan ve işyerlerinde örgütlenme çabası içinde olan işçilerin tartışmalara aktif katılımı anlamlıydı. Volkan Yaraşır’ın üzerinde durduğu bir diğer temel konu da sınıf kimliği idi. Yaraşır burjuvazinin işçilerin taşıdığı dinsel ve etnik kimlikleri sınıfı bölmek için kullandığını anlattı. Bunu boşa çıkartmanın ise işçilerin üst kimlikleriyle yani sınıf kimlikleriyle davranmasından geçtiğini vurguladı. Döne döne vurgu yapılan bir diğer noktaise işçi sınıfının örgütlenmesinin zorunluluğuydu.

Sonuçta, şu ana kadar harcadığımız emeğin bir sonucu olarak çalışmamız belli bir yere gelmiş bulunuyor. Artık bugün onlarca fabrikada çok sayıda işçiyle farklı düzeylerde ilişki kurulmuş durumda. Kurultay hazırlık çalışmalarımıza katılan güçlerin büyük kısmı işçilerden oluşuyor ve gene düzenlediğimiz etkinliklere katılımın ağırlığını çeşitli fabrikalardan işçiler oluşturuyor. Öte yandan bir dizi fabrikada çalışmalarımız daha örgütlü ve hedefli biçimler kazanmış halde.

Kurultay hazırlık çalışmalarımız yoğun emek sonucu elde edilen bu birikim üzerinde yükseliyor ve temposu artarak devam ediyor. Sınıf hareketinin yeniden soluk alıp vermeye başladığı bir süreçten geçiyoruz. Böyle bir süreçte sınıfın örgütlülüğünü geliştirmenin, tabandaki enerjinin daha büyük bir kısmını mücadeleye seferber edebilmenin kritik bir önem taşıdığının bilincindeyiz. Kurultay hazırlık çalışmalarına bu bilinçle yükleniyoruz.

Büyükçekmece 2. İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi

 

SSGSS karşıtı faaliyetimiz sürüyor!

3. Çiğli İşçi Kurultayı için oluşturduğumuz Kurultay Hazırlık Komitesi çalışanları olarak “Güvencesiz çalışmaya, geleceksiz yaşamaya hayır!” kampanyamız çerçevesinde SSGSS Yasa Tasarısı’na karşı mücadelemiz devam ediyor.

22 Mart günü Konak’ta Kemeraltı çarşısında imza standı açtık. Standımız oldukça ilgi gördü. Üç saat boyunca masamızdan sürekli olarak sağlık, emeklilik ve kıdem tazminatı hakkımızın gaspına yönelik sermayenin saldırılarını teşhir ettik. İmza atan birçok emekçiyle saldırıların boyutu ve mücadelenin önemi üzerine birebir sohbet etme imkanı bulduk. Aldığımız tepkiler oldukça anlamlıydı. Çoğu emekçi sokağa çıkmak, grev yapmak gerektiği konusunda düşüncelerini ifade etti. Üç saat boyunca yaklaşık 1300 imza topladık.

Kurultay Hazırlık Komitesi olarak güvencesiz çalışmaya, geleceksiz yaşamaya karşı mücadelemiz devam edecek. Fabrika önlerinde, emekçi semtlerinde ve merkezi noktalarda imza standlarımızı açmaya, işçi ve emekçileri sosyal yıkım saldırılarına karşı taraf olmaya çağırmaya devam edeceğiz.

Kurultay Hazırlık Komitesi çalışanları