10 Ekim 2008 Sayı: SİKB 2008/40

  Kızıl Bayrak'tan
   Irkçı-gerici saldırganlığa karşı
birleşik direniş!
   “İşçilerin birliği halkların kardeşliği” için!..
Devrimci mücadele tek çıkış yoludur!
Yeni terör yasalarının hedefinde Kürt halkı ve emekçiler var...

YTÜ eylemlerle açıldı!

Şeker fabrikalarına yönelik yeni özelleştirme programı açıklandı…
  İşçi sağlığına ilişkin taleplerimiz
etrafında örgütlenelim!
  Ankara Üniversitesi’nde yemek boykotu sürüyor!
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Dünya, bölge ve Türkiye...
Genel durum ve güncel gelişmeler
  Ulucanlar katliamı 9. yılında anıldı…
  İşgalci ordular Pakistan’ı kaosa sürüklüyor!
  Büyük şirketlerin iflas furyası sürüyor…
  Dünyadan...
  Yeni dönemde mücadeleyi örgütleme görevi!
  Bu “savaş” bizim savaşımız değildir!
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden…

Isuzu işçileri esnek çalışmaya karşı yürüdü!

Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu (İMF) ve Avrupa Metal İşçileri Federasyonu’nun (EMF) geçtiğimiz yılın Haziran ayında “İş güvencesiz çalışmaya karşı ortak eylem günü” olarak belirlediği 30 Eylül-7 Ekim tarihlerinde dünyanın birçok yerinde eylemler gerçekleştirildi. Birleşik Metal-İş Sendikası da bu çerçevede 6 Ekim günü Isuzu fabrikasında yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi.

Saat 17.30’da yüzlerce Isuzu işçisinin fabrika içinde toplanmasıyla başlayan eylemde en önde “Birleşik Metal-İş Sendikası” pankartı, ardında ise “Güvencesiz çalışmaya hayır! / No to precarious work!” pankartı taşındı. Eyleme sendika flamalarıyla katılan BMİS üyeleri İngilizce ve Türkçe “Güvencesiz çalışmaktan kurtuluşun çaresi toplusözleşme ve grevdir” dövizlerini taşıdılar.

İşçilere Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri Selçuk Göktaş seslendi. Sermayenin esnek çalışmayla beraber kıdem tazminatı ve fazla mesailere de yapacağı saldırılar karşısında uyarıda bulunan BMİS Genel Sekreteri, 7 Ekim ve 10 Ekim’de MESS’le gerçekleştirecekleri görüşmelerde karşılarına esneklik dayatmalarının çıkması durumunda tepkilerini ortaya koyacaklarını ve hareketli günler yaşanacağını belirtti. Eylem alkış ve sloganlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Liman işçileriyle dayanışma…

Arkas Holding’e bağlı Arser İş Makineleri A. Ş’de sendikal örgütlenme mücadelesi başlatan Ambarlı liman işçileri, işten atmalara karşı 21 Haziran’da başlattıkları direniş ile dayanışma amacıyla 3 Ekim günü bir etkinlik gerçekleştirdi.

Ambarlı’da üyesi oldukları Liman-İş Sendikası’nın temsilciliğinde bekleyişlerini sürdüren işçiler, düzenledikleri etkinlikle mücadelelerini sürdüreceklerini söylediler. Birçok kurumun çalışmasını yürüttüğü dayanışma etkinliğinde açılış konuşmasını Liman-İş Sendikası Genel Başkanı Muzaffer Akpunar yaptı. Ambarlı liman işçilerinin sendikal örgütlenme mücadelesinin gelişimini anlatan Akpunar, sendikal örgütlenmenin önündeki engelleri mücadele ederek aşacaklarını belirtti. Liman işçilerinin direniş sürecini anlatan sinevizyon gösterimiyle devam eden dayanışma etkinliğinde Ali Rıza Aksoy ve Grup Gölgedekiler müzik dinletisi sundular. Etkinliğe yaklaşık 150 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Yörsan’a psikolog desteği…

Tek Gıda-İş Sendikası üyesi Yörsan işçilerine çeşitli sendikalardan ve meslek gruplarından destek geliyor. Yörsan işçilerine son olarak “Eleştirel Psikologlar ve Psikoloji Öğrencileri” destek verdiler. Öğrencilerin yaptıkları açıklamada şunlar söylendi: “İnsanların daha mutlu ve daha umutlu olabilmelerinin hak arama bilinci ve mücadelesinden bağımsız olamayacağını düşünüyoruz. Yörsan işçilerinin ve bütün ezilenlerin yanında olacağız; bilgimiz ve emeğimizle onlarla dayanışmanın ve toplumsal bilimleri ezilenlerin eylemleriyle birlikte tekrar düşünmenin toplumsal bir görev olduğuna inanıyoruz.”


Bursa’da TİS eylemleri…

TİS görüşmeleri devam ederken, Birleşik Metal-İş Sendikası örgütlü olduğu fabrikalarda eylemler gerçekleştiriyor. Bu eylemlerden sonuncusu 24-25-26 Eylül tarihlerinde Birleşik Metal İş Sendikası Bursa şubesinin örgütlü olduğu Grammer, Asil Çelik ve Prysmian fabrikalarında gerçekleştirildi.

26 Eylül günü saat 16.00’da Prysmian’da gerçekleştirilen toplantıda Birleşik Metal-İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci konuştu. 2008-2010 TİS kapsamındaki işyerlerinde işçiler üzerinde bir yıldırma harekatı başlatıldığını ifade etti.

Açıklama sırasında Metal İşçileri Bülteni Prysmian işçilerine dağıtıldı.

 Kızıl Bayrak / Bursa


Hava-İş: “Bu işi bozacağız!”

Hava-İş Sendikası, 550 kişinin çalıştığı THY Çağrı Merkezi’nin Assistt ve Vodatech adlı şirkete satılmasına karşı 1 Ekim günü THY Çağrı Merkezi önünde eylem gerçekleştirdi.

Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin yaptığı konuşmada, yaşanan sürece sessiz kalmayacaklarını, mücadele ederek haklarını istemesini bileceklerini ifade etti. Hava-İş’in örgütlülüğüne darbe vurulmak istendiğini söyleyen Ayçin, Hava-İş’in üye sayısının düşürülmeye ve Hava-İş’in içinin boşaltılmaya çalışıldığını vurguladı. Birlik ve beraberliğin öneminin altını çizdi. Hava-İş adına yapılan açıklamanın okunmasının ardından eylem sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Şoförlerin direnişi sürüyor!

İşe geri dönebilmek için direnişe geçen TÜMTİS üyesi işçilerin direnişi dördüncü ayı geride bıraktı. Her pazartesi Bursa Büyükşehir belediye binası yanında eylem yapan işçiler, 29 Eylül günü de eylemlerine devam ettiler. 50’yi aşkın işçinin katıldığı eylemin en önünde çocuklar babaları için dövizler taşıdılar.

İşçiler adına açıklama yapan TÜMTİS Genel Sekreteri Gürel Yılmaz, kazanana kadar devam edeceklerini belirtti.

Kızıl Bayrak / Bursa


Metal’de yıldırma harekatı

Metal işkolunda devam eden TİS görüşmeleri büyük metal fabrikalarında TİS sürecinde oynanan ayak oyunlarıyla devam ediyor. Birleşik Metal-İş Genel Yönetim Kurulu imzalı açıklamada yaşananların perde arkasını şöyle özetleniyor:

- Tofaş’ta 6 günlük üretim durdurmanın, ücretsiz olduğu söylentisini yayıyorlar. Oysa gerçekte bu 6 günün karşılığında daha sonra çalışma yapılacağı bilgisini saklıyorlar.

- Renault’da çok sayıda işçi çıkarılacağı söyleniyor. Ama çıkarılacak işçilerin yerine daha fazla sayıda işçi alacaklarını ve böylelikle ücret maliyetlerini düşürmeyi planladıklarını ise söylemiyorlar.

- Bosch’da 3 ay boyunca yarı üretim yapacaklarını duyuruyorlar ama Bosch’un yaptığı 500 ek istihdam yaratacak kısmından söz etmiyorlar.

BMİS, metal patronlarının hamlelerini yıldırma (terör) harekatı olarak tanımlarken “sözleşme imzalandı, yüzde şu kadara” söylemiyle işçilerin birliğinin ve direncinin kırılmak istendiğini, “kriz var” söylemiyle de “taleplerinizden vazgeçin” mesajının verilmek istendiğini ifade ediyor.


Sifaş-Nergis işçilerinden eylem…

Sifaş ve Nergis tekstil fabrikalarında işten atılan işçiler mücadele başlattılar. Örgütlü oldukları TEKSİF Sendikası’nın da sahip çıkmadığı işçiler hükümete, TMSF’ye, kendilerine sahip çıkmayan sendikaya ve patronlara karşı öfkelerini dile getirdiler.

26 Eylül günü Orhangazi Parkı’nda basın açıklaması yapan işçiler haklarını alana kadar mücadele edeceklerini belirttiler. Boş tencerelerle sloganlar atan işçiler, çevreden de yoğun ilgi gördüler. Yaklaşık 50 işçiyle başlayan eyleme katılım bir süre sonra gözle görülür biçimde arttı.

Eylemde “Cavit Çağlar-AKP-TEKSİF elele, işçi hakları nerede?” ve “Sifaş-Nergis işçileri direniyor, haklarımızı alana kadar direneceğiz!” Sifaş-Nergis İşçileri imzalı iki pankart açıldı.

DİSK Bölge Temsilcisi Ayhan Ekinci bir konuşma yaparak, bu eylemden itibaren DİSK olarak işçilere her türlü desteği sunacaklarını belirtti.

Kızıl Bayrak / Bursa

Boykota katıl!” çağrısı

Kot taşlama işçileri son dönemde basın ve kamuoyunun gündeminde oldukça geniş yer buldular. Kot taşlama işçilerinin çalışma koşullarına dikkat çekmek amacıyla yürütülen çalışmalardan biri ise kottaşlaMA.org sitesi üzerinden yürüyen seslenme faaliyeti...

Kot markalarının boykot edilmesi çağrısının yapıldığı bildiri dağıtımlarında bayram alışverişi için Taksim’e gelenlere boykot bildirileri ulaştırıldı. Taksim’de yapılan ve 20 bin adet bildirinin kullanıldığı dağıtımlar Ankara, İzmir, Kocaeli ve Bursa’da da devam edecek.


ÜNSA’da “iş kaza”ları…

Ünsa Samandıra’da kurulu bulunan yaklaşık 350 işçinin çalıştığı bir fabrika. Ünsa da diğer fabrikalar gibi işçilerin kanıyla besleniyor. Ama mecazi anlamda değil gerçek anlamda!

13 Eylül günü taşeronda çalışan bir işçi sağ başparmağının kolon makinesine kaptırarak bu parmağını tırnak hizasında kopmasına sebep olan bir “iş kaza”sı yaşadı. Bu “kaza”nın üzerinden iki hafta geçmeden, 24 Eylül günü Ünsa’nın ana firmasında çalışan başka bir işçi ise, sol kolunu çözgü makinesinin silindirine kaptırdı. Bu “kaza” sonucu işçinin kol lifleri koptu ve kolu dirseğe kadar çeşitli yerlerinden kırıldı. Sermayenin kölece çalışma koşullarını dayattığı her yerde işçilerin böyle “kaza”lara kurban gitmesi artık olağan hale gelmiş bulunuyor.

Bu sorunları çözecek olan işçilerin taban inisiyatiflerine dayalı örgütlü mücadelesi olacaktır.

Kızıl Bayrak / Ümraniye


SES’ten döner sermaye açıklaması

Döner sermaye miktarının arttırılması ile ilgili 1 Ağustos 2008 tarihinde çıkarılan yasaya karşı Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şubesi 25 Eylül günü Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nde basın açıklaması gerçekleştirdi.

SES Adana Şube Başkanı Mehmet Antmen, %125 üzerinden döner sermaye alan özel yerlerde çalışanların %175, %100 üzerinden döner sermaye alan gece çalışanlarının %150, %80 üzerinden döner sermaye alan ve gündüz çalışanların ise %130 üzerinden döner sermaye almasını önerdiklerini söyledi, bu önerinin altında bir rakamın kabul edilmeyeceğini ifade etti.

Kamu Emekçileri Bülteni’nin de dağıtıldığı eylem sloganlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Adana


KESK’ten basın toplantısı

KESK MYK üyesi ve KESK’e bağlı sendikaların genel merkez yöneticileri bölge gezisi kapsamında 7 Ekim’de Eğitim-Sen Adana Şube binasında bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

KESK MYK üyesi Adnan Gölpınar tarafından okunan basın metninde, dünyada yaşanan ekonomik krize değinilerek çalkantılı bir dönemden geçildiği, Amerika’da başlayan ekonomik krizin bu durumu daha da karmaşık bir hale getirdiği belirtildi, bunun faturasının halka ödetilmeye çalışıldığı vurgulandı. Kürt sorunundan anayasa değişikliğine kadar neredeyse her konuda hükümetin kendi çıkarları doğrultusunda hareket ettiği belirtilen açıklama mücadele çağrısıyla son buldu.

Kızıl Bayrak / Adana


Eğitim Sen’den eylem!

Eğitim Sen Adana Şubesi, eğitimin her geçen gün ticarileştirilmesini ve eğitim harcamalarına yapılan zamları protesto etmek için 29 Eylül günü bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Velilere seslenen açıklamada eğitimin paralı hale getirilerek, çocukların ve gençlerin eğitim hakkının ellerinden alınmasına, okul kapılarının yoksul ve emekçi çocuklarına kapatılmasına karşı çıkma çağrısı yapıldı.

Kızıl Bayrak / Adana


Eğitim-Sen’in sesini kesemezsiniz!”

Gebze 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ninin 2008/118 sayılı kararıyla Eğitim-Sen’in sitesinin erişimi engellendi. Eğitim Sen İstanbul Şubeleri, 26 Eylül günü konu ile ilgili Karaköy Tünel girişinde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. “Eğitim-Sen İstanbul 8 No’lu Şube” pankartının açıldığı açıklamada, Eğitim-Sen’in internet sitesini kapatarak Eğitim-Sen’in sesinin kesilemeyeceği, mücadelesinin engellenemeyeceği ifade edildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Penta Elektronik’te anlaşma!

Birleşik Metal-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube’de yeni örgütlenen Penta Elektronik işyerinde 24 Eylül’de toplusözleşme imzalandı.

Telefon cihazları ve elektronik devre üretiminin yapıldığı işyerinde ilk kez imzalanan TİS ile Penta işçilerinin aylık gelirlerinde yüzde 30.55 oranında artış sağlandı. Ücretlere birinci yıl için yüzde 12 zam, birinci yıl 30, ikinci yıl 48 ve üçüncü yıl 60 günlük ikramiye kazanıldı. Her ay ücret ile birlikte net 60.00 YTL’lik sosyal ödeme yapılacak. Penta işçilerinin 650.00 YTL olan ortalama net ücretine TİS sonucu 200.00 YTL’lik artış sağlanmış oluyor.


PTT’de “bayram” yok!

KESK’e bağlı Haber-Sen 8 ve 9 No’lu şubelere üye PTT Genel Müdürlüğü çalışanları bayramda tüm kamu çalışanlarına uygulanan tatil hakkını kullanmak talebiyle 26 Eylül günü Avrupa Yakası Posta İşleme Merkezi önünde eylem yaptı.

Haber-Sen 9 No’lu Şube” pankartı ve taleplerin yeraldığı dövizlerin açıldığı eylemde basın açıklamasını okuyan Haber-Sen 9 No’lu Şube Başkanı, yayınlanan genelge ile bayram tatilinde çalışılmasına karar verildiğini ifade etti. PTT çalışanlarının çalışma koşullarını anlatarak, çalışanların artık dayanacak gücü kalmadığını vurguladı. PTT çalışanlarının taleplerinin okunduğu açıklama sloganlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Lastik-İş’te dayak iddiası

Lastik-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu işyerlerine bayramlaşma amacıyla gittiği söylenen Lastik-İş Sendikası Genel Sekreteri Nuri Serim’in Pirelli işyeri temsilcileri ile birlikte bir işçiyi dövdüğü iddia edildi. Pirelli’de 21 yıldır forklift ustası olarak çalışan Süleyman Derin’in dövüldüğü iddiasının hemen ardından açıklama yapan Nuri Serim ise, işçinin merdivenden düşmüş olabileceğini ifade etti. DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, dayak olayının doğrulanması halinde Nuri Serim hakkında işlem yapılacağını açıkladı.


Metal İşçileri Bülteni’yle TİS sürecine müdahale!

Metal işçileri sermaye sınıfıyla zorlu bir mücadele dönemine girmiş bulunuyor. Metal işçilerine kölelik dayatmalarının hesabı içindeki metal patronları ile 100 bini aşkın işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sürüyor. Görüşmelerin 4. turu tamamlanırken, MESS’in esneklik dayatmalarının dozunun artması bekleniyor.

Bu dönemki toplusözleşme sürecine daha güçlü ve etkin bir biçimde hazırlanan sınıf devrimcileri, görüşmelerin 4. turunun tamamlandığı bu aşamaya kadar bulundukları tüm sanayi havzalarında örgütlü-örgütsüz metal işçilerine çeşitli araçlarla sesleniyorlar. Bulundukları tüm alanlarda TİS sürecinin tartışıldığı çeşitli toplantılar örgütlemeye devam ediyorlar.

TİS görüşmelerinin başladığı günlerde çıkarılan “BDSP’li Metal İşçileri” imzalı TİS bildirisi ile çalışma yürüttükleri alanlarda tüm metal fabrikalarına seslenen sınıf devrimcileri, şimdi de TİS sürecinde etkin bir biçimde kullanacakları “Metal İşçileri Bülteni”ni çıkarmış bulunuyorlar. “Kazanmak için grev! Grev için söz-yetki-karar işçilere!” başlığıyla çıkan bültende, MESS patronlarının esneklik dayatmalarına karşı güçlü ve sonuç alıcı bir mücadele için metal işçilerini TİS komiteleri kurmaya çağırıyorlar. Bülten’in kapak yazısında metal işçilerini gerçekleştirecekleri eylemlerle TİS sürecine taraf olmaya çağırırken, sözleşmenin masa başına bırakılmaması gerektiğinin altını çiziyorlar.

8 sayfa halinde çıkan Metal İşçileri Bülteni’nde Türk Metal ve Birleşik Metal-İş Sendikası üyelerinin TİS sürecine ilişkin görüş ve düşüncelerine yer veriyor. Metal işçileriyle yapılan röportajlar ve işçilerin bülten için kaleme aldıkları yazılar farklı özellikler gösteriyor. Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikalardan gelen yazılarda sendikal ihanet çetesi hedeflenirken, Birleşik Metal üyeleri ise, TİS sürecine yapılan hazırlıkların yetersizliğine işaret ediyor ve tabanın TİS sürecine daha etkin müdahale etmesini istiyorlar. Bu bölümde Kartal’dan, Gebze’den, İzmir’den, Ümraniye’den, Avrupa Yakası’ndan metal işçileri konuşuyorlar.

Bültenin başka bir sayfası ise metal işçilerinin mücadele tarihine dair yazıları içeriyor. ‘77-80 Büyük Grevi ile ‘98 eylem dalgası, metal işçilerine sunulan geçmiş mücadele deneyimleri olarak bu bölümde yer alıyor. MESS’i ezme çağrısı yapılarak metal işçileri kendi mücadele tarihlerinden öğrenmeye davet ediliyor.

Bülten’in son sayfaları ise metal işçilerine ihanetin üzerinde yükselmiş olan faşist Türk Metal çetesinin teşhiri yer veriliyor. Mustafa Özbek’i teşhir eden yazı sendikal ihanet çetelerinden hesap sorma çağrısıyla bitiyor.

Sınıf devrimcileri metal işkolundaki TİS sürecinde yürütecekleri faaliyetlerine ara vermeksizin devam ediyorlar. Metal işçilerinin TİS sürecinden kazanımla çıkmaları için tüm imkan ve güçlerini seferber ediyorlar.