21 Mayıs 2010
Sayı: SİKB 2010/20

 Kızıl Bayrak'tan
İşçi sınıfına ihanetin hesabı mutlaka sorulmalıdır!
Anayasa değişikliği tartışmaları ve devrimci tutum
Baykal Amerikancı rejim tarafından
saf dışı edildi!
Polis destekli ırkçı-faşist saldırılar yayılıyor..
Madendeki patlamanın sorumlusu sömürü düzenidir!
BDSP: İş cinayetleri devam ediyor!
Sendika ve meslek örgütlerinden maden faciasına tepkiler
Ankara’da işçiler “Genel grev-genel direnişi” tartıştı
BES Adana Şube Başkanı Sinan Tunç
ile konuştuk
Türk-İş’ten 26 Mayıs ihaneti!
İşçi ve emekçi hareketinden..
Yeni dönem MESS Grup TİS süreci ve görevlerimiz
MİB: Sınıfa ihanet edenler hedefimiz olmaktan kurtulamayacaklardır!
İstanbul Kamu Emekçileri Kurultayı gerçekleştirildi!
Mayıs şehitleri eylemlerle anıldı
Gençlikten Kaypakkaya ve Mayıs şehitleri anmaları...
Sokak Üniversitesi’nde “Kapitalizmin krizi ve Yunanistan” dersi
NATO’da “stratejik” dayanışma
Krizin faturasına karşı
emekçiler sokakta!
Devrim şehitlerini anmak, kavgayı zaferle taçlandırmakla mümkündür!
Siyaset ve ahlak! - M. Can Yüce
Hasta tutsaklara özgürlük!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Krizin faturasına karşı
emekçiler sokakta!

Burjuvazi krizle beraber saldırılarını yoğunlaştırırken, dünyanın dört bir yanında işçi ve emekçiler hak gasplarından nasibini alıyor. Bununla beraber emekçiler mücadele yolunu seçerek grev ve protestolarla krizin faturasını ödemeyeceklerini gösteriyorlar.

Cezayir’de demiryolu işçileri kazandı

Cezayir’de demiryollarında çalışan 10 bin işçi ücretlerin ve sosyal hakların iyileştirilmesi talebiyle 9 Mayıs günü ilan ettikleri süresiz grevi 17 Mayıs günü kazanımla sonuçlandırdılar. Cezayir’de ayrıca, son altı ayda yapılan zamlara, işsizliğe ve konut azlığına karşı doktorlar, öğretmenler ve memurlar da kitlesel olarak greve gittiler.


İspanya’da krize karşı öfke büyüyor

Madrid’te 16 Mayıs Pazar günü 15 bin kişi krize karşı yürüdü. AB ve Latin Amerika Zirvesi vesilesiyle yapılan yürüyüş “Avrupa kapitalizmine karşı mücadelede birleşin!” sloganı altında gerçekleştirildi. Ayrıca İspanyol UGT sendikası, 20 Mayıs tarihinden itibaren protesto gösterilerine başlayacağını duyururken Zapatero hükümetinin ekonomik tedbir paketine karşı 2 Haziran ayı başında kamu sektöründe çalışanlara grev çağrısı yaptı.


Brezilya’da Renault işçileri grevde

Brezilya’da Fransız otomobil tekeli Renault’da 3.500 işçi primlerde artış için greve gitti. Grevle birlikte üretim tamamen durdu. İşçilerin 5 bin dolarlık prim taleplerine karşılık Renault’un kişi başı 4 bin dolarda ısrar ediyor.


Romanya’da emekliler polisle çatıştı

IMF direktifleri doğrultusunda maaşları düşürülen binlerce emekli sokaktaydı. Başkent Bükreş’in yanı sıra Galati ve Lasi kentlerinde de emeklilerle polis arasında gerginlik yaşandı.


Kaliforniya Boeing’de grev

Kaliforniya’da Long Beach’deki Boeing işletmesinde geçtiğimiz haftadan bu yana 1.700 işçi yeni bir toplu sözleşme için grevde. Sendikalar özellikle emeklilik ve hastalık sigortalarında düzenlemelere gidilmesini talep ediyorlar. Sendikalı olmayan 3 bin işçinin çalışmasına rağmen C-17 üretimine ara verildi.


Fransa’da hemşireler alanlardaydı

Fransa’da, hükümetin yürürlüğe koyduğu son protokolün yarattığı hak gasplarına karşı çıkarak ücretlerinde iyileştirme talebinde bulunan hemşireler mücadeleyi yükseltiyorlar. Hükümetin, anestezi hemşirelerine 5 yıl uzmanlık eğitimi öngören protokolüne karşı çıkan sağlık emekçileri, aynı zamanda bu sürecin ücretlerine yansıtılmadığını da ifade ediyorlar.

19 Mayıs günü Paris’te biraraya gelen yüzlerce hemşire şehrin Batı Fransa’ya ulaşımını sağlayan demiryollarını kapadılar. Fransa polisi, demiryolunu trafiğe kapatan ve dağılmamak için birbirine kenetlenen hemşireleri yerlerde sürükleyerek gözaltına aldı. Eylem sonucu Paris-Batı Fransa arası ulaşımın 1.5 saate yakın aksadığı belirtildi.


Endonezya’da öğretmenler sokakta

Endonezya’nın başkenti Jakarta’da binlerce öğretmen gösteri düzenledi. Öğretmenler, düşük ücretleri ve öğretmen açığını protesto etmek için Temsilciler Meclisi ve Eğitim Bakanlığı’na yürüdüler. Öğretmenler ülkenin özellikle kırsal bölgelerinde ciddi öğretmen açıkları olduğunu söylüyor.


Güney Afrika’da grev

Güney Afrika’da taşımacılık sektöründe süresiz grev yayılarak sürüyor. Satuwu Sendikası’nın daha fazla ücret talebi ile başlattığı greve pazartesi günü Ututu Sendikası’nın da destek vermesiyle greve katılım 40 bine ulaştı. Ulaşım ve taşımacılık sektöründeki grev; demir, kömür ve petrol taşımacılığını zora soktu.


Gürcistan’da metal işçileri kazandı

Gürcistan’da metal işçilerinin, işten atılan arkadaşlarının geri alınması ve daha iyi çalışma koşulları talepleriyle 23 Nisan’da başlattıkları grev kazanımla sona erdi. Böylece 2.800 işçinin sözleşmeleri uzatılırken, işten atılan sendikacılar da işlerine dönebilecek. Ayrıca işveren işçilerin grevde oldukları süreyi de kendilerine ödeyecek.


Bangladeş’te tekstil işçileri kazandı

Güney Asya ülkesi Bangladeş’te tekstil işçilerinin, gaspedilen ücret hakları için başlattıkları eylemler sürüyor. 17 Mayıs Pazartesi günü 4 bin tekstil işçisi Dhaka-Sylhet otobanını işgal etti. Kurulan barikat nedeniyle ulaşım saatlerce durdu. İşçiler eylemlerine işverenin hafta sonuna kadar ücretlerini ödeyeceği sözünü vermesi üzerine son verdi.


Hollanda’da çöpçüler grevde

Hollanda’nın Amsterdam ve Utrecht kentlerinde çöpçüler 1 haftadan beri grevdeler. İşçiler yüzde 2,75 ücret artışı ve saat başına 24 cent zam talep ediyorlar. Yerel belediyeler ise bir defalığına ikramiye ödemeyi öneriyor.


Hessen’de öğrenciler yürüdü

13 Mayıs günü Almanya’nın Hessen eyaletindeki Wiesbaden kentinde yüksek okul öğrencileri eyalet hükümetinin yüksek öğrenim bütçesinden 34 milyon euronun üzerine kalem çekmek istemesine karşı yürüdü. 10 bin öğrencinin katıldığı yürüyüşe profesörler ve doçentler de destek verdi.


Almanya’da doktorlar greve gitti

Almanya’da 17 Mayıs Pazartesi günü Marburger Bund’un çağrısına uyan doktorlar süresiz greve başladılar. İlk grev gününde Bayern, Baden-Württemberg, Kuzey Ren Vesfalya, Rheinland-Pfalz ve Hessen eyaletlerinde her iki hastaneden biri greve gitti. Önümüzdeki günlerde daha fazla hastanenin greve katılması bekleniyor.

Marburger Bund sendikası 55 bin doktor için yüzde 5 ücret artışı, haftasonu ve tatil günlerinde tutulan nöbetler için daha fazla ödeme yapılmasını talep ediyor. Eyalet işverenler birliği (VKA) doktorlara 33 ay için yüzde 2,9 ücret artışı önerdiler.