21 Mayıs 2010
Sayı: SİKB 2010/20

 Kızıl Bayrak'tan
İşçi sınıfına ihanetin hesabı mutlaka sorulmalıdır!
Anayasa değişikliği tartışmaları ve devrimci tutum
Baykal Amerikancı rejim tarafından
saf dışı edildi!
Polis destekli ırkçı-faşist saldırılar yayılıyor..
Madendeki patlamanın sorumlusu sömürü düzenidir!
BDSP: İş cinayetleri devam ediyor!
Sendika ve meslek örgütlerinden maden faciasına tepkiler
Ankara’da işçiler “Genel grev-genel direnişi” tartıştı
BES Adana Şube Başkanı Sinan Tunç
ile konuştuk
Türk-İş’ten 26 Mayıs ihaneti!
İşçi ve emekçi hareketinden..
Yeni dönem MESS Grup TİS süreci ve görevlerimiz
MİB: Sınıfa ihanet edenler hedefimiz olmaktan kurtulamayacaklardır!
İstanbul Kamu Emekçileri Kurultayı gerçekleştirildi!
Mayıs şehitleri eylemlerle anıldı
Gençlikten Kaypakkaya ve Mayıs şehitleri anmaları...
Sokak Üniversitesi’nde “Kapitalizmin krizi ve Yunanistan” dersi
NATO’da “stratejik” dayanışma
Krizin faturasına karşı
emekçiler sokakta!
Devrim şehitlerini anmak, kavgayı zaferle taçlandırmakla mümkündür!
Siyaset ve ahlak! - M. Can Yüce
Hasta tutsaklara özgürlük!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Gençlikten Kaypakkaya ve Mayıs şehitleri anmaları

Yıldız Teknik Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde gerçekleştirilen anmalarla Mayıs ayında şehit düşen devrimciler anıldı.


YTÜ’de Kaypakkaya anması

Yiğit devrimci İbrahim Kaypakkaya 17 Mayıs’ta Davutpaşa Kampüsü’nde, 18 Mayıs’ta ise Yıldız Kampüsü’nde anıldı.

17 Mayıs günü Davutpaşa Kampüsü yemekhanesinde gerçekleştirilen anma, Kaypakkaya’yı anlatan bildirilerin dağıtımı ile başladı. İbrahim Kaypakkaya posterinin açıldığı anma programı Kaypakkaya ve Mayıs şehitlerini anlatan açıklama ile devam etti. Açıklamada, tüm ezilen kitlelerin karşı karşıya kaldığı geleceksizliğin altı çizilerek Mayıs şehitleri gibi mücadele etme çağrısı yapıldı.

Anma programına müdahale etmeye çalışan özel güvenlik görevlilerinin çabası durumu teşhir eden ajitasyon konuşmaları ile boşa düşürüldü. Yemekhanedeki öğrenciler alkışlarla anmaya destek verdiler. Etkinlikte şiirlerin yanısıra İbrahim Kaypakkaya ağıtı da okundu.

18 Mayıs günü Yıldız Kampüsü’ndeki anma, Tonoz Kantin önünde İbrahim Kaypakkaya posterinin açılmasıyla başladı. Devrim şehitlerini anısına gerçekleştirilen saygı duruşunun ardından Davutpaşa’daki etkinlikte de kullanılan metin okundu. Anma Kaypakkaya ağıtının okunması ile bitirildi.

YTÜ’deki anmalar EHP Gençliği, Ekim Gençliği, Kaldıraç, Kurtuluş Yolunda Dev-Genç, SGD, Uzun Yürüyüş Dergisi ve ÖEP tarafından örgütlendi.


AÜ’de Mayıs şehitleri anması

Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü’nde İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer ve 4’ler (Ferhat Kurtay, Necmi Öner, Eşref Anyık ve Mahmut Zengin) şahsında Mayıs ayı şehitleri anıldı.

Rektörlüğün önünde toplanan kitle “Mayıs şehitleri ölümsüzdür / Üniversite öğrencileri” pankartını açarak yemekhaneye yürüdü. Yürüyüşün ardından basın açıklaması gerçekleştirildi.

Açıklamada, İbrahim Kaypakkaya’nın devrimci mücadeleye getirdiği yeniliklere, özellikle onun Kemalizm konusundaki fikirlerine değinildi. Ayrıca Haki Karer ve 4’lerin Kürt ulusal mücadelesi içindeki önemine ve zindanlardaki direngen tutumuna vurgu yapıldı.

Açıklamanın ardından şiir ve müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Eylemi Ekim Gençliği, DGH, Alınteri, SGD ve DYG örgütledi.

Ekim Gençliği / YTÜ – AÜ


 

 

 

Sincan'da devrim şehitleri anması

Sincan İşçi Derneği’nde devrim şehitleri anması yapıldı.

Devrim ve sosyalizm şehitleri adına yapılan saygı duruşu ile başlayan etkinlikte, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilmeden önce yazmış olduğu mektuplar okundu.

Ardından ‘71 devrimci hareketinin oluştuğu koşullar, reformizmden kopuş, devrimci kimlik, günümüzde devrim şehitlerini anmanın önemine değinen bir sunum yapıldı.

Daha sonra DLB’lilerin 20 Mayıs’ta örgütleyeceği liseli kurultayına çağrı yapan bir konuşma gerçekleştirildi.

Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu’nun devrimci marş ve ezgileri ile devam eden etkinlik, gerçekleştirilen sohbetlerin ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak / Ankara



 

ODTÜ’de “Devrim yürüyüşü”

Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) gelenekselleşen “Devrim Yürüyüşü” 14 Mayıs günü gerçekleştirildi.

Yürüyüş için öğrenciler Fizik Fakültesi önünde toplandı. Burada devrim şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu. Yapılan konuşmada, Denizler’in, Mahirler’in, İbolar’ın izinden devrime yürüme zamanı olduğu söylenerek, “Yürüyoruz, okulumuzun geleneğine sahip çıkıyoruz. Tarihi değerimiz ‘Devrim’ yazısını statta alevlendirmek için yürüyoruz.” denildi.

Öğrenciler buradan “Devrim” yazısının yazılacağı stadyuma kadar yürüyüş gerçekleştirdiler. Yürüyüşün en önünde “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” pankartı taşındı.

Birçok gençlik örgütünün pankartlarıyla katıldığı yürüyüşe, Ekim Gençliği en önde açılan ODTÜ Öğrencileri pankartının arkasında katıldı. Yürüyüş boyunca ODTÜ’lü öğrenciler “devrim” yazısı yazmaya çağrıldı. ODTÜ’nün çeşitli bölgelerine “Gençlik partiye, devrime, sosyalizme / Ekim Gençliği” yazılamaları da yapıldı.

Stadyuma gidildikten sonra binlerce kişi “devrim” yazısını bir kez daha yazdı. Devrim yazısı yazıldıktan sonra alana yazılan ‘”PKK-APO” yazısını silmeye çalışan ve bozkurt işareti yapan iki faşist cezalandırıldı. Bu sırada tribünden bir grup tarafından atılan “Kahrolsun PKK!” sloganı, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları ile bastırıldı.

Etkinlik Leman Sam’ın konseri ile devam etti.

Ekim Gençliği / ODTÜ



 

Hacettepe’de kültür-sanat günleri

Ankara’da Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde Hacettepe Üniversitesi Öğrencileri Derneği (HÜÖD) ve Devrimci Fizikçiler’in (Dev-Fiz) örgütlediği kültür-sanat günleri 10-13 Mayıs tarihleri arasında yapıldı.

Nazım Hikmet, Ahmed Arif ve Orhan Kemal’in anıldığı kültür-sanat günleri, kütüphaneye çıkan üç sokağa şairlerin adının verilmesiyle başladı. 10 Mayıs’tan itibaren kütüphane karşısına stant açılarak öğrencilere şiirler ulaştırıldı. Ayrıca bu sokaklara devrimci sanatçıların poster ve şiirlerinden oluşan sergiler açıldı. Öğrencilerin ve öğretim üyelerinin sergilere ilgisi oldukça yoğundu.

13 Mayıs’ta ise müzik dinletisi, şiir dinletisi, tiyatro gösterisi ve çeşitli oyunlardan oluşan etkinlikler hep birlikte türkülerin söylenmesi ve halayların çekilmesiyle akşam saatlerine kadar sürdü.

HÜÖD çalışanları