18 Haziran 2010
Sayı: SİKB 2010/24

 Kızıl Bayrak'tan
“Eksen kayması” tartışmaları safsatadan ibarettir
Zorlu mücadele gündemleri ve
görevler
Kürt halkına yönelik çok yönlü saldırılar sürüyor
Sivas’ın hesabını soracağızi
Madenlerde ölümlerin
sorumlusu kapitalizmdir!
30 madencinin kanı kurumadan bir madenci daha katledildi
15-16 Haziran Direnişi selamlandı.
ÜNSA Çuval’da sendikal ihanet ve sınırsız sömürü.
HABAŞ Demir-Çelik’te iş bırakma eylemi
Birleşik Metal-İş Anadolu Şube Başkanı Seyfettin Gülengül ile MESS Grup TİS süreci üzerine konuştuk
KESK üyeleri tasarıya
karşı eylemdeydi.
İşçi ve emekçi hareketinden..
Karadağ cinayeti davası avukatlarıyla dava üzerine konuştuk!
Karadağ cinayeti davasının ilk duruşması yapıldı 
Karadağ davası duruşması eylemlerle karşılandı
Gençlik işçi sınıfının çelik disiplini ile kavga alanlarında,
fabrika havzalarında sınanmalıdır!
Emperyalistler yağma ve egemenlik peşindedirler!
Gençlik eleme sınavlarına karşı alanlardaydı
BM Güvenlik Konseyi, İran’a yeni yaptırım tasarısını kabul etti...
Çin’den Avrupa’ya kölece çalışma
can alıyor!..
Dünya’dan işçi ve emekçi eylemleri
Kırgızistan’da çatışmalar sürüyor!
Kadına yönelik cinsel taciz ve
tecavüz gün geçtikçe artıyor!
Yeni-Osmanlıcılık ve Kürdistan sorunu…
- M.Can Yüce
Kayıp yakınlarının
Ankara yürüyüşü başladı..
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gençlik eleme sınavlarına karşı alanlardaydı...

“Kurtuluş sınav salonlarında
değil mücadele alanlarında!”

“Eleme sınavlarında elenmeyeceğiz!”

“Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim istiyoruz! Alacağız!” diyen liseliler, Tepe Naitulus önünde bir araya gelerek, “Eleme sınavlarında elenmeyeceğiz!” şiarıyla Kadıköy Meydanı’nda 11 Haziran günü bir miting gerçekleştirdiler.

Anadolu’da Yaşam Kooperatifi, Demokrasi ve Özgürlük Gençliği, Demokratik Yurtsever Gençlik, Dev-Genç Birliği, Dev-Lis, Dev-Lis, Devrimci Liseliler Birliği, Liseli Dev-Genç, Liseli Genç Sol, Liseli Hareket, Liseli Kıvılcım, Liseli Öğrenci Birliği,  Mayısta Yaşam Kooperatifi, Öğrenci Birliği, Tüm İlerici Gençlik Derneği, Yeni Demokrat Gençlik imzalı ana pankart arkasında kortejler oluşturan liseliler, yürüyüş boyunca sloganlarla taleplerini dillendirdi.

Devrimci Liseliler Birliği, mitinge “ÖYS, ÖSS, YGS, LYS... Eleme sistemi devam ediyor... Geleceğimiz için mücadeleye!” pankartı ile katıldı.

Liseli Dev-Genç kortejinin arkasından ise “Çocuklarımızın arkasındayız” pankartıyla veliler yürüdü.

Kortejlerin miting alanına girmesinin ardından miting programı saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından ortak metni okuyan Eylem Karaca, 2-3 senede bir değiştirilen sınav sistemlerinde elemeci mantığın hakim olmaya devam ettiğini söyledi. TEKEL işçilerinin mücadelesine de değinen Karaca, TEKEL işçilerine yapılan saldırıların aynı zamanda gençliğe de yapıldığını söyledi. Karaca, Zonguldak’ta Karadon Maden Ocağı’nda 30 işçinin egemenlerin kar hırsı uğruna katledildiğini belirterek, “Egemenlerin tüm yanıltma çabalarına rağmen biz gençlik, işçilerin katilinin sistem olduğunu biliyoruz” dedi.

Elemeci sınav sisteminin öğrenciler üzerindeki olumsuz etkisinin son örneğinin Soner Semih Sipahi’nin intiharı olduğunu söyleyen Karaca, başta Kürtçe olmak üzere anadilde eğitimin önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. TMK mağduru yüzlerce çocuğun eğitim hakkından mahrum bırakıldığını belirterek, Erdal Eren’in yaşını büyütüp asan zihniyetle 12 yaşındaki çocukları hapse atan, Şerzan Kurt’u katleden zihniyet arasında hiçbir fark olmadığını söyledi. Sistemin, asimilasyon politikalarına da değinen Karaca, Yatılı Bölge Okulları’nın da bu çemberin içinde yer aldığını söyledi.

Ortak metnin okunmasının ardından Eğitim Sen Dönem Yürütmesi adına, Eğitim Sen Kartal 5 Nolu Şube Başkanı Feyzullah Coşkun, eğitimin sınıfsal içeriğinin daha da belirginleştiği, temel bir insan hakkı olmaktan çok piyasada alınıp satılan bir meta olduğu ve sürekli eşitsizlik ürettiği bir süreçte, üniversite sınavlarını bir umut kapısı olarak göstermenin bir aldatmaca ve hayalperestlik olduğunu söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından, Güneşli Dünya Müzik Grubu, Önder Babat Müzik Topluluğu, Serhad Raşa ve Çakıl Taşları Müzik Grubu sahne aldı.

800 kişinin katıldığı miting coşkusuz bir atmosferde gerçekleşirken, mitingde yapılan ortak açıklamanın ardından birçok kişi alanı terk etti.

Ankara’da liseliler eleme sınavlarına karşı alanlardaydı....

Ankara’da “Sistemin şıklarına boyun eğmiyoruz! Çözüm eleme sınavlarında değil örgütlü mücadelededir!” diyen liseliler, 14 Haziran günü bir eylem gerçekleştirdi.

Yüksel Caddesi’nde toplanan ilerici ve devrimci liseliler, Sakarya Caddesi’ne yürüdüler.

Devrimci Liseliler Birliği, Devrimci Proleter Gençlik, Liseli Hareket, Liseli Öğrenci Birliği, Marksist Liseliler, Özgür Lise, Umut Kültür Derneği, Yeni Demokratik Gençlik ana pankartları arkasında kortejler oluşturularak gerçekleştirilen yürüyüşte sık sık sloganlar atıldı.

Liseli genç komünistler eyleme “Paralı eğitiminiz, Eleme sınavlarınız, Stajınız ve Sömürünüz Sizin Olsun! Gelecek Bizimdir! / DLB” pankartı ile katıldılar.

Sakarya Caddesi’nde gerçekleştirilen basın açıklaması şu sözlerle başladı:

“Bizler geleceği ellerinden alınmış, okul polisleriyle baskı altına alınmaya çalışılan, kendi ana dili dışında bir dille eğitim görmek zorunda bırakılan, paralı eğitim saldırıları ile her dönem daha fazla sömürülen liselileriz”

Açıklamada, sistemin işçi-emekçi çocukları üzerindeki sömürü alanlarından biri olan meslek liselerine değinilerek, meslek lisesi öğrencilerinin ucuz iş gücü olarak görüldüğü belirtildi.

İmha ve inkar edilmeye çalışılan Kürt halkının anadili ile eğitim alamadığı söylenerek, Ceylan Önkol, Uğur Kaymaz ve Şerzan Kurtta örnekleri üzerinden sistemin faşist, şovenist ve milliyetçi karakterine vurgu yapıldı.

Açıklama, gençliğin gerçek kurtuluşunun üniversite kapılarından değil örgütlü mücadeleden geçtiği vurgulanarak sonra erdi.

Açıklamanın ardından Mamak İşçi Kültür Evi müzik topluluğu sahne aldı. Eylem hep bir ağızdan söylenen Enternasyonal Marşı ile son buldu.

Devrimci Öğrenci Birliği’nin de destek verdiği eyleme 150 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul – Ankara



Liselilerden YGS-LYS protestosu

Liseli Gençlik Muhalefeti, 13 Haziran günü gerçekleştirdiği eylemle “YGS-LYS-ÖSS hepsi ölüm hepsi işkence” dedi.

Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen liseliler sloganlarla Taksim Tramvay Durağı’na yürüdü. Basın açıklamasını okuyan İpek Kıyak, YGS ve LYS ile öğrencilerin karşılaştığı sorunlara değinerek, Meslek Liseleri’ne ilişkin yeni düzenlemenin saklanan yüzünün asıl amacının ise İmam Hatip Liselerinin önünü açmak olduğunu dile getirdi. “Askeri kışla değil okul istiyoruz” diyen Kıyak, liselerde kıyafet yönetmeliği ile de öğrencilerin tek tipleştirilmesinin hedeflendiğini belirtti.


Antakya’da eleme sınavlarına karşı eylem

12 Haziran günü liseliler Antakya’da da eleme sınavlarını protesto ettiler. Yunus Emre Parkı’nda toplanan Liseli Kıvılcım ve Dev-Lis üyesi lise öğrencileri buradan “Sınavlar kalksın yaşama zaman kalsın” yazılı pankartın arkasında sloganlar eşliğinde Ulus Meydanı’na kadar bir yürüyüş düzenlediler.

Ulus Meydanı’nda okunan basın metninde üniversiteye giriş sınavları seçici-değerlendirici değil eleyici karakterli olduğu vurgulandı. Sınav sisteminin eşitsizliğine değinilen açıklamada zenginlere ayrıcalıklı okullarda, yüksek kalitede, gelişmiş araçlar ve donanım içinde eğitim verilirken emekçi ve yoksul çocuklarına ise ihtiyaç duydukları hiçbir şeyden anlamayan bir nesil yetiştirmeye yönelik bir eğitim sistemi sunulduğu söylendi.