02 Temmuz 2010
Sayı: SİKB 2010/26

 Kızıl Bayrak'tan
“Kürt açılımı” fiyaskosu ve kriz tehditi sermaye iktidarının açmazlarını derinleştiriyor..
Saldırılara karşı anti-emperyalist/anti-siyonist direnişini yükseltelim!
Sermaye düzeninin Kürt sorununda iflası derinleşiyor
G20 Zirvesi ve krizde yeni dönem
Düzen içi çatışmaya
Abant’tan “teorik” destek!
Kumlu’dan yansıyanlar değişmedi..
Değişmeyen bir devlet politikası: İşkence!
19 yılda 12 milyon işkence
başvurusu..
“Pir Sultan’dan Madımak’a
asan da yakan da devlettir”
İşçi ve emekçi hareketinden.
TİB-DER Başkanı ile iş cinayetleri ve taşeronluk sistemi
üzerine konuştuk...
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Temmuz Ayı Toplantısı Sonuçları.
Öncü metal işçileri Toplu Sözleşme Sempozyumu’nda buluştu
66 gündür direnişte olan UPS işçileri ile son gelişmeler üzerine konuştuk!
UPS Direnişi kararlılık ve dayanışmayla büyüyor!..
Avrupa’da yaygın grevler ve
kitle gösterileri.
G-20 protestolarla karşılandı!.
“Kapitalizme, patrikaryaya ve militarizme” karşı
tutarlı mücadeleancak devrimci sınıf çizgisiyle mümkündür!
Dünya Kadın Yürüyüşü Avrupa Buluşması’nda forum ve
yürüyüşler...
“Kürtler ne istiyor?” - M.Can Yüce
YÖK’ten daha fazla sömürü için yeni taslak
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

G-20 militan protestolarla karşılandı!

Ana gündem maddesini küresel ekonomik kriz ve krizden kurtulma yollarının oluşturduğu, Kanada’nın Toronto kentindeki G-20 zirvesinde gelişmiş kapitalist ülkelerin yöneticileri bir araya gelirken, zirveyi protesto eden binlerce küreselleşme karşıtı kenti eylem alanına çevirdi. Birçok polis aracının da yakıldığı militan sokak gösterilerinde McDonalds, Starbucks, CIBC ve Scotiabank gibi küresel kapitalizmin simgeleri de hedef alındı.

Zirve boyunca süren militan sokak gösterilerinde göstericiler polise taşlar, sopalar ve molotof kokteylleriyle karşı koyarken, bazı polis araçlarını da ele geçirdiler. Eylemler boyunca Toronto sokakları polis terörüne sahne olurken, 900’e yakın eylemci gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar zirve için özel olarak hazırlanan G-20 Gözaltı Merkezi’nde zirve bitinceye kadar alıkonuldular.

Toronto’da alınan güvenlik önlemleri bir milyar dolara mal olurken, 20 bin polis seferber edildi. Zirvenin yapıldığı Kongre Merkezi çevresi dikenli tellerle çevrilirken, binaların çatılarına keskin nişancılar yerleştirildi.

Toronto şehir merkezindeki Allen Gardens Parkı’nda perşembe gününden itibaren toplanmaya başlayan protestocular, yağmurun başlamasına rağmen parka kurdukları 200’e yakın çadırda gecelediler. Zirvenin başladığı gün liderlerin kaldığı tarihi Royal York Oteli’ne doğru yürüyüşe geçen göstericiler, burada Toronto polisinin ördüğü etten duvarla karşılaştılar. Polisin göz yaşartıcı bomba kullandığı olaylarda çok sayıda kişi yaralandı. Gösteriler nedeniyle Toronto’nun bazı caddeleri ve metro durakları trafiğe kapatılırken, kentteki bazı kafeler ve işyerleri kepenk indirdi.

Ontario Eyalet Parlamentosu ise, güvenlik güçlerinin ‘yetki sorununu’ çözmek için, sadece zirvenin yapılacağı tarihlerde yürürlükte kalacak özel kanun çıkarttı. Düzenlemeyle birlikte, güvenlik kartı olmaksızın şehir merkezine kurulan çelik kafeslere 5 metreden fazla yaklaşanların 500 Kanada Doları para cezası ve 2 ay hapisle cezalandırılmasının önü açıldı.


 

 

 

İsviçre’de ırkçılığa karşı binler buluştu

İsviçre Parlamentosu’nda bulunan ırkçı partilerden SVP’nin parlamento gündemine getirmeye çalıştığı yeni yabancılar yasasına karşı İsviçre’nin Bern şehrinde 27 Haziran günü miting düzenlendi.

Parlamento binası önünde gerçekleştirilen miting için saat 14.30’da Weisenhausplatz’da toplanılarak şehrin ana caddelerinden parlamento binası önüne yüründü.

Burada yapılan konuşmalarda ırkçılık ve yabancı düşmanlığının İsviçre’de neredeyse günlük yaşamın parçası haline getirildiği, her yıl milyonların harcandığı kampanyalarla halkın zehirlendiği ve yabancı düşmanlığının körüklendiği dile getirildi.

Unia Sendikası’nın organize ettiği ve 50’yi aşkın kurumun destek verdiği Asyalı, Latin Amerikalı ve Afrikalı göçmen emekçilerin renkli görüntüler sergilediği mitinge yaklaşık 5 bin kişi katıldı.

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu’nun (Bir-Kar), “Yabancı düşmanlığına, Irkçılığa ve faşizme karşı mücadeleye“ pankartı ve aynı başlıklı bildirisiyle yer aldığı mitingde Kürt halkına yönelik saldırılar ve operasyonlar protesto edildi. Direnişteki UPS işçileriyle dayanışma amacıyla bildiri dağıtımı gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / İsviçre


 

 

Basel’de Kürt halkıyla
dayanışma eylemi

Kürt halkının onurlu ve haklı mücadelesi karşısında uluslararası dayanışmayı yükseltmek ve sömürgeci rejimin katliamcı kimliğini teşhir etmek amacıyla İGİF, İTİF, BİR-KAR, Alınteri, Zürich Halkevi, Sosyalist Gelecek gibi kurumlar bir araya gelerek Zürich, Bern, Basel ve Lozan’da protesto gösterileri düzenleme kararı aldı.

30 Haziran günü Basel’de saat 18.00’de Klaraplatz’da bir araya gelen bileşenler bir eylem gerçekleştirdi. Almanca ve Türkçe bildirilerin dağıtıldığı eylemde, “Türk ordusu Kürdistan’dan defol!”, “Kürdistan’a özgürlük!”, “Yaşasın uluslararası dayanışma!” sloganları Almanca ve Türkçe atıldı. Miting yapılan konuşmayla son buldu.

BİR-KAR / Basel

 


 

 

Erdoğan’a ayakkabı fırlatan Kürt’e ceza

Türkiye’deki Kürt sorununa dikkat çekmek için İspanya ziyareti sırasında sermaye devletinin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a ayakkabısını fırlatan Güneybatı Kürdistanlı Hokman Cuma’ya 3 yıl hapis cezası verildi. 

Olayın yaşandığı günden beri tutuklu olan Cuma, “Uluslararası topluluğa karşı saldırı”dan suçlu bulunurken, aldığı hapis cezasıyla beraber 408 euro para cezasına çarptırıldı. Sevilla Savcılığı’nın, cezaya alternatif olarak Cuma’yı İspanya’dan sınırdışı edilmesi önerisi mahkeme tarafından Cuma’nın Suriye’ye gönderilmesi halinde baskı altına alınabileceği gerekçesiyle reddedildi.

Keza Cuma’nın sınırdışı edilmesi halinde Suriye’de idam cezasına çarptırılabilme olasılığı mevcut.


 

 


Bangladeş’te grevler

Bangledeş’te tekstil işçilerinin düşük ücretlere karşı başlattıkları grev nedeniyle işçiler başkent Dhaka sokaklarında gösteriler düzenlediler. Polisin işçilere saldırması sonucu çıkan çatışmalarda 30’u aşkın kişi yaralandı.

30 Haziran günü 15 bin tekstil işçisi kentin en önemli kavşaklarını işgal etti. Dhaka sokaklarını işgal eden tekstil işçilerine gözyaşartıcı gaz ve tazyikli suyla saldıran polise yanıt barikatlar kurularak verildi. İşçilerin polise taşlarla karşılık verdiği çatışmalar boyunca 10’u polis olmak üzere 30’u aşkın kişi yaralandı.

Geçtiğimiz hafta da tekstil işçileri fabrikaların bulunduğu Ashulia semtinde daha fazla ücret için eyleme gittiler. Tekstil işçileri aylık 1662,50 Taka (20 Euro) asgari ücret alıyorlar.