09 Temmuz 2010
Sayı: SİKB 2010/27

 Kızıl Bayrak'tan
İşbirlikçi rejimler için
esas olan uşaklıktır!
Kirli savaş tırmandırılıyor!
Düzen güçleri Kürt halkına karşı
tam siper aldı!
Başbuğ’dan Kürt sorunuyla ilgili
“şanslı” açıklamalar!
GOP BDSP’den zorunlu açıklama
Sivas katliamı eylemlerle
lanetlendi
UPS’de patron-polis
saldırılarına geçit yok!
TEKEL işçisi hesap soruyor!
İşçi ve emekçi hareketinden.
Toplu Sözleşme Sempozyumu’nun ardından
Sempozyum üzerine düşünceler.
Metal patronlarının saldırılarına karşı direniş!
BMİS Gebze Şube Başkanı’yla konuştuk
Rize Belediye Başkanı’ndan ırkçı, cinsiyetçi açıklama.
6. Avrupa Sosyal Forumu gerçekleşti.
Yunanistan mali krizi ve AB’nin yeniden dizaynı.- Volkan Yaraşır
Katastrofik sarmal - Volkan Yaraşır
Obama yönetimi işgalci orduların şefini kovdu.
“Kürtler ne istiyor?” - M.Can Yüce
Kapitalizmin vazgeçemediği
oyuncağı nükleer!
Çevre katliamına HES’lerle devam!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

UPS işçisi direnişle kenetlendi...

Polis-patron saldırılarına geçit yok!

60 günü aşkın süredir sendikal haklarına sahip çıkmak için UPS’nin aktarma merkezleri önünde direnişlerini sürdüren TÜMTİS üyesi UPS işçilerinin kararlı mücadeleleri devam ediyor. Bugüne kadar sendikadan istifa etmeleri için patron ve uşakları tarafından defalarca tehdit edilen işçiler kolluk güçlerinin saldırısına ve gözaltı terörüne de maruz kaldılar. İstanbul’un yanısıra İzmir’de fiili saldırılara uğrayan işçiler taşeron firma patronunun kurşunlarına hedef oldular. Diğer yandan direnen işçilerle sınıf dayanışması her geçen gün büyüyor.


UPS işçilerine patron kurşunu

İzmir’de UPS işçileri 1 Temmuz günü taşeron şirket patronunun silahlı saldırısına maruz kaldı. Erka’nın patronu sabah saatlerinde sendikadan istifa etmeye zorladığı 5 UPS işçisini Alsancak’taki 5. Noter’e götürdü. Arkadaşlarının peşinden giden direnişçi 5 işçi de noterde karşılaştıkları Erka şirketinin avukatları ve şirket patronu Ayhan Karaman’a bu tutumlarından kaynaklı tepkilerini dile getirdiler. İşçiler, sendikadan istifa etmezlerse işten atılacakları yönlü tehditlere maruz bırakılırken, sendikalı işçilerin itirazı üzerine Erka patronu Ayhan Karaman silahını çekerek rastgele ateş açtı. Patronunun bu saldırısında şans eseri yaralanan olmadı.

İşçiler, Karaman’dan şikayetçi olurken olay yerine gelen polis ateş açan patron yerine işçiler üstünde zor kullandı. Karaman ise silahı dahi alınmadan Alsancak Polis Karakolu’na götürüldü.

İşçiler, karakolda da Karaman hakkında şikayette bulunduktan sonra karakoldan ayrıldı. Patronun ve şirket avukatlarının da işçilerden şikayetçi olduğu öğrenildi.


UPS işçilerinin öfkesi bileniyor..

TÜMTİS üyesi UPS işçileri direnişlerinin 73. gününde yaptıkları yürüyüş ve basın açıklaması ile baskıların, tehditlerin kendilerini yıldıramayacağını dile getirdiler. 7 Temmuz Çarşamba günü yapılan yürüyüş için işçiler sabah saat 08:00’de bir araya geldiler. Toplanmanın ardından başlayan yürüyüş boyunca işçilerin coşkusu dikkat çekti. Taşeron firma ERKA’nın patronu tarafından işçilere silah çekilmesi ve ateş edilmesi işçilerin öfkesini daha da bilerken bu öfke yürüyüşe yansıdı.

UPS’nin kapısının önünde yapılan basın açıklamasında arabayla geçen UPS işçisinin durarak direnişçi işçileri selamlamak istemesi üzerine ise polisin tahammülsüz tutumundan kaynaklı kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Polis, trafiğin kapandığını öne sürerek provokasyon çıkarmaya çalıştı.

Eylemde konuşan TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Şükrü Günseli, ilk günden bu yana işverenin sendika düşmanı tutumunun devam ettiğini, işten atmaların sürdüğünü söyledi. Günseli, UPS’ye sendika girene ve işten atılan işçiler geri alana kadar direnişe devam edeceklerini ifade etti. Günseli emekten, alınterinden yana olan herkesi UPS işçilerinin mücadelesine destek vermeye çağırdı.


UPS’de işçiler güven kazanıyor

UPS çalışanlarının sözleşmeye göre çay paydosu haklarının olmasına rağmen patron, işçilerin bu hakkını gaspediyordu. ERKA patronunun silahlı saldırısının ardından işçiler patrondan izin almadan çaya çıktılar.

Çalışan işçilerin bu adımları direnişçi işçilerin de desteğini alıyor. Saat 10:30’da olan çay molasında direnişçi işçiler alkış ve sloganlarla içerideki arkadaşlarına moral ve destek veriyorlar.


Petrol-İş’ten UPS işçilerine destek

UPS işçilerinin maruz kaldıkları patron terörüne karşı açıklama yapan Petrol-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu, UPS işçilerine saldıran taşeron firma ERKA’nın patronu Ayhan Karaman’ı kınadı. “Hiçbir güç UPS işçilerinin örgütlenme mücadelesini engelleyemez!” diyen Petrol-İş Sendikası, İstanbul ve İzmir’de, TÜMTİS’te örgütlendikleri için işten çıkarılan, sendikalarından istifaya zorlanan, baskı gören, İzmir’de saldırıya uğrayan UPS işçilerinin örgütlenme mücadelesini desteklediğini duyurdu.


ITF ve ETF’den dayanışma ziyareti

Sendikalaşma mücadelesi veren UPS işçilerinin İstanbul Mahmutbey aktarma merkezinde sürdürdükleri direnişleri gelen destek ziyaretleriyle büyüyor. UPS işçilerini 1 Temmuz Perşembe günü Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu (ITF) Kara Taşımacılığı Bölüm Başkanı Mac Urata, Avrupa Taşıma İşçileri Federasyonu (ETF) Genel Sekreteri Eduardo Chages, Almanya Federal Milletvekili Marianne Sharttz ,Güney Afrika Satavu Sendikası Temsilcisi ile birlikte Avrupa ve dünyanın değişik bölgelerinden 30’u aşkın taşıma işçileri sendikasından temsilciler ziyaret etti.

Basın açıklamasına ayrıca Türk-İş’e bağlı çeşitli sendikaların yöneticileri de katıldı. Eylemde konuşan TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, UPS’nin sendika düşmanı tutumunu sürdürdüğünü belirterek, işçileri sendikadan istifa ettirmek için her tür baskı yönteminin kullanıldığını, sendika üyesi işçilerin işten çıkartılmaya devam ettiğini ifade etti.

UPS’de örgütlenme kararının, 5 milyon üyeli uluslararası federasyon ITF ile birlikte alındığını söyleyen Öztürk, Türkiye’de UPS işçilerinin sendikalaşma mücadelesinin de beraber kazanılacağını ifade etti.

ITF Kara Taşımacılığı Bölüm Başkanı Mac Urata işçileri selamlayarak başladığı konuşmasında UPS’yi kınadı. Urata, UPS direnişini destelemek için maddi ve manevi tüm güçlerini kullanacaklarını ifade etti.

ETF Genel Sekreteri Eduardo Chages ise farklı ülkelerden birçok sendikacının destek olmak için geldiğini belirterek “ETF olarak tüm gücümüzle yanınızda olacağız ve bu mücadele başarılıncaya kadar her zaman sizi desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Almanya Federal Parlemento Milletvekili Marianne Sehattz ise işten atılan işçiler tekrar işbaşı yapıncaya ve sendikal haklara saygı gösterilinceye kadar sorunu Avrupa ve Almanya’da gündeme taşıyacaklarını dile getirdi.


UPS’de polis destekli direniş kırıcılığı...

Tehditlere, baskılara, saldırılara boyun eğmeyen ve geri adım atmayan UPS işçileri UPS’nin taşeron firmalar aracılığıyla devreye sokmaya çalıştığı direniş kırıcılığıyla da mücadele ediyorlar.

6 Temmuz günü taşeronlar aracılığıyla direniş kırıcı işçiler iş başı yaptırılırken bu direniş kırıcılığına İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı’nın emrinde kolluk güçleri yardım etti.

Saat 19.00 sularında Nokta Güvenlik tarafından getirilen direniş kırıcı işçilerin aracının önünü kesen polis UPS işçilerine müdahale etti. İlk başta servisi zorla içeri sokma cesareti gösteremeyen polis, destek için çevik kuvvet ekipleri çağırdı. Destek ekiplerle birlikte 4 otobüs çevik kuvvet, bir panzer ve onlarca sivil ve resmi polis aracıyla alana yığınak yapıldı. Bu “operasyonu” ise bizzat İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı yönetti. Destek kuvvetlerinin gelmesiyle birlikte oturma eylemi yapan işçilerin etrafı çembere alındı. Çemberin oluşturulmasıyla direniş kırıcı işçiler hızla içeri sokuldu. Polis tarafından işçilere eylemin yasal olmadığı ve gözaltı yapılacağına dair tehditler savruldu. İşçilerin birliğini kırmak için polis tarafından yapılan “isteyenler ayrılabilir” çağrısı ise boşa düştü. Hiçbir işçi alandan ayrılmadı.

Asıl amacı taşeron direniş kırıcı işçileri içeri sokmak olan polis bunu gerçekleştirdikten sonra işçilere tehditler savurarak, gözaltı işlemi yapmadan kurmuş olduğu ablukayı kaldırdı.

Sloganlar ve alkışlar eşliğinde direniş çadırlarına dönen işçiler saat 20.30 civarında direniş alanından ayrıldı.

Aynı senaryo

Aynı senaryo 7 Temmuz günü de tekrarlandı. Sabah saat 09.30 sularında Mahmutbey’deki aktarma merkezine servislerle getirilen ve içeri sokulmak istenen direniş kırıcı işçilere engel olan direnişçi işçiler polisin saldırısına uğradılar. Direnişçi işçilerin, taşeron işçilerin aktarma merkezine girişini engellemesi üzerine patronun imdadına bir kez daha sermayenin kolluk güçleri yetişti. Direnişçi işçilere saldıran polisler 2 işçiyi darp ederek yaraladılar. 5-6 çevik kuvvet otobüsünün bulunduğu aktarma merkezi önünde yaşanan polis terörünün ardından direniş kırıcı işçiler, otobüslerden polis kordunu eşliğinde aktarma merkezine sokularak adeta gözlerden kaçırıldılar. Şimdiye kadar 119 işçinin işten atıldığı UPS’nin İstanbul’da Mahmutbey ve Kurtköy’de bulunan aktarma merkezlerinin yanısıra İzmir’deki aktarma merkezinde de TÜMTİS üyesi işçilerin direnişi sürüyor.

Kızıl Bayrak / İstanbul – İzmir