09 Temmuz 2010
Sayı: SİKB 2010/27

 Kızıl Bayrak'tan
İşbirlikçi rejimler için
esas olan uşaklıktır!
Kirli savaş tırmandırılıyor!
Düzen güçleri Kürt halkına karşı
tam siper aldı!
Başbuğ’dan Kürt sorunuyla ilgili
“şanslı” açıklamalar!
GOP BDSP’den zorunlu açıklama
Sivas katliamı eylemlerle
lanetlendi
UPS’de patron-polis
saldırılarına geçit yok!
TEKEL işçisi hesap soruyor!
İşçi ve emekçi hareketinden.
Toplu Sözleşme Sempozyumu’nun ardından
Sempozyum üzerine düşünceler.
Metal patronlarının saldırılarına karşı direniş!
BMİS Gebze Şube Başkanı’yla konuştuk
Rize Belediye Başkanı’ndan ırkçı, cinsiyetçi açıklama.
6. Avrupa Sosyal Forumu gerçekleşti.
Yunanistan mali krizi ve AB’nin yeniden dizaynı.- Volkan Yaraşır
Katastrofik sarmal - Volkan Yaraşır
Obama yönetimi işgalci orduların şefini kovdu.
“Kürtler ne istiyor?” - M.Can Yüce
Kapitalizmin vazgeçemediği
oyuncağı nükleer!
Çevre katliamına HES’lerle devam!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

TEKEL işçisi hesap soruyor!

Sermayenin 4/C kölelik dayatmasına ve güvencesiz çalışmaya karşı mücadelelerini sürdürmeye çalışan TEKEL işçileri bu süreçte hep karşılarında buldukları sendikal bürokrasiyle de hesaplaşıyorlar.

Şubat ayında direniş çadırlarının kaldırılmasının ardından Tek Gıda-İş Sendikası TEKEL Direnişi’ni sönümlendirmek için göstermelik bir eylem planı ortaya koymuştu. Buna göre TEKEL işçileri her ayın başında Ankara’da bir araya gelecek ve her ay bir gün arttırarak Türk-İş önünde konaklayacaklardı. 1-2 Nisan eylemlerinin ardından 1-2-3 Haziran eyleminin boşa düşürülmesiyle 2 Temmuz günü tekrar Ankara’ya gelen TEKEL işçileri, çeşitli eylemler gerçekleştirdiler.


2 Temmuz: İşçiler Türk-İş’te!

Her ilden temsilcilerin yer aldığı işçi grubuna Türk-İş binasına girdikten sonra saldıran polis işçilerin anlatımıyla tam olarak bir lince girişti. Bina içerisinde estirdiği terörün görüntülenmesini engellemek için basının da binaya girişini engelleyen polis işçileri ağır biçimde yaraladı. İzmir’den bir kadın işçinin saldırı sonucunda ağzından kan geldiği, İstanbul’dan bir kadın işçinin ise bayıldığı belirtildi.

 

Türk-İş ve Tek Gıda-İş’ten saldırgan açıklamalar

TEKEL’deki direniş sürecinde en ileri ihanet senaryolarını hayata geçirmek için çabalayan Türk-İş hainleri ile aldıkları eylem kararlarını hayata geçirmeyen Tek Gıda-İş bürokratları TEKEL işçilerinin eylemlerinden duydukları rahatsızlığı yaptıkları yazılı açıklamalarla dışavurdular. TEKEL işçilerinin polis terörüne maruz kalmasına çanak tutan Türk-İş ve Tek Gıda-İş bürokratları TEKEL işçilerinin eylemlerini karalamaya çalıştılar.

Tek Gıda-İş Sendikası’nın Türk-İş Genel Merkezi’ne gönderdiği Genel Sekreter Mecit Amaç ve Genel Eğitim Sekreteri Mustafa Akyürek imzası ile yapılan açıklamada, TEKEL işçilerinin eylemlerinin ‘sendikanın yetkili organları tarafından alınmış bir karar olmadığı’ yönündeki açıklamasını dayanak gösteren Türk-İş’in, TEKEL işçisi Metin Aslan’ı da açıktan hedef aldığı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Tekel işçilerinin örgütlü olduğu TEKGIDA-İŞ Sendikası, bugün Türk-İş Genel Merkezi’ne gönderdiği yazıda ‘sendikanın yetkili organları tarafından alınmış bir karar olmadığını’ ve ‘TEKGIDA-İŞ Sendikasının eylem ile bir ilgisinin bulunmadığını’ bildirmiştir. 1 Mayıs Taksim kutlamalarında Türk-İş başkanı Mustafa Kumlu’ya biber gazı sıkarken fotoğrafı çekilen Metin Aslan işçilerin arasındadır. Türk-İş’e verilen ve görüşme talep edilen dilekçede sadece Metin Aslan’ın imzası bulunmaktadır. Türk-İş gerçek TEKEL işçisinin mücadelesine zarar veren bu tür saldırgan girişimleri muhatap almama ve müsemma göstermeme kararlılığını emek hareketi adına taşıdığı sorumluluk gereği sürdürmektedir.”

 

İlerici ve devrimci güçlerden destek

2 Temmuz günü gerçekleştirilen Sivas mitinginden sonra ilerici ve devrimci güçler oturma eylemine başlayan TEKEL işçilerine destek ziyareti gerçekleştirdiler. BDSP, Kaldıraç, Devrim Yolunda Özgürlük, Tüm-İGD tarafından gerçekleştirilen eylemde, miting alanı olan Kolej Meydanı’ndan başlayarak Ziya Gökalp Caddesi boyunca, direniş alanı olan Sakarya Caddesi’ne kadar sloganlarla yüründü.

TEKEL işçilerinin yanına gelindiğinde ise kurumlar adına bir açıklama yapıldı.

Kurumlar adına yapılana açıklamanın ardından bir TEKEL işçisi söz alarak özlük hakları için verdikleri mücadelede kararlı olduklarını açıkladı. Açıklamanın ardından işçilerle birlikte oturma eylemine geçildi.


3 Temmuz: TEKEL işçilerine destek

3 Temmuz günü saat 16.15’te sermayenin kolluk kuvvetleri, TEKEL işçilerinin dağılmasını istedi. TEKEL işçilerinin meşru eylemlerini “yasa dışı” ilan eden bekçi köpekleri anonsun ardından polis ablukasını arttırdı. TEKEL işçileri bu saldırı karşısında destek için gelen kitlenin ayrılmasını isterken, desteğe gelen kitle bunu kabul etmedi, TEKEL işçilerini yalnız bırakmadı.

Kitle Türk-İş önünden, sloganlarla Tek Gıda-İş önüne doğru yürüyüşe geçti. Tek Gıda-İş Sendikası önüne gelindiğinde ise işçilerin kendi sendikalarının kapılarının işçilere açılmadığı görüldü.


4 Temmuz: Süreç değerlendirmesi

İşçiler 4 Temmuz gününü Petrol-İş Sendikası Ankara Şubesi’nde bekleyerek geçirdiler. Süreci ve eylem planlarını gözden geçirmek üzere toplanan öncü TEKEL işçileri arasından bir grup işçi “Ankara’dan ayrılalım” yönünde görüş bildirirken bir grup işçi de mücadeleye devam etme ve Ankara’da kalma yönünde görüş belirtti.

Toplantının ardından, İzmir’den gelen işçilerin önemli bir kısmı memleketlerine geri dönerken İstanbul, İzmir, Samsun, Manisa, Malatya ve Adana’dan Ankara’ya gelen TEKEL işçilerinden oluşan yaklaşık 30 kişilik bir grup da Ankara’da kaldı.

Ankara’da bulunan öncü işçiler arasında TKP’ye yönelik tepkiler de açığa çıktı. Çeşitli illerden Ankara’ya gelmek isteyen TEKEL işçilerini “sendikanın olmadığı yerde bu eylemler meşru değildir” diyerek engelleyen TKP’ye de tepki gösteren işçiler, sendika bürokratlarını teşhir etmeye devam edeceklerini söylediler.


5 Temmuz: İşçiler hesap soruyor

TEKEL işçileri 5 Temmuz günü geldikleri Sıhhiye’de bulunan Tek Gıda-İş Sendikası binasında, Tek Gıda-İş’in açıkladığı eylem programını neden uygulanmadığı ve 2 Temmuz günü Türk-İş binası önünde işçilerin uğradığı saldırının ardından Tek Gıda-İş’in eylemle ilgili yaptığı “sendikanın yetkili organları tarafından alınmış bir karar olmadığı” ve “Tek Gıda-İş Sendikası’nın eylemle bir ilgisinin bulunmadığı” açıklamalarına yanıt beklediler. TEKEL işçileriyle karşı karşıya gelmekten çekinen sendikacılar işçilerden kaçarken binada bulunan Tek Gıda-İş Sendikası Orta Anadolu Bölge Şube Başkanı Lütfi Ceylan ise kaçamak cevaplarla işçilerin sorularını geçiştirdi.

Binada bulunan yaklaşık 30 TEKEL işçisi, kendilerine somut bir mücadele hattı sunulmasını istediler. İşçiler sergiledikleri direnişin önünde bir engel olarak gördükleri sendikal bürokrasiye karşı mücadelenin önemini vurgularken, bunun sermayeye karşı verilen mücadele kadar önemli olduğunu dile getirdiler.

TEKEL işçileri bir süre daha devam eden bekleyişlerinin ardından akşam saatlerinde sendika binasını terkettiler.


6 Temmuz: İşçiler TBMM’de

TEKEL işçileri, 6 Temmuz günü CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ile görüşmek üzere Kızılay’dan sloganlarla Meclis Dikmen kapısına yürüdü. İşçiler, Dikmen Kapısı’nda güvenlik kontrolünden geçirildikten sonra içeri alındı.