15 Ekim 2010
Sayı: SİKB 2010/40

 Kızıl Bayrak'tan
İnkar ve imha düzeni işçi sınıfının mücadele sahnesine çıkmasıyla aşılabilir..
İşçi sınıfına kapsamlı
saldırı hazırlığı!
“Orta vadeli” saldırı programı!
Düzenin tasfiye seferberliği sürüyor
Alevi emekçilerine
asimilasyon dayatması
Zorunlu din dersi kaldırılsın!.
Bir grup TEKEL işçisi Tek Gıda-İş önünde direniş başlattı.
Tek Gıda-İş önünde bekleyen TEKEL işçileriyle konuştuk..
İşçi ve emekçi hareketinden.
BETESAN’da direniş kazanacak!
Tuzla cehenneminde
bir iş cinayeti daha!
Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Beşeli ile konuştuk.
Referandum sonrası
düzen siyaseti
Merkezi geceye hazırlanıyoruz
Hizmet sektörü çalışanları panelde buluştu
Bu ülkede nice Aziz var!..
Üniversitelerde direniş var!.
6 Kasım çalışmalarından...
Emperyalist-Siyonist güçler silahlanma yarışını körüklüyor..
Fransa’da işçi ve emekçiler
yine ‘grev’ dedi
Şilili madenciler yeryüzünde
Kimyasal atık felaketi büyüyor!
Kapitalizm açlık ve
yoksulluk üretir!.
Kamu emekçileri kreş hakkı ve ebeveyn izni için eylemdeydi
“Hasta tutsaklar serbest bırakılsın!”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden

THY’ye siyah çelenk

Hava-İş Sendikası, THY’de, işlerin bir başka firmaya devredilmesi gerekçe gösterilerek 150’ye yakın işçinin işten atılmasını Genel Müdürlük önüne siyah çelenk bırakarak protesto etti. Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin burada, yürürlükteki TİS’e aykırı yasadışı işçi kıyımı yaşandığını ifade etti.

THY yönetiminin plansız ve saldırgan bir büyüme stratejisini marifet sanarak hareket ettiğini dile getiren Ayçin, “Havayolu büyümeleri, personel gereksinimi, eğitim gereksinimleri, bakım gereksinimleri, çok hızlı artan iş yükünün oluşturduğu riskler gibi birçok temel faktörün değerlendirilmesi ile yapılabilir” dedi.

Hava-İş’in bu yasadışı işten çıkarma işlemleri ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurduğunu söyleyen Ayçin THY yönetimini uyardı.


Demo Plastik’te mücadele

Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Demo Plastik fabrikasında sendikalaşma çalışması yürüten Petrol-İş Sendikası, işten atma saldırısıyla karşılaştı.

110 işçiden 53’ünün sendikada örgütlendiğini öğrenen Demo Plastik patronu 10 işçiyi işten atarken, çalışan işçilere de sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı yapıyor.

Bu saldırılar karşısında Petrol-İş, işten atılan işçiler için 13 Ekim günü fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya Gemlik Gübre, Polifileks, Grammer ve ambar işçileriyle TÜMTİS üyeleri katıldı.

Açıklamaya BDSP, Partizan ve EMEP de destek verdi.


Balcalı’da ihale yapıldı!

Balcalı Hastanesi’ndeki taşeron sağlık emekçilerinin mücadelesi sonucu 2 kez iptal ettirilen ihale, 12 Ekim Pazartesi günü Balcalı Hastanesi’nde yapıldı. Dev Sağlık-İş ve SES üyesi sağlık emekçileri ihalenin yapılmasına karşı tepkilerini, ihalenin yapılacağı saatte gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla gösterdiler.

Konuşmaların ardından yapılan basın açıklamasında taşeronlaştırmaya karşı verilen mücadeleden bahsedildi. Yapılan ihalenin hukuk dışı olduğu söylenirken, bugün ihale yapılsa bile şirketin tanınmayacağı ifade edildi. İhalenin yapılacağı salonun çevresine polis yığınağı yapılması ve yaklaşık 100 kişilik bir özel güvenlik ordusu ile salonun etrafının kuşatılması dikkat çekerken, bu abluka sağlık çalışanlarından ve hastalardan tepki gördü.


Hacettepe işçilerinden eylem

Hacettepe Üniversitesi taşeron sağlık işçileri Devrimci Sağlık-İş’te örgütlenerek, bayram öncesi ücret ödemelerindeki düzensizliğe tepki göstermiş, yoğun eylemler sonucu hastane yönetimine her ayın 7’sinde ücretlerin ödenmesini kabul ettirmişti. Verdiği sözü tutmayan hastane yönetimine tepki gösteren hastane işçileri 11 Ekim günü eylem gerçekleştirdi. Dev Sağlık-İş İç Anadolu Bölge Temsilciliği tarafından düzenlenen eylemle hastane yönetimine yeniden çağrı yapıldı.


Çizmeci Gıda’da direniş

Gebze’de kurulu Çizmeci Gıda’da, Tek Gıda-İş Sendikası’nda örgütlendikleri için işten atılan 33 işçinin 5 Ekim günü başlayan direnişi sürüyor.

Geçtiğimiz Eylül ayı başlarında, yaklaşık 230 işçinin çalıştığı Çizmeci Gıda’da çoğunluğu sağlayarak Tek Gıda-İş Sendikası Anadolu Yakası Şubesi’nde örgütlenen işçiler, Ekim ayı başında patronun işten atma saldırısıyla karşı karşıya kalmışlardı. İşçilerin sendikaya üye olduklarını öğrenen Çizmeci Gıda patronu Sabri Çizmeci, 1-5 Ekim tarihleri arasında toplam 33 sendika üyesi işçiyi “performans düşüklüğü” gerekçesiyle işten atmıştı. İşçiler, her gün saat 06.30’dan 15.30’a kadar fabrika önünde bekleyerek alkış, düdük ve sloganlarla patronu protesto ediyorlar. İçerde çalışan sendika üyesi işçiler ise direnişe geçen arkadaşlarına destek veriyorlar.


UPS işçileriyle dayanışma gecesi

Ayışığı Sanat Merkezi’nin düzenlediği UPS işçileriyle dayanışma gecesi, 10 Ekim Cumartesi günü İzmir’de İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Etkinlik programı, UPS işçilerinin mücadele süreçlerini anlatan sinevizyon gösteriminin ardından TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Şükrü Günseli ve UPS direnişçisi Şahin Başaraner’in konuşmalarıyla sürdü.

UPS direnişçisi Şahin Başaraner ise sendikal mücadele boyunca sendikanın emeğinin büyük olduğunu ifade ederek, direnen işçi arkadaşları adına kazanacakları sözünü verdi. KENT AŞ, İBB Park-Bahçe ve Buca Belediyesi işçilerinin de UPS işçilerini selamlayarak söz aldığı etkinlik, müzik dinletisi ve halaylarla sona erdi.


UPS işçilerine enternasyonal destek

Sendikalaştıkları için işten atılan TÜMTİS üyesi UPS işçileri uluslararası delegasyon ve DİSK tarafından 7 Ekim günü ziyaret edildi.

Avusturya İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ÖGB), Avusturya İşçi Odaları (AKNO) ve Macaristan İşçi Sendikaları Ulusal Konfederasyonu’dan (MszOSz) temsilcilerin oluşturduğu heyet, Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ITUC) tarafından düzenlenen “İnsanca İş Günü” dolayısıyla UPS işçilerini ziyaret etti. DİSK yöneticilerinin ve DİSK’e bağlı bazı sendikaların da yer aldığı ziyaret Mahmutbey’deki aktarma merkezinde yapıldı.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, UPS’deki mücadeleye sonuna kadar destek verdiklerini açıkladı.

Görgün’den sonra Aşağı Avusturya İşçi Odası Başkanı Hermann Haneder, Macaristan Metal Sendikası Genel Başkanı Bela Balok, Avusturya Üretim Sendikası Genel Başkanı Rainer Wimmer ve TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk söz aldı.


Teer Trim’de işçi kıyımı

Leer Trim Oto Yan Sanayi fabrikasında sendikaya üyeliklerin açığa çıkmasının ardından Leer Trim patronu işten atma saldırısına ve baskılara başvurdu. Fabrikada sendika üyesi 15 işçi işten atıldı. Sendikaya üye olan işçiler fabrikadaki baskılara ve işten atmalara karşı geçtiğimiz günlerde Gemlik Adliyesi’ne giderek savcılığa suç duyurusunda bulundu. TEKSİF üyesi işçilerin, fabrika önünde yapmak istediği eylem güvenlik görevlileri tarafından “serbest bölgeye girişin yasak olduğu” iddiasıyla engellendi. Baskılara rağmen işçiler iş bitiminde fabrikadan toplu olarak çıkarak açıklamanın yapılacağı yere yürüdüler.


Sapphire önünde eylem

Arkadaşlarının ölümüne isyan eden taşeron işçileri, Sapphire’deki sömürüyü ve insanlık dışı çalışma koşullarını basına anlattı. Bunun üzerine Kiler Holding patronu, aylardır ücretlerini vermeden çalıştırdığı işçileri, basına demeç verdikleri gerekçesiyle haklarını vermeden işten attı.

İşten atılan taşeron işçileri 4. Levent Metro çıkışında 9 Ekim günü bir araya gelerek, buradan sloganlarla Sapphire Gökdeleni’nin önüne yürüdü.

Basın açıklamasından önce, Sapphire’nin ÖGB’leri, basının görüntü almasını engellemeye çalıştı. Basın açıklaması okunduğu sırada ise zaman zaman işçiler provoke edilmeye çalışıldı. Eyleme, BDSP, Gençlik Muhalefeti, Alınteri, Mücadele Birliği ve TEKEL işçileri destek verdi.

 

Demiryolu emekçilerinden protesto

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile TCDD 3. Bölge ortaklığındaki İzban AŞ’de, demiryolu emekçileri ücretsiz ulaşım hakkının gasbedilmesine tepki gösterdi.

7 Ekim günü Alsancak Garı’nda turnikeler önünde basın açıklaması yapan demiryolu emekçileri “Direne direne kazanacağız / İzmir BTS Şube” pankartını açtılar.

BTS İzmir Şube Başkanı Bülent Çuhadar tarafından yapılan açıklamada, yeni uygulama hakkında ilgili kurumlarla görüşüldüğü ve bir sonuç alınamadığı için eyleme geçildiği söylendi.