15 Ekim 2010
Sayı: SİKB 2010/40

 Kızıl Bayrak'tan
İnkar ve imha düzeni işçi sınıfının mücadele sahnesine çıkmasıyla aşılabilir..
İşçi sınıfına kapsamlı
saldırı hazırlığı!
“Orta vadeli” saldırı programı!
Düzenin tasfiye seferberliği sürüyor
Alevi emekçilerine
asimilasyon dayatması
Zorunlu din dersi kaldırılsın!.
Bir grup TEKEL işçisi Tek Gıda-İş önünde direniş başlattı.
Tek Gıda-İş önünde bekleyen TEKEL işçileriyle konuştuk..
İşçi ve emekçi hareketinden.
BETESAN’da direniş kazanacak!
Tuzla cehenneminde
bir iş cinayeti daha!
Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Beşeli ile konuştuk.
Referandum sonrası
düzen siyaseti
Merkezi geceye hazırlanıyoruz
Hizmet sektörü çalışanları panelde buluştu
Bu ülkede nice Aziz var!..
Üniversitelerde direniş var!.
6 Kasım çalışmalarından...
Emperyalist-Siyonist güçler silahlanma yarışını körüklüyor..
Fransa’da işçi ve emekçiler
yine ‘grev’ dedi
Şilili madenciler yeryüzünde
Kimyasal atık felaketi büyüyor!
Kapitalizm açlık ve
yoksulluk üretir!.
Kamu emekçileri kreş hakkı ve ebeveyn izni için eylemdeydi
“Hasta tutsaklar serbest bırakılsın!”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Fransa’da işçi ve emekçiler yine ‘grev’ dedi...

“Krizin faturasını ödemeyeceğiz!”

Fransa’da yüzbinlerce işçi ve emekçi, sermayenin sosyal yıkım saldırılarına geçit vermeyeceğini haykırmaya devam ediyor.

Sarkozy hükümeti eliyle hayata geçirilmeye çalışılan ‘emeklilik reformu’ adı altındaki saldırılara, 23 Eylül, 7 Eylül ve 2 Ekim tarihlerinde genel grevlerle yanıt veren Fransalı işçi ve emekçiler, 12 Ekim günü de ‘şalteri indirerek’ hayatı durdurdular. Aralarında CGT, CFDT, CFTC, CFE-CGC, Unsa, FSU ve FO’nun da bulunduğu işçi ve kamu emekçileri sendikalarının genel grev kararı Fransa’da yaşamı adeta durma noktasına getirdi.

Hava ve kara ulaşımı felç

Başta Paris olmak üzere, Fransa’nın birçok büyük şehrindeki havaalanlarında süren uçuşlar, kimi noktalarda yüzde 50’ye varan oranlarda iptal edildi. Paris’teki Orly Havaalanı’ndan kalkacak uçak seferlerinin yarısı, Charles de Gaulle ve Beauvais Havaalanları’ndaki uçuşların da üçte biri iptal edildi.

Fransa genelinde, tarifeli hızlı tren seferleri de sekteye uğradı. Ulusal Demiryolları Kuruluşu SNCF’de de ağır aksamalar yaşandı. Hızlı trenler, şehirlerarası ve Paris banliyöleri arası sefer yapan trenler grevden etkilendi. Fransa’dan Belçika, Almanya ve İsviçre’ye yapılan tarifeli ortalama 10 tren seferinden 8’i iptal edildi.

Paris ve bölgesi toplu ulaşım ağı RATP’ye bağlı metrolarda greve katılım oranları farklılık gösterdi. RATP çalışanlarının en büyük sendikası olan CGT, pazartesi gecesi saat 22.30’dan itibaren süresiz grev kararı aldı.

Otoyollarda da uzun kuyruklar oluştu.

Ayrıca bazı liman kentlerinde, liman işçilerinin greve katılması yüzünden deniz ulaşımının da aksadığı bildirildi. Marsilya limanındaki tüm faaliyetlerin durması 56’sı petrol gemisi, 29’u yük gemisi olmak üzere toplam 85 geminin denizde kalmasına neden oldu.

Enerji sektörü büyük darbe aldı

Petrol işçilerinin 15 gündür grevde olması, Avrupa çapında dizel yakıt fiyatlarının artmasına neden oldu. Petrol işçileriyle beraber Marsilya’daki petrol ve kargo terminallerindeki işçilerin grevinin devam etmesi halinde, yakıt ikmalinin ciddi olarak etkileneceği belirtilirken, Fransa’daki dört petrol rafinerisi işçileri de bugünkü grevde yerlerini aldı.

Ayrıca, Kimya Endüstrisi Ulusal Federasyonu CGT sendikası süresiz grev çağrısında bulunmuştu.

Kamu emekçileri de sokağa çıktı

Eğitimden enerjiye ve sağlığa kadar birçok alanda emekçiler iş bıraktı.

İlköğretimde birinci sendika olan Le SNUI-PP ile lise öğretmenlerinin birinci sendikası SNES, grevde yer alırken, iş ve işçi bulma kurumu, yargıçlar, cezaevi çalışanları, Fransa kamu televizyonları, postaneler ve Telekom da greve katıldı.

Öğrencilerden greve destek

Paris’te lise öğrencileri 90 okulu tamamen bloke ederek greve katıldı.

Liseli Öğrenciler Birliği UNL, Paris ve bölgesinde yaklaşık 400 lisede blokaj eyleminin yapıldığını belirtti. Eğitim Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, 102’si Paris bölgesinde olmak üzere Fransa genelinde 360 lisenin greve katıldığını bildirdi.

Krizin faturasının kendilerine ödettirildiğini düşünen öğrenciler, “Bu konular tabii ki bizi de ilgilendiriyor. Krizin de, derecelendirme kuruluşlarının faturasını da biz ödemek istemiyoruz.” diyerek tepkilerini dile getiriyorlar.

Liselerin yanısıra, Fransız Üniversite Öğrencileri Birliği de üniversitelerde bir boykot hazırlığı içerisinde olduğunu açıkladı.

Milyonlar sokağa döküldü

Sendikalar, ülke genelinde 242 gösteri yürüyüşünün düzenlendiğini ve milyonlarca kişinin sokağa çıktığını bildirdi. En büyük eylemler Paris, Marsilya, Rennes, Toulouse, Grenoble, Lyon kentlerinde yapıldı. Gençlerin yoğunluğu eylemin en dikkat çeken yanı oldu.

Sendikalar Paris’teki eyleme 330 bin kişinin katıldığını açıkladı. Marsilya’da polis, eylemlere katılımı 24 bin 500 olarak açıklarken, organizatörler rakamın 230 bin olduğunu belirtiyorlar. Toulouse’ta ise valiliğe göre 30 bin, sendikalara göre 145 bin kişi sokağa çıkarak protesto gösterileri geçekleştirdi. Grenoble’de polise göre 14 bin, sendikalara göre 72 bin kişi eylemlerde yer alırken, devletin ve organizatörlerin açıkladığı rakamlardaki farklılıklar Rennes’te de kendini gösterdi. Rennes’te polise göre 22 bin, organizatörlere göre 66 bin, Lyon’da 45 bin kişi eylemlere katıldı.

Lorient’te binlerce kişi sokağa çıktı

Lorient’te havanın yağmurlu olmasına rağmen, yaklaşık 30 bin kişi sokağa çıktı.

Eylem için binlerce kişi Lorient’in sendika binalarının önünde toplandı. Sendikaların oluşturduğu ortak komite (CGT, CFDT, FSU, Solidaires, Unsa, CFTC, CFE-CGC, Unef) burada basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada krizin sebebinin kapitalist sistem olduğu söylenirken, emeklilik yaşının yükseltilmesinin krizi aşmada bir çözüm olmayacağı dile getirildi.

Açıklamanın ardından yapılan yürüyüşte öğrenci kortejlerinin oldukça kitlesel olması dikkat çekti. Sendika kortejlerinde ise CGT’nin korteji daha kitlesel ve coşkuluydu. Atılan sloganlar, Sakozy’yi ve kapitalist sistemi hedef aldı.

Şehir merkezine yürüyen kitle, şehir merkezinde tur atarak belediyenin önünde konumlandı. Burada yapılan konuşmanın ardından saat 13.00’te kitle dağıldı.

Lorient şehrine gelen anayollar sabah saat 07.00’den 10.00’a kadar trafiğe kapatıldı. Ardından otoban tamamen kapatıldı. Hayatın durduğu Lorient’ta sadece grevciler alanlardaydı.

Bretagne bölgesinin diğer kentlerinde de yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşlerin öncekilere oranla daha kitlesel olduğu gözlendi.



 

Fransa’da grev sürüyor,
liselerde blokaj!

13 Ekim günü genel greve giden Fransa’da 14 Ekim günü de çeşitli alanlarda grev devam etti. Fransa Ulusal Demiryolları Kuruluşu SNCF ile Paris toplu ulaşım ağı RATP’de aksamalar yaşandı. Marsilya büyük limanı GPMM’de 37’si petrol gemisi olmak üzere 57 gemi grev nedeniyle denizde kaldı. Marsilya’da Fos-Lavera terminallerindeki grev 17’nci gününe girdi. Deniz ulaşımında CGT sendikasının çağrısı üzerine tüm limanlarda grev devam ediyor. Deniz Sendikaları Ulusal Federasyonu FNCM-CGT sendikası da balıkçılar ve deniz ticaretini sürdürülebilir greve çağırdı.

Fransa’daki 6 TOTAL rafinerisinde de iş durdurma eylemi yapıldı. Grevin sürmesi halinde yakıt sorunu yaşanması bekleniyor.

Öğrenci sendikaları eylemlerine 13 Ekim günü de devam etti. Eğitim Bakanlığı’na göre 135 lisede aksama yaşanırken 29’ lise bloke oldu. Bakanlık, diğer liselerde ise blokaj girişimleri, öğrenci toplanmaları olduğunu belirti. Bakanlığa göre Paris ve bölgesinde 35 lisede blokaj eylemleri ile aksamalar oldu. Bakanlık ülke genelinde 357 lisenin eylemlerden etkilendiğini ifade etti. Ulusal Liseli Öğrenciler Birliği UNL ise, bu sayının 800 olduğunu ifade etti.