17 Aralık 2010
Sayı: SİKB 2010/48

 Kızıl Bayrak'tan
Birinci yılında TEKEL
direnişinden öğrenmek
Gençliğe dayatılan “geleceksizlik/kölelik” kapanı parçalanmalıdır!
Öcalan’ın Gülen cemaatiyle
ittifak arayışı üzerine
Emek ve meslek örgütlerinden ilerici kurumlardan açıklama
MESS ve uşaklarına karşı mücadele barikatlarını güçlendirelim!
“Metal işçisi iradesini ortaya koydu”..
Merkez TİS Komisyonu’ndan
‘grev’ iradesi
Metalde TİS hazırlıkları
Asgari ücrette 2. perde
Asgari ücret toplu
pazarlık yoluyla
belirlenmeli - İrfan Kaygısız *
Geleceksizliğe karşı
TEKEL işçilerinin yolundan ileri!
Gençlik gelecek ve
özgürlük istiyor!
Buca’da CHP işgali ve
polis-zabıta-ÖGB terörür
Buca Belediyesi direnişinin güncesi
İşçi ve emekçiler “Torba Yasa”ya karşı alanlardaydı
Toplumcu Eksen’in yeni sayısı çıktı!.
Emekliler Ankara’da buluştu!..
Erdal Eren eylem ve
etkinliklerle anıldı.
19-22 Aralık katliamı
10. yılında!..
Avrupa’da gençlik sokaklarda
İşçi ve emekçiler sokağa çıktı!
“Emperyalizme ve siyonizme
‘kalkan’ olmayacağız!”
Maraş’ın katili sermaye devleti!
Engelliler haftasında
faşist uğultular.
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“Metal işçisi iradesini ortaya koydu”

11 Aralık günü toplanan Merkez TİS Komisyonu, “MESS’in teklifini kabul etmeme ve mücadeleye devam etme” kararı aldı.Komisyon toplantısının ardından Birleşik Metal-İş üyesi işçiler ve yöneticilerin görüşlerini aldık.

“Örgütü daha iyi hazırlamak zorundayız”

Mehmet Beşeli (Birleşik Metal-İş Genel Sekreter Yardımcısı): MESS’in 3 Aralık’ta vermiş olduğu teklifin detayları bu bir haftalık süre içerisinde komitelere, üyelere aktarıldı. Bunun sonucunda tüm işyerlerimizde bir değerlendirme yapıldı. 11 Aralık toplantısı tarihi bir toplantıydı. Çünkü kritik bir dönemde kritik bir karar alınması gereken bir toplantı. Bu toplantı, sendikanın geleneklerine uygun bir biçimde herkesin söz alabildiği, geniş detaylarıyla sorunu tartışabildiği uzun süren bir toplantı oldu. Verilen aralarla birlikte yaklaşık 8 saat sürdü. Genel başkanımız son olarak yapmış olduğu açıklamasında, toplantının durumunu, bütünlüğünü yansıtan bir cümle söyledi. Söylediği cümle şudur: “MESS’in 3 Aralık’ta vermiş olduğu teklif metal işçileri tarafından kabul edilmemektedir, edilmeyecektir. Mücadele bundan sonraki koşullarda devam edecektir. Bu karar da MESS’e iletilecektir.”

Bunu söylediği zaman farklı görüşleri ifade eden sendika üyeleri de onu ayakta alkışladılar. Konuşmayı sloganlarla kestiler. Dolayısıyla orada bir bütünlük ortaya çıkmış oldu. Gelinen nokta biçim açımızdan bugün itibariyle bu. Elbette ki bundan sonraki aşama kolay değil. Daha zor bir sürece gireceğiz. Yürütülecek bu mücadelenin çeşitli evreleri olacak. O evrelere örgütümüzü iyi hazırlamak zorundayız. Bundan sonraki bütün yoğunluğumuz bunun üzerine olacaktır. Metal işçilerini kolay bir süreç beklemiyor ama metal işçileri bu iradeyi ortaya koymuşlardır. Bu iradenin gereğini de sendikaları yerine getirecektir.

“Birilerinin önde yürümesi gerekiyor”

Erdoğan Özer (Birleşik Metal-İş Gebze Şube Başkanı): 11 Aralık’taki toplantı MESS’in teklifinin ardından yaptığımız ikinci toplantıydı. İlk toplantıda bu sürecin devam ettiği ve eylemliliklerin sürdürülmesi yönünde Merkez TİS Komisyonu bir karar almıştı. Aynı zamanda MESS’in teklifinin de işyerlerinde tartışılması gerektiği noktasında bir kararımız vardı. 11 Aralık’taki toplantıda; işyerlerindeki kurul, komisyonlar ve işçi arkadaşlarımızın yaptıkları değerlendirmelerin sonuçları aktarıldı. Ortaya çıkan durum da, MESS’in tekliflerinin bir dayatma olduğu, bu dayatmanın kabul edilmemesi gerektiği ve mücadelenin devam etmesi gerektiğiydi. Şu anda bu kararımız doğrultusunda neler yapılabileceği ve bu sürecin daha verimli hale nasıl getirileceğiyle ilgili çalışmalar sürüyor. İleriki günlerde süreci kamuoyuna maletme ve içimizdeki örgütlülüğün daha da yükseltilmesi yönündeki çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Bu süreci kendi lehimize sonuçlandıracak şekilde bütün argümanları kullanacağız. MESS’in yapmış olduğu önerinin kurulumuz tarafından kabul edilmediği ve bu öneriyle ilgili olarak kendi taslağımızın arkasında durmaya devam edeceğimiz sendikamızın yöneticileri tarafından MESS’e iletilecek. Bu süreç aynı zamanda kendi içinde birçok handikapı barındırıyor. Salt belli bir yerinden ele alınarak doğru değerlendirmeler yapılabilecek bir süreç değil. Hem ücret teklifi anlamında hem de bir kısmı mecliste görüşülen Torba Yasa’yla birlikte önümüzdeki süreçte ortaya çıkabilecek sonuçlara karşı bir tavrın ortaya konması, tepkinin gösterilmesi ve sınıfın derlenip toparlanması için çabalıyoruz. Belki her şeyi tek başına değiştirme noktasında değiliz ama bu tarz süreçlerde mutlaka birilerinin önde yürümesi gerek. Bunu da metal işçileri, Birleşik Metal-İş Sendikası üstlenecek. Bu süreci hem kamuoyuna hem de metal işçileri ve diğer sektörlerden işçilere en iyi şekilde anlatmaya devam edeceğiz.

“Birleşik Metal misyonunu yerine getirmeli”

Hakan Akyol (AD Demirel AŞ İşyeri Baştemsilcisi / Birleşik Metal-İş Kocaeli Şb. Yön. Kurulu Üyesi): Alınması gereken bir karardı. Biliyorsunuz her şeyi saldırı yasasına atıfla bağıtlamak istiyor MESS. Böyle olunca geleceğimiz elimizden alınıyor bizim. Süreci etkileyen lokomotif sendikalardan bir tanesi de Birleşik Metal-İş’tir. Bu misyonunu yerine getirmesi gerekir. Daha önceden alınan kararlar uygulanmaya devam ediyor. Mesaiye kalmama eylemleri ve Cuma yürüyüşleri sürüyor. Bunları daha da yükseltmek için bir araya gelebiliriz. Bence bu durum Birleşik Metal için varlık-yokluk konusudur. Her dönem Türk Metal imzalıyor biz de altına imza atıyoruz. Bir kelime farklı da olsa, farklı bir sözleşme imzalamak gerekiyordu. Hatırladığım kadarıyla 2002-2004’te farklı bir şeyler vardı ve Türk Metal imzaladığı sözleşmeyi düzeltmek zorunda kaldı.

“Grevse grev...”

Hami Baltacı (Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube Başkanı): Çıkan kararı arkadaşların okuması nasıl bilemiyorum ama bizim düşüncemiz bu mücadelenin sonuna kadar götürülmesi yönündedir. İmzalanabilir de grev de olabilir. Normal şartlarda bunun sonu resmi olarak okunursa grevdir. Bizim düşüncemiz sürecin başında da aynıydı. Mücadelenin sonuna kadar götürülmesini istiyoruz. Grev çıkıyorsa da grevdir.

“Ölmek var dönmek yok!”

Rıfat Codura (Paksan İşyeri Baştemsilcisi / Birleşik Metal İstanbul 2 Nolu Şube Sekreteri): Bu beklenen bir karardı. En son gelinen noktada MESS’in bu haliyle verdiği teklif kabul edilemez bir teklifti. Biz taban olarak Türk Metal’in altına imza attığı sözleşmeye bir daha asla imza atmayacağız. Nicelik olarak az olsak bile nitelik olarak farklılığımızı kanıtlamak istiyoruz. Biz her zaman hazırız dedik. Bu imkan, bu fırsat bu sendikanın eline hiçbir zaman geçmez. Taban da bu kararı aldı. “Bu şartlarda bu teklifi kabul edemeyiz. MESS yeni bir teklif sunsun. Bu şartlarda bunun sonu grevdir” dendi. Hazırlıklarımızı yaptık ve insanları hazırlıyoruz. İnsanlara her türlü yönden anlatıyoruz. Arkadaşlarımız, sendikamızın aldığı kararın arkasında bir bütün olarak duracaklarını söylemişlerdir. Ölmek var, dönmek yok diyoruz.

“Sözleşme bitmedi”

Bayram Dilek (RSA İşyeri Baştemsilcisi / Birleşik Metal-İş İstanbul 2 Nolu Şube): 11 Aralık günkü toplantıda biz açık olarak sözleşmenin bu şekilde bitmeyeceğini söyledik. Bütün işçi arkadaşlarımızın görüşü budur. Komitelerimizle toplantı yaparak tabandaki arkadaşlarımıza da yaydık. Biz greve erken çıkmış olduk.

“Grevi onurlu bir şekilde sürdürmek istiyoruz”

Selçuk Balcı (Dostel Makine İşyeri Baştemsilcisi / Gebze): Sendika olarak bu teklifi kabul etmediğimizi MESS’e söyledik. Şu anda yapılacak olan şu: Türk Metal zaten imzaladı. Çelik-İş’in de bir fabrikası vardı. O da imzaladı galiba. Birleşik Metal-İş Sendikası olarak biz şunu örgütlemeye çalışıyoruz. Bütün sınıf kardeşlerimizle beraber bu grevi onurlu bir şekilde sürdürmek istiyoruz. Çünkü bu süreçten sonra hem MESS’in dayatmalarını hem de ekonomik taleplerimizi kabul ettirmek için sendika olarak buna dur demek gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü çıkacak torba yasaya karşı bir sınıf cephesi açmak ve ekonomik taleplerimizi sonuçlandırmak adına bir karara vardık. Bizim bundan sonra yapacağımız şeyler bunlar. Hem sınıf cephesi açma, bu grevi sahiplenme ve başarıya ulaştırma hem de hükümetle sermayenin koçbaşları olan MESS, TİSK, TOBB’a karşı bu torba yasanın geçmemesi (Yasa meclis alt komisyonunda şekillendiriliyor) için yapılacak bir grevdir. Bulunduğumuz bölgelerde bu cepheyi genişletmek ve grevi başarıya ulaştırma gibi bir niyetimiz var. Bundan sonra sendikalı-sendikasız bütün herkese iş düşüyor.

“Yolun sonu grev...”

Rasim Gündal (Birleşik Metal-İş Mersin Bölge Temsilcisi): Türk Metal’in imzaladığı ve MESS’in yapmış olduğu teklifi son yaptığımız Merkez TİS Komisyonu toplantısında reddetme kararı aldık. Şu anda yasal arabulucu süreci devam ediyor. Uyuşmazlık tutmuştuk. Daha arabulucu atanmadı. TİS Komisyonu’na katılan şube yöneticileri, işyeri temsilcileri ve genel merkez yöneticileriyle beraber böyle bir karar aldık. MESS’in teklifi değişmediği sürece bu yolun sonunun grev olduğu görülüyor. Bizim bölgemizde MESS’e bağlı 4 işyeri var ve bu işyerleri alınan karar doğrultusunda hareket ediyor. Eylem kararlarımız devam edecek.

“Tabanın kararına saygılıyız”

Bayram Kavak (Birleşik Metal-İş Eskişehir Şube Başkanı): Birleşik Metal’in son toplantısında almış olduğumuz karar, sendikanın işyerlerindeki TİS komisyonlarını toplamasıyla verildi. Türk Metal’in imzaladığı teklifi MESS bize teklif etmişti. Biz bu duruma Türk Metal gibi bakmıyoruz. 2010-2012 toplu sözleşmesinde satışlar olarak bakıyoruz. TİS Komisyonu, “biz bu teklifi kabul etmiyoruz, devam” kararı aldı. Biz de tabanın aldığı bu karara saygı duyuyoruz. Şimdi ikinci bir eylem planı hazırlığı içindeyiz. Bu ikinci eylem planımızı tüm bölgelerimizde ve işyerlerimizde eksiksiz uygulama gibi bir düşüncemiz var. Tabanın söylediği; “MESS teklifini kabul etmiyoruz” Bunun sonucu grevse, hepimizin borcu, derdi, kredi kartı var. Buna rağmen sendikamızdan da hiçbir şey beklemeden greve çıkma doğrultusunda hazırız diyor. MESS’in vermiş olduğu teklifi bu hafta geri iade edeceğiz. Birleşik Metal-İş Sendikası olarak mücadeleye, eylemlere devam edeceğiz.

Kızıl Bayrak / İstanbul