17 Aralık 2010
Sayı: SİKB 2010/48

 Kızıl Bayrak'tan
Birinci yılında TEKEL
direnişinden öğrenmek
Gençliğe dayatılan “geleceksizlik/kölelik” kapanı parçalanmalıdır!
Öcalan’ın Gülen cemaatiyle
ittifak arayışı üzerine
Emek ve meslek örgütlerinden ilerici kurumlardan açıklama
MESS ve uşaklarına karşı mücadele barikatlarını güçlendirelim!
“Metal işçisi iradesini ortaya koydu”..
Merkez TİS Komisyonu’ndan
‘grev’ iradesi
Metalde TİS hazırlıkları
Asgari ücrette 2. perde
Asgari ücret toplu
pazarlık yoluyla
belirlenmeli - İrfan Kaygısız *
Geleceksizliğe karşı
TEKEL işçilerinin yolundan ileri!
Gençlik gelecek ve
özgürlük istiyor!
Buca’da CHP işgali ve
polis-zabıta-ÖGB terörür
Buca Belediyesi direnişinin güncesi
İşçi ve emekçiler “Torba Yasa”ya karşı alanlardaydı
Toplumcu Eksen’in yeni sayısı çıktı!.
Emekliler Ankara’da buluştu!..
Erdal Eren eylem ve
etkinliklerle anıldı.
19-22 Aralık katliamı
10. yılında!..
Avrupa’da gençlik sokaklarda
İşçi ve emekçiler sokağa çıktı!
“Emperyalizme ve siyonizme
‘kalkan’ olmayacağız!”
Maraş’ın katili sermaye devleti!
Engelliler haftasında
faşist uğultular.
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Erdal Eren eylem ve etkinliklerle anıldı

“Erdallar’dan Alaattinler’e
devrim bayrağı ellerimizde!”

İstanbul

13 Aralık günü Yoğurtçu Parkı Köprüsü’nde bira raya gelen DLB’liler Kadıköy Kenan Evren Anadolu Lisesi’ne yürüdüler. Yolun tek şeridinin trafiğe kapatıldığı yürüyüş sırasında üzerinde Erdal Eren ve Alaattin Karadağ’ın siluetlerinin olduğu “13 Aralık 1980... Erdal Eren faşist cunta tarafından idam edildi - Erdal Erenler’den Alaattin Karadağlar’a devrim bayrağı ellerimizde / DLB” pankartı açıldı.

Kenan Evren Anadolu Lisesi önüne gelindiğinde DLB adına basın açıklaması okundu. “Bugün bizler liselerimizde farklı bir geleceğin düşünü gerçek kılmak için yola çıktık. Başka bir dünya yaratmak iddiasını taşıyoruz. Baskı, sömürü ve korku üzerine kurulmuş bu düzene karşı eşitliğin, özgürlüğün hâkimiyeti için, sosyalizm için mücadele yürütüyoruz. Düzeni ayakta tutmak için kullanılan şiddete karşı ‘zoru zor bozar’ diyerek devrimci mücadeleyi esas alıyoruz.” sözleriyle başlayan açıklamada, mücadele tarihinden öğrenerek devrime yüründüğü dile getirildi.

Liseli genç bir devrimci olan Erdal Eren’in faşist cunta tarafından yaşı büyütülerek idam edildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, bu idamın toplumsal muhalefete gözdağı vermek için gerçekleştirildiği vurgulandı. Açıklamada Erdal Eren’den önce de bedel ödendiği ve ondan sonra da ödenmeye devam edildiği ifade edildi. Komünist bir işçi olan Alaattin Karadağ’ın polis tarafından infaz edildiğine değinilen açıklamada, “İşte mahkeme kararlarıyla idam sehpalarında, kolluk güçleriyle sokak ortasında öldürülmüş iki devrimci. Katilleri devlettir! Ve bizler Devrimci Liseliler Birliği olarak bir kez daha haykırıyoruz! Bu bayrağı kapitalizmin burçlarına dikene kadar taşımaya devam edeceğiz! Bedeller ödedik bedel ödeteceğiz!” denildi.

Erdal Eren’i katleden düzenin bekçilerinin şimdi yaptıkları hizmetin karşılığında sefa içinde yaşadıkları söylendi. Basın açıklamasının sonunda mücadele çağrısı yapılırken, “Geleceğimizi ve özgürlüğümüzü çalanlara karşı Erdallar’ın mücadele ruhuyla yürüyoruz” denildi.


Ankara’da mezar anması

Ankara BDSP tarafından 13 Aralık günü Erdal Eren’in Karşıyaka Mezarlığı’ndaki mezarı başında bir anma etkinliği gerçekleştirildi.

Karşıyaka Mezarlığı’nın 2. kapısı önünde bir araya gelen BDSP’liler “Erdal Eren ölümsüzdür- sosyalizm kazanacak / BDSP” pankartı açarak Erdal Eren’in mezarına yürüdüler.

Erdal Eren’in mezarı başına gelindiğinde ise ilk olarak Erdal Eren şahsında tüm devrim şehitleri adına saygı duruşu gerçekleştirildi. Saygı duruşunun bitiminde gür bir şekilde “Katil devlet hesap verecek!” sloganı atıldı.

Erdal Eren’in hayatının anlatıldığı anmada şiir dinletisi de gerçekleştirildi. Etkinlik, Erdal Eren’e yazılmış olan “Büyü” adlı ezginin söylenmesiyle devam etti. Son olarak ise Erdal Eren’in devrimci kimliği üzerine bir konuşma yapıldı. Erdal Eren’in insanca bir yaşam ve sosyalizm mücadelesi için nasıl tereddütsüzce ölümü göğüslediği vurgulandı. Anma programı bittiğinde mezarlık çıkışına kadar sloganlarla yüründü.


Ankara’da anma

12 Aralık Pazar günü Birleşik Metal İşçileri Sendikası Anadolu Şube binasında Ekim Gençliği ve Devrimci Liseliler Birliği tarafından düzenlenen etkinlik, Erdal Eren üzerine yapılan konuşmayla başladı.

Anma etkinliği, Erdal Eren ve Alaattin Karadağ şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşen tüm devrimciler için saygı duruşu ile devam etti. Saygı duruşunun ardından söz alan bir DLB’li, Erdal Eren’in hayatını anlattı. Erdallar’ın devrettiği bayrağın bugün de taşınmaya devam ettiğini belirtti.

Sincan’dan Liselilerin Sesi okurlarının sunduğu şiir dinletisi ile ilerleyen etkinlik programı, Ekim Gençliği temsilcisinin, “devrimci kimlik” üzerine yaptığı konuşma ile devam etti. Konuşmada, Ekim Gençliği ve DLB saflarında mücadele çağrısı yapıldı. Serbest kürsü bölümünde söz alan meslek liseli bir genç ise yaşadığı staj sömürüsüne ve eğitimdeki eşitsizliğe değindi. Ayrıca üniversitelerin artık bir gelecek sunmadığını, sözde özgürlük alanı olan üniversitelerde polislerin varlığına dikkat çekti. Örgütlü mücadele vurgusu yapan liselinin konuştuğu bu bölümde canlı tartışmalar ve coşkulu konuşmalar yapıldı.

Etkinliğin ikinci bölümünde; Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu bir müzik dinletisi sundu. Ardından DLB ve Ekim Gençliği’nin hazırlamış olduğu sinevizyon gösterimi yapıldı. Anmaya 35 kişi katıldı.


GOP’ta anma

GOP DLB 11 Aralık günü gerçekleştirdiği etkinlikle Erdal Eren’i andı. Anma, açılış konuşması ile başladı. Erdal Eren ve Alaattin Karadağ şahsında devrimci kimlik ve mücadeleye vurgu yapıldı. Erdal Eren’in ve Alaattin Karadağ’ın örgütlü devrimciler oldukları için sistem tarafından hedef seçildikleri vurgulandı. Erdallar’dan Alaattinler’den devralınan devrim bayrağını daha yükseklerde tutmak gerektiği söylenerek açılış konuşması sona erdi.

Açılış konuşmasının ardından DLB’nin hazırladığı sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyonun ardından yapılan sohbetle etkinlik son erdi.


Sincan ve Çorlu’da DLB faaliyeti…

Ankara Sincan’da DLB’liler Etimesgut, Elvankent ve Sincan’ın çeşitli bölgelerine afiş, pul ve yazılama ile liselilere seslendiler. Liselilerin Sesi dergisi de kampanya çerçevesinde etkin biçimde kullanıldı.

Tekirdağ Çorlu’da DLB Girişimi, DLB’nin merkezi olarak çıkardığı pulları meslek liselerinin ve düz liselerin çevrelerinde, öğrencilerin yoğun olarak kullandığı duraklarda ve geçiş güzergahlarında kullandı. Faaliyet sırasında birçok liseliyle sohbet etme ve tanışma imkanı yakalandı.


 

 

DEÜ’de ulusalcı TGB çetesi ile çatışma

Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat Kampüsü’nde 8 Aralık günü TGB’nin masa açması üzerine devrimci ve demokrat öğrenciler ajitasyon konuşmaları ile ulusalcı çeteyi teşhir ettiler. TGB’nin sahte sol söylemine vurgu yaparak karşı devrimci kimliğini anlattılar. TGB’nin bu çerçevedeki icraatlarının da sıralandığı konuşmalar devam ederken ulusalcı çete masasını toplayarak alandan ayrıldı. Öğrenciler sloganlar ve ajitasyon konuşmalarıyla kafeleri dolaşarak yaşanan süreci anlatmayı sürdürdüler.

9 Aralık Perşembe günü ise, sabah saatlerinde bir grup TGB’li ellerinde sopalarla İktisat Fakültesi’ne geldi. Bunun üzerine bir araya gelen devrimci ve demokrat öğrenciler, sloganlarla araya set çeken ÖGB’lere yüklendiler. ÖGB barikatının aşılıp TGB’lilere müdahale edilmesiyle beraber çevik kuvvet alana girdi ve devrimci-demokrat öğrenciler bir süre çevik kuvvet polisleriyle çatıştı. Öğrenciler okulun dışına sürülünce okul kapılarını çevik kuvvetin üzerine kapattı. Polis gaz bombası kullanarak öğrencileri dağıttı.

İP/TGB çetesine yanıt!

İP/TGB provokasyonuna, devrimci demokrat ve yurtsever öğrenciler tarafından 10 Aralık günü gerçekleştirilen eylemle yanıt verildi.

Mezarlık durağında buluşan ilerici ve devrimci gençlik güçleri, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne doğru sloganlarla yürüyüşe geçtiler. “Dolmabahçe’den Buca’ya işte demokrasi örneği” pankartı eşliğinde yürüyüşe geçen öğrenciler, İktisat Fakültesi önüne geldiler.

Kapının kapalı olmasıyla beraber öğrenciler sloganlarla bekleyişe geçtiler. Kapının açılmasının ardından ÖGB’leri ve rektörlüğü teşhir eden öğrenciler sloganlar eşliğinde oturma eylemi gerçekleştirdiler. Yaklaşık 20 dakikanın ardından fakülte içerisinden kapıya doğru sloganlarla beraber yurtsever öğrenciler geldi. Kapıda buluşan kitle sloganlarla ve alkışlarla içeriye girdi ve hazırlık binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eyleme destek veren direnişçi İnan Sezer’e konuşması için söz verildi.

İşçilerle öğrencilerin mücadelelerinin ortak olduğunu ve birlikte mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Sezer, direnişlerini anlatarak öğrencileri akşam saatlerinde gerçekleştirilecek olan basın açıklamasına çağırdı. “Taşeron işçisi yalnız değildir!”, “Yaşasın öğrenci işçi dayanışması!” sloganlarının ardından eylem mücadele çağrısıyla sona erdi.

Eyleme, Buca Belediyesi önünde direnişte olan Batıgül Tunç da destek verdi.

Kızıl Bayrak / İzmir