17 Aralık 2010
Sayı: SİKB 2010/48

 Kızıl Bayrak'tan
Birinci yılında TEKEL
direnişinden öğrenmek
Gençliğe dayatılan “geleceksizlik/kölelik” kapanı parçalanmalıdır!
Öcalan’ın Gülen cemaatiyle
ittifak arayışı üzerine
Emek ve meslek örgütlerinden ilerici kurumlardan açıklama
MESS ve uşaklarına karşı mücadele barikatlarını güçlendirelim!
“Metal işçisi iradesini ortaya koydu”..
Merkez TİS Komisyonu’ndan
‘grev’ iradesi
Metalde TİS hazırlıkları
Asgari ücrette 2. perde
Asgari ücret toplu
pazarlık yoluyla
belirlenmeli - İrfan Kaygısız *
Geleceksizliğe karşı
TEKEL işçilerinin yolundan ileri!
Gençlik gelecek ve
özgürlük istiyor!
Buca’da CHP işgali ve
polis-zabıta-ÖGB terörür
Buca Belediyesi direnişinin güncesi
İşçi ve emekçiler “Torba Yasa”ya karşı alanlardaydı
Toplumcu Eksen’in yeni sayısı çıktı!.
Emekliler Ankara’da buluştu!..
Erdal Eren eylem ve
etkinliklerle anıldı.
19-22 Aralık katliamı
10. yılında!..
Avrupa’da gençlik sokaklarda
İşçi ve emekçiler sokağa çıktı!
“Emperyalizme ve siyonizme
‘kalkan’ olmayacağız!”
Maraş’ın katili sermaye devleti!
Engelliler haftasında
faşist uğultular.
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metalde TİS hazırlıkları

Birleşik Metal İşçileri Sendikası, bazı fabrikalardaki tekil toplu sözleşme süreçlerini tamamlarken yeni örgütlendiği çeşitli fabrikalarda sunduğu TİS teklifleri üzerinden de toplu sözleşme görüşmelerine devam ediyor.

Birleşik Metal-İş Kocaeli Şubesi’ne bağlı Trakya Sanayi fabrikasında toplu iş sözleşme görüşmeleri 9 Aralık günü başladı. İlk toplantıda taraflar sendika teklifi üzerinden genel bir değerlendirme yaptılar ve bir sonraki toplantının 29 Aralık tarihinde sendika merkezinde yapılması konusunda anlaştılar. 2006 yılında, sendikanın toplu iş sözleşmesi çağrılarına yanıt vermeyen Trakya Sanayi patronu greve giden yolu açmıştı. 10 Kasım 2006 tarihinde başlatılan grev uygulaması, anlaşma sağlanması üzerine sona erdirilmişti.

Birleşik Metal-İş Trakya Şubesi’ne bağlı yeni örgütlenen Astaş Alüminyum’da TİS hazırlık çalışmaları başlatıldı. 8 Aralık günü Petrol-İş Sendikası’nın Lüleburgaz Şubesi’nde işyeri toplu iş sözleşme komitesi ile yapılan toplantıda toplu iş sözleşme teklifi hazırlandı. Teklifin en kısa zamanda Astaş patronuna iletilmesi ve toplu sözleşme görüşmelerinin başlaması bekleniyor.

Birleşik Metal-İş Trakya Şubesi’nin örgütlü olduğu DİSA Otomotiv’de TİS görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. Çorlu’da kurulu fabrikada işten atma saldırısına karşı geçtiğimiz Temmuz ayında direnişe başlayan işçilerin mücadelesi sonuç vermiş, atılan işçiler tekrar işbaşı yapmıştı.

Ücret zam oranının yüzde 15′e denk düştüğü bilgisini veren Birleşik Metal, ikramiyeler ve sosyal paketle sağlanan toplam artışın ise yüzde 26 olarak gerçekleştiğini belirtti.

Birleşik Metal-İş İstanbul 2 Nolu Şubesi’ne bağlı çeşitli fabrikalarda toplu sözleşme hazırlıkları da sürüyor.

Bayrampaşa’da kurulu Pancar Motor fabrikasında, 2011- 2012 dönemini kapsayacak toplu iş sözleşme teklifini hazırlama amacıyla İşyeri TİS Kurulu Sefaköy’deki şube binasında toplandı.

25 TİS Kurul üyesinin katıldığı toplantıda, işyeri temsilciliğinin üyelerle yaptığı anket çalışmasının sonuçları değerlendirildi ve teklifte yer alacak talepler belirlendi. Pancar Motor’da TİS kapsamında 65 işçi bulunuyor.

Balıkçıoğlu fabrikasında 2 Aralık günü yapılan toplantıda ‘Yıllık Ücretli İznin Toplu Kullanımı’ başlıklı 45. madde teklifte yer aldığı şekliyle kabul edildi. 9 Aralık’ta yapılan üçüncü toplantıda ise parasal konulara yönelik maddeler üzerinde genel görüşmeler yapıldı; ancak herhangi bir madde üzerinde anlaşma sağlanamadı. Fabrikada TİS kapsamında sendika üyesi 30 işçi var.

Büyükçekmece’de kurulu Gimsan fabrikasında toplu sözleşme görüşmelerine 2 Aralık 2010 günü başlandı. Bu toplantıda fabrikaya yönelik genel değerlendirmeler yapıldı, maddeler üzerinde görüşmelere geçilmedi. Vida üretiminin yapıldığı fabrika “iflas erteleme” yani, kayyum sürecinde.

9 Aralık 2010 tarihinde yapılan ikinci toplantıda ise, sendikanın sunduğu teklif üzerinden madde görüşmeleri yapıldı ve idari maddelerden oluşan 65 madde teklifteki şekliyle kabul edildi. Gimsan’da TİS kapsamında 60 işçi bulunuyor.

Konvekta fabrikasında ise yetki tespiti bekleniyor. Yetki tespitinin gelmesinin ardından TİS görüşmelerine başlanacak. Fabrikada TİS kapsamında 100 civarında işçi bulunuyor.

“Mücadelenin ikinci evresindeyiz”

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu, 11 Aralık toplantısının ardından yaptığı yazılı açıklamayla basın, kamuoyu ve metal işçilerini bilgilendirdi. Açıklamada, Merkez TİS Komisyonu toplantısında, tüm işyerlerinde yapılan kurul toplantılarında ortaya çıkan eğilimlerin değerlendirildiği ve toplantının sonunda MESS’in teklifinin kabul edilmediği, mücadelenin yeni bir aşamasına girildiği ve örgütsel bütünlüğün ön plana çıkarılarak mücadele bu evresinin de başarıyla sonuçlandırılması kararına varıldığı söylendi.

Teklifin reddedilmesinin gerekçeleri açıklandı

MESS’in sunduğu teklifin en kısa sürede geri iletileceğini belirten sendika, teklifi reddetme gerekçelerini ise şöyle sıraladı:

“Metal işçilerinin MESS teklifini reddetmelerinin en önemli nedenlerinden bir tanesi, hangi sendikaya üye olurlarsa olsunlar metal işçilerin iradesinin yok sayılarak sözleşmenin yine bir bayram öncesi sahte sendika ile imzalanarak bitirilmesi ve bunun tüm metal işçilerine dayatılmasıdır.

Burada uygulanan yöntem metal işçilerinin kabul etmediği ve ciddi düzeyde tepki gösterdiği bir yöntemdir. Kendisini ve sendikasını yok sayanlara karşı metal işçileri dik bir duruşun sergilenmesini istedikleri için MESS’in teklifini reddetmektedirler.

İkinci olarak, ücret zammının uygulanma yöntemi grup toplu sözleşmesinin geçmiş temellerini sarsacak niteliktedir. Aynı ücreti alan işçiler farklı işyerlerinde çalıştıkları için farklı miktarlarda zam almak zorunda bırakılmışlardır. İşçileri bölmeye yönelik bu zihniyet de metal işçileri arasında büyük tepki görmektedir.

MESS teklifinin reddedilmesinin üçüncü nedeni ücret zammının miktarıdır. Çıplak net 34 lira ile 65 lira bir ücret zammı da metal işçilerinin büyük tepkisini çekmektedir. Metal işçileri mecliste bulunan yasa aracılığıyla işverenlerinin borçlarının erteleneceğini, cezalarının affedileceğini, sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından ödeneceğini öğrendikleri andan itibaren ücret zammına daha da fazla tepki göstermektedirler. (...)

Metal işçilerinin toplu sözleşmeye ilişkin diğer endişesi ise, iş yasasında kuralsızlık ve güvencesizlik getiren düzenlemelerin gündemde olmasıdır. Yürürlükteki yasanın nasıl değiştirileceği belirsizliğini korumaktadır. (...) Metal işçileri bu konunun MESS tarafından netleştirilmesini istemektedir. Metal işçileri sözleşmelerinin bir belirsizliğe endekslenmesini kabul etmemektedirler.”

Sözleşmenin imzalanmasının şartının, bu nedenlerin MESS tarafından ortadan kaldırması olduğunun altını çizen sendika, aksi takdirde sözleşme sürecinde mücadelenin bir sonraki evresine geçilmiş olacağını duyurdu.



Mahle Mopisan’da yetki Birleşik Metal’in

İzmir’de Ege Serbest Bölge’de kurulu Alman sermayeli Mahle Mopisan fabrikasında yetkili sendikanın Birleşik Metal-İş olduğuna karar verildi. Sendika, 3 Mart 2010 tarihinde çoğunluk tespiti için bakanlığa başvurmuştu. Aynı fabrika için Türk Metal çetesi de yetki başvurusunda bulunmuş, Birleşik Metal’in örgütlülüğüne saldırmıştı.

Dava sürecinde karar duruşması 15 Aralık günü görüldü. Mahkeme sonucunda, davacı sendika Türk Metal’in başvurusu reddedilirken Mahle’de yetkili sendikanın Birleşik Metal olduğuna karar verildi.

Mahkemenin kararı Mahle Mopisan işçileri tarafından sevinçle karşılandı. İşçiler adliye binasından alkış ve sloganlarla çıktı. Duruşma sonrasında işçilere seslenen Birleşik Metal İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek, dava sürecinde gelinen noktayı aktararak, Türk Metal’in uyguladığı baskılara değindi. Bu süre zarfında sendikalarının yanında duran işçilere teşekkür eden Çeltek, birlik ve örgütlenme çağrısını güçlendirmek gerektiğini söyledi. Şube başkanı, kısa zaman içinde TİS imzalayarak işçinin hak gaspının önüne geçmek istediklerini ifade etti. Çeltek konuşmasını, “patronların değil, işçinin sendikası” olacağız diyerek sonlandırdı.

Şube binasında Mahle Mopisan işçilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıya ise DİSK Genel Merkez yöneticisi Ali Cancı ve İsmail Yurtsever katıldı. Genel-İş İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Cafer Konca ise “yüzü işçiye, emeğe dönük sendika olan DİSK’te” örgütlenme çağrısı yaptı. Mahle işçilerine ayrıca Metal İşçileri Bülteni’nin dağıtımı yapıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir


Sinter’de işe iade

İstanbul Ümraniye’de kurulu Sinter Metal’de sendikalaştıkları için işten atılan işçilerin işe iade davası sona erdi. Dava işçilerin lehine sonuçlandı.

Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlendikleri için 22 Aralık 2008 tarihinde işten atılan Sinter işçilerinin devam eden işe iade davası 13 Aralık günü görüldü.

16 ay boyunca fabrika önünde direnişlerini sürdüren işçilerin hukuki mücadelesi Sinter Metal patronunun çabalarıyla uzatılmıştı. Mahkeme, yasada belirtilen süreyi aylarca uzatırken, iade davaları bugün işçilerin lehine sonuçlandı. Mahkeme, işten atılan işçilerin sendikal nedenle çıkarıldıklarına hükmetti ve işe iadelerine karar verdi. Diğer grubun duruşması ise 15 Aralık Çarşamba günü görüldü. Böylelikle mahkeme işten atılan işçilerin tamamının işe iadelerine karar verdi.

Sinter işçileri, Birleşik Metal-İş Sendikası, DİSK’e bağlı sendikaların yönetici ve üyeleri 15 Aralık günü Sinter Metal fabrikasına yürüyüş gerçekleştirdi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin de katıldığı yürüyüşün ardından fabrika önünde basın açıklaması yapıldı. Sinter işçileri eyleme Birleşik Metal-İş flamaları ve önlükleri ile katılırken, çevrede bulunan diğer fabrikalardan da eyleme destek geldi. İşçiler İMES A Kapısı’nda buluşarak Sinter Metal fabrikasına doğru yürüyüşe geçti. En önde, “Onurumuzla mücadele ettik Kazandık / Sinter işçileri” pankartı taşınırken, yürüyüş sırasında sloganlar coşkuyla atıldı.

Fabrika önüne gelindiğinde, Birleşik Metal Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, yaptıkları konuşmalarla Sinter Metal İşçisinin direnişini ve zaferini selamladı. Yasal süreçte kazanılan zaferin Sinter işçilerinin direnişi sayesinde olduğunu, Sinter işçilerinin onurlu direniş yolunu tutarak kazandıklarını vurguladı.

Konuşmaların ardından halay çekerek eylemlerini sonlandıran işçiler, Nakliyat-İş üyesi Balnak işçilerine dayanışma ziyareti gerçekleştirmek üzere Gebze’ye gittiler.

Kızıl Bayrak / Ümraniye