24 Aralık 2010
Sayı: SİKB 2010/49

 Kızıl Bayrak'tan
Emekçilere değil,
sermayeye hizmet için hazırlık!
“Çift dilli yaşam” talebine tahammülsüzlük!
Haklarımız ve geleceğimiz için
torba yasa tasarısına hayır!
Yolsuzluk kapitalizmin
hamurunda var!
Fabrikalarda eylemler sürüyor
DİSK Tekstil’de genel kurul
Buca’da direniş
dayanışmayla büyüyor
Sa-ba işçisi onuru ve
hakları için direnişte!.
Dev Sağlık-İş’ten
asgari ücret eylemleri .
Çorlu’da işçi mitingi ..
“İnsanca yaşamaya yeten
asgari ücret!”
Sınıfı örgütleme seferberliğine!
KESK’te Olağanüstü ve Olağan Genel Kurul süreçleri ve görevler
“Güvencesizliğe giden yolda kamu emekçileri”
Katiller Maraş katliamının
32. yıldönümünde de
eserlerine sahip çıktı!
19 Aralık katliamı ve
direnişinin 10. yılında eylemler
Bir kez daha dar grupçu ve ilkeden yoksun küçük-burjuva solculuğu!
19 Aralık katliamı
Avrupa’da lanetlendi.
Gençlik söz hakkı için alanlardaydı!
Emek ve meslek örgütleri
öğrencilerin yanında.
Beytepe’de eylemler
“Erdal Eren Yoldaşımız”.
“Kadın işçileri doğa katletti”
arsızlığı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İzmir’de ‘torba yasa’ya
karşı binler yürüdü

­DİSK’in çağrısı ile 22 Aralık günü İzmir’de bir araya gelen binlerce işçi ve emekçi torba yasaya karşı yürüdü. Ancak gerek kürsü, gerekse sloganlar torba yasa karşıtlığını AKP’ye indirgeyen bir içeriği aşamadı. Katılımın zayıflığı ve dağınıklığı, işçilerin sloganlara katılmaması ve miting alanına girer girmez dağılması ile birleşti.

Buca direnişçilerinin kürsüden söz istemeleri ise sendikacıların korkarak eyleme hızla son vermelerine sebep oldu.

İcazetçi anlayışa karşı işçi iradesi

Basmane’de bulunan Genel-İş Sendikası binası önünde toplanan kitle Basmane Meydanı’na yürüdü. Ancak kolluk kuvvetleri sayısı iki bini aşkın olan kitlenin yolu kapamasına izin vermeyeceğini söyleyerek tek şeridin açık bırakılmasını dayattı. Sendika temsilcileri de bu dayatmayı kabul ederek yürüyüşü başlattılar.

En önde “Torba yasa’yla haklarımız çalınıyor izin vermeyelim! / DİSK” pankartının yer aldığı yürüyüşte katılımın ağırlığını Genel-İş üyeleri oluşturdu. Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı çalışan taşeron park bahçe işçileri de yer aldılar. DİSK’e bağlı sendikalardan Birleşik Metal-İş, Sosyal-İş, Emekli Sen de yürüyüşte yer aldı. Genel-İş’te örgütlü Çiğli Belediyesi işçileri de “İşsizliğe, yoksulluğa, taşeronlaştırmaya, kölelik yasalarına karşı alanlardayız! / Çiğli Belediyesi Kafesan Emekçileri” pankartı ile kitlesel biçimde eyleme katıldılar.

Konak yönüne gerçekleştirilen yürüyüş boyunca polis dayatmaları yaşandı. Yıllardır trafiğin kesilerek yüründüğü güzergahta polis bir kez daha tek şeridi açık bırakma dayatmasında bulundu.

Ancak kısa süre sonra bir grup öncü işçi sendikacıların icazetçi tutumlarına karşı fiili olarak açık kalan şeridi de kapattılar. Polisin ve sendikacıların yolu açma yönündeki baskılarına kulak asmayan işçiler kolkola girerek “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları eşliğinde yürüdüler. Çok geçmeden yolun tamamı trafiğe kapatılarak yürüyüş sürdürüldü.

Buca Belediyesi’nde direnişlerini sürdüren işçiler de destekçi güçler ile birlikte eylemde pankartlarıyla yer aldılar. “Taşeron sistemi köleliktir / Sendika istediğimiz için işten atıldık! / Buca Belediyesi Taşeron İşçileri” pankartını açan işçiler alanın en coşkulu grubuydu.

Ayrıca Genç-Sen, TMMOB, KESK İzmir Şubeler Platformu da kendi pankartlarıyla eyleme katıldı.

Ses aracından atılan sloganların büyük ölçüde AKP karşıtlığı ile sınırlı olması ve slogan yerine müzik çalınmasına ağırlık verilmesi mitingin atmosferini zayıflattı.

Kürsüye AKP karşıtlığı hakimdi

Konak Meydanı’na varılmasının ve tüm kortejlerin alana girmesinin ardından eyleme katılan DİSK yöneticileri, sendika başkanları ve CHP yöneticileri anons edilerek onlara teşekkür edildi. Saygı duruşuna çağrı yapılırken ise “Mustafa Kemal Atatürk ve devrim mücadelesinde yitirdiklerimiz” ifadeleri kullanıldı. Saygı duruşunun ardından ise sözü DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi aldı.

Çelebi torba yasanın içeriğinden bahsetti ve dönüp dolaşıp AKP’yi suçladı. AKP’nin vicdansız olduğu gibi vurguların yer aldığı açıklamada yasanın işçilere, öğrencilere, kamu emekçilerine ve işsizlere neler getirdiği anlatıldı.

Torba yasadan sonra da sınıfın karşı karşıya kalacağı yeni saldırılardan bahseden Çelebi, sözlerini torba yasaya karşı mücadele çağrısı ile sonlandırdı.

İşçiden korkan sendikacılar eylemi bitirdi!

Eyleme topluca katılan Buca direnişçileri konuşmalar sırasında da destekçi güçler ile birlikte kürsünün önünde durdular. Çelebi’nin ardından söz almak ve taleplerini kürsüden haykırmak isteyen işçilerin iki başvurusu da sendika bürokratları tarafından reddedildi.

Bunun üzerine direnişçiler Çelebi’nin konuşmasının sonlarına doğru “Atılan işçilere söz verilsin!” ve “Atılan işçiler kürsüye!” biçiminde slogan atmaya başladılar. Atılan sloganlardan tedirgin olan sendika bürokratları ise ses aracından çalınan müziği arttırarak ve el-kol işaretleri yaparak işçileri susturmaya çalıştılar.

Çelebi’nin konuşmasının bitmesi üzerine ise işçiler pankartlarıyla birlikte kürsüye doğru yürümeye başladılar. Durumdan korkan sendikacılar ise hızla eylemin sona erdiğini duyurdular ve araçtan inerek miting alanını terk ettiler.

İşçilerin sloganlarına ara vermemeleri ve zaman zaman “Kahrolsun sendika ağaları!” sloganlarının da atılmaya başlanması üzerine bazı sendika yöneticileri işçilerin yanına gelerek eyleme son verme çağrısı yaptılar. Ancak işçilere neden söz verilmediği ve neden işçilerden korktukları yönlü sorulara yanıt veremediler.

Sendikacıların alanı terk etmesi ve kitlenin de büyük ölçüde dağılması üzerine direnişçi işçiler bir açıklama yaparak durumu protesto ettiler ve direniş alanına dönmek üzere eylem alanını terkettiler.

Kızıl Bayrak / İzmir


 


Torba Yasa’ya karşı sokaklar ısınıyor...

Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası Bölge Başkanlığı’na bağlı 1 ve 2 Nolu Şubeler hafta boyunca torba yasaya karşı eylemdeydi.


Beykoz’da eylem

Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 Nolu Şube üyesi Beykoz Belediye işçileri, 17 Aralık günü öğle saatlerinde Torba Yasa’ya karşı Beykoz Paşabahçe PTT binası önünde basın açıklaması yaptı. Sendika üyesi 200’ü aşkın işçinin imzaladığı dilekçeler Başbakanlık, Çalışma ve İçişleri Bakanlıklarına gönderildi. Basın açıklamasını okuyan 2 Nolu Şube Başkanı Nevzat Karataş, Torba Yasa’ya karşı mücadele edeceklerini vurguladı.


Belediye işçileri iş bıraktı

Genel-İş üyesi Kartal Belediye işçileri 21 Aralık günü yarım gün iş bırakarak Kartal Meydanı’na yürüdü. İşçiler, yasa tasarısının 109. maddesinin tasarıdan çıkarılmasını ve işyerlerinden ayrılmak istemediklerini belirten dilekçeleri Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı’na gönderdiler.

Toplantının ardından kortej oluşturan Genel-İş üyeleri torba yasaya karşı tepkilerini dile getirmek için başlarına torba geçirdiler. Kartal’daki PTT binasına bir saati aşkın süren uzun bir yürüyüş gerçekleştiren işçilere EMEP, TKP, Tüm Bel Sen, BES, Emekli Sen Kartal Şube ve Dev Sağlık-İş üyeleri de destek verdi.

Kartal PTT önünde gerçekleştirilen basın açıklamasının ardından dilekçeler postaneye verildi. Eylemde konuşan Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası Bölge Başkanı Veysel Demir, sendika genel merkezinin aldığı eylem kararları çerçevesinde mücadelelerinin süreceğini söyledi


Kadıköy’de çuvallı eylem

Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 Nolu Şube üyesi Kadıköy Belediye işçileri 22 Aralık günü eylemdeydi.

Topladıkları dilekçeleri Kadıköy PTT’sine gerçekleştirdikleri yürüyüşle ilgili bakanlıklara gönderen işçiler yürüyüş sırasında başlarına çuval geçirerek Torba Yasa’yı protesto ettiler.


Adana’da torba yasa eylemi

Genel-İş üyeleri 22 Aralık günü Adana’da eylemdeydi. DİSK Bölge Şube önünde toplanan kitle buradan Cemalpaşa Postanesi’ne yürüdü. Burada yapılan basın açıklamasını Genel-İş 2 Nolu Şube Başkanı Kemal Arslan gerçekleştirdi.

Ardından TBMM’ye faks çekildi ve eylem sona erdi. Eyleme yaklaşık 400 işçi katıldı.


Türk-İş üyeleri sokağa çıkıyor

‘Torba Yasa’ya karşı Türk-İş’e bağlı sendikaların üyeleri İstanbul’da sokağa çıkıyor. Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu yaptığı yazılı açıklamayla, 26 Aralık Pazar günü Taksim’de yürüyüş gerçekleştireceğini duyurdu. Platform, sendikaların genel merkez/şube başkanlıklarına, demokratik kitle örgütlerine ve siyasi parti temsilcilerine yürüyüşe katılım çağrısında bulundu. Türk-İş’e bağlı sendikalar saat 13.00’te Taksim Tramvay Durağı’nda buluşarak Galatasaray Lisesi’ne yürüyecekler.

Kızıl Bayrak / İstanbul - Adana