24 Aralık 2010
Sayı: SİKB 2010/49

 Kızıl Bayrak'tan
Emekçilere değil,
sermayeye hizmet için hazırlık!
“Çift dilli yaşam” talebine tahammülsüzlük!
Haklarımız ve geleceğimiz için
torba yasa tasarısına hayır!
Yolsuzluk kapitalizmin
hamurunda var!
Fabrikalarda eylemler sürüyor
DİSK Tekstil’de genel kurul
Buca’da direniş
dayanışmayla büyüyor
Sa-ba işçisi onuru ve
hakları için direnişte!.
Dev Sağlık-İş’ten
asgari ücret eylemleri .
Çorlu’da işçi mitingi ..
“İnsanca yaşamaya yeten
asgari ücret!”
Sınıfı örgütleme seferberliğine!
KESK’te Olağanüstü ve Olağan Genel Kurul süreçleri ve görevler
“Güvencesizliğe giden yolda kamu emekçileri”
Katiller Maraş katliamının
32. yıldönümünde de
eserlerine sahip çıktı!
19 Aralık katliamı ve
direnişinin 10. yılında eylemler
Bir kez daha dar grupçu ve ilkeden yoksun küçük-burjuva solculuğu!
19 Aralık katliamı
Avrupa’da lanetlendi.
Gençlik söz hakkı için alanlardaydı!
Emek ve meslek örgütleri
öğrencilerin yanında.
Beytepe’de eylemler
“Erdal Eren Yoldaşımız”.
“Kadın işçileri doğa katletti”
arsızlığı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

19 Aralık katliamı Avrupa’da lanetlendi

19 Aralık direnişinin 10. yılında Avrupa’nın çeşitli kentlerinde etkinlikler gerçekleştirildi.

Basel’de 19 Aralık günü yapılan etkinlik, İsviçre Demokratik Kitle Örgütleri Platformu (IGIF, ITIF, IDHK, Yaşanacak Dünya) ve BİR-KAR tarafından örgütlendi. Salon pankartlarla düzenlendi. Sahne, karanfillerle birlikte şehitlerin resimleriyle süslendi.

Açılış konuşmasının ardından 19 Aralık katliamında şehit düşen devrimciler şahsında saygı duruşu yapıldı. Platform adına okunan ortak konuşma metninde ise katliam ve direniş anlatıldı. 19 Aralık katliamını anlatan sinevizyon gösteriminin ilgiyle izlendiği etkinlikte katliamı yaşayan tanıklar katliam ve direnişi anlattılar. Yaklaşık 150 kişinin katıldığı etkinlik katliam sürecini yaşayan devrimcilerin sahneye davet edilmesiyle sona erdi.

Frankfurt’ta 19 Aralık katliamını lanetleyen BİR-KAR bir etkinlik gerçekleştirdi. Saygı duruşu ile başlayan etkinlik, saz eşliğinde söylenen devrimci türkülerle devam etti.

BİR-KAR temsilcisi, 19 Aralık katliamının, cezaevlerini teslim alma ve F tiplerinin hayata geçirilmesi saldırısının son aşaması olduğunu, bu süreçte devrimci iradenin teslim alınmaya çalışıldığını ancak bunda başarısız olunduğunu ifade etti. 19 Aralık’ın devrimci tutsaklar cephesinden bir zafer olduğu belirtildi. Etkinlik şiir dinletisi ile sona erdi.

Bielefeld’de BİR-KAR tarafından düzenlenen anma etkinliği saygı duruşuyla başladı. Sinevizyon gösterimini, BİR-KAR temsilcisinin yaptığı konuşma izledi. Konuşmada, zindanların, sermaye devleti için dışarıda ezemediği muhalefeti içeride ezmenin, muhalefete öncülük edenleri, yani devrimcileri, kimliksizleştirme ve teslimiyete sürükleme politikalarının uygulandığı bir yer olduğu söylendi.

Şiir dinletisinin de sunulduğu etkinlikte saz eşliğinde türküler söylendi. Son olarak ise TKİP Ölüm Orucu şehidi Hatice Yürekli’ye, şehit düşmeden önce bir yoldaşı tarafından 19 Aralık katliamı ve direnişi üzerine yazılmış olan mektubun okunmasıyla etkinlik sona erdi. Etkinliğe 50’nin üzerinde kişi katıldı

NRW TKİP taraftarları Wuppertal kentinde bir etkinlik düzenledi. Etkinlik kısa bir açılış konuşmasının ardından saygı duruşuyla başladı. Ardından sinevizyon gösterimi yapıldı. Daha sonra ise bir şiir dinletisi sunuldu.

Etkinlikte 12 Eylül askeri faşist diktatörlüğü tarafından idam edilen yiğit devrimci Erdal Eren ile ilgili yapılan konuşma ilgiyle dinlendi. Etkinlik güne ilişkin yapılan kapsamlı, eğitici bir konuşma ile devam etti. Tartışma bölümüyle etkinlik bitirildi. Etkinliğe 60’a yakın işçi ve emekçi katıldı

18 Aralık günü Paris’te panel ve anma etkinliği gerçekleştirildi. ACTIT, ADHF, ATIK Paris, BİR-KAR, ODAK ve Yaşanacak Dünya tarafından örgütlenen panelde sermaye devletinin hapishaneler politikası ele alındı. Katliamı yaşayan iki Ölüm Orucu gazisi de süreci ve yaşadıklarını aktardılar.

Panelin ardından Türkiyelilerin yoğun olarak yaşadığı 10. bölge Strasbourg St-Denis’de bir eylem gerçekleştirildi. Kemer önünde toplanan kitle “19 Aralık cezaevleri katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız” pankartını açtı.

Saygı duruşuyla başlayan anmada basın metni Türkçe ve Fransızca okundu. 19 Aralık katliamının anlatıldığı açıklamada TC’nin işkenceci ve katliamcı karakterine vurgu yapılarak çeşitli tarihsel örnekler verildi. F tipi cezaevlerindeki uygulamalara ve devrimci direniş geleneğine değinildi.

Yoğun kar yağışına rağmen eylem coşkulu bir atmosferde geçti.



 

 


Dünyadan...

İtalya’da öğrenciler sokakta

İtalya’da yüksek öğretim kurumlarında bütçe kısıtlamasının yanısıra özelleştirmeye kapı aralayan tasarının senatoda görüşüldüğü 22 Aralık günü öğrenciler sokaklardaydı.

Roma’da Senato ve Temsilciler Meclisi başta olmak üzere üst düzey kurumların bulunduğu şehir merkezi, eylemler nedeniyle “kırmızı bölge” ilan edilirken Palermo ve Milano gibi kentlerdeki gösterilerde ise polisle öğrenciler arasında arbede yaşandı.

Öğrencilerin protestoları Roma’da trafiği felç ederken Ostienze bölgesinde bulunan Eğitim Bakanlığı’na yürümek isteyen öğrencilere polis engel oldu.

Palermo’daki protesto yürüyüşü sırasında da öğrencilerle polis arasında çatışmalar yaşandı. Çöp bidonlarını ateşe veren öğrenciler Milano’daki gösterileriyle de trafiği felç ettiler.

Napoli’de liman ve tren istasyonu birkaç saat boyunca öğrencilerin işgali altında kaldı. Öğrenci dernekleri ise Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’ya tasarının yasalaşmasına izin vermeme çağrısı yaptı.


Arjantin’de öğrenciler eylemde

Arjantin’de hükümetin eğitim yasasını protesto eden öğrenciler polisle çatıştı. Polis onlarca öğrenciyi gözaltına aldı.

Arjantin’in Cordoba kentindeki gösteride öğrenciler, kent meclisi önünde toplandı. Polise taşlarla karşılık veren öğrencilere azgınca saldıran kolluk güçleri onlarca öğrenciyi yaraladı. Çok sayıda öğrenci de gözaltına alındı.

Arjantin hükümetinin eğitim yasasına göre, bazı eğitim birimlerinde devlet desteğinin kaldırılması öngörülüyor.


İngiltere’de grev

Harç zamlarına karşı 29 Ocak’ta ülke genelinde eylem kararı alındı. Eğitim Aktivistleri Ağı, Harçlara ve Kesintilere Karşı Ulusal Kampanya’nın aldığı karara sendikalar da destek verecek.


Arjantin’de evsizler işgalde

Arjantin’de yerleşim olanaklarının kötü olmasına tepki gösteren 6 bin kadar evsiz göçmen ay başında başkent Buenos Aires’in merkezinde bir parkı işgal edince devlet terörü ve baskılar devreye girdi. Emekçiler ise birbirlerine kırdırıldı.

Indoamericano Parkı’nın çevresinde yaşayan orta gelirli halk, çoğunluğu Bolivya ve Paraguaylı evsizlere saldırınca çıkan olaylarda üç kişi öldü. Çıkan olayların ardından 3 bin polis bölgeye yığınak yaptı.

Arjantin hükümeti ise olayları bastırabilmek için bölgeye 6 bin ek polis gönderiyor. 37.5 milyon dolara mal olan ve “Gözcü Operasyonu” adı verilen proje kapsamında evsizleri kontrol etmek için toplam 9 bin polisin yanı sıra 400 araç da başkentin varoşlarında sürekli devriye gezecek.

Evsizler, yaşam koşullarının kötü olduğu ve gecekondu mahallelerindeki derme çatma yapıların aylık 100 dolar kirasını ödeyemediklerini söyleyerek Indoamericano Parkı’na kamp kurmuşlardı.


Yunanistan’da grevler

Yunanistan’da basın emekçileri işten çıkarmalara ve ücret kesintileri nedeniyle 16-17 Aralık günlerinde grevdeydi. Grev nedeniyle televizyon ekranları ve gazete sayfaları kararırken, Atina Gazeteciler Sendikası taleplerinin karşılanmasını istedi.

17 Aralık günü başlayan kamu taşımacılığı grevi ise 20 Aralık günü de sürdü. 09.00-21.00 saatleri arasında otobüs seferleri minimuma indi, diğer taşıma araçları ise çalışmadı.

Yunanistan Parlamentosu 22 Aralık günü vergi artışları ve kamu harcamalarında büyük kesintiler getiren 2011 bütçesini oylarken ulaşım sektöründe örgütlü sendikaların çağrısıyla grev gerçekleştirildi. Grev nedeniyle Atina’da hayat durdu.

Belediye otobüsleri ve trenlerin sefer yapmadığı grevde vergi artışlarını ve ücret kısıtlamalarını protesto eden binlerce kişi parlamentoya yürüdü.


Polis terörünün vatanı yok!

Danimarka’da geçtiğimiz yıl aralık ayında yapılan iklim zirvesi sırasında çıkan olaylarda polis şefi, polislere göstericileri ve basın mensuplarını coplamaları için talimat verdi. Polis şefinin verdiği talimatlar, ses kayıtlarının ortaya çıkmasıyla Danimarka’da gündemin baş sırasına oturdu.

Emniyet Genel Müdürü Johan Reimann ise, polislerin basın mensuplarını tartaklamalarının normal olduğunu söyleyerek polis terörünü savundu. Reimann, basın mensuplarının göstericilerin içine karışmış olmaları durumunda polisin göstericilerle birlikte basın mensuplarını da coplamaktan başka çaresi bulunmadığını söyleyerek polis terörüne arka çıktı.

Ortaya çıkarılan ses kaydında, 6 Aralık 2009 tarihinde iklim zirvesinin yapıldığı Bellacenter kongre merkezi yanındaki olaylarda polislerin başındaki şef telsizle polislere, “Göstericiler ve basın mensuplarına cop çorbası ikram edin” diyor.

Polis telsizindeki konuşmaların bir kısmı şöyle:

- Biliyorum ön tarafta bazı basın mensupları var. Onlar orada durma rizikosunu aldılar ise paylarına düşeni de alsınlar. Orada duruyorlarsa onları da haklayın.

- Copları görmek istiyorum öyle ki vurduğunuz zaman kıvılcım çıksın.

- Arabalar arasında basın mensupları duruyor onlar da aynı payı alsınlar.

Danimarka’daki gerici düzen partileri de basın mensuplarının tartaklanması konusunda polise hak verdiklerini açıkladılar.