24 Aralık 2010
Sayı: SİKB 2010/49

 Kızıl Bayrak'tan
Emekçilere değil,
sermayeye hizmet için hazırlık!
“Çift dilli yaşam” talebine tahammülsüzlük!
Haklarımız ve geleceğimiz için
torba yasa tasarısına hayır!
Yolsuzluk kapitalizmin
hamurunda var!
Fabrikalarda eylemler sürüyor
DİSK Tekstil’de genel kurul
Buca’da direniş
dayanışmayla büyüyor
Sa-ba işçisi onuru ve
hakları için direnişte!.
Dev Sağlık-İş’ten
asgari ücret eylemleri .
Çorlu’da işçi mitingi ..
“İnsanca yaşamaya yeten
asgari ücret!”
Sınıfı örgütleme seferberliğine!
KESK’te Olağanüstü ve Olağan Genel Kurul süreçleri ve görevler
“Güvencesizliğe giden yolda kamu emekçileri”
Katiller Maraş katliamının
32. yıldönümünde de
eserlerine sahip çıktı!
19 Aralık katliamı ve
direnişinin 10. yılında eylemler
Bir kez daha dar grupçu ve ilkeden yoksun küçük-burjuva solculuğu!
19 Aralık katliamı
Avrupa’da lanetlendi.
Gençlik söz hakkı için alanlardaydı!
Emek ve meslek örgütleri
öğrencilerin yanında.
Beytepe’de eylemler
“Erdal Eren Yoldaşımız”.
“Kadın işçileri doğa katletti”
arsızlığı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Çorlu’da işçi mitingi

 Tekirdağ Çorlu’da bir süredir hazırlıkları süren işçi mitingi 19 Aralık Pazar günü gerçekleştirildi.

Sendikalar, ilerici sol güçler, demokratik kitle örgütleri ve BDSP’nin de içerisinde yer aldığı Çorlu İşçi Komitesi tarafından örgütlenen mitinge yaklaşık 500 kişi katıldı. “Asgari ücret yaşanılabilir düzeye çıkarılsın! Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılsın!” talepleriyle gerçekleştirilen miting, Hükümet Konağı’nda toplanılmasıyla başladı. Cumhuriyet Meydanı’na kadar yolu trafiğe kapatarak yürüyen kitle Çorlu İşçi Komitesi pankartı arkasında sıralandı.

Deri-İş Sendikası, Tüm-Köy-Sen ve Eğitim-Sen’in pankartlarıyla katıldığı mitingde “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni” yazılı ortak pankart arkasında BDP, BDSP, EMEP, ESP ve TKP bileşenleri yürüdü.

BDSP, BDP ve ESP bu pankartın arkasında yürürken, EMEP ve TKP kendi pankartlarını açtılar. Yürüyüş boyunca sloganların susmadığı mitingde “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “İşçi memur elele genel greve!”, “Genel grev genel direniş!”, “Grup Tekstil işçisi yalnız değildir!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Biji bratiya gelan!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, Gençlik gelecek gelecek sosyalizm!” ve “Sendika hakkımız engellenemez!” sloganları atıldı.

Miting alanında Çorlu İşçi Komitesi adına yapılan konuşmada, asgari ücretin yaşanılabilir düzeye çıkarılmasının ve sendikal örgütlenmenin önemine değinildi. Ardından söz direnen işçilere verildi. Deri-İş üyesi direnişçi Grup Suni Deri ve Yeşil Kundura işçileri adına yapılan konuşmada işyerlerindeki kötü çalışma koşulları anlatılarak birlik olmanın, mücadelenin ve örgütlenmenin önemi vurgulandı. Eğitim-Sen adına yapılan konuşmada ise, işçi ve memur hareketinin birliğinden bahsedildi. Sermayeye karşı mücadelenin önemine değinildi.

Gıda İş Genel Sekreteri Seyit Aslan ise AKP’nin saldırılarına en büyük yanıtın sendikal örgütlenme ve mücadele olduğunu dile getirdi. Ardından BDSP, ESP, BDP, EMEP ve TKP adına hazırlanan ortak metin okundu.

Ortak metinde, sermayenin işçi ve emekçileri daha fazla sömürmek için yeni yasalarla saldırdığı, kapitalizmin krizinin faturasını emekçilere kesen bu düzene karşı mücadelenin önemi vurgulandı. Bu düzenin alternatifinin devrim ve sosyalizm olduğu söylendi.

İşçi ve emekçilerin devrim ve sosyalizm mücadelesinde saf tutmaları çağrısıyla son bulan konuşmanın ardından müzik dinletisi sunuldu. Hep bir ağızdan söylenen türküler ve halaylarla miting son buldu.

Kızıl Bayrak / Çorlu


 

 

 

Akdeniz Çivi’de imza kampanyası

Mersin’de kurulu Akdeniz Çivi’de sendikalaştıkları için işten atılan işçilerin mücadelesi sürüyor. İşe iade davalarının ilk duruşması 20 Aralık günü görülen işçilerin başlattığı imza kampanyası da devam ediyor.

16 Aralık günü Birleşik Metal-İş Mersin Temsilciliği binasında basın toplantısı düzenleyen Birleşik Metal-İş Anadolu Şube Başkanı Seyfettin Gülengül, mücadelenin bundan sonraki aşaması hakkında bilgi verdi. Konuşmasının başında grup TİS süreci hakkında da bilgi veren Gülengül, “metal işçileri artık baş kaldırıyor” diyerek MESS’in teklifini asla kabul etmeyeceklerini açıkladı.

Basın toplantısının ardından, 15 gün sürecek olan, TBMM insan hakları Komisyonu ile CHP genel başkanlığına göndermek üzere imza kampanyası başlatıldı.

İşçilerin işe iade davası 20 Aralık günü görüldü. Davanın bir sonraki duruşmasının 24 Ocak 2011 tarihine ertelenmesine karar verildi. Açtıkları imza standında, taleplerini ve direniş süreçlerini içeren bildirilerin dağıtımını da gerçekleştiren Akdeniz Çivi işçileri, “Akdeniz Çivi’den atılan işçiler geri alınsın”, “Anayasal hak olan sendika hakkımı istiyorum” dövizleriyle mücadele taleplerini dile getiriyorlar.

Kızıl Bayrak / Mersin


 

 

Ankara’da asgari ücret eylemi

Ankara’da 21 Aralık günü BDSP, DDSB, Devrimci Proletarya, Kaldıraç, KESK Şubeler Platformu, Petrol-İş, TÜMTİS, 78’liler Girişimi tarafından örgütlenen eylem için Yüksel Caddesi’nde toplanıldı. Türk-İş binasına gerçekleştirilen yürüyüş sırasında “İnsanca yaşanabilir asgari ücret istiyoruz” şiarlı ozalit açıldı. Türk-İş’in önüne gelindiğinde sendika bürokratlarını teşhir eden konuşmalar yapıldı.

Eylemde okunan açıklamada sendika konfederasyonlarının açıklamış olduğu açlık ve yoksulluk sınırına ilişkin rakamlar verilerek belirlenen asgari ücretin ise bu rakamların çok altında olduğu, asgari ücretle çalışanların kölelik koşullarında yaşamaya mahkum edildiği vurgulandı. Asgari ücreti belirlemekle görevli olan komisyonun işçilerin değil patronların çıkarlarını gözeterek hareket ettiği ve bu komisyon içerisinde sözde işçi sınıfının temsili için yer alan Türk-İş’in patron sendikası gibi davrandığı belirtildi.

Basın açıklamasının ardından Sakarya Meydanı’na doğru sloganlarla yürüyüşe geçildi. Meydana gelindiğinde Türk-İş yönetimini teşhir eden konuşmalara devam edildi. Toplantıların takipçisi olunacağı belirtilerek eylem sonlandırıldı.

Eylem boyunca “Esnek çalışma yasaklansın!”, “TEKEL, UPS, BETESAN, TÜBİTAK, Akdeniz Çivi-direniyor!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara

 


Adana’da işçi toplantısı

Adana Sanayi İşçileri Derneği 19 Aralık Pazar günü asgari ücret gündemli işçi toplantısı gerçekleştirdi.

Örgütlenmenin öneminin tartışıldığı toplantıda yürütülen tartışmalarda asgari ücrete yapılan sadaka zamlarının emekçiler için sefaletin daha da koyulaşması anlamına geldiği vurgulandı. Yanısıra bölgesel asgari ücret uygulaması ve yeni asgari ücret yasa tasarısı ile düşük ücretle çalışma yaşının 16’dan 18’e çıkartılmasının sömürüyü daha da arttıracağı belirtildi.

Bu uygulamalara karşı çıkmak ve insanca yaşamaya yeten asgari ücret için mücadeleyi sürdürmenin önemine değinilen toplantıda işçi ve emekçileri uyarmak ve bilinçlendirmek için yapılması gerekenler tartışıldı. Bu konuyla ilgili başlayan imza kampanyasına destek çağrısı yapıldı.

Ortak tartışmalarda ise, işçi ve emekçilerin çalışma ve yaşam alanlarında bu konuyu gündemde tutma ve örgütlenme çalışmalarını yoğunlaştırma vurgusu öne çıktı.

Kızıl Bayrak / Adana