24 Aralık 2010
Sayı: SİKB 2010/49

 Kızıl Bayrak'tan
Emekçilere değil,
sermayeye hizmet için hazırlık!
“Çift dilli yaşam” talebine tahammülsüzlük!
Haklarımız ve geleceğimiz için
torba yasa tasarısına hayır!
Yolsuzluk kapitalizmin
hamurunda var!
Fabrikalarda eylemler sürüyor
DİSK Tekstil’de genel kurul
Buca’da direniş
dayanışmayla büyüyor
Sa-ba işçisi onuru ve
hakları için direnişte!.
Dev Sağlık-İş’ten
asgari ücret eylemleri .
Çorlu’da işçi mitingi ..
“İnsanca yaşamaya yeten
asgari ücret!”
Sınıfı örgütleme seferberliğine!
KESK’te Olağanüstü ve Olağan Genel Kurul süreçleri ve görevler
“Güvencesizliğe giden yolda kamu emekçileri”
Katiller Maraş katliamının
32. yıldönümünde de
eserlerine sahip çıktı!
19 Aralık katliamı ve
direnişinin 10. yılında eylemler
Bir kez daha dar grupçu ve ilkeden yoksun küçük-burjuva solculuğu!
19 Aralık katliamı
Avrupa’da lanetlendi.
Gençlik söz hakkı için alanlardaydı!
Emek ve meslek örgütleri
öğrencilerin yanında.
Beytepe’de eylemler
“Erdal Eren Yoldaşımız”.
“Kadın işçileri doğa katletti”
arsızlığı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“Güvencesizliğe giden
yolda kamu emekçileri”

Eğitim Sen Bursa Şubesi 18 Aralık günü Bursa Baro Lokali Toplantı Salonu’nda “Güvencesizliğe giden yolda kamu emekçileri” başlığı ile bir panel gerçekleştirdi. Avukat Kazım Erkut Güzel ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu’nun konuşmacı olarak yer aldığı panel, güvencesiz öğretmenlerin mücadelesini anlatan bir sinevizyon gösterimi ile başladı.

Emekçilerin mücadelesi parçalanıyor

Panelde ilk sözü alan Müftüoğlu konuşmasına, üretim ilişkileri kapsamında kapitalist sistemin işleyişine dair anlatımla başladı. ‘29 krizinden sonra, Büyük Sosyalist Ekim Devrimi’nin de basıncı ile kapitalist sistemin “sosyal devlet” anlayışına yöneldiğini, kamusal hizmetleri ve çalışma yaşamını bu çerçevede düzenlediğini ifade etti. ‘80 sonrasında neoliberal politikalarla birlikte kapitalizmde yaşanan değişimleri ele aldı. Bu dönemde “Toplam kalite yönetimi” gibi uygulamalarla üretimin esnekleştirilmesinin temel bir politika olduğunu ifade etti. ‘80 öncesinde, örgütlü oldukları için işçilerin memurlardan daha iyi koşullarda çalıştığını ifade eden Müftüoğlu, ‘80 sonrasında ise memurluğun iş güvencesi sebebi ile çok daha fazla tercih edilen bir meslek olduğunu dile getirdi. Müftüoğlu, bu açıdan da yolun sonuna gelindiğini, kapitalizmin sosyal hizmetleri yük olarak gören anlayışının piyasalaşma sonucunu doğurduğunu söyledi.

Kendisi de Eğitim Sen üyesi olan Müftüoğlu kapitalist sistemdeki bu dönüşüme dair ‘90’ların başında KESK içinde yapılan tartışmaları ele aldı. Kadrolu-sözleşmeli-ücretli gibi ayrımlarla öğretmenlerin ve kamu emekçilerinin mücadelesinin parçalanmaya çalışıldığını ifade etti.

Hukuk mücadelesinin sokak ayağı örülmeli

Müftüoğlu’ndan sonra söz alan Avukat Kazım Erkut Güzel ise güvencesizliğin hukuksal ayağını ele aldı. 4/A-4/B-4/C ayrımının sonuçlarını değerlendiren Güzel, ayrıca 657 ve 4857 Sayılı yasalar üzerinden işçilerin ve memurların yasal haklarındaki değişimler üzerinde durdu. Hukuksal mücadelenin sokakta verilen mücadele ile birlikte ele alınması gerektiğini söyledi.

Panelistlerin sunumlarının ardından soru cevap bölümünde güvencesizliğe karşı nasıl bir mücadele yürütülmesi gerektiği, sendikal bürokrasinin tablosu gibi konularda tartışmalar yürütüldü.

Kızıl Bayrak / Bursa


 

 


Manisa’da işyeri temsilcileri toplantısı

14 Aralık günü Eğitim-Sen Manisa Şube binasında “seçim sürecinin değerlendirilmesi” gündemiyle işyeri temsilcileri toplantısı yapıldı.

Şube başkanı, açılış konuşmasına sermayenin saldırılarından bahsederek başladı. Şu an gündemde olan ve “Torba Yasa” olarak da bilinen yasadan bahseden şube başkanı konuşmasının devamında KESK’te yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. KESK genel merkezinde yaşanan “taciz” iddiasını “krize” benzeten şube başkanı; KESK yönetiminin krizi yönetemediğini, beceriksiz davrandığını ve soruna çözüm üretemediklerini vurguladı. Ardından 4/B, 4/C gibi uygulamalara değindi. KPSS skandalına yeterince müdahale edemediklerini belirten şube başkanı, Eğitim Sen’in gündelik rutin eylemlerle vakit doldurduğunu belirterek, artık özeleştiri yapmanın zamanının geldiğini söyledi. Çıkış noktası olarak da işyerlerini gösteren şube başkanı, buralardaki temsilcilikleri canlandırarak çözüm üretilebileceğine değindi.

Şube başkanı, ardından “torba yasa”yı anlatan ve genel merkez tarafından hazırlanan broşürden bahsetti. Son olarak da Celal Bayar Üniversitesi’nde öğrenci örgütlenmesine değinerek sözü iş yeri temsilcilerine bıraktı.

Söz alan ilk emekçi, 25 Kasım’ları örgütleyen bir sendikanın KESK’te yaşanan bu skandalı anlamakta ve anlatmakta zorlandığını belirterek sözlerine başladı. Birilerinin yaptığı hatanın KESK’e mal edilemeyeceğini vurguladı. Taciz iddiasının örtbas edilmeye çalışılmasının yanlışlığına da değinen emekçi, KESK’in yaratmış olduğu değerlere sahip çıkmak gerektiğini belirterek sözlerine son verdi.

Ardından söz alan bir başka emekçi Füze Kalkanı projesiyle ülkenin NATO’nun cephaneliğine çevrilmeye çalışıldığını söyledi. Bütçe tartışmalarının emekçilerin aleyhine olacak şekilde sürdüğünü belirten eğitim emekçisi, böyle bir ortamda KESK’in halinin içler acısı olduğunu vurguladı. KESK’teki temel sorunun sendikanın çıkarlarının değil, grupsal çıkarların ön plana çıkması olduğunu belirtti. Sendikada yaşanan tıkanıklığı “fiili-meşru mücadele anlayışının bırakılmasına” ve “hak verilmez alınır” şiarının terk edilmesine bağladı.

Söz alan diğer bir emekçi KESK’teki temel sıkıntının üyelerden kopuk bir yönetim anlayışı olduğunu belirtti. İşyerlerine gidilmediğinden, üyelere karşı ilgisiz ve duyarsız davranıldığından bahsetti. Sistemin ürettiği pisliklerin KESK’e de bulaştığına değinen emekçi, dirilmenin ve canlanmanın zamanının geldiğini vurgulayarak çözüm noktasını da tabanın eğitimine bağladı.

Ardından şube başkanı tekrar söz alarak “bizde her şey slogandan ibaret. Taleplerimizin ne anlama geldiğini kendimiz bile bilmiyoruz. Birçok konuda sorunlarımız var. Üye kaybederiz kaygısıyla konuşmamakta, söylediklerimizi savunamamaktayız” diyerek KESK’in yarattığı değerlere artık sahip çıkılamadığını söyledi.

Konuşma yapan diğer bir emekçi de işyeri temsilciliklerine ve örgütlülüğüne vurgu yaparak çözümün belli bir oranda buralardan oluşacağına vurgu yaptı.

Şube başkanı burada da söz alarak artık grup çıkarlarının geride kalması, üç senden iki benden pazarlıklarının yapılmaması gerekliliğine değindi. “Bazen grup çıkarlarını, bazen bireysel çıkarları ön planda tuttuk, bu hale geldik” diyerek özeleştiri yaptı.

Toplantının sonunda şube başkanı sağlıklı bir seçim atmosferi için yönetim kurulu olarak ellerinden geleni yapacaklarından, samimi ve dürüst unsurların önünün açılması konusunda çaba sarfedileceğinden bahsetti. Emekçilerin politikleşmesinin eylemlerle olabileceğine, pratiğin insanları hızla dönüştürebileceğine vurgu yapan şube başkanı, bu doğrultuda da sendikal gruplara çok görev düştüğünü vurgulayarak toplantıyı bitirdi.

Manisa Eğitim Sen Üyesi bir Sosyalist Kamu Emekçisi


 


Web Sitemiz yayında….

Israrlı bir çabanın ürünü olarak, kamu emekçileri hareketi içerisinde düzenli periyotlarla yayın faaliyetini sürdüren Sosyalist Kamu Emekçileri, yayın, iletişim ve örgütlenme faaliyetinin bir parçası olarak internet ortamında da www.sosyalistkamu.com adresi ile hedef kitlesiyle buluşuyor.

Kamu emekçileri sendikalarının güç kaybettiği ve sendikal hareketin yaşadığı tıkanmanın reddedilemez bir olgu haline geldiği bir ortamda Sosyalist Kamu Emekçileri, çalışma kapasitesini güçlendirme ve yaygınlaştırma yönündeki ısrarını sürdürüyor. Bu çabanın bir parçası olarak yayına giren www.sosyalistkamu.com adresini ziyaret eden emekçiler, Kamu Emekçileri Bülteni’nin güncel sayılarına olduğu kadar, kısa zaman içerisinde geçmiş sayılarına da ulaşabilecekler. Sosyalist Kamu Emekçileri tarafından çıkarılan bildiri ve broşürlere de ulaşımı sağlayacak olan web sitesinde, ziyaretçiler, güncel haberleri de takip edebilecekler.

Çeşitli emek örgütlerinin ve sendikal grupların açıklamalarının da yayınlanacağı web sitesinde ziyaretçiler mail grubuna katılarak, bülten, broşür, bildiri, makale vb. yayınları kolaylıkla takip edebilecekler ve iletişim menüsünden görüş, öneri ve yorumlarını ulaştırabilecekler. Röportaj, etkinlikler, site içi arama, yorum, paylaşım gibi özellikler eklenerek zaman içerisinde geliştirilecek olan web sitesi ile kendi alanında geniş bir okur kitlesine ulaşma amacı güdülmektedir.

Sosyalist Kamu Emekçileri olarak, öncü-devrimci kamu emekçilerini www.sosyalistkamu.com sitesine katkı sunmaya, değerlendirme, görüş ve önerilerle bu çabaya güç vermeye çağırıyoruz.

Sosyalist Kamu Emekçileri