22 Ocak 2010
Sayı: SİKB 2010/04

 Kızıl Bayrak'tan
TEKEL direnişi,
yeni olanaklar ve görevler
“İşçinin kürsüye çıkma zamanı”dır.
İsrail ile yaşanan “koltuk krizi” geride kaldı.
İstanbul’da kamu emekçileri kurultayına doğru
Danıştay şeker fabrikalarının özelleştirilmesi kararını iptal etti
Faşizme inat, kardeşimsin Hrant!
On binlerce işçi ve emekçi Ankara’da
TEKEL direniş günlüğü
Metal İşçileri Birliği
Merkez Yürütme Toplantısı Sonuçları.
Entes’te direniş güncesinden..
Sınıf hareketinden.
İTO Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Demirdizen saldırılar üzerine konuştuk...
Her şey TEKEL için: Tek yumruk, tek vücut, tek barikat! - Volkan Yaşarış!
Miting.izlenimleri.
TEKEL işçilerinin mücadelesi sansürü parçalayacak!
TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Şükrü Günsili ile TEKEL direnişi üzerine konuştuk..
Polis terörü ve cinayetlerini
protesto eylemlerinden
Polis terörü karşıtı
kampanyaya saldırı
Kapitalizmin çürümüş ruhu: Emperyalist tekellerin Davos Zirvesi
Depremin yerle bir ettiği Haiti’nin tablosu.
“Harç zamlarına karşı
mücadelemiz engellenemez!.
İstanbul: Kimin başkenti?
Bir katil, bir cinayet ve “demokratik açılım”
Emekçi kadının ‘güneşi’ ancak sosyalizmde doğacaktır!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Binler katledilişinin 3. yılında Hrant için buluştu...

Faşizme inat, kardeşimsin Hrant!

Ermeni gazeteci Hrant Dink, ölümünün 3. yıldönümünde çeşitli illerde gerçekleştirilen eylem ve etkinliklerle anıldı.

İstanbul

İstanbul’da Agos gazetesinin önünde öğle saatlerinde toplanan binlerce kişi Ermenice ve Türkçe türküler söylediler.

“Katili tanıyoruz, adalet istiyoruz” sloganıyla gerçekleşen törende Dink’in “Tek yolumuz bir arada yaşamayı savunmak olmalı. Bu yol, hem aklın, hem vicdanın gereği” pankart kullanıldı. Hrant’ın arkadaşları, ilerici ve devrimciler mumlar yakarak, binanın önüne karanfiller bırakarak Hrant’ı andılar.

Törende Hrant Dink’in oğlu Arat Dink bir konuşma yaptı. Mahkemenin kendileriyle dalga geçtiğini vurguladığı konuşmasında şöyle seslendi: “Üç yıldır bizimle dalga geçerken yalnızlar mıydı? Tek tek örnek vermeli miyim? Babam, öldürülmeden üç gün önce bir yazı yazdı. ‘Valilikte haddim bildirilmeye çalışıldı’ diye. İki istihbaratçı da vardı orada. Mahkeme ‘O kişiler kim?’ diye soru sordu, 1.5 sayfa masal anlattılar. Mahkeme, ‘Yeni cevaba gerek yok, yeterli’ dedi. Mahkeme, bizimle dalga geçmedi mi?

Barış İçin Sanat Girişimi üyeleri gerçekleştirdikleri basın açıklamasının ardından “Ergenekon Caddesi”nin tabelasını indirerek caddenin adını “Hrant Dink Caddesi” olarak değiştirdiler.

Taksim’de yürüyüş

Saat 19.00’da Taksim Tramvay Durağı’nda biraraya gelen binlerce kişi Tünel’e kadar gerçekleştirdikleri meşaleli yürüyüş ile Hrant Dink’i bir kez daha anarak, “Hesabını soracağız” dedi.

Eylemde, “Hrant hesabını soracağız” pankartı ile meşaleler taşındı. Eylem, Nor Zartonk’un çağrısı ile Ekim Gençliği, YDG, Partizan, Sosyalist Umut Derneği, BDSP, EHP, DHF, Aka-Der, İstanbul Ahali ve Demokrasi için Birlik Hareketi tarafından örgütlendi.

Galatasaray Lisesi önünde Ermenice ve Türkçe basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada, Hrant Dink’in katledildiği, 19 Ocak 2007’den bu yana 3 yıl geçtiğini ve 3 yıldır adalet taleplerinin devam ettiğini söyledi. Açıklamada şunlar söylendi:

“Engin Çeber, Alaattin Karadağ, Aydın Erdem ve daha birçok insanı, polis şiddetiyle ve işkenceyle aramızdan alan hep aynı karanlıktı. Aynı karanlık Bursa’da 19 maden işçisini katletti ve her insanın canına beş bin lira fiyat biçti. Tuzla tersanelerinde 131 işçiyi ‘iş kazası’ adı altında katleden, direnişteki TEKEL ve itfaiye işçilerine saldıran yine oydu. Gerek mecliste gerek sokakta linç girişimlerinin hep baş aktörüydü. Yetkililere göre bu karanlığın adı hassas, duyarlı vatandaşlardı.”


Adana

Adana Barış Meclisi Hrant Dink’in ölümünün ardından üç yıl geçmiş olmasına rağmen tıpkı daha önceki siyasi cinayetler gibi bu cinayetin de aydınlatılmamasını protesto etti.

İnönü Parkı’nda bir araya gelen Adana Barış Meclisi üyeleri adına yapılan konuşmada Hrant Dink’e sıkılan kurşunların Türkiye halklarına, barış ve demokrasi mücadelesine sıkıldığı ifade edildi.

Hrant Dink’in katledilişinin yıldönümünde bir katil olan Mehmet Ali Ağca’nın serbest bırakıldığı ve kahramanlar gibi karşılandığı, Ağca’nın katlettiği Abdi İpekçi cinayetinin ardındaki gerçeklerin aydınlığa kavuşturulamadığı ifade edildi.


Bursa

Setbaşı/Mahfel önünde toplanan Hrant’ın arkadaşları, sendikalar ve aralarında BDSP’nin de bulunduğu ilerici devrimci kurumlar “19 Ocak’ta Hrant için adalet için! Katili tanıyoruz, adalet istiyoruz!” pankartı açarak sloganlarla Kent Müzesi’ne doğru yürüyüşe geçtiler.

Kent Müzesi önüne gelindiğinde Hrant’ın arkadaşları adına Rüstem Avcı basın açıklaması gerçekleştirdi. Hrant Dink cinayetinin arkasındaki asıl gücün devlet olduğunun belirtildiği açıklama bezirganlar saltanatına karşısında asla susulmayacağı ifade edilerek sona erdi.

Eyleme yaklaşık 200 kişi katıldı.


Eskişehir

Eskişehir’de, aralarında BDSP, EHP, ESP-G, TÖP, ÖDP, SDP, EMEP ve Halkevleri’nin bulunduğu kurumlar, İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelerek Adalar Migros önüne yürüyüş gerçekleştirdiler.

Burada yapılan basın açıklamasında, Hrant Dink’in katillerinin hala cezalandırılmadığına değinilerek katillerin yıllardır olduğu gibi yine aklanmaya çalışıldığı vurgulandı. Açıklamada, Selendi’de ve Edirne’de gerçekleştirilen saldırılarla kontrgerilla devletinin gerçek yüzünün bir kez kez daha ortaya çıktığı da ifade edildi.

Eylemde, Alaattin Karadağ yoldaşın fotoğrafları da taşındı.

 

Ankara

Ankara’da gerçekleştirilen iki ayrı eylemle Hrant Dink anıldı.

SSK İş Hanı önünde toplanan TKP, ÖDP, EMEP, TMMOB, KESK ve Hrant’ın Arkadaşları Yüksel Caddesi’ne yürüyüş gerçekleştirdi.

Açıklamada Hrant Dink’in katledilmesinin ardından devletin bütün kurumlarıyla soruşturmanın sağlıklı yürütülebilmesinin önüne geçtiği söylendi.

750 kişinin katıldığı eylemin ardından Türk-İş önüne bir yürüyüş gerçekleştirilerek TEKEL işçileri ziyaret edildi.

Bir diğer eylem de İHD Ankara Şubesi, ÇHD Ankara Şubesi, Ankara Halkevleri, SES Ankara Şubesi, BDP, EHP, Sosyalist Parti Ankara İl Örgütleri, ESP-G, Ekmek ve Özgürlük, TÜM-İGD, Kaldıraç, Aka-DER, DHF, Ankara 78’liler Birlik ve Dayanışma Derneği, Devrimci 78’liler Federasyonu ve TÖP tarafından gerçekleştirildi.

Yüksel Caddesi’nde gerçekleştirilen basın açıklamasında, geçmişte gerçekleştirilen katliamlara da vurgu yapılarak işlenen faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmadığı ve karanlığın devam ettiği vurgulandı.

400 kişinin katıldığı eyleme BDSP de destek verdi.

 

Kocaeli

Kocaeli Barış Meclisi’nin düzenlediği ve çeşitli devrimci ve demokrat kurumların da destek verdiği Hrant Dink anması için Yürüyüş Yolu’ndan İnsan Hakları Parkı’na yüründü. Eylemde, “Faili meçhuller aydınlatılsın, sorumlular yargılansın!’’ pankartı açılırken, yürüyüş çoşkusu ile Kocaeli halkının ilgisini çekti. Açıklamada topluma şoven, milliyetçi anlayışların ve sivil linç kültürünün dayatıldığı söylendi. Emekçilerin hangi milletlere mensup olursa olsun çıkarlarının ortak olduğu söylendi.

Açıklamada Alaattin Karadağ da unutulmadı, sloganlarla selamlandı.

Kızıl Bayrak / İstanbul - Adana - Bursa
Eskişehir - Kocaeli - Ankara