26 Mart 2010
Sayı: SİKB 2010/13

 Kızıl Bayrak'tan
Mücadele yolunda güçlü ve örgütlü yürümek için 1 Nisan’ı kazanmalıyız!
AKP hükümeti stand-by anlaşması yerine OVP ile yola devam edecek
Erdoğan’dan kaçak Ermenilere sınırdışı etme tehdidi
MİB: “Bizden çaldıklarınızı
geri alacağız!’’
Türk-İş’ten 78 günlük
ihanetin savunusu
İşçi ve emekçi hareketinden
TÜBİTAK direnişçisi Aynur Çamalan’la direniş süreci üzerine konuştuk
TARİŞ’te tek çare
direniş ve mücadele
Direnişçi TEKEL işçileriyle
1 Nisan Ankara buluşması
üzerine konuştuk
Sınıfsal öfke ve
kin birikiyor - Volkan Yaraşır
TEKEL Direnişi’nin geleceği
işçi sınıfının geleceğidir!
İşçi-öğrenci TEK-EL, tek yumruk!
Yerel işçi bültenleri genel grev-
genel direnişi örgütlemeye çağırıyor!
Gençliğin Newroz eylemlerinden
DLB faaliyetlerinden..
Emperyalistler dolaylı görüşmeleri başlatma çabalarını sürdürüyor
Sermayenin yoğunlaşması,
silahlanma ve sefalet
Avrupa’da Newroz kutlamaları
Türkiye’de demokratikleşme
sorunu hakkında kısa notlar…- 5 -
M. Can Yüce
Sermaye devleti cüceleşirken...
Devrimci ve Demokratik Yapılar
Arasi Diyalog ve Çözüm
Platformu’ndan açıklama
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

2010 Newroz’unun gösterdikleri…

Newroz ruhunu 1 Mayıs’a taşıyalım!

Newroz yıllardır Orta Asya ve Ortadoğu halkları tarafından değişik anlamlar yüklenerek kutlanmaktadır. Türkiye coğrafyasında yükselen Kürt halkının ulusal özgürlük mücadelesi ise Newroz’u siyasallaştırarak bir mücadele gününe dönüştürmüştür. Dili, kimliği, kültürü, ulusal varlığı, ulusal kaderini tayin hakkı sömürgeci güçler tarafından gasp edilmiş Kürt halkı, Newroz’u yıllardır bir direniş günü olarak kutlamaktadır. Newroz Kürt halkı için sermaye devleti ile adeta bir hesaplaşma günü haline gelmiş bulunmaktadır.

2010 Newrozu da diğer Newrozlar gibi Kürt halkının öfke ve özlemlerinin haykırıldığı bir gün oldu. Gerek Kürt illerinde gerekse de Türkiye’nin batısındaki metropollerde yüzbinler, kırmızı, yeşil ve sarı renklere bürünerek meydanları doldurdular. Diyarbakır, İstanbul, Van, Mersin, İzmir, Adana, Hakkâri ve birçok ilde mücadele kararlılığı ortaya kondu.

Kürt halkı sermaye devletinin baskı, imha ve inkâr politikalarına karşı ulusal özgürlük ve eşitlik özlemlerini bir kez daha 2010 Newrozu’nda alanlara yansıttı. Başta Kürt illeri olmak üzere yüzbinlerce kişi alanlara çıktı. Bu seneki Newroz, Kürt hareketi cephesinden “referandum” olarak tanımlandı. Sermaye devletinin kapsamlı tasfiye planına karşı Kürt halkının direniş geleneği hatırlatıldı. Kutlamalarda öne çıkan mesajlardan biri de “Kürt sorununda muhatap Öcalan’dır” mesajı oldu.

Sermaye devleti geçmiş Newrozlar ile kıyaslandığında bu yıl baskı ve zora daha az başvurdu. Newroz kutlamaları birçok yerde geçmiş yıllara nazaran sakin geçti.

Bu yıl Newroz ateşi yüzbini aşkın bir kitlenin katılımıyla ilk olarak Yüksekova’da yakıldı. Ulusal renkler, ulusal giysiler, ulusal motifler ve talepler, kutlamalardaki mesajları daha da çarpıcı kıldı. Kürt halkı, özgürlük ve eşitlik çağrıları eşliğinde yakılan Newroz ateşleriyle baharı karşıladı. Başta Türk halkı olmak üzere tüm halklarla özgürlük, eşitlik, gönüllü birlik temelinde yaşamak istediğini dile getirdi.

Coşkulu Newroz kutlamaları, “açılım” adı altında dayatılan tasfiye planına karşı anlamlı bir yanıt oldu. DTP’yi kapatıp genel başkanının milletvekilliğini düşürerek, yüzlerce Kürt siyasetçiyi hapislere atarak, BDP’li belediye başkanlarını kelepçeleyerek Kürt halkının mücadelesini bastırma hesabı yapanlar, 2010 Newrozu’nda gerekli yanıtı aldılar.

Sömürgeci sermaye devletinin borazanı TRT, gün boyu yaptığı “Newroz yayını”nda, Türkmenistan’dan Özbekistan’a, Azerbaycan’dan çeşitli illerde yapılan resmi “Nevruz”lara bağlanıp canlı yayınlar yaptı. TRT’nin “Nevruz”  programında yüzbinlerin katıldığı Kürt halkının Newroz’u görmezden gelinse de, diğer kanallar alanlara damgasını vuran kitlesellik ve coşkuyu yansıtmak durumunda kaldılar.

Newroz alanlarından yansıyan tablo Kürt halkının özgüveninde ciddi bir artış olduğunu göstermektedir. Düzenin Kürt “açılımlar”ı, devletin ve AKP’nin bahşettiği haklar olarak değil, Kürt halkının mücadelesinin sonuçları olarak görülmekte, bu da daha fazlasının kazanılabileceği inancını güçlendirmektedir. Newroz alanlarındaki katılımın, coşku ve heyecanın gerisinde bu vardır. Kürsülerden yapılan, hakların ancak mücadele yoluyla alınabileceği yönündeki konuşmalar da bunu anlatmaktadır.

Newroz’da öne çıkan temel olgu, Kürt halkının mücadele enerjisini, kararlılığını ve değerlerine bağlılığını koruduğudur. Bunun ABD’nin Kürt planının uygulanmasını zorlaştırdığı açıktır. Çünkü bu plan temelde PKK üzerinde çok yönlü bir abluka kurarak ve zor uygulayarak Kürt emekçilerini yedeklemeyi, böylece moral olarak çökertip, tecrit ve tasfiye sürecine sokmayı hedeflemektedir. Ancak Newroz’un tablosu, Kürt halkının PKK ve BDP’nin arkasında durduğunu, hedeflenen moral kırılmanın ve tecritin sanıldığı kadar kolay olmadığını açığa çıkarmıştır.

Kısacası, 2010 Newrozu’nda Kürt halkı bir kez daha mücadele enerjisini ve gücünü ortaya koymuştur. Fakat bu güç ve enerjinin düzeni temellerinden sarsması için “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği” ekseninde diğer milliyetlerden işçi ve emekçilerle devrimci bir çizgide buluşması zorunludur. Bunun için Newroz ruhunu 1 Mayıs’a taşıyacak bir bakışla hareket edilmelidir.

 

 

 

 

Yüzbinler Newroz’u coşkuyla kutladı

İstanbul

İstanbul Newroz’u, Zeytinburnu Kazlıçeşme alanında kutladı.

Sarı yeşil kırmızı renklerin hakim olduğu alanda kürsüye “Newroz piroz be! / Newroz kutlu olsun! / Newrozekun mubarek! / Barış İçin Demokratik Çözüm Platformu” pankartı asılmıştı. Kürt kadınları yöresel kıyafetleriyle renkli bir görüntü oluşturdu.

Açılış konuşmasıyla başlayan etkinlik, Demirci Kawa ve Mazlum Doğan şahsında tüm devrim şehitleri için saygı duruşuyla devam etti. “Şehit namırın!” sloganları eşliğinde gerçekleştirilen saygı duruşunun ardından tertip komitesi adına ortak açıklama okundu.

Abdullah Öcalan’ın mesajının okunmasının ardından, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel bir konuşma gerçekleştirdi. Amed’den İstanbul’a muhatabın halk olduğunu söyleyen Tuncel, yetkililerin bu seslere kulaklarını tıkamamalarını istedi. Tuncel’in ardından Ufuk Uras bir konuşma yaptı.

Cevizli TEKEL işçisi Metin Arslan da mitingde bir konuşma gerçekleştirdi. TEKEL işçileri olarak, 15 Aralık 2009’da Ankara’da Newroz ateşini yaktıklarını söyleyen Arslan, bu ateşin bugün Esenyurt, Marmaray, itfaiye, İSKİ, TARİŞ, Çemen Tekstil, ATV-Sabah, Sinter ve TÜBİTAK’ta yanmaya devam ettiğini belirtti. Bugün yaşanan sorunların çözümünün, egemenlere karşı ezilen halkların ortak mücadelesinde olduğunu söyleyen Arslan, direnişlerinin ateşinde bir araya geldiklerini ve halkların arasında bir sorun olmadığını gördüklerini belirtti. 1 Nisan’da gerçekleştirilecek eyleme de çağrı yaptı.

Ardından Kandil Barış Grubu adına Mustafa Ayhan Kürtçe bir konuşma yaparak, Newroz’a katılanları selamladı. Ardından BDP Eşbaşkanı Güten Kışanak da kitleye hitap etti.

Newroz’un Kürt halkı için önemine değinen Kışanak, tutuklu belediye başkanlarını selamladı. Kürt halkının bütün baskı ve zulme rağmen boyun eğmediğini ve barış mücadelesinden geri durmadığını ifade ederek 2010 yılı Newroz’unun ülkeye barış, demokrasi ve kardeşlik getirmesini istedi. AKP hükümetine seslenen Kışanak, Kürt halkının taleplerinin net olduğunu ve muhatap sorunu olmadığını söyledi. Muhatabın Abdullah Öcalan olduğunu söyledi.

Barış ve Demokrasi Partisi kitlesi, sabah saatlerinden itibaren Newroz alanına giderken, devrimci ve demokratik kurumlar Abdi İpekçi Spor Salonu önünde toplanmaya başladılar. SDP, Halkevleri, Demokrasi için Birlik Hareketi, Partizan, SODAP, Barış için Vicdani Ret Plaformu, TÖP, Alınteri, Devrimci Proletarya, ESP, EMEP, Ekmek ve Özgürlük, Mücadele Birliği ve UİDDER bu koldan kortejler oluşturarak miting alanına sloganlarla geldiler.

Ayrıca direnişteki Marmaray işçileri de bu kolda toplanarak Newroz’a katıldılar.

Komünistler eyleme “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği / BDSP” pankartı, BDSP flamalarıyla ve kızıl bayraklarla katıldılar. Devrimci Liseliler Birliği ise, “Bijî Newroz bijî sosyalizm” pankartıyla mitingdeki tek liseli korteji oldu.

Mitingde gençliğin katılımının yoğun olduğu gözlenirken, Kürt kitlesinin devrimci - ilerici yapıların kortejlerine geçtiğimiz yıllara oranla daha ilgili olduğu gözlendi. Özellikle TEKEL direnişinin yarattığı etki alanda hissedildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Newroz ateşi Kurfalı’daydı

Newroz 21 Mart günü Kartal’ın Kurfalı Mahallesi’nde coşkulu bir etkinlikle kutlandı.

Kartal Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından örgütlenen etkinliğe, hafta boyunca el ilanları ve ozalitlerle çağrılar yapıldı. Komünistler alana “Bijî Newroz, halkların kardeşliği, işçilerin birliği!/ Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu” yazılı ozalitleriyle mahallede bir yürüyüş gerçekleştirerek girdi. Etkinliğe yaklaşık 70 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Kartal

 

Diyarbakır

Kürdistan’daki Newroz kutlamalarının en görkemlisi Diyarbakır’da gerçekleştirildi.

Newroz kutlamasında Öcalan’ın muhatap alınması, silahların susması ve BDP ile müzakereye başlanması çağrısı yapıldı. Kutlamada yapılan konuşmalarda ayrıca çözüm için Öcalan’ın ev hapsine alınması ve yeni anayasa hazırlanması gerektiği söylendi.

Aralarında kapatılan DTP’nin Eşbaşkanı Ahmet Türk, BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTP eski milletvekili Aysel Tuğluk, Leyla Zana’nın da bulunduğu protokolde BDP’liler ulusal kıyafetlerle yer aldılar. Kitleselliği ile dikkat çeken Diyarbakır Newroz’u yapılan konuşmalarla devam etti.

DEP eski Milletvekili Leyla Zana, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kapatılan DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, DTP’nin yasaklı milletvekili Aysel Tuğluk, Barış ve Demokratik Çözüm Grubu Sözcüsü Mehmet Şerif Gençdal meydana kurulan dev platformdan yüzbinlerce kişiye seslendiler.


İzmir

İzmir’de bu yıl Newroz BDP’nin ve diğer sol kurumların ortak çağrısıyla gerçekleşti. Toplanma yeri ise Buca Hipodrom arkası olarak belirlendi. BDP üyeleri alanda buluşurken sol kurumlar Şirinyer Tansaş önünde buluşup yolu tek taraflı trafiğe kapatarak yürüyüş gerçekleştirdiler.

Aralarında BDP, EMEP ÖDP, SDP, ESP, EHP, Ekmek ve Özgürlük, ÇHD, İHD Ege 78’liler Derneği, Mücadele Birliği, DHF, Alınteri ve diğer sol siyasi grupların yer aldığı bileşenler tarafından örgütlenen Newroz programı kortejlerin alana girmesinin ardından başladı.

Kürsüden BDP İl eşbaşkanları Mukkaddes Kubilay ve Yusuf Kaya, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Varlı, SDP, ESP ve ÖDP adına konuşmalar yapıldı. Ayrıca bir TARİŞ bir de TEKEL işçisi direniş süreçleriyle ilgili konuşmalar yaptılar. İşçilerin konuşmasından sonra kürsüye BDP Mardin Milletvekili Emine Ayna çıktı ve “Kürt halkı için Newroz direnişin ta kendisidir” dedi.

Komünistlerin merkezi Newroz’a katılımı sınırlı oldu. Yürüyüşte ve alanda “Yaşasın Halkların Kardeşliği/ Özgürlük Eşitlik Gönüllü Birlik/ BDSP” pankartı açıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir


Güzeltepe’de Newroz coşkusu

21 Mart Pazar akşamı İzmir Güzeltepe’de Newroz kutlaması coşkulu bir biçimde gerçekleştirildi. BDP tarafından örgütlenen ve BDSP’nin de destek verdiği Newroz’a yaklaşık 300 kişi katıldı.

BDSP’liler “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşiliği / BDSP” pankartı açarak ve kızıl bayraklar taşıyarak coşkulu sloganlar eşliğinde Newroz alanına yürüdüler.

Program Newroz ateşinin yakılmasıyla başladı. Oldukça coşkulu geçen kutlama, Herne Peş marşı ve sloganlarla son buldu.

Kızıl Bayrak / İzmir


Ankara

Ankara’da Barış ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla Newroz kutlaması gerçekleştirildi. 21 Mart Pazar günü Sıhhiye Toros Sokak’ta bir araya gelen kurumlar Kolej Meydanı’na yürüdü.

Kortejin önünde “Barış, demokrasi, özgürlük ve halkların kardeşliği için Newroz piroz be! Newroz kutlu olsun!” yazılı platform pankartı taşındı. Eyleme BDP, SDP, SP, EHP, EMEP, 78’liler Girişimi, Halkevleri, ESP, PSAKD, SDH, KÜRD-DER, BDSP, Partizan, DHF, Kaldıraç, KÖZ, TÜM-İGD, KESK’e bağlı SES, BES, Ankara Dersimliler Derneği ve ÖDP katıldı. Bu arada KESK pankartının önünde “Yönetim Kurulu üyemiz Seher Tümer serbest bırakılsın” pankartı taşındı.

BDSP ise “Kürt ulusuna özgürlük, eşitlik, kardeşlik, gönüllü birlik” pankartıyla yürüyüşte yer aldı.

Miting programı saygı duruşuyla başladı. Newroz ateşi mitinge gelen kurumların temsilcileri tarafından yakıldı. Kürsüden ilk olarak platform adına ortak basın açıklamasını tertip komitesi başkanı Hüseyin Cevher okudu. Ardından Kürt-Der, Barış anneleri adına Kürtçe konuşmalar yapıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara


Mamak’ta Newroz yürüyüşü

Ankara Mamak’ta BDSP, DHF, Partizan, Halk Cephesi, Aka-Der ve Devrimci Proletarya tarafından örgütlenen Newroz eylemi Tekmezar Hacı Bektaş-ı Veli Parkı önünde buluşulması ile başladı. En önde yer alan “Newroz İsyandır, İsyanı büyütelim” pankartı arkasında kurumlar kendi pankartlarıyla yer aldı.

Açıklamada Newroz’un halkların zulmün karşısındaki onurlu direnişlerinin sembollerinden biri olduğu söylendi.

Kürt ulusuna yönelik inkar, imha, asimilasyon politikalarına değinilen açıklamada her yerde direnenleri ve direnişleri yok etmek için azgınca saldırıların, gözaltıların yapıldığı belirtildi. F tipi hapishaneler ve tecrit uygulamasının da işlendiği metinde Engin Çeber, Alaattin Karadağ ve Aydın Erdem’in sokak katledilmeleri hatırlatıldı.

Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eyleme sınıf devrimcileri “Kürt ulusuna özgürlük, eşitlik, kardeşlik, gönüllü birlik” şiarlı pankart ile katıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara


Adana

Newroz, 20 Mart günü on binlerin katılımıyla Mimar Sinan Açıkhava Tiyatrosu’nda kitlesel ve coşkulu bir şekilde kutlandı.

Binlerce insanın geleneksel giysiler içinde geldiği kutlamalar geçtiğimiz yılı aşan bir kitlesellikle, Kürt kadınlarının ve gençlerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.

50 bini aşkın kişinin katıldığı Newroz etkinliğine BDP adına Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır ve BDP Eşbaşkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan da katıldı.

Tertip komitesi adına yapılan konuşmanın ardından BDP Adana İl Başkanı, Devrimci İşçi Partisi Adana İl Başkanı, EMEP ve ESP yöneticileri söz aldılar.

Konuşmalarda son dönemde Kürt halkına dönük devlet terörü protesto edilirken, TEKEL işçilerinin direnişi de bütün konuşmalarda yer buldu. Bir TEKEL işçisi sahneye çıkarak TEKEL işçileri adına kitleyi selamladı. Bu sırada TEKEL direnişinde yaşamını yitiren Hamdullah Uysal ve onun şahsında emek mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşu gerçekleştirildi.

BDP adına konuşan Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır çözüm isteniyorsa bunun muhatabının Kürt halkı olduğunu ancak bunun görmezden gelindiğini ve yaşanacakların sorumlusunun AKP olacağını söyledi.

Oldukça coşkulu ve bir bayram havasında kutlanan Newroz’a birçok devrimci kurum pankart ve flamalarıyla katıldılar. Komünistler de kutlamalara “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği! / BDSP” pankartıyla katıldılar.

Kızıl Bayrak / Adana


Şakirpaşa’da ortak Newroz eylemi

BDSP, Devrimci Proletarya, Emek ve Özgürlük Cephesi ve Halk Cephesi tarafından 21 Mart günü Şakirpaşa’da gerçekleştirilen bir eylemle Newroz kutlandı. Yapılan konuşmada, Newroz’un ezilen halkların baskı ve zulme karşı direnişi büyüttüğü bir gün olduğu ifade edildi.

Kızıl Bayrak /Adana


Bursa

Newroz, Bursa’da coşkuyla kutlandı. Sabahın erken saatlerinden itibaren Gökdere Meydanı’ndan Newroz alanına çeşitli kollardan yaklaşık 5 bin kişi geldi.

Kutlamada tertip komitesi adına yapılan açıklamada, Kürt sorununda kritik bir dönemden geçildiği hatırlatıldı. AKP hükümetinin “açılım”ı eleştirildi.

Açıklamada, sistemin Kürt halkına on yıllardır baskı ve asimilasyon politikalarını, yoksullara açlığı ve işsizliği, işçilere sendikasızlığı ve güvencesizliği dayattığı, azınlıkların haklarının ise tanınmadığı söylendi.

TEKEL işçilerinin Demirci Kawa’nın ruhunu yaratarak, Kürt, Türk, Laz, Çerkez işçilerle birlikte işçilerin birliğinin ve halkların kardeşliğinin simgesi olduğu belirtildi.

Ardından BDP Bursa İl Başkanı, BDP Meclis Üyesi Kemal Peköz de konuşmalar gerçekleştirdi.

Alanda “Demokratik vatan-ulus-cumhuriyet-anayasa!”, “Ortak vatanda özgür birliktelilik!”, “Newroz ateşi ile özgürlüğe, barışa, kardeşliğe yürüyelim!”, “Ya gerçek demokrasi, ya hiç!”, “Çözüm operasyonlarda değil! Çözüm ateşkes, diyalog ve barıştadır! / BDP Bursa İl Örgütü” şiarlı pankartlar açıldı.

Newroz kutlaması için Demirtaşpaşa Metro İstasyonu’nda bir araya gelen ve aralarında BDSP’nin de bulunduğu ilerici ve devrimci kurumlar ise  kutlamanın yapılacağı Gökdere Meydanı’na gerçekleştirdikleri yürüyüş ile girdiler.

BDSP Newroz kutlamasına “Newroz Piroz be! Özgürlük, eşitlik, gönüllü birlik!/BDSP” pankartı ile katıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa


Manisa

Newroz Manisa’da da coşkuyla kutlandı. Horozköy Yeni Pazar yerinde Manisa’nın ilçelerinden gelen Kürt emekçilerinin toplanmasıyla başlayan etkinlikte gençlerin katılımı dikkat çekti.

Program, Teptip Komitesi (BDP, EMEP, ÖDP) adına yapılan konuşmayla başladı. Mitinge destek veren Eğitim Sen, BES ve Manisa İşçi Birliği Derneği’nin isimleri kürsüden duyurulurken Newroz ateşi, Tertip komitesi ve destekçiler ateş başına çağrılarak yakıldı.

İlk konuşmayı yapan BDP Manisa İl Başkanı’nın ardından Tertip Komitesi bileşenleri adına birer temsilci sırasıyla kürsüden söz aldı. ÖDP, EMEP adına yapılan konuşmalarda “Kürt sorununun demokratik, barışçıl çözümü” vurgusu öne çıktı.

TEKEL direnişine de yer verilen konuşmaların ardından Newroz mesajları okundu.

Kızıl Bayrak / Manisa


Kocaeli

Newroz, Kocaeli Emek ve Demokrasi Platformu tarafından Kocaeli’de kutlandı.

Newroz kutlaması için Merkez Bankası önünde biraraya gelen sendikalar, siyasi partiler, ilerici ve devrimci kurumlar buradan kutlamanın yapılacağı Perşembe Pazarı’na kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Açılış konuşmasını Eğitim Sen Kocaeli Şube Başkanı Veysel Kaplan yaptı.

Kaplan yaptığı konuşmada Newroz’un halkların kardeşliğinin, emekçilerin birliğinin adı ve adresi olduğunu söyledi. Veysel Kaplan’ın konuşmasının ardından kurumların başkan ve temsilcileri kitleye seslendi.

Kutlamada Newroz ateşini Mazlum Doğan’ın anne ve babası yaktı.

2 bin kişinin katıldığı kutlamaya BDSP, ESP, EHP, BDP, EMEP, ÖDP, DÖH, Halkevleri, KESK, Egitim Sen katıldı.

Kızıl Bayrak / Kocaeli


Kürdistan illeri

Newroz Kürdistan illerinde büyük bir coşkuyla kutlandı. Kürt halkı kutlamalara yöresel kıyafetleriyle katılırken yapılan konuşmalarla Kürt siyasetçilerine dönük saldırılar kınandı. Kürt özgürlük mücadelesinin şehitlerinin fotoğrafları kutlama alanlarında yer aldı.

Hakkari’de Newroz kutlamalarında alanda “Mezopotamya’da yaşanların sesi ROJ susturulamaz”, “Kürt sorunu tutuklamalarla değil. diyalogla çözülür”, “Kürt sorununda muhatap Öcalan’dır”, “Savaşla değil diyalogla çözüm”, “Önder APO’nun Newroz’unu kutluyoruz” pankarları açıldı.

Iğdır’da kutlamalar Kantar Meydanı’nda yapıldı. Alana Kürt Siyasetçi Orhan Doğan ile Tutuklu belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş’in dev posterleri ve “Demokratik anayasa demokratik ulus” pankartı asıldı. Newroz ateşini BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ile Belediye Başkan vekili Hüseyin Malk ve BDP yöneticileri beraber yaktı.

BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, askeri ve siyasi operasyonlarla Kürt sorununun çözülemeyeceğini belirtti.

Ağrı’da alanda “Newroz piroz be”, “Özgürlük günü olan Newroz piroz be”, “Dilimiz onurumuzdur”, “Kimse güneşimizi karartamaz” pankartları açıldı. Newroz ateşinin yakılmasından sonra ilk konuşmayı yapan BDP İl Başkanı Halil Aksoy, AKP’nin Kürt açılımının Kürt halkına yönelik baskı ve soykırıma dönüştüğünü vurguladı.

Kars’ın Kağızman ilçesinde binlerce kişinin katlımıyla gerçekleşen Newroz kutlamalarında alanda “Siyasi irademe dokunma”, “Dün Halepçe bugün Kelepçe”, “Newroz piroz be” pankartları açıldı.

Van’ın Muradiye ilçesinde ilk kez yapılan Newroz kutlaması binlerce kişinin katılımıyla belediye garajında yapıldı. Alana üzerinde hasta tutukluların isimlerinin bulunduğu “Ölümü bekliyorlar haberiniz var mı?”, “Newroz kardeşliktir”, “Taş atan çocuklar serbest bırakılsın”, “Anadilde eğitim hakkı”, “Ana ve aşk tanrıçasının diyarında güzellik ve zekânın yaratıcısına bin selam” pankartları asıldı.

Tertip Komitesi Başkanı Ahmet Baygümüş bir konuşma yaptı.

Muş’un Bulanık ilçesinde gerçekleştirilen Newroz kutlamasında DTP’nin kapatılmasını protesto ederken katledilen Necmi Oral ve Kemal Ağca’nın dev posterleri taşındı ve “Necmi ve Kemal yoldaşlar ölümsüzdür. Onların yolunda milyonlarız” pankartı açıldı. Kutlamada BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da konuşma yaptı.

1990’lı yıllarda adı Newroz ile özdeşleşen Şırnak’ta on binlerin katılımıyla Newroz kutlamaları yapıldı. Kutlamalar, Ömer Kabak Meydanı’nda gerçekleştirilirken alanda “Ne ölmek ne öldürmek yaşa ve yaşat”, “Botanın asi duruşuyla Cudi’de yükselen barış haykırışıyla güneşin yürek yakan sıcaklığıyla onurlu duruşu sergileyen özgür kadınları selamlıyoruz”, “Ana ve aşk tanrıçalarının diyarında güzellik ve zekanın yaratıcılarına bin selam” , “Demokratik ulus, Demokratik vatan, Demokratik Anayasa, Demokratik Cumhuriyet” pankartları asıldı.

Ayrıca 1992 Newroz’unda öldürülen Bişenk Anık’ın dev posteri ve “Newroz pîroz be”, “Newroz berxwedana Mazlumane” pankartları da alanda açıldı.

Cizre’de Newroz kutlamlarının yapıldığı alanda Enes Ata, Uğur Kaymaz ile Ceylan Önkol’un fotoğraflarının olduğu ve Kürtçe “Demokratik Vatan, Demokratik Ulus, Demokratik Cumhuriyet, Demokratik Anayasa” ile “Newroz Piroz Be” yazılarının yer aldığı dev pankartlar asıldı.

Tertip Komitesi Başkanı İbrahim Erkul yaptığı konuşmada, 2010 Newrozu’nun Kürt halkının özgürlük mücadelesinin finali olacağını söyledi. Kutlamada, Diyarbakır D Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak’ın mesajı okundu.


Mersin’de Newroz kutlaması

Mersin’deki Newroz kutlamaları Metropol miting alanında yapıldı.

Newroz ateşinin yakılmasıyla başlayan kutlamalarda alana “Özgür yurttaşla özgür kentlere”, “Daha çok kadın daha çok demokrasi”, “Siyasi soykırımlar durdurulsun, tutuklananlar serbest bırakılsın”, “Newroz jiyan a azad e”, “Newroz güneşin güler yüzüdür”, “Rebertiya azad, xweseriya azad”, “Newroz Mazlumların direnişidir” pankartları asıldı.

Konuşmalarda, Newroz kutlamalarının bir referanduma işaret ettiği ve bu referandumun artık dikkate alınması gerektiği belirtildi.


Isparta

Isparta’da Newroz, Gülistan Meydanı’nda coşkulu bir etkinlikle kutlandı. Program İzmir BDP Parti Meclisi üyesinin konuşmasıyla başladı. Antalya ve Isparta İl Başkanlarının konuşmalarıyla devam etti. Konuşmalarda sıklıkla barış vurgusu yapıldı.

Newroz kutlamalarına devrimci ve ilerici güçler de destek verdi.

Kızıl Bayrak / Isparta


Varto’da Newroz kutlaması

Newroz bayramı Muş’un Varto ilçesinde de kutlandı. Newroz’a BDP Varto İlçe Başkanı Sırrı Sever, Varto Belediye Başkanı Gülşen Değer ve BDP eski Genel Başkanı Demir Çelik de katılarak konuşmalar yaptılar. Kutlamaya Eğitim Sen, SES, Tüm Bel-Sen, DİVES ve Genel-İş de destek verdi.