26 Mart 2010
Sayı: SİKB 2010/13

 Kızıl Bayrak'tan
Mücadele yolunda güçlü ve örgütlü yürümek için 1 Nisan’ı kazanmalıyız!
AKP hükümeti stand-by anlaşması yerine OVP ile yola devam edecek
Erdoğan’dan kaçak Ermenilere sınırdışı etme tehdidi
MİB: “Bizden çaldıklarınızı
geri alacağız!’’
Türk-İş’ten 78 günlük
ihanetin savunusu
İşçi ve emekçi hareketinden
TÜBİTAK direnişçisi Aynur Çamalan’la direniş süreci üzerine konuştuk
TARİŞ’te tek çare
direniş ve mücadele
Direnişçi TEKEL işçileriyle
1 Nisan Ankara buluşması
üzerine konuştuk
Sınıfsal öfke ve
kin birikiyor - Volkan Yaraşır
TEKEL Direnişi’nin geleceği
işçi sınıfının geleceğidir!
İşçi-öğrenci TEK-EL, tek yumruk!
Yerel işçi bültenleri genel grev-
genel direnişi örgütlemeye çağırıyor!
Gençliğin Newroz eylemlerinden
DLB faaliyetlerinden..
Emperyalistler dolaylı görüşmeleri başlatma çabalarını sürdürüyor
Sermayenin yoğunlaşması,
silahlanma ve sefalet
Avrupa’da Newroz kutlamaları
Türkiye’de demokratikleşme
sorunu hakkında kısa notlar…- 5 -
M. Can Yüce
Sermaye devleti cüceleşirken...
Devrimci ve Demokratik Yapılar
Arasi Diyalog ve Çözüm
Platformu’ndan açıklama
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi-öğrenci TEK-EL, Tek yumruk!

İstanbul Çekmeköy Mehmetçik Lisesi’nde 26 Şubat Perşembe günü TEKEL işçilerine destek eylemi yaptıkları için 24 öğrenciye soruşturma açılmış, bu 24 öğrencinin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kararı ile 16 Mart günü okulla ilişiği kesilmişti.

Mehmetçik Lisesi öğrencileri tarafından tepkiyle karşılanan bu uygulama 19 Mart günü yapılan eylemle protesto edildi. Mehmetçik Lisesi öğrencileri atılan 24 arkadaşının okula geri dönmesi ve okul idaresinin bu tutumuna karşı tepki göstermek için okul önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

TEKEL işçilerine destek veren öğrencilerin böylesi bir saldırıya uğraması bu kez de TEKEL işçilerinin öğrencilere destek vermesini koşulladı. TEKEL işçilerinin yanısıra açıklamaya destek veren kurumlar ve kişiler sermayenin saldırılarına karşı oldukça anlamlı bir dayanışma örneği sergilediler. Sarıgazi’deki ilerici ve devrimci kurumlar, üniversite öğrencileri, farklı liselerde okuyan öğrenciler, öğrenci velileri ve sendikaların da destek verdiği eylemde 3 otobüsle gelen yüzlerce TEKEL işçisi de yer aldı.

Okulun dışında toplanan kitle, öğrencilerin çıkış saatini beklerken sloganlar ve alkışlarla seslerini öğrencilere duyurmaya çalıştılar. Bu sırada okul önünde barikat kuran polis, kapıları kapatarak öğrencilerin dışarı çıkmasına izin vermedi. Ancak birçok öğrenci okul kapısından atlayarak dışarıda bekleyen kitleye karıştı. İçeride kalan öğrenciler ise kapıya yüklenerek dışarıya çıkmaya çalıştı.

Dışarıda alkışlar ve sloganlarla kapının açılması beklenirken, okulun penceresinden atılan kuşlar kitleyi oldukça coşturdu. Atılan kuşlarda TEKEL işçilerinin mücadelesini destekleyen şiarlar yer alıyordu. Kuşlamalardaki “Mehmetçik Lisesi TEKEL İşçisiyle Dayanışma Platformu” imzası ise öğrencileri baskı altına almak isteyen egemenlere karşı anlamlı bir yanıt oluşturdu.

Öğrencilerin kararlılığı ile kapının açılmasının ardından basın açıklaması sloganlar eşliğinde başladı. “Soruşturmalar durdurulsun, atılan öğrenciler geri alınsın” pankartının açıldığı eylemde okul idaresi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü için hazırlanan temsili tasdiknameler dikkat çekti. Tasdiknamede şu ifadeler yer aldı: “TEKEL direnişini destekleyen Mehmetçik Lisesi öğrencilerinin okuldan atılarak eğitim öğretim haklarının ellerinden alınması nedeniyle okul idaresine ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne verilmiştir. / Mehmetçik Lisesi Öğrencileri ve Aileleri”

Aileler adına gerçekleştirilen açıklamada soruşturmaların durdurulmasını ve atılan 24 öğrencinin derhal geri alınması istendi.

Eylemde, Eğitim-Sen 2 No’lu Şube, Tek Gıda-İş Sendikası Cevizli Şubesi, DİSK ve öğrencilerin avukatları adına birer konuşma yapıldı.

Basın açıklamasına Ertuğrul Gazi Lisesi’nden gelen öğrenciler de açtıkları pankartla destek verdiler.

Basın açıklamasının arkasından kitle sloganlar eşliğinde buradan Sarıgazi Cemevi önüne kadar yürüdü. Burada yapılan kısa bir konuşmanın ardından eylem sona erdi.

Mehmetçik Lisesi’ndeki öğrencilerin büyük çoğunluğunun oluşturduğu eyleme 1000’i aşkın kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Ümraniye



Cezaevlerinde hak gaspları sürüyor...

Hücrelerde hak ihlalleri sürüyor!

Adana’da her hafta hasta tutsakların serbest bırakılması ve zindanlarda işkenceye son verilmesi talebiyle yapılan eylemlerden biri daha 19 Mart günü İnönü Parkı’nda gerçekleştirildi.

Eylemde; cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlü sayısının 118 bini aştığı ve bunlardan 50 kadarının kanser hastası olduğu ifade edilerek bu tablonun hapishanelerdeki tecrit uygulamasının bir sonucu olduğu ifade edildi.

Açıklamanın devamında Ümit İlter, Taylan Cintay, Deniz Yıldız ve Cengizhan Pilav isimli tutsakların giderek kötüleşen sağlık durumlarına ve gördükleri işkencelere değinilerek Taylan Cintay’ın yazdığı mektuptan bir bölüm okundu.

Kızıl Bayrak / Adana


Bakırköy Kadın Hapishanesi’nde hak gasplarına son!

İHD Cezaevi Komisyonu, TUAD ve TUYAB, Bakırköy Kadın Hapishanesi’nde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekmek için, 19 Mart günü hapishane önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Bakırköy Cezaevindeki hak gasplarına son, tedavi hakkı engellenemez” pankartının açıldığı eylemde ortak açıklamayı yapan Sevim Kalman, 2008 yılının başında açılan Bakırköy Kadın Hapishanesi’nde açıldığı günden bugüne hak ihlallerinin yoğun şekilde devam ettiğini belirterek, hapishanelerde mahpusların haklarının korunmasını istedi.

Kalman, hasta tutsakların tedavilerinin ve hastaneye sevklerinin engellendiğini belirtti. Türkçe bilmeyen mahpusların tedavilerinin engellendiğini, Kürtçe ya da başka dil bilen mahpusların tercümanlık taleplerinin ise geri çevrildiğini söyledi.

Açık ve kapalı görüşlerde, görüşe giden mahpus yakınlarına onursuz arama dayatıldığını, çocuk, genç, yaşlı, kadın, erkeklerin neredeyse çırılçıplak soyularak, onursuzca arandığını söyleyen Kalman, diğer hak gasplarına ilişkin ise fotoğraf çektirmenin, radyo almanın yasak olduğunu, bazı kırtasiye malzemelerinin alımının engellenerek iletişim hakkının kısıtlandığını, gelen mektupların geç verildiğini, gönderilenlerin ise geç gönderildiğini söyledi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Ankara: “Tecrite son!”

Hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle Ankara Yüksel Caddesi’nde her cuma akşamı gerçekleştirilen eylemlerin sonuncusu 19 Mart günü yapıldı.

Basın açıklaması Mehmet Özer tarafından devrimci tutsak Ümit İlter’in bir şiirinin okunmasıyla başladı. Ardından okunan basın metninde, hasta tutsaklardan Ümit İlter ve Abdullah Akçay’ın sağlık sorunlarının giderek daha da ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çekildi. AKP’nin demokratik açılım projelerinin yalan olduğu, demokrasiden bahsedilirken devrimci tutsakların tecrit koşullarında ölüme mahkum edildiği ifade edildi. Tecritin son bulması ve hasta tutsakların serbest bırakılması talep edildi.

Kızıl Bayrak / Ankara