16 Nisan 2010
Sayı: SİKB 2010/16

 Kızıl Bayrak'tan
Taksim kararlılığı kazandı
Liberal reformistler sendika ağalarının gerisine düştüler!
Erdoğan savaş baronlarının
huzuruna çıktı!
Metal İşçileri Birliği MYK’sının
Nisan Ayı Toplantısı Sonuçları
Akkardan’da uzlaşmacı-icazetçi
çizginin iflası
Baskı ve teröre rağmen
Ankara’da yaygın çalışma
Ahmet Türk’e saldırı yaygın protestolarla karşılandı 
BDSP’nin 1 Mayıs faaliyetlerinden.
İşçi ve emekçi hareketinden
TKİP 1 Mayıs’a çağırıyor!.
1 Mayıs ve 26 Mayıs
üzerine konuştuk
İzmir Emek ve
Mücadele Platformu kuruldu
EKK, işçi ve emekçi kadınları
mücadeleye çağırıyor..
Eğitim sisteminin gurur(!) tablosu
YTÜ’de direniş sürüyor!
İnsanca yaşanabilir kentler için sosyalizm!
MMO’da seçim süreci tamamlandı..
Sosyal-İş’ e üye olduğu için işten atılan Avukat Cem Gök ile konuştuk
Kırgızistan’da halk ayaklanması
ABD destekli yönetimi yerle bir etti!
9. BİR-KAR Gençlik Kampı gerçekleştirildi
Her kıtada grev var!
Kuzey Kürtleri’nin traji-komik paradoksları… - M. Can Yüce
kizilbayrak.net 1 Mayıs 2010 özel sayfası yayında.
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal İşçileri Birliği MYK’sının Nisan Ayı Toplantısı Sonuçları

Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Nisan ayı toplantısını gerçekleştirdi. Toplantının gündemi şu başlıklardan oluşuyordu:

- 1 Mayıs ve 26 Mayıs grevine hazırlık

- İşkolunun gündemi

- Bülten üzerine değerlendirme ve planlama


- 1 Mayıs ve 26 Mayıs’a hazırlık:

1- 1 Mayıs’a ve 26 Mayıs’a hazırlık, bugün tüm çalışmaların merkezinde ve önündedir. Çünkü bu süreç mücadelenin ve örgütlenmenin tüm boyutlarını kesmekte ve belirlemektedir. Bu anlayışla hem tek tek fabrikalarda, hem de daha genel zeminlerde, yapılacak her işte, atılacak her adımda, 1 Mayıs’ı kazanarak 26 Mayıs’a yürümek perspektifi ve sorumluluğuyla hareket etmeliyiz.

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs’ın tarihsel çağrısını mücadelenin güncel gereklerine uyarlamalı, hem ön sürecinde hem de 1 Mayıs alanında bunu gözeten bir tutum almalıyız. Hedefimiz 1 Mayıs’ı tarihsel anlamına uygun bir ruhla, kitlesel bir katılımla ve militan bir coşkuyla kutlamaktır. Hazırlıklarımızı bu hedef doğrultusunda tam bir seferberlik ruhuyla yapmalıyız.

Merkezi Yürütme Kurulu, tüm metal işçilerini bu doğrultuda sorumluluk almaya çağırmaktadır.

2- Bu amaçla yürütülecek çalışmaların taktik politik, eylem ve örgütlenme hattı konusunda, Yürütme Kurulu’nun Mart ayı toplantısında konulan çerçeve geçerliliğini korumaktadır. Özetleyerek yinelersek; görev, işçi sınıfının bilincini geliştirmek, tabandan örgütlülüğünü geliştirmek ve eylemli bir süreç içerisinden geçerek 1 Mayıs’a olabildiğince kitlesel, olabildiğince militan bir ruhla ve olabildiğince örgütlü bir tarzda çıkabilmektir. Bu süreçte başarının ölçütü, bu gündemlerle yapılacak işçi toplantılarının sayısı olacaktır.

Bu çerçeve ile sıkı sıkıya bağlantılı olmak üzere Merkezi Yürütme Kurulu, bileşenleri başta olmak üzere tüm ilerici ve öncü metal işçilerini, fabrikalardan başlayarak ortak mücadele platformlarında yan yana gelmeye çağırmaktadır.

3- Merkezi Yürütme Kurulu yine bu anlayışla 1 Mayıs alanlarına fabrika pankartlarıyla katılma çağrısını yinelemektedir. Bu katılım biçimi, tabandan örgütlenme ve inisiyatif alma, mücadeleyi tabana yayma bilinci ve sorumluluğu demektir.

4- Fabrika pankartlarıyla katılım, mücadele ruhu ve şiarları konusunda tam bir bütünlükle tamamlanmalıdır. Bu anlayışla, özgün sorunların işlendiği pankart ve dövizlerin yanısıra, tüm bir işçi sınıfının isteği ve hedefi olan genel grev-genel direniş şiarını taşıyan pankart ve dövizler taşınmalıdır. Pankart ve dövizlerle birlikte atılacak sloganlarda da 26 Mayıs’ta genel greve çıkma kararlılığı ortaya konulmalıdır.

5- Merkezi Yürütme Kurulu, tüm bunlar için sendika yönetimlerini görev almaya zorlamak gerektiğini düşünmektedir. Bununla birlikte, 1 Mayıs alanları ve kürsülerinde, işçilerin mücadele coşkusu ve kararlılığı en dolaysız biçimde yansımalıdır. Bu, söz ve yetkinin işçilere, somutta da direnişçi işçilere bırakılması anlamına gelmektedir. Merkezi Yürütme Kurulu, bu hakkı kazanmak üzere başta metal işçileri olmak üzere tüm işçi ve emekçileri sendika yönetimleri üzerinde örgütlü bir basınç uygulamaya çağırmaktadır.

6- Merkezi Yürütme Kurulu, 1 Mayıs’tan hemen sonra yapılmak üzere 1 Mayıs’ın sonuçlarını değerlendirerek 26 Mayıs’a yönelik yapılacak hazırlıkları planlamak üzere kitlesel işçi toplantıları gerçekleştirmeyi hedeflemektedir.


- İşkolunun gündemi:

1- Merkezi Yürütme Kurulu, işkolunda yaşanan bir dizi gelişmenin Mart ayı toplantısında yapılan tespitleri değiştirebilecek nitelikte olmadığına inanmaktadır. Öyle ki, krizin faturasını metal işçisine ödeten metal kapitalistleri, başarı tabloları sunmaya devam ederken, metal işçilerine haklarını vermeme kararlılığında olduklarını her fırsatta gösteriyorlar. Dahası yeni hak gasplarına hazırlanmaktan da geri durmuyorlar. Bunun karşılığında sendikaların durumunda da bir değişiklik yok. Türk Metal, her türlü mücadele filizini ezmek üzere olağan çalışmasını sürdürüyor. Birleşik Metal-İş ise şu durumda savunma, elindekini koruma derdinde. Çelik-İş yönetimi ise ihanet batağında, sessiz-sedasız üye sayısını büyütmek için nokta vuruşlar yapmaya çalışıyor.

2- MESS Grup TİS’leri artık işkolunun ana gündemidir. Tüm taraflar bu gündeme bağlı olarak hazırlıklarını sürdürüyor ve mevzileniyor. Ancak bununla birlikte TİS sürecini metal işçilerinin gündeminden uzak tutmak ve böylelikle beklentilerini en aza indirmek için özen gösteriyorlar. Bunun için kamuoyuna açık hiçbir platformda yapılmış, TİS’lerle ilgili herhangi bir açıklama ve beyanları yoktur. Fabrikalarda da durum bundan farklı değildir. Bu tablonun tek istisnası kısmen de olsa Birleşik Metal’dir. Ancak önceki TİS süreciyle karşılaştırıldığında BMİS yönetimi cephesinden de yapılanlar sınırlı ve prosedür gereğidir. Bunun böyle olmasında önceki TİS döneminde iddialarının gerisine düşmüş olmanın özel bir rolü vardır. Eğer tabandan güçlü bir mücadele ve örgütlenme isteği geliştirilmezse, onlar payına bu görüntünün değişmesi çok zordur.

3- Diğer taraftan MESS Grup TİS süreci, 1 Mayıs ve 26 Mayıs sürecinden bağımsız değil, bu süreçle iç içe geçmiştir. Öyle ki, 1 Mayıs ve 26 Mayıs’ı kazanmak, TİS sürecini kazanmanın yolunu açacaktır. Başarıyla örgütlenmiş bir genel grev, TİS sürecinde kazanmak için gerekli olan maddi ve moral donanımları da ortaya çıkaracaktır. Bu, grev yapma inancı ve kararlılığının pekiştirilmesi, bunun için gerekli deneyim ve örgütlülüğün temellerinin oluşturulması demektir.

Şöyle ki, genel grev-genel direniş hedefine bağlı olarak örgütlenmesi hedeflenen ortak mücadele platformları, 26 Mayıs’tan sonra TİS kapsamında olsun olmasın, sendikalı olsun ya da olmasın metal işçilerinin MESS’e karşı ortak mücadele platformları olarak yaşamaya devam edecektir.

İşte bu nedenle bugün 1 Mayıs ve 26 Mayıs yolunda yapılacak hazırlıklar çok daha büyük bir anlam kazanmıştır. Eğer bu süreç içerisinde metal işçileri saflarını toparlar ve mücadele kapasitesini yükseltebilirlerse, TİS sürecine anlamlı bir ön hazırlık yapılmış olacaktır. Bu durumda da, 26 Mayıs’tan sonra metal işçileri işçi sınıfının öncü bölüğü olarak mücadele bayrağını güvenle taşıyabilecektir.

Metal İşçileri Birliği, 1 Mayıs ve 26 Mayıs hazırlıklarını bu perspektif ışığında yapacaktır.

Merkezi Yürütme Kurulu ayrıca, bu düşünceleri metal işçilerine taşımak amacıyla 1 Mayıs alanlarında kullanılmak üzere bir bildiri hazırlayacaktır.

4- Merkezi Yürütme Kurulu ayrıca, TİS hazırlıkları kapsamında daha önce aldığı somut eylem ve etkinlik kararlarını gözden geçirmiştir.

Bu dönem içerisinde kararı alınan Otomotiv Sanayicileri Derneği (OSD) Genel Kurulu sırası yapılan “Çaldıklarınızı geri alacağız” eylemi anlamlı ve başarılıdır. MİB’in de işlevine uygun bir rol oynaması açısından bu eylemler çoğaltılmalıdır.

5- Sürece yönelik güçlü bir hazırlık yapmak ve güçlü bir ilk müdahalede bulunmak amacıyla gündeme alınan TİS Sempozyumu hazırlıkları da değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirme sonucunda henüz planlananın gerisinde olunduğu sonucuna varılmış ve çalışmaların hızlandırılması gereğinin altı çizilmiştir.

6- Daha önce kararlaştırılmış bulunulan sendika broşürlerinin kullanılması TİS çalışmalarını ayrıca güçlendirecektir. Bu nedenle broşür hazırlıklarını hızlandırmamız yerinde olacaktır. Bu amaçla, Mayıs ayı toplantısında broşürlerle ilgili yapılacak ön hazırlıklar masaya yatırılacaktır.


- Bülten:

1- Bir süredir Türk Metal adına Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu fabrikalarda örgütlenme(!) çalışması yapan Ziya Yılmaz’ın, bu tutumunu teşhir eden bültenimizin yayınını hazırlayan Eksen Yayıncılık Yazı İşleri Müdürü ile birlikte BMİS yönetimi ve bazı sol yazarlar hakkında dava açma yoluna gittiği öğrenilmiştir. Konuyu değerlendiren Merkezi Yürütme Kurulu, bu hainin girişiminin nafile bir çaba olduğunun altını çizmekte ve metal işçisinin bu sınıf haininden hesap sormaya kararlı olduğunu duyurmaktadır.

2- Merkezi Yürütme Kurulu, henüz çıkmamış bulunan Nisan sayısının gündemlerini yeniden planlamıştır. Bülten en kısa sürede yayına hazırlanarak kullanıma sunulacaktır.

Merkezi Yürütme Kurulu

14 Nisan 2010