16 Nisan 2010
Sayı: SİKB 2010/16

 Kızıl Bayrak'tan
Taksim kararlılığı kazandı
Liberal reformistler sendika ağalarının gerisine düştüler!
Erdoğan savaş baronlarının
huzuruna çıktı!
Metal İşçileri Birliği MYK’sının
Nisan Ayı Toplantısı Sonuçları
Akkardan’da uzlaşmacı-icazetçi
çizginin iflası
Baskı ve teröre rağmen
Ankara’da yaygın çalışma
Ahmet Türk’e saldırı yaygın protestolarla karşılandı 
BDSP’nin 1 Mayıs faaliyetlerinden.
İşçi ve emekçi hareketinden
TKİP 1 Mayıs’a çağırıyor!.
1 Mayıs ve 26 Mayıs
üzerine konuştuk
İzmir Emek ve
Mücadele Platformu kuruldu
EKK, işçi ve emekçi kadınları
mücadeleye çağırıyor..
Eğitim sisteminin gurur(!) tablosu
YTÜ’de direniş sürüyor!
İnsanca yaşanabilir kentler için sosyalizm!
MMO’da seçim süreci tamamlandı..
Sosyal-İş’ e üye olduğu için işten atılan Avukat Cem Gök ile konuştuk
Kırgızistan’da halk ayaklanması
ABD destekli yönetimi yerle bir etti!
9. BİR-KAR Gençlik Kampı gerçekleştirildi
Her kıtada grev var!
Kuzey Kürtleri’nin traji-komik paradoksları… - M. Can Yüce
kizilbayrak.net 1 Mayıs 2010 özel sayfası yayında.
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Her kıtada grev var!

Avrupa, Balkanlar, Avustralya, Amerika ve Asya’nın çeşitli ülkelerinde işçi ve emekçiler sermayenin saldırılarına grevlerle yanıt veriyorlar. Madenler, kamu, sağlık, ulaşım ve birçok farklı işkolunda grevler sürüyor.

 

Yeni Gine’de madenci grevi

Yeni Gine’de Ok Tedi maden ocağında 1000 işçinin Nisan ayının başında başlattıkları grev sürüyor. Ülkenin en büyük altın ve bakır ocaklarında sendikalı işçiler yabancı işçilere göre daha az prim almayı reddederek greve gittiler. İşveren grevi “yasadışı” ilan etti.


Romanya’da maden işçileri grevdeydi

Romanya’da Bihor vilayetindeki Baita’da maden işçilerinin 10 Şubat’ta başlattıkları süresiz grev sürüyor. Maden işçileri 3 aydır aylıklarını alamıyorlardı. Maden işçileri ücretlerinin ödenmemesi durumunda 200 metre yerin altında açlık grevine başlayacaklarını açıkladılar. İşçiler ortalama 250 Euro civarında aylık alıyorlar.


Portekiz’de sağlık emekçilerinden 3 günlük grev

Portekiz’de krizin faturasını işçi ve emekçilere ödetmek için alınan önlemlere karşı direniş büyüyor. ‘Paskalya’ öncesi devlet hastanelerinde çalışan hemşireler ve hastabakıcılar üç günlüğüne greve gitti. Sağlık emekçileri ayda 1.200 Euro asgari ücret talep ediyorlar.

Sağlık emekçileri Ocak ayında da 3 günlük grev yapmışlardı. Devlet demiryollarında çalışan işçiler ise 24 saatliğine greve gitmişlerdi.


Arjantin’de liman işçileri hakları için grevde

Arjantin’de liman işçilerinin, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ücretlerin arttırılması talebiyle 3 limanda başlattıkları grev genişliyor. Şu an 8 limanda yükleme yapılmıyor. İşçiler talepleri yerine getirilene kadar grevi sürdüreceklerini açıkladılar.


İngiltere havayollarında 4 günlük grev

British Airways’de çalışan 12 bin uçak mürettebatı 10 Nisan gününden itibaren 4 günlüğüne greve gitti. Son bir hafta içinde yaşanan ikinci grev, havayolları tekelinin zorunlu kısa çalışma, ücret kısıtlamaları ve ekip çalışanlarının sayısının düşürülmesi planlarına karşı sürüyor. Havayolları şirketi İngiliz basınını da arkasına alarak karalama kampanyası yürütüyor. British Aiways grev kırıcılarını devreye sokmaya çalışıyor.


Almanya’da pilotlar greve hazırlanıyor

Almanya’da Alman Havayolları Lufthansa ve Pilot sendikası Cockpit (VC) arasındaki toplu sözleşme görüşmeleri sertleşerek sürüyor. Pilot sendikası, Lufthansa’nın kendileri ile uzlaşabilecekleri bir öneri sunamaması durumunda greve gitme konusunda kararlı olduklarını açıkladı. Tekel sözcüsü Paskalya’da yaptığı açıklamalarda greve gidilmesi durumunda sendikaya karşı tazminat davası açacakları tehdidini savurdu. Pilotlar ise greve çıkmakta kararlılar.


Fransa’da demiryollarında grev

En büyük işçi sendikalarından CGT ve Sud-Rail sendikalarının çağrısı üzerine Fransa Ulusal Demiryolları Kuruluşu’nda (SNCF) 6 Nisan akşamı başlayan grev devam ediyor. Sürücülerin yüzde 39,79’u, kontrolcülerin ise yüzde 43’ü greve katıldı. CGT sendikası 2010 yılı için 2 bin kişinin kadrolu işe alınmasını istiyor. Sendikaya göre 2002 yılından beri 22 bin iş birimi ortadan kaldırıldı. SNCF, 2010 yılında, bütçede yapılan kısıtlamaları gerekçe göstererek, 3600 çalışanı işten çıkarmayı hedefliyor.


Unilever işçileri 4 haftadır grevde

Fransa’da Marseille Unilever fabrikası işçileri ücret artışı talebiyle 4 haftadır grevdeler. İşçi sayısının son 3 yılda yüzde 26 azaltıldığı Unilever işletmesinde geride kalan 183 işçi Fransa, İtalya ve Hollanda pazarlarına Lipton çayı üretiyor. Yüzde 90 oranında katılımın olduğu grev nedeniyle işletmede üretim 4 haftadır durdu. Fabrikanın depolarındaki stoklar da tükenmek üzere. İşyeri temsilcileri üretimi tümden durdurmakla tehdit ederken işçiler haklarını alma konusunda geri adım atmıyorlar.


İşçilerden “fabrikayı havaya uçururuz” tehdidi

Fransa’da otomotiv sanayisine yedek parça üreten bir fabrikada çalışan 30 işçi işyerlerinin kapanması üzerine tazminat hakları için eyleme geçtiler. İşçiler, ödenecek tazminat miktarının az olduğu gerekçesi ile, hazırladıkları molotofkokteylleriyle fabrikayı havaya uçurma tehdidinde bulundular. İşçilerin bu eylemi nedeniyle kasabının kaymakamı işveren ve işçileri acil olarak toplantıya çağırdı. İtfaiye ve jandarma ise fabrikayı kuşattı.


Hindistan’da 60 bin elektrik işçisi grevde

Hindistan’ın Punjab eyaletinde devlete ait PSEB elektrik işletmelerinde çalışan 60 bin işçi greve çıktı. İşçiler, hükümetin PSEB’yi özelleştirmek istemesine karşı direniyorlar. Bunun dışında ücret artışı talep eden elektrik işçileri çalışırken yaşamını yitiren işçinin yerine onun bir yakınının işe alınmasının garanti altına alınmasını istiyorlar.


Hindistan’da 450 bin devlet memurundan grev

Hindistan eyaletleri Kaşmir ve Jummu’da 450 binin üzerinde devlet memuru 3 Nisan’da greve çıktı. Memurlar halen içerde olan maaşlarının ödenmesini talep ediyorlar.