04 Şubat 2011
Sayı: SİKB 2011/05

 Kızıl Bayrak'tan
Ortadoğu halklarının tutuşturduğu
isyan ateşi büyüyor!
Clinton Türkiye’ye geliyor
Torba yasa mecliste görüşülüyor,
ihanet büyüyor
Metal işçilerinin yakacağı
grev ateşini yangına çevirelim!
MESS üyelerini greve hazırlıyor
Metal işçileri greve hazır
MİB MYK Şubat Ayı
Toplantısı Sonuçları
Direnişler ve TİS süreçleri.
DİSK’i büyütme çağrısı
PTT’de coşkulu dayanışma etkinliği
Kurultay çalışmalarından
Mısır’da büyük halk
­­ayaklanması!
Tunus’la başladı, Mısır’la sürüyor!
Tunus’ta kritik süreç devam ediyor
İhtilalin ruhu Arap coğrafyasını
sarıyor / 1 - V. Yaraşır
Wuppertal’de Nazilere
geçit yok!
Sözde temsilciler Erzurum’da
gençlik alanlarda!
“Karneler, çürümüş
düzenin aynasıdır!”.
Anti-emperyalist mücadelede
şanlı bir sayfa: 6. Filo protestoları
Sağlıkta performans ölüm demektir!
Duyarlı bakan, duyarsız toplum(!)
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

PTT’de coşkulu dayanışma etkinliği

PTT’de işten atılan taşeron işçileri Topkapı’da bulunan PTT AVPİM önünde 29 Ocak günü dayanışma etkinliği düzenledi. PTT işçileri ile çeşitli sendikalar ve siyasal grupların destek verdikleri etkinliğe coşkulu ve kararlı bir hava hakimdi. PTT yönetimi ile polisin elbirliği yaparak etkinliği zayıflatma çabaları dikkat çekti. Baskılar ve dayatmalar karşısında geri adım atmayan kitle, coşkulu sloganlarla PTT yönetimini ve polisi protesto etti.

Etkinliğe, BDSP ile Topkapı İşçi Derneği farklı noktalardan yaptıkları yürüyüşlerle katıldılar. “Yıkalım bu köhne düzeni biz başka alem isteriz” yazılı pankartıyla yürüyen Topkapı İşçi Derneği üyesi işçiler ve flamalarıyla yürüyen BDSP’liler “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganıyla karşılandılar. Ayrıca, Haber-Sen 8 ve 9 Nolu Şube, Hava-İş sendikaları, ÇHD’den avukatlar, Halkevleri ve Devrimci Hareket etkinliğe destek veren güçler arasındaydı.

Etkinliğe bölgedeki fabrika ve atölyelerde çalışan işçiler de katılarak destek verdiler. Toplamda 80 kişilik bir katılım oldu.

Henüz program başlamadan, etkinliğin PTT bahçesinde gerçekleştirilmesini engellemek için ÖGB ve polis müdahale etmeye kalktıysa da başarılı olamadı. Bu sırada konuşma yapan direnişçi işçiler, polisi ve PTT yönetimini teşhir ettiler. Bu terörü TEKEL’den ve hakları için mücadele eden emekçilerin ve gençliğin mücadelesinden tanıdıklarını belirterek, baskı ve terörün mücadele iradelerini kıramayacağını ifade ettiler.

Direnişçi işçilerin tok tutumu karşısında da kitle içerisinden “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganı haykırıldı. Daha sonra ise kitle pankart ve flamalarla PTT bahçesine de taşarken, programa geçildi.

“Haklarımız ve geleceğimiz için direniyoruz!”

İlk sözü alan PTT direnişçisi Rıza Soylu, mücadele süreçlerine dair bilgi verdi ve mücadele kararlılıklarını vurguladı. Soylu’dan sonra Sarıyer’deki Yeniköy Dağıtım Müdürlüğü önünde direnişi sürdüren Celal Ünlütürk bir konuşma yaptı. Ünlütürk konuşmasında direnişin kapitalizmin sömürü ve kölelik dayatmalarına karşı olduğunu vurguladı. Açıklama metnini ise direnişçi işçilerden Cafer Kalağ okudu.

“Haklarımız ve geleceğimiz için direniyoruz” denilerek başlanan açıklamada direnişin taşeronlaştırmaya karşı bir mücadele olduğu vurgulandı.

Açıklamada son olarak direnişçi işçilerin talepleri bir kez daha tekrar edilerek, dayanışmanın büyütülmesi çağrısında bulunuldu.

Basın açıklamasının ardından Adalılar müzik grubu tarafından verilen dinleti, yoğun yağışa rağmen büyük bir ilgiyle dinlendi. Çekilen halaylarla coşku yükseldi.

Müzik dinletisinin ardından program sona ererken, kitle direniş çadırına davet edilerek çay ikram edildi, sohbetler yapıldı.

 

Direnişle dayanışma!

Haber-İş üyesi işçiler direnişin 22. gününde PTT direnişçilerine destek ziyaretinde bulundular.

Ülker fabrikasının önünde toplanan Haber- İş üyeleri direniş alanına doğru sloganlarla yürüdüler. Direnişçi işçiler de Haber- İş üyelerini sloganlarla karşıladılar.

Direnişçi işçi Rıza Soylu, Haber-İş üyelerini selamladı. Sınıf dayanışmasının önemine değindi. Sosyal yıkım saldırılarına karşı işçi sınıfının birleşik mücadelesinin örgütlenmesinin önemine vurgu yaptı.

Ardından konuşan Haber-İş İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Levent Dokuyucu direnişi selamlayarak dayanışmanın önemine değindi ve PTT direnişiyle dayanışmayı güçlendireceklerini vurguladı.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şube Çalışma Komisyonu üyesi avukatlar İstanbul Topkapı’da süren PTT direnişinin 23. gününde direniş alanındaydı.

Ankara’da PTT işçilerinin işten atılmalarını ve torba yasayı protesto etmek için bir yürüyüş gerçekleştirildi.

BDSP, Çalış-Der, DDSB, DHF, Devrimci Proletarya, Eğitim Emekçileri Derneği, Kaldıraç, SDP, Sosyalist Gelecek Parti Girişimi, Sosyalist Parti ve 78’liler Girişimi tarafından örgütlenen eylem sırasında PTT işçilerinin işten atılmaları ve torba yasayla ilgili ajitasyon konuşmaları yapıldı.

Kitlenin PTT önüne gelmesinin ardından basın açıklaması yapıldı. Basın açıklaması öncesinde ise işten atılan PTT işçisi Recep Güzeler kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Güzeler, Cem Koray Türedi ile birlikte 1 Ocak günü nedensiz olarak işten çıkarıldıklarını söyledi. Kendilerine, işten atılmalarının gerekçesinin “sendikal faaliyet yürütmeleri” olduğunun söylendiğini belirtti.

Güzeler’in ardından basın metni okundu. KESK Haber-Sen ve eylem komitesi adına konuşmalar yapıldı.

Kararlılık polise geri adım attırdı 

PTT taşeron işçileri, 2 Şubat günü PTT’nin demir parmaklıklarına Ankara’ya çağrı yapan bir pankart astılar. Direnişçi işçiler polisin tehditlerine maruz kaldılar.

Polis parmaklıkların ardından pankartı sökerken işçiler geri adım atmayarak yeniden aynı yere astılar. Bunun üzerine sivil polis yığınağı oluşturuldu ve işçilere hakaretler eşliğinde tehditler savruldu.

Polis amiri ise işçileri ikna etmeye çalışarak pankartın indirilmesini istedi. Direnişçi işçiler kararlı tutumundan taviz vermeyince, polis amiri PTT Başmüdürlüğü ile görüşme yapmak üzere AVPİM binasına girdi.

Tüm tartışmalar sürerken sivil polisler direniş alanına yakın bir üst geçitte asılı duran “Direnen PTT işçileri kazanacak / Topkapı İşçi Derneği” pankartını söktüler.

İşçilerin kararlı tutumu sonucunda polis geri adım atmak zorunda kaldı. Köprüden söktüğü pankartı da işçilere vermek zorunda kalan polis direniş alanından ayrıldı.  

Kızıl Bayrak / İstanbul



BERICAP’ta patron-polis baskısı

BERICAP patronunun örgütsüzleştirme saldırısını direnişle yanıtlayan BERICAP işçilerinin fabrika önündeki kararlı direnişi sürüyor. İşçilerin soğuğa ve yağmura karşı korunmak amacıyla kurdukları çadır 28 Ocak Cuma günü patron uşağı kolluk güçleri tarafından yeniden söküldü.

Fabrika kapısı önünde 08.00-16.00 vardiyasından çıkan taşeron işçileri protesto eden direnişçi BERICAP işçileri, Gebze Emniyeti’ne bağlı çevik kuvvet polislerinin ve sivil kolluk güçlerinin baskıları ile karşılaştı. İşçilerin yağmura karşı yeniden kurdukları çadıra yönelen kolluk güçleri işçilere “çadırı sökün” tehdidinde bulundu. Sendika yöneticisi ile çevik kuvvet amiri arasında gerçekleşen görüşmenin ardından sendika yöneticisi ve işçiler “Biz kurduğumuz çadırı sökmeyiz. Sökerseniz yeniden kurarız!” diyerek kolluk güçlerine haklı taleplerini aktardılar. İşçilerin uyarılarını ve haklı taleplerini “Siz haklısınız ama bana sökme emri verildi, sökmek zorundayım” diyerek geçiştiren çevik kuvvet amiri, verdiği talimatla çadırı söktürdü. Çadırın sökülmesi sırasında işçiler ile kolluk güçleri arasında sözlü gerginlik yaşandı.

Buna öfkelenen BERICAP işçileri, attıkları sloganlarla tepkilerini ve taleplerini dile getirdiler.


Enerji işçileri direnişte

Gaziosmanpaşa BEDAŞ’ta haklarını aradıkları için kendilerine kapı gösterilen işçiler, mücadeleden vazgeçmeyerek 1 Şubat günü direnişe geçtiler.

Alkama adlı taşeron şirkette çalışan işçiler ödenmeyen ücretlerini alabilmek için iki günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirmiş, bu eylemleri sonucunda alacakları kendilerine ödenmişti.

İşçiler, 24 Ocak günü işyerlerine gittiklerinde Alkama şirketi yetkilileri sözleşme yenilediklerini ve BEDAŞ’ın, ismi geçen 10 işçiyle çalışmak istemediklerini belirtti. 10 enerji işçisi 1 Şubat günü Gaziosmanpaşa BEDAŞ Bölge İşletmesi önünde direnişe başladı.


Sağlık işçileri direnişte

Samsun’da Gazi Devlet Hastanesi’nde sendikal nedenlerle işten atılan Dev Sağlık-İş üyesi 2 işçinin hastane önünde başlattığı direniş sürüyor.

Ali Arslan ve Cemalettin Kömpe, kendilerine dayatılan esaslı iş değişikliklerini kabul etmedikleri için işten atıldılar. 26 Ocak günü gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla direnişe geçtiklerini duyuran taşeron sağlık işçileri hastane önündeki direnişlerini destek ziyaretleriyle beraber sürdürüyorlar.