11 Şubat 2011
Sayı: SİKB 2011/06

 Kızıl Bayrak'tan
Mücadeleyi kazanmak için örgütlü taban inisiyatifleri!.
Kazanmak için sendika bürokrasiyi aşmak şarttır!
Ulusal İstihdam Stratejisi:
Sermayenin saldırı stratejisi
Torba yasaya karşı
meşalelerle yürüdüler!
İş cinayetlerine son vermek için mücadeleye!
İşçi katliamı lanetlendi..
KDS Pres Döküm’de
direniş ve gözaltı terörü
Metal'de greve doğru.
UPS işçilerinden zafer kutlaması
Küçükçekmece KHK sözcüleriyle konuştuk
İzmir’de işçiler
kurultaya yürüyor..
Gebze İşçi Kurultayı’na!.
Mısır: Ayaklanma çıkış
yolu arıyor
İhtilalin ruhu Arap coğrafyasını
sarıyor / 2 - V. Yaraşı
47. Münih Güvenlik Konferansı
Halk ayaklanmalarının
gösterdikleri- S. Eren.
Dünyadan
Kıbrıs’ta AKP’ye tepki büyüyor
“Dink için kardeşlik nöbeti
Yaygın devrimci çalışma.
8 Mart’ta mücadele alanlarına
Çürüyen düzenin sahte “ahlak” tartışmaları
Hasta tutsaklara özgürlük!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Meclise yürümek isteyen
emekçilere polis terörü

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB tarafından “Torba Yasa” saldırısına karşı 81 ilden başlatılan yürüyüş 3 Şubat günü Ankara’da sonuçlandı. Kurtuluş Parkı’nda toplanarak “Meclisi kuşatmak” üzere Kızılay’a yürümek isteyen binlerce kişiye polis gaz bombalarıyla saldırdı.

Günler öncesinden emekçileri tehdit eden devlet, engellemelere Ankara girişinde başladı. Ankara Valiliği’nin eylemi yasaklamasının ve müdahale edileceği açıklamaları ile birlikte diğer illerden gelen emekçiler üzerinde de terör estirildi.

Ankara girişinde tüm otobüsler durdurularak kimlik kontrolleri yapıldı. Ayrıca 4 otobüse de el konuldu. Devlet terörü gün boyunca devam etti. Ankara’ya gelen 10 bini aşkın emekçinin gerçekleştirdiği eyleme polis saldırdı. 2 saati aşkın sergilenen direnişin ardından ilerici devrimci güçler ile sendika ve sağlık-meslek odalarına üye emekçiler eylemi sona erdirdi.

En önde dört örgütün imzasının olduğu “Torba yasa geri çekilsin” şiarının ve taleplerin yer aldığı pankartın ardından KESK, DİSK, TMMOB ve TTB üyeleri önlük, şapkalarıyla yürüdüler. Eyleme TTB ve TMMOB sınırlı bir katılım sağlarken, 5 bini aşkın bir kitleyle KESK alanda yer aldı. DİSK’e bağlı sendikalardan ise Genel-İş kitleselliği ile dikkat çekti. Türk-İş merkezi olarak eyleme katılmazken, Belediye-İş, Hava-İş, Tez-Koop-İş, Harb-İş eyleme katılım sağladı. Kitleselliği ve coşkusu ile Belediye-İş Sendikası belirgin bir yer tuttu.

Devrimci güçlerin ortak pankartının arkasında BDSP, DDSB, DP, EHP, Kaldıraç yer aldı. Komünistler eyleme pankart ve flamalarıyla katıldılar. Eylemde ayrıca ESP, DHF, SDP, SP, TÖP, Mücadele Birliği, Alınteri, Halkevleri, EMEP ve HKP yer aldı.

İnisiyatif milletvekillerine bırakıldı

Kolej Kavşağı’nı geçtikten sonra yola barikat kurulmasının ardından kitle sloganlarla beklemeye başladı. Görüşmelerin başlamasının ardından polis sık sık dağılınması konusunda uyarıda bulundu. Bu esnada barikatın zayıf olduğu noktalarda emekçilerle polis arasında itişmeler yaşandı.

Sendika bürokratları, bir süre sonra görüşmelerde inisiyatifi CHP’li milletvekillerine teslim ettiler. Sendika bürokratlarının görevi CHP’li milletvekillerine devretmelerinin yanısıra, barikatların açılacağına dair söylemlerle kitle oyalandı. Oyalama tutumunun sonuç vermemesinin ardından barikata parça parça yüklenilmesi sonucu müdahale ve çatışmalar başladı. Bürokratlar, ilk müdahale ile birlikte alanı terk ettiler.

3 saate yakın süren çatışmalarda ileri devrimci güçler ve özellikle KESK’e üye yüzlerce emekçi alanı terk etmemekte ısrar ettiler, devrimcilerle birlikte çatışmanın içinde yer aldılar. Eylem Cebeci’de sona erdi.

Saldırı protesto edildi

Polis terörünü protesto etmek için sendikalar ve devrimci-demokrat kurumlar saat 16.30’da Sakarya Meydanı’nda yeniden biraraya geldi.

BDSP Sakarya Meydanı’nın başında flamalarını açarak basın açıklamasının yapılacağı yere sloganlarla yürüdü. Basın açıklamasından önce DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Ardından KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin ortak basın açıklamasını okudu. “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganlarıyla başlayan basın açıklamasında Ankara OSTİM’de yaşanan işçi katliamı da protesto edildi.

Kızıl Bayrak / Ankara



Devlet terörü hastanelik etti

Mısır’da Mübarak’e halkın sesini dinleme çağrısı yapan Erdoğan ve iktidarı, Türkiye’de 3 Şubat günü sokaklara çıkan emekçilerin sesini boğmaya çalıştı. Öyle ki, Ankara’nın ayazında emekçilerin üzerine tazyikli su sıktı, biber gazıyla göstericileri dağıtmaya çalıştı. Bu müdahale sırasında ise bir işçi olan Serap Turan’ın başına gaz bombası isabet etti. Turan’ın kafatası kemiği kırıldı ve gözünü kaybetme riski ile karşı karşıya kaldı.

Turan’ın eyleme katılma sebebi ise mücadeleye omuz vermekti. Turan, kölelik koşulları altında yaşamını sürdürmeye çalışıyordu. İki çocuk annesi Turan, Ankara’da sokakları süpürüyor. Çalışma saatleri ise oldukça yoğun. 8 yüz 50 TL karşılığında sabah 05.00 ve akşam 17.00 saatleri arasında çalışıyor. Çocuklarını bakacak kimsesi olmadığı ve çocukları da sobayı yakamadığı için onları yatılı okula vermek zorunda kalmış.

Turan, sendikalı olmak istiyor. Böylece haklarının olabileceğini ve ücretinin artacağını belirtiyor. Bu ise onun çocuklarını yatılı okuldan almasını sağlayacak. Eyleme de bu yüzden katılmış. Bu mücadeleye destek olmak için. Ama bütün hak alma eylemlerine azgınca saldıran devlet, daha ilk eyleminde Turan’ın hastanelik olmasına neden oldu.

Ekim Gençliği okurunun da omzu kırıldı

Eylemde yaralananlardan biri ise Ekim Gençliği okuru Elif Alçınkaya idi. Azgın devlet terörünün yaşandığı eylemde, polis panzerinden sıkılan tazyikli su nedeniyle yere düşen Alçınkaya’nın omzu kırıldı. Diğer eylemcilerin yardımıyla hastaneye götürülen Alçınkaya, bir gece hastanede tutuldu.


Polis terörü protesto edildi

5 Şubat günü Adana’da bir araya gelen sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler Ankara’da yaşanan iş cinayetlerini ve Ankara’da emekçilere yönelik polis şiddetini protesto ettiler.

5 Ocak Meydanı’nda toplanan yaklaşık 200 kişi Çakmak Caddesi boyunca yürüyerek İnönü Parkı’na ulaştı.

Burada okunan basın açıklamasında, Ankara’da “Torba Yasa”ya karşı yapılan eylemde polisin saldırısı ve yine Ankara’daki işçi katliamına değinildi. İşçi katilamı ve “Torba Yasa” ile ilgili sloganların atıldığı eylemde Sosyalist Kamu Emekçileri’nin genel kurullarla ilgili hazırladığı broşürün dağıtımı yapıldı.

Polis terörü Bursa’da düzenlenen basın toplantısıyla protesto edildi. DİSK, KESK, TMMOB, TTB’nin Bursa’daki temsilcilerinin yer aldığı toplantı BES Bursa Şube binasında yapıldı.

Kurumlar adına ortak açıklamayı KESK Bursa Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Süleyman Ayyılmaz okudu.

Kızıl Bayrak / Adana - Bursa