11 Şubat 2011
Sayı: SİKB 2011/06

 Kızıl Bayrak'tan
Mücadeleyi kazanmak için örgütlü taban inisiyatifleri!.
Kazanmak için sendika bürokrasiyi aşmak şarttır!
Ulusal İstihdam Stratejisi:
Sermayenin saldırı stratejisi
Torba yasaya karşı
meşalelerle yürüdüler!
İş cinayetlerine son vermek için mücadeleye!
İşçi katliamı lanetlendi..
KDS Pres Döküm’de
direniş ve gözaltı terörü
Metal'de greve doğru.
UPS işçilerinden zafer kutlaması
Küçükçekmece KHK sözcüleriyle konuştuk
İzmir’de işçiler
kurultaya yürüyor..
Gebze İşçi Kurultayı’na!.
Mısır: Ayaklanma çıkış
yolu arıyor
İhtilalin ruhu Arap coğrafyasını
sarıyor / 2 - V. Yaraşı
47. Münih Güvenlik Konferansı
Halk ayaklanmalarının
gösterdikleri- S. Eren.
Dünyadan
Kıbrıs’ta AKP’ye tepki büyüyor
“Dink için kardeşlik nöbeti
Yaygın devrimci çalışma.
8 Mart’ta mücadele alanlarına
Çürüyen düzenin sahte “ahlak” tartışmaları
Hasta tutsaklara özgürlük!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyadan

Kolombiyalı kamyonculardan grev

Kolombiya Kamyoncular Birliği (ACC) üyesi yaklaşık 120 bin taşıma işçisi 4 Şubat Perşembe günü ucu açık greve başladılar. Eylem, taşıma ücretleri üzerindeki kontrolü kaldıran bir hükümet kararnamesinin geri alınmasını talep ediyor.

ACC, hükümeti yol ve yüke göre ücretleri sabit tutan düzenlemeyi koruma konusunda uyardı. Kamyoncular ayrıca artan maliyetlerini karşılamak üzere yüzde 14,7’lik bir ücret artışı istiyorlar. Ancak devlet başkanı Juan Manuel Santos taşıma ücretlerini değiştirmeyeceğini ve hükümetin ‘tehditlere’ aldırmayacağını söyledi. ACC genel sekreteri Ricardo Virviescas ise grevin ülkenin her bölgesinde örgütlendiğini söyleyerek hükümete çağrılarını yineledi.


Kıbrıs’ta grev genişliyor

KKTC’de Ankara merkezli yıkım politikalarına karşı Sendikal Platform tarafından başlatılan grevler sürüyor. Halen Lefkoşa’da Tapu Dairesi, Mahkemeler ve Nüfus Kayıt Dairesi’nde devam eden süresiz greve 7 Şubat günü Girne ve Gazimağusa’daki mahkemeler de eklendi.

Kamu-Sen ve KTAMS üyelerinin gerçekleştirdiği süresiz greve Kamu-İş’in grevleri de dahil oldu. Kamu-İş üyesi yargı emekçileri de greve katılım sağladı.

Diğer yandan, tüm gümrük birimlerinde mesai dışı çalışmama eylemini sürdüren Gümrük Çalışanları Sendikası (Güç-Sen), 7 Şubat günü Sanayi Bölgesi’ndeki Lefkoşa Gümrük Şube Amirliklerinde “öz değerlere yönelik saldırıya karşı” bir günlük protesto grevi yaptı.

KTAMS ile Kamu-Sen üyeleri, Girne ve Gazimağusa limanlarında mesai saatleri dışında hizmet verilmemesi eylemine devam ediyor.


Sırbistan’da grevler sürüyor

5 Şubat Cumartesi günü Sırbistan’ın başkenti Belgrat’da 70 bin kişi yoksulluğu ve işsizliği protesto etti. Protesto gösterilerine katılanların ana talebi daha yüksek ücretler, ayyuka çıkan rüşvet ve öne çekilen erken seçimdi. Sırbistan’da geçtiğimiz haftalarda da öğretmenler ve polisler greve gitmişlerdi.

Diğer yandan Sırbistan’da öğretmen sendikalarının Ocak sonunda başlattığı grev, hükümetle anlaşmaya varılamaması nedeniyle devam ediyor. Öğretmenlerin ücretlerine yüzde 24,5 oranında zam talep etmesi Sırbistan Başbakanı Mikro Cvetkovic tarafından kabul edilemez olarak nitelendirilmişti. Grevlere doktor ve eczacıların da katılması bekleniyor.

Sırbistan’da AB’ye alınma beklentisi içinde bulunan iktidardaki koalisyon hükümeti 2008 yılından bu yana sırtını dayadığı AB ile sıkı bir işbirliği içinde sosyal yıkım politikalarını hayata geçirmeye çalışıyor.


Pakistan’da eylem

Türk Hava Yolları (THY) ile ortak uçuş için ön anlaşma yapan Pakistan Havayolları’nda emekçiler eylem yaptı.

Ravalpindi’deki Uluslararası Benazir Butto Havalimanı’nda eylem yapan pilot, kabin ve yer ekibinden oluşan 50 kişi, THY ile yapılan ön anlaşmanın kendilerinin önemli gelir kaybına uğramasına yol açacağını belirterek, ön anlaşmanın kısa zamanda feshedilmesini istedi. Pilotlar Amsterdam ve Bangkok uçuşlarını da geciktirdi.

THY ile PIA arasında imzalanması planlanan işbirliği anlaşmasına göre, PIA ülke dışındaki bazı noktalara uçuşlarını kaldıracak, bu noktalara THY uçakları yolcu taşıyacak. PIA yönetimi geçen ay aldığı bir kararla yüzde 30 küçüleceğini açıklamıştı.

 

 


Ortadoğu yangın yeri

Yemen’de “öfke günü”

3 Şubat Perşembe gününü “öfke günü” ilan eden Yemenli emekçiler başkent Sana sokaklarını doldurdu.

Sana Üniversitesi’nin önünde toplanan sayıları 20 bini bulan göstericiler, “Yolsuzluğa, diktatörlüğe hayır! Halk rejimin değişmesini istiyor” sloganlarını atttılar.

Yemen’de emekçiler Tunus’taki halk ayaklanmasının ardından sokaklara çıkmıştı. 2 haftadır süren eylemlerde Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in istifası talep edildi. Gösteriler ayrıca ülkenin başka kentlerine de yayıldı.

32 yıldır devletin başında olan Salih, halk gösterilerinin önünü almak için görev süresini bir daha uzatmayacağını (görev süresi 2013’te doluyor) ve koltuğunu da oğluna devretmeyeceğini açıklamıştı. Ancak bu manevra da tutmazken, özgüven kazanmış olan halk hareketi büyüyor.

Tunus’ta sokaklar durulmuyor

Tunus’ta işsizlik, yoksulluk ve baskılara karşı yükselen isyan Bin Ali’yi devirse de, sorunları üreten sistemde bir değişiklik olmadığından sokaklar da durulmuyor.

Kitlelerin tepkisini dizginlemek için göstermelik adımlar atan Geçiş Hükümeti son olarak, Bin Ali’nin partisi olan Demokratik Anayasal Hareket’in siyasi faaliyetlerinin durdurulduğunu ve ofislerinin kapatılacağını açıkladı. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, partinin feshi sürecinin devam ettiğine dikkat çekildi, son kararın ise durumun ‘aciliyeti’ dolayısıyla alındığı belirtildi.

Sokaklarda ise halen eski rejimin tüm unsurlarının yönetimden ayrılması talebi yükseltiliyor. Ülkenin kuzeybatısındaki Kef kentinde, 6 Şubat akşamı göstericilerle polis arasında yaşanan çatışmalarda 4 kişi öldü. “Görevini kötüye kullandığı” için göstericilerin alınmasını istediği Kef Emniyet Müdürünün bir göstericiye tokat atmasının ardından patlak veren olaylarda kitle emniyet binasına girmeye çalıştı ve ardından binayı ateşe verdi. Sendika kaynakları, gece olayların yatıştığını, Emniyet Müdürü Halid Gazuni’nin gözaltına alındığını bildirdiler.

Önceki gün ise Tunus’taki isyanın merkezi Sidi Buzid’de gözaltındaki iki kişinin ölmesi üzerine, yüzlerce kişi bir karakol binası önünde gösteri yapmış ve polis araçlarını ateşe vermişti. Sidi Buzid kentinde de hafta sonu yüzlerce kişi protesto gösterisi düzenledi. Ülkenin geri kalmış bölgelerinden biri olarak görülen kente, pazar günü 4 kilometre uzunluğunda bir konvoyla yardım götürüldü. Kentin “eylemlerdeki cesur rolüne teşekkür” niteliğinde olduğu belirtilen konvoyu yüzlerce kişi karşıladı.

Dünya Sosyal Forumu başladı

İsviçre’nin Davos Kasabası’nda toplanan Dünya Ekonomik Forumu’na alternatif olarak düzenlenen 11. Dünya Sosyal Forumu Senegal’in Dakar kentinde başladı. 11 Şubat’a kadar devam edecek olan forumun ilk gününe kapitalizmin krizi ışığında Kuzey Afrika’daki halkların direnişi damgasını vurdu.

Forum öncesi Dakar sokakları on binlerce kişinin katıldığı gösterilere sahne oldu. 45 bin kişinin katıldığı yürüyüşte 4 km uzunluğunda bir kortej oluşturuldu. Kortej 3 saat sonra forumun yapılacağı üniversiteye ulaştığında Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales ve sosyal forum organizatörleri kitleyi selamladı.

Morales, yaptığı açıklamada Mısır’daki protestoları memnuniyetle karşıladığını belirtti. Mısır halkının Amerikan emperyalizmine karşı ayaklandığını söyleyen Morales, Mısır’daki gibi hareketlerin artık durdurulamayacağını söyledi.

Morales, “Kardeşlerim, dünyada kapitalizmin özellikle ayaklanmalarla karşı karşıya kaldığında yavaşça öldüğünü görüyoruz. Mısır’da yaşananları görüyoruz. Şu anda Arap ülkelerinde Amerikan emperyalizmine karşı bir isyan gerçekleştiğine inanıyorum. ABD, çok fazla para göndererek gösterileri durdurmaya çalışsa bile bu mücadele durdurulamaz. Çözümün baskı değil sosyal hareketlerden geldiğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

ATTAC Almanya temsilcisi Alexis Passadakis ise “Tunus ve Mısır’da halklar sosyal hak ve özgürlükler için demokrasi için ayağa kalkmış durumdalar ama krize yol açanlar halen ipleri ellerinde tutuyorlar. Buna rağmen Tunus halkı tüm dünyada ezilen ve sömürülen halklara umut ve cesaret verdi” diye konuştu.