11 Şubat 2011
Sayı: SİKB 2011/06

 Kızıl Bayrak'tan
Mücadeleyi kazanmak için örgütlü taban inisiyatifleri!.
Kazanmak için sendika bürokrasiyi aşmak şarttır!
Ulusal İstihdam Stratejisi:
Sermayenin saldırı stratejisi
Torba yasaya karşı
meşalelerle yürüdüler!
İş cinayetlerine son vermek için mücadeleye!
İşçi katliamı lanetlendi..
KDS Pres Döküm’de
direniş ve gözaltı terörü
Metal'de greve doğru.
UPS işçilerinden zafer kutlaması
Küçükçekmece KHK sözcüleriyle konuştuk
İzmir’de işçiler
kurultaya yürüyor..
Gebze İşçi Kurultayı’na!.
Mısır: Ayaklanma çıkış
yolu arıyor
İhtilalin ruhu Arap coğrafyasını
sarıyor / 2 - V. Yaraşı
47. Münih Güvenlik Konferansı
Halk ayaklanmalarının
gösterdikleri- S. Eren.
Dünyadan
Kıbrıs’ta AKP’ye tepki büyüyor
“Dink için kardeşlik nöbeti
Yaygın devrimci çalışma.
8 Mart’ta mücadele alanlarına
Çürüyen düzenin sahte “ahlak” tartışmaları
Hasta tutsaklara özgürlük!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Direnen işçiler kazanacak!

BERICAP işçilerine kitlesel

Gebze Sendikalar Birliği bileşeni sendikalar BERICAP’ta sendika düşmanlığına karşı direnişlerini sürdüren Petrol-İş üyesi işçilerle sınıf dayanışmasını yükseltti.

Birleşik Metal-İş, Lastik-İş, Petrol-İş, Eğitim Sen, Çelik-İş, Kristal-İş, Tez-Koop-İş sendikalarının yönetici ve üyelerinin yer aldığı kitlesel ziyarette Petrol-İş Sendikası Genel Merkez yöneticileri, Petrol-İş’in örgütlü olduğu Mersin Soda Sanayi, İzmir Aliağa, Acıselsan, SODAŞ, Adana BOTAŞ, Mersin Kromsan işyeri temsilcileri, ÇHD’li avukatlar, BDSP, TİB-DER, UİD-DER, Alınteri okurları ve Emek Partisi üyeleri katıldı.

Birleşik Metal ve Petrol-İş üyesi işçilerin kitesel katılım sağladığı ziyarette Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz, Çelik-İş Gebze Şube Başkanı Şerafettin Koç ve Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın kitleye seslendi.

Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Süleyman Aküz, kolluk güçlerinin direnişe yönelik baskılarına dikkat çekerek sınıf dayanışmasının önemine vurgu yaptı. Mücadelenin devam edeceğini söyledi.

Gebze Sendikalar Birliği Dönem Sözcüsü Çelik-İş Gebze Şube Başkanı Şerafettin Koç, BERICAP işçilerinin yalnızca kendi çıkarları için direnmediğini tüm işçi sınıfı için direndiğini belirtti.

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ise BERICAP’ta sendikal örgütlülükleri korumak ve TİS için direndiklerini belirtti. Öztaşkın, patronun sendika yetkisini düşürmek için çeşitli oyun ve baskılara başvurduğunu, direnişi görmezlikten geldiğini hatırlatarak talepleri karşılanmadığı sürece direnişlerinin süreceğini sözlerine ekledi.

Bugüne kadar işverenle yaptıkları görüşmelerden olumlu bir sonuç alamadıklarını belirten Öztaşkın, işverenin direnişten ders almadığını, “fabrikayı kapatırız, taşırız” vb tehditlerini sürdürdüğünü söyledi.

Konuşmasında içeride çalışan işçilere de seslenen Öztaşkın “Siz işçisiniz, sizin yeriniz patronun yanı değil, direnen işçi kardeşlerinizin yanıdır. Gelin sizi bağrımıza basalım, onurlu direnişimizle, işimizle ve ekmeğimizle oynamayın. Ya onurlu bir işçi olursunuz ya da sizi hain ilan ederiz, peşinizi bırakmayız” dedi.


Polyplex işçilerine destek

Çorlu’da kurulu Polyplex fabrikasında işten atma saldırısına karşı direnişlerini sürdüren Petrol-İş üyesi işçilerle sınıf dayanışması büyüyor.

Direnişçi işçilerle dayanışma amacıyla 3 Şubat günü Petrol-İş, Birleşik Metal-İş, Deri-İş, Tekstil İşçileri Sendikası genel başkanlarıyla birlikte işçiler ziyaret etti.

Ziyaret sırasında konuşan Öztaşkın, Hintli firmanın işçileri sendikaya üye oldukları için işten çıkardığını hatırlatarak sendikalar olarak ortak eylem kararı aldıklarını ifade etti.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise, sendika ve konfederasyon ayrımı yapmadan, saldırılara uğrayan işçilerin haklarını savunarak mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi, Tekstil İşçileri Sendikası Genel Başkanı Rıdvan Budak da ziyaret sırasında konuşmalar yaptılar.

Musa Servi, Türk-İş yönetiminin torba yasaya karşı tutumuna değindi.

Yaklaşık 300 kişinin katıldığı eyleme direnişlerini sürdüren Deri-İş üyesi Grup Suni Deri işçilerinin yanısıra DİSK/Tekstil’e bağlı Bekaert fabrikasından işçiler, Kristal-İş, EMEP, TKP, ÖDP ve PSAKD Genel Merkezi de katılım sağladı.

Kızıl Bayrak / Gebze - Çorlu



Sarıyer’de PTT direnişiyle dayanışma

İşten atılan PTT taşeron işçileri 5 Şubat Cumartesi günü İstanbul’daki direnişin diğer merkezi olan Sarıyer’deki direniş çadırında eylem gerçekleştirdiler.

Eylemde ilk konuşmayı direnişçi PTT işçisi Rıza Soylu gerçekleştirdi. Sözlerine OSTİM’deki işçi katliamını kınayarak başlayan Soylu, bu katliamın esnek ve kuralsız çalışmanın sonucu olduğunu, katliamın sorumluluğunu sermaye ile devletin paylaştığını ifade etti.

PTT direnişçileri adına basın açıklamasını Sarıyer’deki direnişçi Celal Ünlütürk okudu. “Direnişimizin birinci ayını geride bıraktık. İlk günkü kararlılığımızla direnişimize devam ediyoruz” denilen açıklamada PTT yönetiminin baskı ve oyunlarla direnişe engel olmaya çalıştığı vurgulandı. Geçtiğimiz günlerde polis desteğiyle Topkapı’daki direniş çadırına yapılmak istenen müdahale anlatılarak, bu saldırıların kararlılıkla püskürtüldüğü ifade edildi.

Açıklama şu sözlerle devam etti: “Bu saldırıyla bir kez daha görülmüştür ki sermaye ve uşakları işçi sınıfının en ufak hak alma mücadelesine dahi tahammül edemiyorlar. Haklarımıza ve geleceğimize yönelik gerçekleştirilen bu saldırılar özünde insanı insan yapan değerleredir. Kölece çalışma ve yaşam koşullarına karşı en başta insanlık onuru ve geleceğimiz için birleşik mücadeleyi örmeliyiz.”

Basın açıklamasının ardından Sarıyer halkı adına yapılan konuşmada, direnen PTT işçilerinin yanında olduğu ifade edilerek, İstanbul halkının da postacısına sahip çıkması çağrısı yapıldı.

Hacı Osman Durağı’nda toplanan BDSP’liler, direniş alanına dövizlerini açarak yaptıkları yürüyüşle geldiler. Hacı Osman taksi durağında toplanan Sarıyer halkı da “İstanbul uyuma postacına sahip çık/Sarıyer halkı” pankartıyla direniş alanına geldi.

Kızıl Bayrak / İstanbul



UPS işçilerinden zafer kutlaması

TÜMTİS üyesi UPS işçileri, başarıyla sonuçlanan mücadelelerini İzmir’de gerçekleştirdikleri yürüyüşle kutladılar. 6 Şubat Pazar günü İzmir Şube binası önünde toplanmaya başlayan UPS işçilerine TÜMTİS üyesi ambar işçileri ile ilerici ve devrimci kurumlar destek verdi.

Yürüyüşün ardından Eski Sümerbank önünde gerçekleştirilen etkinlik programı, TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Şükrü Günseli’nin açılış konuşması ve Ankara’da iş cinayetine kurban giden işçiler anısına saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunda, Nazım Hikmet’in “Güneşi İçenlerin Türküsü” şiirinden bir bölüm okundu. “Yaşasın UPS zaferimiz!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganlarının atıldığı kutlamada Grup Sıla’nın ezgileri eşliğinde çekilen halayların ardından Şükrü Günseli söz aldı.

26 Nisan 2010’da başlayan UPS direnişinin, işçilerin 3 Şubat günü işbaşı yapmasıyla sonuçlandığını belirten Günseli, bu süre zarfında sendikaya yönelik baskı ve saldırılara karşı boyun eğmediklerini ifade etti. TÜMTİS’e “terörist” denildiğini ve sendika hakkında bin türlü yalan söylendiğini belirten Günseli, sınıfın, doğru bir önderlikle birleşmesi sonucu kazanılacağını vurguladı. “Bu yola inanarak çıktık ve başardık” diyen Günseli, direniş süresince UPS işçilerini yalnız bırakmayan Türk-İş, KESK, DİSK, BDSP, Mücadele Birliği Platformu, DHF, İşçi Gazetesi, Alınteri ve İHD’ye teşekkür etti.

Eylemde konuşan Türk-İş Bölge Temsilcisi Tuncay Kireçkaya direnişin önemine vurgu yaptı. Tek Gıda-İş Genel Başkan Danışmanı Gürsel Köse başarıyla sonuçlandıran bu direnişin işçi sınıfı adına büyük bir zafer olduğunu belirtti. Halaylar ve sloganlarla süren coşkulu kutlamada Tek Gıda-İş, Deri-İş, Tez-Koop-İş, Hava-İş, Teksif Şube yöneticileri ile İHD, BDSP, MBP, SDP, BDP, Ege 78’liler Derneği, DHF ve Buca taşeron işçileri de alandaydı.

Kutlama etkinliğinin kapanış konuşmasını yapan Şükrü Günseli önlerinde toplu sözleşme olduğunu belirterek bugün için “TÜMTİS ile UPS arasında nişan yapıldığını, nikahın da önümüzdeki günlerde” gerçekleştirileceğini söyledi.

Kızıl Bayrak / İzmir