11 Şubat 2011
Sayı: SİKB 2011/06

 Kızıl Bayrak'tan
Mücadeleyi kazanmak için örgütlü taban inisiyatifleri!.
Kazanmak için sendika bürokrasiyi aşmak şarttır!
Ulusal İstihdam Stratejisi:
Sermayenin saldırı stratejisi
Torba yasaya karşı
meşalelerle yürüdüler!
İş cinayetlerine son vermek için mücadeleye!
İşçi katliamı lanetlendi..
KDS Pres Döküm’de
direniş ve gözaltı terörü
Metal'de greve doğru.
UPS işçilerinden zafer kutlaması
Küçükçekmece KHK sözcüleriyle konuştuk
İzmir’de işçiler
kurultaya yürüyor..
Gebze İşçi Kurultayı’na!.
Mısır: Ayaklanma çıkış
yolu arıyor
İhtilalin ruhu Arap coğrafyasını
sarıyor / 2 - V. Yaraşı
47. Münih Güvenlik Konferansı
Halk ayaklanmalarının
gösterdikleri- S. Eren.
Dünyadan
Kıbrıs’ta AKP’ye tepki büyüyor
“Dink için kardeşlik nöbeti
Yaygın devrimci çalışma.
8 Mart’ta mücadele alanlarına
Çürüyen düzenin sahte “ahlak” tartışmaları
Hasta tutsaklara özgürlük!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal’de grev hazırlığı

Bursa’da grev hazırlıkları

Metal işçilerinin greve yönelik hazırlıkları da sürüyor. Grup TİS sürecinde fabrika eylemlerini aksatmadan sürdüren Birleşik Metal-İş Bursa Şube üyesi SCM işçileri 4 Şubat günü eylemdeydi.

Gece vardiyası için gelen işçiler fabrikanın kapılarına vurarak “İnadına sendika, inadına DİSK!” ve “Grev, direniş, özgürlük” sloganlarıyla fabrika içerisine girdiler. Ardından gündüz vardiyası ve gece vardiyasındaki işçilerin katılımıyla fabrika kapısı önünde “Torba Yasa” ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirildi. Birleşik Metal’in almış olduğu grev kararı üzerine konuşan işçiler kararlılıklarını dile getirdiler. SCM işçilerinin yakalarına “Greve hazırız” yazılı kokartları taktıkları görüldü.

5 Şubat günü Bursa’da SCM ve Prysmian işçileriyle greve hazırlık toplantısı gerçekleştirildi.

Mudanya’da belediye düğün salonunda yapılan toplantıya Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Beşeli ve Sendika Uzmanı Alpaslan Savaş katıldı.

Grev sürecinde izlenecek yasal prosedürün kısaca anlatıldığı toplantıda, bu sürecin nasıl örgütleneceği ve kazanmak için nelerin yapılması gerektiği detaylı bir şekilde anlatıldı. İşçilerin ilgisinin yoğun olduğu toplantı coşkulu bir şekilde sona erdi. Sabah ve öğleden sonra yapılan iki oturuma SCM ve Prysmian işçilerinin tamamına yakını katıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa


Renta’da ayak oyunları

Bu dönemki Grup TİS kapsamında yer almayan MESS üyesi Renta fabrikasında son günlerde yaşananlar patronların kirli yöntemlerini bir kez daha açığa vurdu.

Birleşik Metal-İş Eskişehir Şube’ye bağlı Renta fabrikasında devam eden toplu sözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından 26 Ocak günü fabrikada grev kararı alınmıştı.

Renta patronu 70’i aşkın Birleşik Metal-İş üyesi işçinin çalıştığı fabrikada yeni ayak oyunlarına başvurarak 7 Şubat 2011 tarihinde fabrikada göstermelik bir grev oylaması yaptırdı. Grev oylaması için patronun yönlendirmesiyle 68 imzalı bir dilekçe toplandı ve grev ilan tarihinde fabrikadaki çalışan sayısının 150 olduğu bildirildi.

Grev oylaması talebinde bulunan 68 kişinin arasında ve 150 kişilik çalışan listesinde yetki uyuşmazlığı aşamasında mahkeme ve Yargıtay tarafından muvazaalı olduğu tespit edilen isimlerin de olduğu uyarısında bulunan sendika, Eskişehir Valiliği’ne durumun tespiti için Bölge Çalışma Müdürlüğü müfettişlerinin görevlendirilmesi talebinde bulundu. Bölge Çalışma Müdürlüğü ise itirazın ve tespitin grev oylamasından sonra yapılacağını bildirdi.

7 Şubat günü yapılan oylamaya patronun listesinde yer alan 150 çalışandan kapsam dışı çalışanlardan oluşan 85 kişi katıldı. İşveren, Bursa, Ankara ve İstanbul’daki satış elemanlarını dahi oylamaya taşıdı.

Birleşik Metal-İş üyesi işçiler ise yasalara aykırı bir biçimde grev hakkının kullanılmasının engellenmesini protesto ederek oylamada yer almadılar.

Birleşik Metal-İş üyeleri oylamaya katılmazken, 6 kapsam dışı personel de greve evet diyerek patrona olan tepkilerini gösterdiler.

Renta’daki sürece ilişkin bilgilendirmede bulunan sendika ise süreçle ilgili bilgileri basın ve kamuoyuyla paylaştı.


Çelik-İş de imzaladı

Metal grup TİS sürecinde Türk Metal’in ardından Çelik-İş Sendikası da satış sözleşmesine imza attı. 4 Şubat günü imzalanan sözleşme konusundaki açıklamayı MESS yaparken, Çelik-İş ise suskunluğunu koruyor.

Türk Metal’in imzaladığı sözleşmenin aynısına imza atan Çelik-İş yönetimi grev aşamasında bulunuyordu. Çelik-İş yönetimi böylelikle kendisinden bekleneni yapmış oldu.

MESS ile Çelik-İş arasındaki görüşmeler 6 Ekim 2010 tarihinde başlamıştı. Kapsam dahilinde 3 işyerinde örgütlü olan Çelik-İş, bu süreç içerisinde MESS’e baskı uygulamak için ise herhangi eylem yapmadı. Satış sözleşmesine imza atacağını daha en başından göstermiş oldu.


 

ISUZU greve hazırlanıyor

Birleşik Metal’in örgütlü olduğu MESS üyesi ISUZU’da grev hazırlıkları sürüyor. ISUZU İşyeri Baştemsilcisi Erol Kalender, sürece yönelik hazırlıkları gazetemize değerlendirdi.

Erol Kalender (ISUZU İşyeri Baştemsilcisi / Birleşik Metal İstanbul 1 Nolu Şube): Bu ciddi bir süreç. Toplu sözleşme deyip geçmemek gerekiyor. Toplu sözleşmeyi bağlayan unsurlardan bir tanesi de torba yasayla ilgili olmasıdır. Bizi doğrudan ilgilendiren maddelerin olması ücretler kadar önemlidir. Gelinen noktada arabulucu sürecinden çıktık grev kararı almak durumundayız. Biz de bulunduğumuz işyerlerinde örgütümüzün aldığı kararın arkasında durmak zorundayız. Haklar şimdiye kadar bu şekilde alınmış. Grev bizim yasal hakkımızdır. Zorunluluk halinde kullanabileceğimiz bir silahtır. Önümüzdeki günlerde çalışanlarımızın menfaatine olacak bir şekilde bu grevi sonuçlandırırız diye düşünüyorum.

Bizim de fabrikamızda bu sürece yönelik çalışmalarımız var. Merkezimizin aldığı karar doğrultusunda eylemliliklerimizi devam ettiriyoruz. Kokart ve mesai eylemini sürdürüyoruz. Sabah-akşam yürüyüşlerini şimdilik durdurduk ama önümüzdeki günlerde toplu giriş-çıkış yapma gibi bir durumumuz var. Komite eğitimlerimiz olacak. ISUZU’daki TİS komisyonunu 40 kişi olarak belirlemiştik. Bunlar otomatikman grev komitesine dönüşecek. Komitenin ilk eğitimini Cuma (4 Şubat) günü yüzde 100 katılımla şubemizde yapmış olacağız.

Kararlı olmak durumundayız. Çünkü bizim abilerimiz, büyüklerimiz bu kararlılıkla sosyal hakları edinmişler. Bunun bilincindeyiz.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

BEDAŞ işçileri direniyor

Gaziosmanpaşa BEDAŞ Bölge Müdürlüğü’nde çalışan taşeron işçilerinin başlattığı direniş sürüyor. BEDAŞ’ta fatliyet gösteren taşeron firmanın değişmesi ile beraber işçi kıyımı yaşandı. İhalede değişen sadece taşeron firmanın ismi oldu. Her iki şirketin de sahibi AKP Ağrı Milletvekili Cemalkaya.

BEDAŞ taşeron işçileri işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadan arızalara gönderiliyor. En temel araç gerecin dahi verilmediği BEDAŞ işçileri, ölüm tehlikesi ile karşı karşıya çalışıyorlar.

Daha birkaç ay önce izole eldiven ve hat tüfeği verilmediği için taşeron bir işçi yüksek gerilime kapılarak hayatını kaybetti. Taşeron firma yetkililerinin 3 kuruş fazla kâr elde etmek için almadıkları basit önlemler yüzünden her gün BEDAŞ işçileri ölümle yüzyüze çalışıyorlar.

Taşeron firmaların değişikliği ise işçilerin haklarının gasbedilmesi için “oyuna” dönüştürülmüş durumda. Her değişiklikte işçilere geriye dönük haklarından vazgeçtiklerine dair ibraname zorla imzalatılıyor. BEDAŞ işçileri ibranameyi imzalamayı reddettiklerinde ise taşeron firma yöneticilerinin tehditleriyle karşı karşıya kalıyorlar.

İhale ile değişen taşeron şirket yine aynı senaryoya başvurdu. Kendilerine dayatılan ibranameleri imzalamayı reddeden bir grup işçinin işine son verildi.

BEDAŞ’ta çalışan taşeron işçiler de direnişçi arkadaşlarına destek veriyorlar. Kadrolu işçilerin örgütlü olduğu TES-İŞ Sendikası üyeleri de bireysel olarak direnişe destek sunuyorlar.

TES-İŞ Sendikası eylemli bir süreç örülmeden sadece mahkeme süreci işletilirse ve inisiyatif kendilerinde olursa atılan işçilere destek vereceğini ifade ederek direnişi sahiplenmedi.

Atılan işçiler direniş başlatarak süreci işletmeyi tercih ettikleri için TES-İŞ Sendikası kurumsal olarak direnen işçilere desteğini kesti.

Kızıl Bayrak / İstanbul