4 Mart 2011
Sayı: SİKB 2011/09

 Kızıl Bayrak'tan
Bahar dönemi, olanaklar,
tehlikeler ve görevler
Erbakan: ABD’nin “Yeşil Kuşak
Projesi”nin “mücahidi”!
Diktatörlüğe karşı ayaklananlar emperyalist işgale de direnecektir!
Aleviler İzmir mitinginde buluşuyor
Emekçi kadınlar
8 Mart’a yürüyor.
Deride toplu sözleşme
süreci başladı
Kapitalistler servetlerini katlıyor
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Mart Ayı
Toplantısı Sonuçları
Mehmet Beşeli: 30 yıllık bir düzen çatırdamaya başladı
D.S.C işçilerine polis terörü
“Metal işçisi kazanırsa
hepimiz kazanırız”
Yaşasın Ontex / Canbebe direnişimiz!
Ontex işçileri boykota çağırıyor
Eğitim Sen şubelerinde
genel kurullar
Tuzla’da yaygın faaliyet
Tunus ve Mısır’da emekçilerin mücadelesi devam ediyor.
“Ankara elini yakamızdan çek!”
Ortadoğu’da emekçiler ayakta!
Gazi direnişi 16. yılında.
Uluslararası yağma kurultayı
AÜ’de eylemler
Üniversitelerde soruşturma ve
ceza terörü
İsyan ruhu fabrikalara, havzalara taşınıyor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Tuzla’da yaygın faaliyet...

ROTA tersane işçileriyle buluştu

Tersane İşçileri Birliği Derneği’nin (TİB-DER) aylık yayını olan ROTA, tersane işçilerine ulaştırılmaya devam ediyor.

Hakları ve gelecekleri için tersane işçilerini TİB-DER çatısı altında örgütlenmeye çağıran ROTA, torba yasa karşıtı mücadelenin de havzadaki kürsüsü oldu. Bu çerçevede, tersane işçilerine torba yasanın ne anlama geldiği anlatıldı ve sermayenin saldırılarına karşı mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı.

Ortadoğu halklarının isyan ruhunu da tersanelere taşıyan ROTA, tersane işçilerinden yoğun ilgi gördü. Tuzla Gemi, Çiçek, Sedef Tersaneleri ile İçmeler Merkez Köprü ve Aydıntepe Tren İstasyonu önünde yaygın ROTA dağıtımı yapan TİB-DER’liler, tersane işçilerine yönelik sesli ajitasyonlarla da mücadeleyi yükseltme çağrısında bulundular.

Bülten dağıtımı

Tuzla’da kurultay hazırlıkları yoğun biçimde sürüyor. 2 Mart sabahı saat 07.00’de Tuzla Orta Mahalle’de Tuzla OSB KHK Bülteni ve 8 Mart BDSP bildirisi işçi ve emekçilere ulaştırıldı.

Dağıtım sırasında Öz Gıda-İş’te örgütlü olan Apikol işletmesindeki işçilerle kurultay ve sendikaların bugünkü durumu üzerine sohbetler edildi.

Dağıtım sırasında yaklaşık 150 adet bülten ve 8 Mart bildirisi kullanıldı.

Aydınlı’da yaygın faaliyet

24 Şubat sabahı Tuzla OSB KHK Bülteni işçilere ulaştırıldı. İşe gidiş saatinde gerçekleştirilen dağıtım sırasında işçilerle bültenin içeriği ve yaşadıkları sorunlar üzerine sohbetler gerçekleştirildi.

Dağıtım sırasında yaklaşık 200 adet bülten kullanıldı. İşçilerin bültene ilgi göstermeleri dikkat çekti.

Akşam saat 17.30’da ise Aydınlı’da bulunan Emin Teknik fabrikasına bülten dağıtımı yapıldı. Daha önce dağıtımı engellemek için servisleri içeri çektiren patron yalakalarına rağmen sınırlı sayıda bülten işçilere ulaştırıldı. İşçiler, bir önceki dağıtımın fabrikada önemli bir etki yarattığını söylediler. İçeride çalışan işçilerin dağıtıma tepkilerinin olumlu olduğunu belirtiler. Dağıtım sırasında bazı Emin Teknik işçileri “sizin dağıtımınızdan işverenler korkuyor” diyerek dağıtımların sürmesini istediler.

25 Şubat günü sabahı da Tepe Durağı’nda Tuzla OSB KHK Bülteni işçilere ulaştırıldı.

Dağıtım sırasında işçilerin oldukça ilgili olması dikkat çekti. İşçilerle kurultay ve kurultayın hedefleri üzerine sohbetler gerçekleştirildi. Bazı sendikalı işçiler fabrikalarında sendikaların işlevsel olmadığına dair tepkilerini dile getirdiler.

Emin Teknik, Konveyör, Sega, Kubatoğlu fabrikalarının servislerinin içine girilerek işçilere bülten ulaştırıldı. Servislerde kurultay üzerinden ajitasyon konuşmaları yapılarak bölgede yaşanılan sorunlar ve kurultayın hedefleri anlatıldı. Yaklaşık 15 servise girilerek dağıtım yapıldı. 

Dağıtım sırasında işçilerin yaklaşımı çok olumluydu ve onlarca işçiyle sohbet edildi. Dağıtımda yaklaşık 350 adet bülten kullanıldı.

Yaygın yazılamalar

Diğer yandan direnişlerini sürdüren Ontex işçilerinin sesi Tuzla’ya taşınıyor. BDSP’liler bölgede yürüttükleri faaliyetlerle Ontex işçileriyle dayanışma çağrısı yapıyorlar. Mısır ve Tunus’un ardından Libya’ya sıçrayan isyan dalgasını da selamlıyorlar.

Aydınlı Mahallesi’nin merkezi noktalarına yaptıkları “Ortadadoğu halkları yol gösteriyor!”, “Libya’da direniş kazanacak!”, “Libya’da isyana omuz ver!” şiarlı BDSP yazılamalarıyla Libya halkıyla dayanışma çağrısı yapan BDSP’liler “Diren Ontex seninleyiz!”, “Ontex’te direniş kazanacak!” şiarlı BDSP yazılamaları ile de Ontex direnişinin sesini bölgeye taşıyorlar.  

Kızıl Bayrak / Tuzla

 

 

 

Işıksoy Tekstil’de işten atma saldırısı

Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan 320 işçinin çalıştığı Işıksoy Tekstil fabrikasında kölece çalışma koşullarına karşı işçiler DİSK-Tekstil İşçileri Sendikası’na üye oldukları için işten atıldı. Işıksoy patronu 145 işçiden 50’sini hiçbir gerekçe göstermeden kapının önüne koydu. İçerideki işçilere ise sendikadan istifa etmeleri için baskı yapıyor. Fabrikada işçilere 12 saat çalıştıkları halde sadece asgari ücret veriliyor. İşyeri hekiminin bulunmadığı fabrikada işçilere fazla mesaileri de ödenmiyor.

Konuyla ilgili DİSK-Tekstil Bursa Şubesi’nde bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Açıklamaya DİSK-Tekstil Bursa Şube Başkanı Celal Çam, işyerinde işçilerin kölelik koşullarında çalıştığını ve Işıksoy Tekstil patronun yoğun bir sömürüyle dört yılda sekiz kat büyüdüğünü belirtti.

Çam’ın ardından söz alan Avukat Özlem Durdağı da Işıksoy Tekstil patronunun hukuksuzluk yaptığını, sendikanın anayasal bir hak olduğunu vurguladı. Ardından hukuksal prosedür hakkında bilgilendirmede bulundu. Hukuksal boyutun mücadelenin bir yanı olduğunu belirterek direnişin kazanımla sonuçlanması için işçilerin mücadeleci tutumunun belirleyici olacağını vurguladı.

Yaklaşık 60 kişinin katıldığı basın toplantısına BDSP ve Partizan da destek verdi.

 

GOP-Topkapı İşçi Kurultayı hazırlıkları

İstanbul Gaziosmanpaşa -Topkapı İşçi Kurultayı hazırlıkları devam ediyor. Hazırlıklar çerçevesinde son olarak, tekstil işçilerinin geniş katılım sağladığı toplantıyla kurultaya ilişkin hedef ve yönelimler belirlendi.

Toplantının başında, kurultaya ilişkin kısa bir konuşma yapan işçi kurultayı çalışanı, tekstil işçilerinin yaşadığı sorunlara karşı birliğin ve işyeri komitelerinin önemine dikkat çekti. Sendikalarda örgütlenmenin önemine vurgu yaptı. Ardından sözü diğer işçilere bıraktı. Tekstil işçilerinin birliği ve yaşadıkları sorunlara karşı birtakım adımların atılması zamanının geldiği yapılan tartışmalarda öne çıkan ortak fikir oldu.

3 Nisan 2011 tarihinde yapılacak kurultaya giden yolda  tekstil işçilerinin kurultaya katılımın önemine değinildi. Pratik çalışmalar ve çıkarılacak materyaller belirlendi. Fabrikalarda ve tekstil işçilerine ulaştırılmak üzere kurultay gündemli Tekstil İşçileri Bülteni çıkarılması kararlaştırıldı. Kurultayı gündemleştirmek ve tekstil işçilerinin gücünü kurultayda birleştirmesini sağlamak için fabrikalarda kullanılmak üzere anket hazırlanması karara bağlandı.

Fabrikalara yönelik özel müdahalelerin tartışılmasının ardından kurultaya uzanan süreçte toplantıların düzenli hale getirilmesinin önemi üzerinde duruldu.

 

Mamak’ta kurultay çalışmaları

Nisan ayında yapılması planlanan Ankara İşçi Kurultayı hazırlıkları devam ediyor. Oluşturulan Mamak Komisyonu 1 Mart Pazartesi günü Tuzluçayır’dan Ege Mahallesi’ne kadar işçi servis noktalarına ve otobüs duraklarına “İşçi cinayetlerine son! İş kazalarına, güvencesiz çalışmaya karşı; mücadeleye, örgütlenmeye” şiarlı afişleri yaptılar.

Önümüzdeki günlerde de işçi sağlığı ve iş güvenliği gündemli bir panel gerçekleştirmeyi planlayan Mamak Komisyonu, İvedik ve OSTİM’de gerçekleşen iş cinayetlerini teşhir ederek, yaşananların kaza değil katliam olduğu gerçekliğinin altını bir kez daha çizecek. Kurultay çalışmaları önümüzdeki günlerde anket, imza kampanyası ve daha pek çok materyalle devam edecek.

 

Begos’ta dağıtım

Tekstil İşçileri Bülteni’nin yeni sayısı ve emekçi kadın buluşması çağrıları 24 Şubat sabahı Buca Ege Giyim Organize Sanayi Bölgesi’nde (BEGOS) tekstil işçilerine ulaştırıldı.

İşe giriş saatinde gerçekleştirilen dağıtım işçiler tarafından ilgiyle karşılandı. Sirkülasyonun çok fazla olduğu ve sürekli yeni işçilerin çalışmaya başladığı organizede özellikle yeni işçiler bültenin içeriği ve amacına dair sorular sorarak bilgi almak istediler.

Bültende yer alan “Şirinyer Tekstil işçilerine çağrı” başlıklı yazı, bu işyerinde çalışanlar arasında heyecan yarattı. Başta bülten almayan bazı işçiler de yazıyı görünce gelip bülten aldılar ve yazıya dair tartıştılar.

Geçtiğimiz haftalarda BEGOS’ta bulunan Dalgıç Tekstil’e yönelik bir dağıtım yapılmış, bu bildiriden rahatsız olan patron, polis çağırarak faaliyeti engellemeye çalışmıştı.

Kızıl Bayrak / GOP- Ankara - İzmir