4 Nisan 2011
Sayı: SİKB 2011/13

 Kızıl Bayrak'tan
1 Mayıs yoluna çıkarken
Emperyalizmin maşaları
halklardan yana tutum alamazlar!
Emperyalistler hegemonya ve
yağma peşinde!
Tüm NATO üsleri kapatılsın!
Kürt halkı inkara ve
tasfiye dayatmasına “itaat” etmiyor!
Metal İşçileri Birliği Merkezi
Yürütme Kurulu Nisan Ayı Toplantısı Sonuçları
Metal grevinde son durum
Süsler Doruk’ta grev sürüyor...
Her yerde kurultay çağrısı
İzmir’de kurultay seferberliği.
Direnişçi Ontex/Canbebe işçileriyle söyleşi...
Direnişlerin sesi Taksim’de
yankılandı...
Ontex’te polis tacizine
karşı dayanışma
Metro Grossmarket
işçileriyle konuştuk...
BDSP Karadağ davasının peşini bırakmıyor...
Karadağ cinayeti davasında “keşif iptali” değerlendirildi.
Suriye’de siyasal durum
ve bazı saptamalar
İngiltere’de işçi sınıfı meydanlarda!
Almanya’da nükleer santral karşıtı kitlesel gösteriler
Üniversitelerden...
Yaptım Olacak” hiçbir zaman bizim dilimiz olmayacak!
Çelişkili TÜBİTAK
raporunu sordu
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Direnişlerin sesi Taksim’de yankılandı...

“Söz bitti şimdi eylem!”

Patron-sendika bürokrasisi işbirliğiyle karşılaştıkları işten atma saldırısına karşı direniş bayrağını yükselten Ontex işçileriyle, direnişçi PTT taşeron işçileri cumartesi eylemlerinin 5.’si için 26 Mart günü Taksim’deydi. Ontex bünyesindeki markaları boykot etme çağrısının işçi ve emekçilere taşındığı eyleme ÇEL-MER ve KDS işçileri de katıldı.

Metal Greviyle Dayanışma Platformu’nun destek verdiği eylemde, metal işçilerinin mücadelesi de selamlandı. Libya’ya dönük emperyalist saldırganlığın da lanetlendiği eylemde, “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!” şiarı da öne çıkarıldı. BDSP’lilerin flamalarıyla katıldığı eylemde DİK, İMD ve Tekstil-Sen de yer aldı.

Galatasaray Lisesi önünde toplanan yaklaşık 200 kişi Burger King önüne coşkulu sloganlarla yürüdü. Ajitasyon konuşmalarıyla çevredekilere direnişlerle dayanışma çağrısı yapıldı. Eylemin kararlılığı ve coşkusu çevredeki insanların da ilgisini çekti ve alkışlarla eyleme destek verenler oldu.

İstiklal’de coşkulu yürüyüş

Yürüyüş boyunca “Canbebe’ye boykot, direnişe destek!”, “Ontex’te/PTT’de direniş kazanacak!”, “Ontex-PTT-ÇEL-MER-KDS işçisi yalnız değildir!”, “Taşeron işçisi köle değildir!”, “Zafer direnen işçilerin olacak!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Söz bitti şimdi eylem!”, “İşgal, grev, direniş!”, “Sendikalar bizimdir ağalar defolsun!”, “Emperyalist haydutlar Libya’dan defolun!”, “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!” ve “Birleşe birleşe kazanacağız!” sloganları haykırıldı.

Yürüyüş güzergahının üzerinde bulunan Mephisto Kitabevi önüne gelindiğinde kısa bir süreliğine oturma eylemi gerçekleştirildi. Oturma eylemi sırasında yapılan konuşmalarla sermayenin saldırılarına karşı mücadele eden işçilerle dayanışma çağrısı yapıldı. Ontex işçilerinin boykot çağrısı yinelendi.

Emperyalist saldırganlık lanetlendi

Fransız Konsolosluğu’nun önüne gelindiğinde ise direnişçi işçiler Libya’ya dönük emperyalist saldırganlığı protesto ettiler. Bir süre konsolosluk önünde durularak konuşmalarla emperyalistlerin ve işbirlikçilerinin Libya saldırısı teşhir edildi.

“Baskılar mücadelemizi engelleyemez!”

Burger King önüne gelindiğinde ise ilk olarak Ontex direnişçisi Mustafa Bozkurt tarafından bir konuşma yapıldı. Ontex, PTT, KDS, ÇEL-MER işçilerinin biraraya gelmesinin oldukça anlamlı olduğuna değinen Bozkurt, metal sektöründe greve çıkan işçilerle beraber mücadele bayrağını yükselteceklerini vurguladı.

Direnişlere yönelik polis baskısı ve saldırılarına da dikkat çeken Bozkurt polisin direniş alanına yönelik 25 Mart akşamı gerçekleştirdiği tacize ilişkin bilgi verdi. Polisin ve zabıtaların tacizlerine karrşı direniş çadırında 24 saat nöbet tuttuklarını ve barakalarına el konulmasına izin vermediklerini belirtti.

Sendikalı olmalarına rağmen işten atıldıklarını belirten Bozkurt, sendikalı olmakla işin bitmediğini dile getirerek sendikal bürokrasiye karşı mücadele etmeninin önemine vurgu yaptı. Bozkurt konuşmasında Libya’ya dönük emperyalist saldırganlığa da dikkat çekerek işgali lanetledi.

Sınıf dayanışması yükseltildi

Metal İşçileri Greviyle Dayanışma Platformu adına konuşan Şahan İlseven ise, sendikal örgütlenmeye dönük baskılara dikkat çekti. Birleşik mücadelenin olması gereken düzeyde olmadığını söyleyen İlseven metal grevini sahiplenme çağrısı yaptı.

Birleşik Metal üyesi ÇEL-MER işçileri adına ise işyeri temsilcisi Ersin Usta konuşma gerçekleştirdi. Sendikanın yetkisinin kesinleşmesine karşın ÇEL-MER patronunun TİS masasına oturmadığını söyleyen Usta, ayak oyunlarıyla işten atıldıklarını ifade etti.

“Omuz omuza durup mücadeleyi yükselteceğiz!”

Konuşmaların ardından basın açıklamasını Ontex direnişçisi Gamze Kayhan okudu. Açıklamada işten atılma süreçlerine değinen Kayhan, işçi sınıfı mücadelesi önünde önemli bir engel olan sendikal bürokrasinin mutlaka aşılması gerektiğini vurguladı. Oldukça coşkulu bir havada geçen eylem sloganlar ve çevredeki emekçilerin destek alkışları eşliğinde sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

Ontex’te işçilere gözaltı

28 Mart Pazartesi günü “Ontex işçileri sömürü ve köleliğe karşı direnişte! Ontex’e boykot! Direnişe destek! / BDSP” afişlerinin yapımına yardım eden Ontex işçileri gözaltına alındı.

 

Direnişçi işçiler yaşanan gözaltı saldırısını ise şöyle anlattılar:

“Sömürüye ve köleliğe karşı başlattığımız haklı mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Fabrika çevresinde başlatmış olduğumuz afiş çalışmasını engellemeye yönelik müdahaleyle karşılaştık. Afişimizi Starcity Alışveriş merkezinin önündeki köprü ayağına yaparken 5 özel güvenlik görevlisi köprünün özel mülkiyet olduğunu söyleyerek afiş yapmamızı engellediler. Ardından yaptığımız afişlere saldırarak yırtmaya başladılar. Buna izin vermeyerek faaliyetimizi savunmaya başladığımızda üzerimize saldırdılar. Yaşanan kısa süreli arbededen sonra özel güvenlik görevlileri tehdit ederek polise haber verdiler. Bizler de yaptığımızın yasa dışı bir eylem olmadığını, korkmadığımızı söyleyerek faaliyetimize devam ettik. Aynı güzergah üzerinde afişleri yapmaya devam ederken bu defa da gelen polis ekibi bizleri gözaltına almaya çalıştı. Uzun bir süre bekletildikten sonra gelen takviye sivil ekiplerle bizleri zorla polis otosuna koymaya çalıştılar. 2 saat keyfi bir şekilde karakolda bekletildikten sonra çevreyi kirlettiğimiz gerekçe gösterilerek 200 TL para cezası kestiler.

Bizi almak için karakolun önüne gelen arkadaşlarla ayrılarak faaliyetimize kaldığımız yerden devam ettik. Sefaköy İnönü Mahallesi’nde devam ettirdiğimiz afiş faaliyetimizi servis güzergahlarına başarılı bir şekilde yaptık. Çevredeki işçi arkadaşların ilgisi oldukça iyiydi. Kısa sohbetlerde bulunduğumuz işçiler bizleri desteklediklerini dile getirdiler.”

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece