4 Nisan 2011
Sayı: SİKB 2011/13

 Kızıl Bayrak'tan
1 Mayıs yoluna çıkarken
Emperyalizmin maşaları
halklardan yana tutum alamazlar!
Emperyalistler hegemonya ve
yağma peşinde!
Tüm NATO üsleri kapatılsın!
Kürt halkı inkara ve
tasfiye dayatmasına “itaat” etmiyor!
Metal İşçileri Birliği Merkezi
Yürütme Kurulu Nisan Ayı Toplantısı Sonuçları
Metal grevinde son durum
Süsler Doruk’ta grev sürüyor...
Her yerde kurultay çağrısı
İzmir’de kurultay seferberliği.
Direnişçi Ontex/Canbebe işçileriyle söyleşi...
Direnişlerin sesi Taksim’de
yankılandı...
Ontex’te polis tacizine
karşı dayanışma
Metro Grossmarket
işçileriyle konuştuk...
BDSP Karadağ davasının peşini bırakmıyor...
Karadağ cinayeti davasında “keşif iptali” değerlendirildi.
Suriye’de siyasal durum
ve bazı saptamalar
İngiltere’de işçi sınıfı meydanlarda!
Almanya’da nükleer santral karşıtı kitlesel gösteriler
Üniversitelerden...
Yaptım Olacak” hiçbir zaman bizim dilimiz olmayacak!
Çelişkili TÜBİTAK
raporunu sordu
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Almanya’da nükleer santral karşıtı kitlesel gösteriler

“Nükleer santralleri kapatın!
Hemen şimdi!”

Nükleer karşıtı duyarlılığın oldukça gelişkin olduğu Almanya’da “Fukushima uyarıyor, bütün atom santralleri kapatılsın!’’ sloganıyla 26-27 Mart günlerinde kitlesel eylemler gerçekleştirildi. 26 Mart Cumartesi günü Berlin (120 bin), Hamburg (40 bin), Münih (40 bin) ve Köln’de gerçekleştirilen eylemlerde 250 bin kişi sokaklara çıktı. Bu rakam, en son 70’lerde, o zamanki başkent olan Bonn’da gerçekleştirilen nükleer karşıtı 150 bin kişilik merkezi eylemin katılımını aşmış bulunuyor.

 

Köln

NRW eyaleti çapında yapılan ve 40 binden fazla kişinin katıldığı bildirilen Köln’deki eylem Neumarkt ve Deutz olmak üzere iki ayrı noktada toplanılmasıyla başladı.

Binlerce kişinin yer aldığı, nükleer karşıtı rengarenk binlerce bayrak ve onlarca pankart ve dövizin taşındığı her iki yürüyüş kolu da oldukça coşkuluydu. “Nükleer satralleri kapatın, hemen şimdi!’’ sloganının sık sık atıldığı yürüyüş kolları Ren kenarında bulunan Deutz Tersanesi yakınındaki geniş alanda birleşti. Bu arada Neumarkt kolundan gelen protestocuların Ren üzerindeki köprüye astıkları devasa pankart oldukça ilgi gördü. Üzerinde “Atomdan kurtulmak pratik bir iştir, protesto edin, bloke edin, sabote edin, şimdi!’’ yazılı pankart eylemin en anlamlı pankartıydı.

Miting alanında Köln dışında gelen kitle beklenirken bir müddet müzik yayını yapıldı. Yapılan selamlama konuşmasının ardından, Kölnlü genç bir çocuk doktoru söz aldı. Nükleer enerjinin insana ve çevreye ve özellikle de çocuklara verdiği zararı tibbi bakımdan ayrıntılarıyla ve oldukça açıklayıcı bir şekilde anlatan doktor sözlerini “Kavga edin, izin vermeyin!’’ çağrısıyla bitirdi. Bu çağrı kitle tarafından yoğun alkışlarla karşılandı.

DGB, kiliseler, Yeşiller 90 adına konuşmaların da yapıldığı mitingde, sola ve devrimcilere sahnede bir kez daha yer verilmedi. Konuşmalarda atom santrallerinin ve bu arada atom silahlarının zararları çeşitli yönlerden sayıp dökülürken, bu sorunun sermaye iktidarı ve kapitalist düzenden kaynaklanan yönüne hemen hemen hiç değinilmedi.

Yerli sol parti ve gruplardan MLPD, DKP, Sol Pati belli bir ilgi gösterip, pankart ve flamalarıyla eyleme katılarak bildiri dağıtımı gerçekleştirdiler. Türkiyeli sol örgütlerin ise eyleme ilgisi ve katılımı zayıftı. Aynı zayıflık Türkiyeli işçi ve emekçilerin ilgisinde de gözlenirken, eyleme gençlerin yoğun katılımı dikkat çekti.

Eyleme BİR-KAR çalışanları da katılarak, “Kapitalizm öldürür, güvenli gelecek sosyalizmde!’’ başlıklı bildirinin dağıtımı yapıldı. Ayrıca TKİP bayrakları da taşındı.

Miting, sunulan müzik dinletisi ve eylemlerin devam edeceği, gerçekleştirilecek eylemlere karşı daha duyarlı olunması gerektiği çağrısıyla sona erdi.

 

Berlin

Berlin’de yapılan eylem Postdamer Platz’da kitlenin toplanmasıyla başladı. Genci, yaşlısı, kadını ve erkeğiyle her yaş ve gruptan binlerce kişi renkli görüntüler oluşturdu. İstisnasız hemen hemen her kişinin üzerinde atom karşıtı bir amblem ya da bir döviz bulunmaktaydı.

En önde yürüyüşün şiarı olan “Fukischma mahnt, alle AKW’s abschalten!” (Fukuschima uyarıyor, bütün atom reaktörleri kapatılsın!) pankartı taşındı.

Yürüyüş boyunca en coşkulu atılan slogan “Nükleer atom santrallerini derhal kapatın!”dı. Yürüyüş güzergahı üzerinde bulunan iktidar partisi CDU’nun merkez binasına gelindiğinde ise kitleden öfkeli yuhalama sesleri yükseldi.

Eyleme SPD, Grüne, die Linke, Greenpeace çeşitli sendikaların yanısıra irili ufaklı çevreci grupların katılımı dikkat çekiciydi.

Miting öncelikle bu süreçte hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşu ile başladı. Kısa bir kültürel program sunumundan sonra çeşitli konuşmacılar sahnede yerlerini aldı.

Yapılan konuşmalarda öncelikli olarak atom santrallerinin derhal kapatılması vurgulandı. Atom santrallerinin her dönem iktidara gelen hükümet partilerinin söylediği gibi güvenilir olmadığı belirtilerek bundan 25 yıl önce yaşanan Çernobil felaketi hatırlatıldı. Çernobil’den önemli dersler çıkarılmış olmasına rağmen bugün Fukushima’da yaşananın bu tartışmayı artık noktaladığı belirtildi. Nükleer enerjinin güvenliği olmadığı ve nükleer santrallerin kapatılması gerektiği dile getrildi.

 

Hamburg

Hamburg’da atom karşıtlarının organize ettiği kitlesel bir yürüyüş yapıldı. Eylem için kitle saat  Damtor Bahnhof’da toplandı. Demokratik kurumlar, sendikalar ve siyasi partiler kedi pankart ve flamalarıyla eyleme katılırken, Türkiyeli kurumların katılımı oldukça sınırlıydı.  

Toplanma yerinde yapılan atom santrali karşıtı konuşmaların ardından onbinlerce kişi yolun iki şeridini de trafiğe kapatarak yürüdü. Coşkulu sloganların atıldığı eylemde düdüklü, trampetli ve müzikli protestolar dikkat çekti. “Bütün nükleer santraller kapatılsın” pankratının açıldığı yürüyüşte, atom santralleri karşıtlığını simgeleyen sarı renkli flamalar ve balonlar taşındı.  

Yaklaşık 5 km yüründükten sonra miting alanı olan Hamburg Belediyesi önüne gelindi. Burada kurulan büyük amfi üzerinde IG Metal’den bir sendikacı ve bir doktorun yaptığı konuşmalar sık sık alkışlandı. Konuşmaların ardından yürüyüş sona erdi. Yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı yürüyüşte BİR-KAR, TKİP-YDÖ imzalı “Kapitalizm öldürür! Güvenli gelecek sosyalizimde!” başlıklı bidirileri dağıttı.

Kızıl Bayrak / Köln - Berlin  - Hamburg

 

 

 

Bielefeld’de kahvaltılı toplantı

Almanya’nın Bielefeld kentinde düzenli olarak gerçekleştirilen pazar kahvaltılarından biri de 27 Mart Pazar günü yapıldı.

50’ye yakın kişinin katıldığı kahvaltıda, bir Alman derneğinden 15 kişilik grubun katılması ayrıca önemliydi. Ontex direnişi ile ilgili dayanışma çağrısı ve bilgilendirme bu grup üzerinde ilgi yarattı. Kahvaltı ve geçtiğimiz cuma günü gerçekleştirilen etkinlikten elde edilen toplam 170 Euro’luk gelir en kısa sürede Ontex direnişçilerine ulaştırılacak. Bir süredir devam eden bu kahvaltılara düzenli katılan insanlar her defasında kendi çevrelerinden insanları buraya taşıyorlar. Bu da BİR-KAR’ın bölgede yürüttüğü çalışmada önemli bir olanak yaratıyor.

Kızıl Bayrak / Bielefeld