13 Mayıs 2011
Sayı: SİKB 2011/18

 Kızıl Bayrak'tan
Seçim oyununu bozmak için devrimci seçim kampanyası
Seçimlerin ardından sınıfı kapsamlı
bir saldırı bekliyor...
Kapitalizm felaketini durduralım!
Sömürgeciler işbirlikçileriyle buluştu!
Karşıyaka’da binlerce kişi Denizler’i andı 
Gençlik Denizler’in izinde devrim yolunda!.
BDSP Denizler’i andı
BES’lilere müdür emriyle saldırı
Demiryolu emekçileri yürüyor
Direnişçi işçiler Taksim’deyd
‘Terbiye operasyonu’na
direnişle yanıt verdiler
MAS-DAF işçileri yollarda
Siyasal gelişmeler ve
genel seçimle
Mali kriz senkronizasyonu
Portekiz’i vurdu - Volkan Yaraşır
Tunus’ta mücadele
yeniden sertleşiyor
Suriye’de halk hareketi ve
emperyalist hesaplar
İsyanın birleştirici harcı bozulamaz!...
Hamas-El Fetih anlaşması ve etkileri
ABD emperyalizminin
Ladin oyunu
TMMOB tarihinde kara bir leke: Büyük yüz(süz)leşme
Sanal sıkışıyor, sokakları
genişletelim!
Faşizmin işkencehanelerinde
devrim savunması
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Demiryolu emekçileri yürüyor

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) baskılara, talana, tasfiyeye ve ayırımcılığa karşı 11-16 Mayıs arası gerçekleştireceği yürüyüşün startını 11 Mayıs günü 6 merkezde yaptığı basın açıklamalarıyla verdi. İzmir’deki eylem Alsancak Garı içerisinden başlatıldı. BTS İzmir Şube Başkanı Bülent Çuhadar eylemde yaptığı konuşmasına, İzmir’den 8 kişiyle yola çıktıklarını ve Ankara’da diğer BTS’lilerle buluşacaklarını söyleyerek başladı. Çuhadar’ın ardından sözü taşeronlaşmaya karşı direnişte olan Batıgül Tunç aldı.

Tunç işçilere yönelik saldırılardan bahsederek KESK ve BTS’nin eylemlerini desteklediğini söyledi.

Eylem BES İzmir Şube Başkanı Ramis Sağlam’ın konuşmasıyla devam etti. Sağlam, KESK’in mücadele anlayışından söz ederek bugüne kadar karşılaştıkları baskıları, sürgünleri ve tutuklamaları anlattı.

BTS Genel Merkez Hukuk Sekreteri Coşkun Çetinkaya’nın okuduğu basın açıklamasında demiryolu emekçilerinin bu eylemi neden gerçekleştirdiği ifade edildi. Yandaş sendika ve yandaş çalışan yaratılmak istendiğini dile getiren Çetinkaya demiryolu emekçilerinin sorunlarını sıraladı. Konuşmasını eylemlerine destek isteyerek bitirdi. Davul-zurna eşliğinde halayların çekilmesinin ardından yürüyüş başladı.

Kızıl Bayrak / İzmir



Emekçilerden ‘dumanlı’ tepki

KESK/Haber-Sen İzmir Şubesi 7 Mayıs günü gerçekleştirdiği eylemle “Cumartesi çalışmalarına hayır” dedi. PTT emekçileri, Cumhuriyet Meydanı’ndaki merkez postane önünde yapılan basın açıklamasında, taleplerini dikkate almayan PTT Genel Müdürlüğü’ne duman yoluyla seslerini duyurmaya çalıştılar.

Basmane PTT önünde toplanan Haber-Sen üyeleri “Daha Kaliteli Hızlı Güvenilir ve Çağdaş Hizmet İçin Cumartesi Çalışmak Değil! Yeterli Personel İstiyoruz / KESK Haber-Sen” pankartı ve dövizlerle merkez postaneye yürüdü. Cumartesi günleri çalışmak istemediklerini belirten emekçiler yol boyunca alkış ve sloganlarla kararlılıklarını dile getirdiler. Çevreden de PTT çalışanlarına destek verildiği gözlemlendi. Basın açıklaması öncesinde düzen partisi CHP milletvekili adayı Oğuz Oyan’a söz verildi. Haber Sen Genel Başkanı Ufuk Beytekin de bir konuşma yaparak AKP hükümetine yüklendi.

Batıgül Tunç’tan destek

Buca Belediyesi’nde çalışırken işten çıkartılan taşeron işçi Batıgül Tunç da eyleme destek verdi. Tunç direnişte olma nedenini kısaca anlatarak sendikalı bir işte işe başlayana kadar direnişine devam edeceğini, taşeronda çalışmak istemediğini söyleyerek PTT çalışanlarının verdikleri mücadeleyi desteklediğini ve kendilerinden de destek beklediğini ifade etti.

Basın açıklamasını Haber-Sen İzmir Şube Başkanı Hüseyin Özden’in okuduğu eylemin sonunda PTT emekçileri posta kağıtlarını yakarak, taleplerini dikkate almayan Ankara’ya isteklerini bu kez dumanla ilettiklerini belirttiler. BDSP çalışanları da, seçim bildirgesinin PTT emekçilerine ulaştırdılar.

Kızıl Bayrak / İzmir


Asistan hekimlerden eylem

Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan asistan hekimler 5 Mayıs günü eylemdeydi. Aralıksız 33 saat mesai yapmak zorunda bırakıldıklarını ve döner sermayeden para alamadıklarını belirten asistan hekimler hastane idaresini ve Sağlık Bakanlığı’nı protesto etti.

‘’Asistan mağdur, hastalar yasta, hastanemiz iflasta’’ pankartının açıldığı basın açıklamasını Psikiyatri Kliniği’nde görevli Asistan Hekim Ulaş Yılmaz gerçekleştirdi. 33 saate varan mesailerle haftada yaklaşık 110 saat çalıştıklarını belirten Yılmaz, bu sürenin hem insan haklarına hem de insan haklarının çalışma ilkesine aykırı olduğunu söyledi.

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hasan Oğan da asistan hekimlerin çok ağır şartlar altında insanlık dışı çalışma koşullarında görev yaptıklarını belirterek İstanbul Tabip Odası’nın asistan hekimlerin arkasında olduğunu dile getirdi.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Hüseyin Demirdizen de bir konuşma yaparak “beğenmiyorsanız çekin giden diyen” Sağlık Bakanı’nı kınadı.


Anakonda’da TİS imzalandı

Birleşik Metal İşçileri Sendikası, Kırklareli Lüleburgaz’da kurulu İtalyan sermayeli Anakonda Isıtıcı ve Pişirici Cihazları A.Ş’de toplu sözleşme imzaladı.

Sözleşmeye ilişkin görüşlerini aldığımız Birleşik Metal-İş Trakya Şube Başkanı Fedai Hazır Duvan, fabrikada sendika üyesi 200 işçi adına güzel bir sözleşmeye imza attıklarını söyledi. Sendikal örgütlenme öncesinde, telafi çalışması ve esnek çalışma biçimlerinin uygulandığı fabrikada, toplu sözleşmeyle beraber bu uygulamların kalktığını belirten Duvan, örgütlenme çalışmalarının devam edeceğini sözlerine ekledi.

Sözleşmeye ilişkin aldığımız ilk bilgilere göre; Anakonda işçilerinin ücretlerine ilk 1 yıllık dilim için %13 oranında zam yapıldı. İkramiyeler ve diğer sosyal haklarla birlikte bu zammın daha da fazla olduğu ifade ediliyor.

Birleşik Metal-İş Sendikası, örgütlenme sürecinde 6 işçinin atıldığı fabrikada geçtiğimiz yılın Eylül ayında direniş başlatmıştı.

Kızıl Bayrak / Çorlu


Sakaraya’da iş cinayeti

Sakarya’nın Karasu ilçesinde Limandere Merkez Mezarlığı’nda yüksek gerilim hattında arıza meydana gelmesi üzerine Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ (SEDAŞ) işçileri olay yerine geldi. Müdahale sırasında iki SEDAŞ işçisi yüksek gerilim hattına kapıldı.

Ersin Can (29) isimli işçi tedavi gördüğü Sakarya Toyotasa Acil Yardım Hastanesi’nde hayatını kaybetti.