13 Mayıs 2011
Sayı: SİKB 2011/18

 Kızıl Bayrak'tan
Seçim oyununu bozmak için devrimci seçim kampanyası
Seçimlerin ardından sınıfı kapsamlı
bir saldırı bekliyor...
Kapitalizm felaketini durduralım!
Sömürgeciler işbirlikçileriyle buluştu!
Karşıyaka’da binlerce kişi Denizler’i andı 
Gençlik Denizler’in izinde devrim yolunda!.
BDSP Denizler’i andı
BES’lilere müdür emriyle saldırı
Demiryolu emekçileri yürüyor
Direnişçi işçiler Taksim’deyd
‘Terbiye operasyonu’na
direnişle yanıt verdiler
MAS-DAF işçileri yollarda
Siyasal gelişmeler ve genel seçimle
Mali kriz senkronizasyonu
Portekiz’i vurdu - Volkan Yaraşır
Tunus’ta mücadele
yeniden sertleşiyor
Suriye’de halk hareketi ve
emperyalist hesaplar
İsyanın birleştirici harcı bozulamaz!...
Hamas-El Fetih anlaşması ve etkileri
ABD emperyalizminin
Ladin oyunu
TMMOB tarihinde kara bir leke: Büyük yüz(süz)leşme
Sanal sıkışıyor, sokakları
genişletelim!
Faşizmin işkencehanelerinde
devrim savunması
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

TMMOB tarihinde kara bir leke:
Büyük yüz(süz)leşme

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Ulucanlar Cezaevi’nin korunması, yeni kullanım önerileri geliştirilmesi amacıyla 2007 yılında başlattığı çalışma, “sözlü tarih” çalışmaları kapsamında ele alınmış, ortaya çıkan bilgiler derlenerek bir belgesel film hazırlanmıştı. 6 Mayıs tarihinde galası yapılan belgesel gösteriminde yaşananlar çalışmanın politik düzeyini göstermesi açısından belirleyici olurken, aynı zamanda malumun ilanı niteliğindeydi.

Büyük yüz(süz)leşme

Ulucanlar katliamının sorumlularından Rahşan Ecevit’in geceye odanın davetlisi olarak katılması başta şehit aileleri olmak üzere ilerici devrimci güçlerin tepkisini çekmiş, aileler salonu terk etmek istemişlerdir. Ardından durumu protesto eden devrimci güçler, Rahşan Ecevit’in salonu terk etmemesi üzerine sahneyi işgal ederek geceyi düzenleyenlere yüzleşmenin nasıl yapılması gerektiğini göstermiş, bu irade Rahşan Ecevit’i salondan kovmuştur.

Ankara Şube olayların ardından yaptığı açıklama ile de sınırlarını aşmış, ilerici-devrimci kamuoyuna “yüzleşmenin nasıl yapılacağı” dersini vermeye çalışmıştır. Yaşananları yüzleşmenin bir parçası olarak göstermeye çalışan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetimi “Yüzleşme kolay değildir; tek taraflı yapılamaz, tarih çarpıtılamaz. Katliamların ve idamların sorumluluğunu taşıyanlarla her alanda yüzleşmek, yaptıklarını izlerken, yüzlerindeki ifadeyi, gözlerimizin içerisine bakamayışlarını görmek, utançlarına tanıklık etmek, yüzleşme sürecinin bir parçasıdır…” diyerek kamuoyunu filmin yeni gösterimlerine davet etmekten geri durmamıştır.

Gelinen noktada sorumluların düştükleri hatayla dahi yüzleşemeden tarih ile yüzleşmesini beklemek de hata olacaktır.

Toplumcu Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları olarak MO Ankara Şubesi’nin Ulucanlar Cezaevi ile ilgili yürüttüğü çalışmayı kamuoyuna deklare edildiği biçimiyle eleştirmiştik. “Sözlü tarih” olarak kitaplaştırılan çalışmayı tarihsel belleğin yitimi olarak nitelendirmiş, cezaevinin tarihi içerisinde Ulucanlar katliamına yer vermeyen, yok sayan Ankara Şube yönetimini düştüğü hatayı düzeltmeye çağırmıştık. (Takipçileri Ulucanlar Katliamını Hatırlatıyor!-TMMŞP / Nisan 2010)

Bu vesile ile bir kez daha yinelemek gerekir ki, Ulucanlar Cezaevi’nin tarihi ile devletin yüzleştiği sınırlarda yüzleşen hiçbir çalışma bizim payımıza anlamlı değildir! Bu işi bırakın demokratik açılım yalanlarıyla geçmişle hesaplaştığını iddia eden düzen bekçileri yapsın. Ulucanlar Cezaevi’ni sözde müze yaparak, para karşılığı tecrit sunan, devrimci önderleri karikatürleştirmeye çalışanlar yapsın. 1999’da katledilen 10 devrimcinin direnişiyle yüzleşmekten korkanlar yapsın böyle bir çalışmayı…

TMMOB’nin bir etkinliğinde 10 devrimcinin katledilme emrini veren Bülent Ecevit’in, bir zamanlar aynı cezaevinde kalmış olması üzerinden devrimci önderlerle birlikte anılması, 1999’da Ulucanlar’da ve 2000’de eş zamanlı olarak pek çok cezaevinde yaşanan katliamların sorumlularından Rahşan Ecevit’in geceye davet edilmesi hiçbir şekilde kabul edilemez!

Toplumcu Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları olarak başta ilerici-devrimci mimarlar olmak üzere, tüm teknik elemanları bu ayıbı düzeltmeye; TMMOB’nin tarihine kara bir leke olarak geçen bu olayın sorumluları kadar cüretkar olmaya çağırıyoruz!

Toplumcu Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları




Ankara’da büyük yüzsüzlük

Büyük Yüzleşme: Ulucanlar Cezaevi” isimli belgeselin gala gösteriminde büyük bir arsızlık örneği sergilendi. Denizler’in katledilişinin 39. yıldönümünde TMMOB’ye bağlı Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından düzenlenen galaya, Ulucanlar Katliamı’nın emrini veren dönemin başbakanı Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit de davet edildi.

Gösterimden önce yapılan açılış konuşmasında, Bülent Ecevit’in Ulucanlar’da tutuklu kalmış bazı devrimcilerin isimleriyle beraber anılması salonda bulunan aileler tarafından büyük bir öfkeyle karşılandı.

1999 yılında Ulucanlar Cezaevi’ne düzenlenen operasyonda katledilen devrimcilerin yakınları, operasyon emrinin dönemin başbakanı Ecevit tarafından verildiğini belirterek, Ecevit’in devrimci olamayacağını ve katillerin salonda yer almaması gerektiğini söyledi.

Bülent Ecevit’in, katliamın baş sorumlularından biri olduğunu söyleyen protestocular, Rahşan Ecevit’in salondan ayrılmaması üzerine sahneyi işgal etti. Rahşan Ecevit, yoğun protestolar nedeniyle salonu terketmek zorunda kaldı.