26 Ağustos 2011
Sayı: SİKB 2011/33

 Kızıl Bayrak'tan
Dinci-gerici partinin saldırganlığının gerisinde ABD emperyalizmi var...
Saldırganlık dizginlerinden boşalıyor
Kürt halkının özgürlük, eşitlik,
gönüllü birlik!
Kirli savaşın faturasını emekçiler ödüyor!
Kürt anneleri ‘canlı kalkan’ oldular
Sendikal bürokrasi işçi sınıfının tahammül sınırlarını aşıyor...
Sendikalar Yasası üzerine kapalı kapılar ardında pazarlıklar...
İşçi sınıfına topyekün saldırı stratejisi 
İşçiler kıdem tazminatı hakkı için
sokağa çıktı...
Tekstil İşçileri Bülteni’nden seminer
Birleşik Metal-İş Anadolu Şube Başkanı Seyfettin Gülengül ile konuştuk...
Ontex/Canbebe direnişçileri: Direniş bayrağı elden ele yükselecektir!
Gerçek barış için
sınıfsız-sömürüsüz bir dünya!
Libya’da Kaddafi devrildi…
Siyonist saldırganlığı ancak halkların birleşik direnişi önleyebilir…
Şili’de 1 milyon kişi yürüdü
“İki, üç daha fazla Vietnam!"
Somali yalanları ve gerçekler
Somalili kadınlar ve
burjuva ikiyüzlülük...
Balcalı taşeron işçilerine
gözaltı terörü…
Katliamda ihmaller zinciri
Direnişçi Savranoğlu işçileriyle konuştuk...
Direnişteki Form Mukavva işçileriyle konuştuk...
Mihri Belli ‘Enternasyonal’le
sonsuzluğa uğurlandı....
Hacıbektaş Şenlikleri ve bazı gözlemler
“Savaş politikalarında ısrar etmeyin”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Tekstil İşçileri Bülteni’nden seminer

İzmir’de faaliyet yürüten Tekstil İşçileri Bülteni, sermayenin yeni saldırı dalgası ve kıdem tazminatının gasbı ile ilgili eğitim semineri gerçekleştirdi.

“Sermayenin yeni saldırı dalgası ve kıdem tazminatının gasbı” başlıklı seminer 21 Ağustos günü Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi’nde gerçekleştirildi. Seminerde Av. İmdat Ataş saldırının kapsamı hakkında bilgi veren bir konuşma yaparken, Tekstil İşçileri Bülteni adına yapılan konuşmada ise saldırıya karşı mücadele çağrısı yapıldı.

Saldırı sınıf için varlık yokluk mücadelesidir!”

Seminer ilk olarak Tekstil İşçileri Bülteni adına yapılan konuşma ile başladı. Konuşmada sermayenin bu saldırısının on yılardır süregiden neoliberal saldırılardan ayrı tutulamayacağı, bu saldırı dalgasının da işçi sınıfının kazanılmış haklarını gasbetmeyi amaçlayan çok yönlü saldırının parçası olduğu ifade edildi.

Konuşmada “Ulusal İstihdam Stratejisi” denilen saldırıların neden bugün gündeme geldiği üzerinde duruldu.

Konuşmada saldırının sermayenin bugüne kadar saldırıları arasında en şiddetlisi olduğu da vurgulanarak buna karşı işçi ve emekçilerin büyük bir mücadele vermesi gerektiği anlatıldı. Her savaşta olduğu gibi bu savaşta da işçi sınıfının mevzilerinin fabrikalar ve taban örgütlenmeleri, en etkili silahın ise genel grev olduğu ifade edildi.

Sistemin işçilerin bilincini bulandırmak için pek çok silaha başvurduğu son günlerde şovenizmin yeniden körüklendiğinden bahsedilen konuşmada, taban örgütlenmeleri kurarak genel greve hazırlanma çağrısı yapıldı.

TİB konuşmasının ardından söz alan dinleyiciler de saldırı dalgasına dair görüşlerini belirttiler.

Ataş: Kıdem hakkını tartıştırmayız!

Ardından ise Av İmdat Ataş söz alarak saldırılara dair bir sunum gerçekleştirdi. Ataş ilk olarak saldırının temel ayaklarından olan kıdem tazminatı hakkına dair bilgilendirmede bulundu.

Bugünkü düzenlemeden bahseden Ataş, ne gibi değişiklikler yapılmak istendiğini verilerle ve örneklerle anlattı. Bu düzenlemenin kıdem hakkını ortadan kaldırmanın ilk adımı olduğunu ifade etti.

Kıdem hakkının yanısıra belgede yer alan esnek çalışma, bölgesel asgari ücret, kiralık işçi büroları gibi başlıklar hakkında da anlatım yapılarak saldırının işçi sınıfı için nasıl bir gelecek çizdiği, bu nedenle de aslında bir ölüm kalım savaşı olduğu vurgulandı. Ataş bu saldırıyı durdurmak için propaganda çalışmaları yaparak teşhir çalışması yürütmeyi, ardından ise birlikler oluşturarak alanlara çıkmak gerektiğini belirterek konuşmasını sonlandırdı.

Ataş’ın konuşması sırasında çizdiği tablo işçiler tarafından şaşkınlık ve tepki ile karşılandı. Konuşmanın ardından pek çok işçi “bu kadar da olamaz”, “yapamazlar” biçiminde tepkilerini ifade ettiler. Sorulan sorularla birlikte saldırının kapsamı daha da açılarak tartışıldı.

Son olarak Tekstil İşçileri Bülteni adına bir konuşma yapılarak, tekstil işçilerine bulundukları mevzilerden saldırıya karşı mücadeleyi yükseltme ve güçlerini birleştirme çağrısı ile seminer sona erdi.

Seminere Gıda çarşısı ve Karabağlar’da çalışan işçilerin yanısıra Hugo Boss’tan işçiler katılım gösterdi.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

Kubatoğlu direnişinde 100. gün

İşten atma saldırısına karşı direnen Kubatoğlu/Fıratpen direnişçisi Cafer Timtik’in direnişinin 100. gününde direniş çadırı önünde bir etkinlik gerçekleştirildi. Mücadele kararlılığının ve sınıf dayanışmasının öne çıktığı eyleme, direnişlerini sürdüren Ontex, Kampana ve Legrand direnişçileri ile direnişlerini sonlandıran PTT işçileri, Deri-İş Tuzla Şubesi ve BDSP destek verdi.

Fabrika önünde yapılan açıklamada, işten atma saldırısına karşı 100 gündür direndiğini söyleyen Timtik, Tuzla bölgesinde hak alma bilincini yaymak amacıyla direnişe başladığını vurguladı. Kıdem tazminatı saldırısına da değinen Timtik, sermayenin kapsamlı saldırılarına karşı topyekün mücadele etmek gerektiğini söyledi.

Timtik’in ardından Legrand ve Kampana direnişçileri söz aldılar. Direnişçi işçiler Cafer Timtik’in yanında olduklarını vurguladılar.

Ontex direnişçisi Gamze Kayhan ise sendikal bürokrasiye karşı mücadele ettiklerini belirtti. Sınıf dayanışmasının önemine vurgu yapan Kayhan, tekil direnişlerin kaderini sınıf dayanışmasının belirlediğini ifade etti.

Kayhan’ın ardından PTT direnişçisi Cafer Kalağ söz aldı. Taşeron köleliğine karşı mücadele ettiklerini belirten Kalağ, direniş sürecince onlarca baskı ve zora karşı yılmadıklarını ve çok çeşitli eylemler gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

Kalağ’ın ardından Deri-İş Tuzla Şubesi adına konuşma yapıldı. Cafer Timtik’in 100 gündür direndiğinin belirtildiği konuşmada, Tuzla havzasının onlarca direnişe tanıklık ettiği, patron saldırılarına karşı işçilerin mücadelelerine sahne olan bir sanayi havzası olduğu ifade edildi. Direnen işçilerle dayanışmanın önemine vurgu yapılan konuşmada, Deri-İş’in bu konuda üzerine düşeni yapmaya çalıştığı söylendi.

BDSP adına yapılan konuşmada, 100. güne gelen direnişin her günün Kubatoğlu patronuna karşı bir mücadele olduğunu söylendi.

Ardından etkinliğe katılan bir emekçi, şiir okuyarak destek verdi. Polis ablukası altında gerçekleşen etkinlik, Meyman’ın söylediği şarkılar ve çekilen halayların ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak / Tuzla

 

 

BDSP’lilerden yaygın faaliyet

BDSP’liler kıdem tazminatının gasbı saldırısına karşı işçi sınıfını örgütlü bir güç olarak sermayenin karşısına dikilmeye, genel grev ve genel direnişe çağırıyor.

Esenyurt

Esenyurt İşçi Bülteni, ağırlıklı olarak metal fabrikalarına ulaştırıldı ve Köyiçi’nde sabah saatlerinde servis noktalarında işçilere dağıtıldı. BDSP’nin kıdem tazminatı bildirileri ise Kıraç bölgesinde bir dizi fabrikaya dağıtıldı. Balıkyolu, Yeşilkent, Köyiçi’nde ve Örnek Mahallesi’nde kurulan pazarda bildiriler emekçilere ulaştırıldı. Dağıtımlar esnasında kıdem tazminatının gasbı planlarına ve fabrikalarda yaşanan sorunlar üzerine işçilerle sohbet edildi.

 

Küçükçekmece

BDSP bildirileri Sefaköy ve Merter’de işçi ve emekçilere ulaştırıldı. Sabah saatlerinde yapılan dağıtımlarda işçi ve emekçiler sermaye devletinin saldırılarına karşı sessiz kalmamaya çağırıldı. Dağıtım yapılan noktalarda Kızıl Bayrak satışı da gerçekleştirildi.

Merkezi noktalarda gerçekleştirilen faaliyetlerin yanısıra BDSP ve MİB imzalı “Kıdem tazminatı hakkının gasbına karşı genel grev genel direniş!” şiarlı ozalitler de Halkalı fabrikalar yolu, İnönü Mahallesi, Sefaköy, İkitelli Masko, Tatlıses Köprüsü, Altınyıldız Köprüsü, Papaz Köprüsü ve Ontex direniş çadırının çevresine yapıldı.


Adana’da söyleşi

21 Ağustos günü Sanayi İşçileri Derneği binasında kıdem tazminatının gasbı planlarına dair gerçekleşen söyleşiden önce saldırı hakkında bilgilendirme yapmak amacıyla kent merkezinde bir stant açıldı. Kültür Sokak girişinde açılan stant yaklaşık 1.5 saat açık kalırken söyleşinin duyurusu yapıldı ve BDSP bildirilerinin dağıtımı gerçekleştirildi. İşçi ve emekçilerden imza istendi.

Canlı tartışmaların yaşandığı söyleşinin ardından bu gibi toplantıların devam ettirilmesine yönelik görüş birliğine varıldı.

22 Ağustos Pazartesi günü de Şakirpaşa Metal Sanayi girişinde Adana İşçi Bülteni işçilere ulaştırıldı.


Mamak

BDSP bildirileri Mamak’ın çeşitli yerlerindeki işçi servis güzergâhlarına ve otobüs duraklarına dağıtıldı. Dağıtım esnasında işçilerle kıdem tazminatı üzerine sohbetler gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul – Adana - Ankara