26 Ağustos 2011
Sayı: SİKB 2011/33

 Kızıl Bayrak'tan
Dinci-gerici partinin saldırganlığının gerisinde ABD emperyalizmi var...
Saldırganlık dizginlerinden boşalıyor
Kürt halkının özgürlük, eşitlik,
gönüllü birlik!
Kirli savaşın faturasını emekçiler ödüyor!
Kürt anneleri ‘canlı kalkan’ oldular
Sendikal bürokrasi işçi sınıfının tahammül sınırlarını aşıyor...
Sendikalar Yasası üzerine kapalı kapılar ardında pazarlıklar...
İşçi sınıfına topyekün saldırı stratejisi 
İşçiler kıdem tazminatı hakkı için
sokağa çıktı...
Tekstil İşçileri Bülteni’nden seminer
Birleşik Metal-İş Anadolu Şube Başkanı Seyfettin Gülengül ile konuştuk...
Ontex/Canbebe direnişçileri: Direniş bayrağı elden ele yükselecektir!
Gerçek barış için
sınıfsız-sömürüsüz bir dünya!
Libya’da Kaddafi devrildi…
Siyonist saldırganlığı ancak halkların birleşik direnişi önleyebilir…
Şili’de 1 milyon kişi yürüdü
“İki, üç daha fazla Vietnam!"
Somali yalanları ve gerçekler
Somalili kadınlar ve
burjuva ikiyüzlülük...
Balcalı taşeron işçilerine
gözaltı terörü…
Katliamda ihmaller zinciri
Direnişçi Savranoğlu işçileriyle konuştuk...
Direnişteki Form Mukavva işçileriyle konuştuk...
Mihri Belli ‘Enternasyonal’le
sonsuzluğa uğurlandı....
Hacıbektaş Şenlikleri ve bazı gözlemler
“Savaş politikalarında ısrar etmeyin”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Şili'de kitlesel protesto

Şili’de 3 aydır eğitim hakkı için mücadele eden öğrenciler haftasonu büyük bir gösteriye imza attı. Bu kez aileler ve işçiler de eyleme gelirken, eyleme yaklaşık 1 milyon kişi katıldı. Ücretsiz eğitim ve okullardaki kalitenin arttırılmasını isteyen öğrenciler ve onlara destek veren emekçiler Santiago sokaklarını doldurdu.

Gösterinin çapının büyümesi üzerine hükümet manevra yapmak zorunda kaldı. Öğrencilerin eylemine aylardır sessiz kalan ve zaman zaman polis terörüyle ezmeye çalışan hükümetin eğitim bakanı eğitimin kalitesini arttırmak için reformlara başlayacaklarını duyurdu.

Öğrencilerden üçü hastaneye kaldırıldı

Şili’de açlık grevinde olan öğrencilerden üçü eylemlerinin 31. gününde hastaneye kaldırıldı.

Başkent Santiago’da 8 öğrenciyle başlayan açlık grevinde sayı 30’a yükselmişti.

Hastaneye kaldırılan açlık grevi eylemcilerinden Gloria Negrete 17 Ağustos günü yaptığı açıklamada, “Biz eğitim hakkımız için savaşmayı sürdüreceğiz.  Açlık grevine sonuna kadar devam edeceğiz” ifadeleni kullandı.

Eylemler sürecek

Öte yandan, öğrenciler eylemlerini sürdüreceklerini açıkladılar.

Güney bölgedeki Valdivia kentinde farklı bölgelerden gelen temsilciler ve öğrenci liderlerinin önümüzdeki aylarda izlenecek eylemlilikleri tartıştıkları toplantı sonrasında duyuru Lise Öğrencileri Ulusal Koordinasyonu sözcüsü Freddy Feuntes tarafından yapıldı. Açıklamada, halk eğitimi talebi ve eğitim merkezlerinde kar amacı güdülmesine karşı yürütülen eylemliliklerin süreceği söylendi.

Diğer taraftan üniversite öğrencileri de işçi eylemlerine destek vereceklerini açıkladılar. Üniversite Federasyonları’nın kuzeydeki Copiapo kentinde hafta sonu yaptıkları toplantı sonrasında Şilili işçilerin yapacakları 72 saatlik ulusal greve katılım kararı alındı.



Papa karşıtı gösteri

İspanya’da Katolik Kilisesi tarafından organize edilen ve Papa’nın katılacağı “Dünya Gençlik Günleri” adlı etkinlik için hükümetin yaptığı 25 milyon avroluk harcama protestolarla karşılandı. Madrid’de 17 Ağustos günü bir araya gelen binlerce kişi “Benim vergilerimden Papa’ya sıfır avro, hemen laik devlet’’ sloganlarını haykırdı.

100 kadar örgüt tarafından organize edilen gösteri Sol Meydanı’nda gerçekleştirilirken, polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Gösteri sırasında gerici etkinlik için Madrid’e gelen gençlerle göstericiler arasında zaman zaman gerilimler yaşandı. Gericilerin “Yaşasın Papa!”, “Bu gençlik günleri Papa’nın!” şeklinde sloganlarına ilerici güçler “Burası Papa’nın evi değil!”, “Daha az din daha fazla eğitim!”, “Tanrıya evet kiliseye hayır!” sloganlarıyla yanıt verdi.

“Dünya Gençlik Günleri” dolayısıyla 140’a yakın ülkeden 1 milyona yakın katolik genç Madrid’e akın ederken, etkinlikler kapsamında 50 milyon avroyu aşkın harcama yapıldığı bildirildi. Etkinlikler dolayısıyla gelen gençlere yardımcı olmak için metro fiyatı yarıdan fazla düşürülürken, birçok restoran da sadece kiliseye kayıtlı olarak gelen gençlere 3,5 avrodan yemek menüleri veriyor.



İş cinayetleri her yerde!

Tacikistan’da iş cinayeti 

Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de 23 Ağustos günü iş cinayeti yaşandı. Kuhandiz Deri fabrikasında meydana gelen gaz kaçağı sonucu 6 işçi karbon monoksit zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetti.

İşçilerin bodrum katındaki boruları temizlerken zehirlendikleri belirtilirken, işçiler olay yerinde yaşamını yitirdi. 4 işçi ise hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

Bu kazanın 20 yıldan bu yana ülkede meydana gelen en büyük endüstri kazası olduğu söyleniyor.


Seramik fabrikasında yangın

22 Ağustos günü, Çin’in Guandong eyaletindeki Foşan kentinde Şengfeng adlı fabrikada çıkan yangında 14 işçi öldü, 2 işçi de  yararlandı.

İtfaiye ekiplerinden bir yetkili, yangının sabah erken saatlerde fabrikanın yatakhanesinde çıktığını söyledi.

 

 

Dünyadan...

Hamburg’da çatışmalar  

Hamburg’un Sternschanze semtinde her yıl düzenlenen festivalde çatışmalar çıktı. Sol eğilimli yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı gösteriler sırasında polis müdahalesi yaşandı. Çatışmalar sırasında yaklaşık 30 kişi gözaltına alındı.

‘Rote Flora’ adlı merkezin önünde toplanan gruplar polise taş ve molotof kokteyllerle karşı koyarken, polisten korunmak için kurdukları barikatları ve 4 polis aracını da ateşe verdiler.

Polis 30 göstericiyi gözaltına alırken, bunlardan 20’sinin daha sonra serbest bırakıldığı açıklandı. Hamburg Emniyet Müdürlüğü, olayların bastırılmasında toplam 2 bin polisin görev yaptığını açıkladı.


La Liga’da grev kararı 

İspanya’da Futbolcular Derneği “AFE” ile Profesyonel Futbol Ligi (LFP) arasında 22 Ağustos günü yapılan görüşmelerden de bir anlaşma çıkmazken, grev kararı 2. hafta içinde geçerliliğini korudu.

AFE başkanı Luis Rubailes ile LFP başkanı Jose Luis Astiazaran başkanlıklarındaki heyetler arasında yapılan görüşmelerle ilgili Astiazaran basına bilgi verdi.

LFP adına görüşmelere katılan heyette bulunan Levante Kulübü Başkanı Francisco Catalan da “İleri adım atarak, çalışmalarımıza devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

AFE adına konuşan başkan yardımcısı Luis Gil ise “Sorun çözülmedi. İnsanların futbol istemesini anlıyorum ama zorda olan futbolcuları düşünmek lazım” açıklamasında bulundu.

1. ve 2. lig takımlarından 200’e yakın futbolcunun alacağının ödenmemesinden doğan kriz 1. ve 2. lig maçlarının birinci haftasının ertelenmesine neden oldu.


Yunanistan’da grev

Yunanistan’da hükümetin “tasarruf” gerekçesiyle çalışma alanına getirmek istediği değişiklikleri protesto eden turizm ve gıda sektörü çalışanları 23 Ağustos günü grevdeydi. 

Grev, turizm sektörünün tüm dallarının Çalışma Bakanlığı’nın “ağır ve sağlıksız meslekler” listesinde kalması ve sektördeki sezonluk mesleklerde çalışanlara yılın diğer aylarında verilen işsizlik yardımının sürmesi talebiyle yapıldı. Otellerde ve turistik tesislerde çalışanlar iş bırakırken başkent Atina’daki Klaftmonos Meydanı’nda da bir gösteri düzenlendi.

PAME üyesi çalışanlar ise Atina ve Selanik gibi büyük kentlerdeki otellerin önünde gösteriler yaptı.

Atina’daki Sintagma Meydanı’nda bulunan büyük otellerin önünde toplanan göstericiler bir süre bu otellere giriş-çıkışları engelledi.

Selanik’te de Ladadika bölgesindeki büyük otellerin giriş çıkışları göstericiler tarafından bir süre kapatıldı.